3D op de PS3: Waarom home cinema fans niet blij zijn

22 november 2010 3 Minuten 0 Reacties
Sony-PlayStation-3

Sony is haar belofte nagekomen en heeft haar indrukwekkende PS3 game console omgetoverd tot een 3D Blu-ray speler met behulp van een gratis firmware update. Geen extra kosten; geen addertjes onder het gras; je console was meteen volledig geschikt voor 3D. Het is een mooi stukje vooruit denken van de PlayStation afdeling en het geeft de PS3 niet alleen een streepje voor op de Xbox 360, maar ook wordt de gehele 3D industrie omhoog gestuwd door het plaatsen van een 3D Blu-ray speler in miljoenen huizen over de wereld.

Maar was de integratie van 3D op de PS3 altijd al de bedoeling geweest of is het een gecomprimeerde versie van 3D, snel in het apparaat gefietst om Sony’s eerste 3D Blu-ray release af te kunnen speler en de 3D boodschap van Sony’s marketing afdeling te verspreiden? Nadat heel wat gebruikers de PS3 als 3D Blu-ray speler ervaren hebben doken er namelijk ook heel wat mankementen op.

3D tekortkomingen op de PS3

De extra dimensie die aan 3D games gegeven wordt is perfect. Oudere spellen in 3D grijpen je weer helemaal en het 3D effect is overweldigend. Maar, met de 3D gaming update kwam ook een compromis. Zo kunnen de games met een maximale resolutie van 720p afgespeeld worden, wat nogal matig is op een 1080p Full HD scherm.

Gelukkig is dit niet het geval bij het afspelen van 3D Blu-ray films. Een nadeel van het afspelen van 3D Blu-ray films is weer dat het 3D effect ten koste gaat van de ondersteuning voor HD audio formaten als Dolby True HD en DTS-HD Master Audio. Zonder de HDMI 1.4 aansluiting lijkt de PS3 geen Full HD 3D video en HD audio tegelijkertijd uit te kunnen sturen. De audio sporen worden gecomprimeerd tot normaal Dolby of DTS 5.1 geluid. Voor de gemiddelde gamer zal dit weinig uitmaken, maar een echte film fan zal hier wakker van liggen. De ultieme home cinema ervaring wordt op deze manier nooit bereikt. Of dit door een firmware update verholpen kan worden is nog maar de vraag.

Er zijn ook wat problemen ondervinden met het afspelen van bepaalde films en niet eens alle films (lukraak soms) worden afgespeeld in 3D. De oudere PS3 modellen willen bijvoorbeeld de film Monsters vs Aliens niet afspelen, de PS3 Slim modellen weer wel. Dit suggereert de mindere mogelijkheden van het oudere model. Ook is het onhandig dat de PS3 zich omzet naar 2D modus wanneer je het onscreen display oproept tijdens het kijken van een film. Wanneer je de film weer bekijkt schakelt de 3D modus weer in. Een probleem is het niet, maar irritant is het wel.

Kortom, de verandering van de PS3 naar een Full HD 3D Blu-ray speler is nogal een teleurstelling, vooral voor de home cinema fan. Het ontbreken van HD audio is hierbij het belangrijkste punt en maakt de PS3 gewoonweg geen 3D speler. We hopen dat Sony snel met een oplossing voor dit probleem komt en ook de compatibiliteit problemen oplost.

Reacties (0)