Radiogolven (rfid)
Nfc-chips zijn in staat om draadloos data over te brengen op apparaten die er dichtbij zijn (minder dan twintig centimeter). Houd je dus je telefoon voor zo’n chip, dan kunnen die twee met elkaar communiceren. Een bluetooth- of internetconnectie is niet nodig, want nfc-chips gebruiken rfid (radio-frequency identification), oftewel radiogolven. Het handige is bovendien dat deze chips geen batterijen nodig hebben. Net als een usb-stick staat er simpelweg informatie op de chip en dat blijft er gewoon opstaan, het maakt niet uit hoe vaak je de chip scant. Het enige wat je nodig hebt om de chip te kunnen uitlezen is een apparaat dat nfc ondersteunt.
Nfc-chips zijn erg klein en worden veelvuldig op het internet aangeboden in stickervorm, voor minder dan een euro per stuk. Handig, want dat maakt ze nog gemakkelijker te gebruiken. Het idee achter die chips is dat je in één keer een heleboel stappen overslaat. Als je gebruikmaakt van een digitale pinpas of Apple Pay dan realiseer je het je misschien niet, maar dan sla je veel stappen over. Je hoeft niet meer je portemonnee te zoeken, geld te pakken en het op de toonbank te leggen. En je hoeft niet een bankpas te pakken (of überhaupt bij je te dragen), want je telefoon kan precies hetzelfde, en die heb je vaak toch al in je hand.
Nfc-chips
Betalingen doen via nfc zijn handig, maar er is ook een scala aan mogelijkheden in je smarthome. Zo kun je bijvoorbeeld een chip bij je deur plaatsen, die bij scannen allerlei zaken in je huis activeert. Dus als je thuis komt dan scan je hem en vervolgens gaan je lichten, de verwarming en je televisie aan, bijvoorbeeld. Iets dat bijvoorbeeld ook handig is in je garage, want daarmee gaat de garagedeur open, het licht aan en hoef jij maar één chip te scannen. Je kunt hem zelfs zo instellen dat hij bij een tweede keer scannen weer alles uitzet.
Natuurlijk gaat dat niet zomaar. Je kunt nfc-chips alleen gebruiken met de spullen in je huis die slim zijn. Of je kunt ‘domme’ apparaten gebruiken die bijvoorbeeld in een slim stekkerblok zitten. Als je de chip scant, dan gaat dat stekkerblok aan en vanzelf dus ook de lamp die erin zit. Nfc kan een schakel zijn die ervoor zorgt dat deze kettingreactie in gang wordt gezet, maar dan moet je uiteraard wel zorgen dat je bijvoorbeeld IFTTT gebruikt. Om informatie op een nfc-chip te schrijven kun je bijvoorbeeld een app als NFC Tools gebruiken. Er zijn ook veel smarthomehubs die met nfc kunnen werken, zoals Fibaro, Homey en SmartThings.
Wifi voor je gasten
Je kunt nfc-chips ook gebruiken zonder smarthomeproducten in huis. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een nfc-chip te gebruiken die je gasten met hun telefoon scannen waarna ze automatisch op de wifi gaan. Dat scheelt weer een heleboel vragen en verwarring over wachtwoorden. Je kunt een nfc-sticker heel makkelijk programmeren met je wifi. Zolang je nfc op je telefoon hebt aanstaan en op je wifinetwerk zit, dan kun je in je wifimenu van je telefoon lang drukken op het netwerk waar je op aangemeld bent. Vervolgens komt er een mini-menu waarin de optie staat om naar een nfc-tag te schrijven (is die er niet, kijk dan bij de netwerkopties). Scan de nfc-chip en de informatie van je netwerk wordt erop geschreven, zodat wanneer je de chip scant met een telefoon, de wifi-verbinding vanzelf wordt gemaakt.
Natuurlijk zijn er veel andere manieren om hetzelfde te bewerkstelligen. Zo kun je ook een geprinte qr-code gebruiken of die van je eigen smartphone laten scannen om mensen direct toegang te geven tot je wifi. En je kunt ook kiezen voor stembesturing, waardoor je het licht aanzet met je stem. Nfc-chips kunnen echter een leuke toevoeging zijn aan je smarthome. De een zal ze gebruiken om snel de deur open te maken vanaf een afstand, de ander wil er eentje bij zijn bed om met één keer scannen de lichten uit te zetten en de wekker in te stellen. Waar je ze voor gebruikt is heel persoonlijk en het hangt af van welke slimme apparaten je hebt, of je een smarthomehub gebruikt en wat je wensen zijn. Maar nfc-stickers bieden ongekend veel mogelijkheden die zelfs in een beginnend smarthome niet te missen zijn.
Meer lezen?
Op zoek naar meer trucs om je huis nog slimmer te maken? Bekijk hier alle tips en adviezen van Smarthome Magazine en lees hier al onze reviews.
Reacties (3)