Review: Philips Hue Smart button (knop) en Smart plug (stekker)

10 mei 2020 + 10 minuten 3 Reacties
philips-hue-new

Sinds september van afgelopen jaar heeft Signify het Philips Hue-assortiment uitgebreid met twee interessante, nieuwe producten: een slimme stekker en een slimme knop. In deze review bekijken we de Philips Hue Smart knop en Smart plug.

Beide accessoires werken met de Hue-app, maar bieden ook integratie met Apple HomeKit en zelfs bluetooth via de Hue bluetooth-app.

Philips Hue Smart knop en Smart plug

De Hue Smart plug is een slimme stekker voor het Philips Hue ecosysteem. Hiermee kun je elke willekeurige lamp (of een ander apparaat met maximaal 2300 Watt) in huis die over een stekker beschikt met het Hue ecosysteem verbinden. Hiervoor hoef je alleen de Smart plug tussen de stekker en het stopcontact te plaatsen en de Smart plug aan de Hue-app toe te voegen. Daarna kun je de lamp met de app, een accessoire of je stem bedienen. De Hue Smart Plug heeft een adviesprijs van 29,95 euro.

De Smart knop is een kleine knop waarmee je direct je Hue-lampen kunt bedienen. In de app kun je bepalen welke lampen reageren en hoe ze reageren (kleur en helderheid). Ook kun je de knop zo instellen dat hij op verschillende tijden van de dag anders reageert en dus bepaalde lampen helder of juist gedimd activeert. Je kunt de knop ook ingedrukt houden om de helderheid om te schroeven of de lampen te dimmen. De magnetische achterzijde en de meegeleverde wandhouder maken het mogelijk de knop overal in huis te plaatsen of te hangen. Ook wordt er een grotere achterplaat meegeleverd waarmee je de knop op de plek van een bestaande schakelaar kunt plaatsen. De Hue Smart button heeft een adviesprijs van 19,95 euro.

Design

Aks we kijken naar het design van zowel de plug als de button dan zien we het kenmerkende Hue-design terug: simplistisch, strak en netjes afgewerkt. Daar is niets op aan te merken en ook één van de redenen waarom de Hue-producten vaak wat duurder zijn dan die van de concurrentie.

De slimme stekker heeft een formaat van 8,4 x 5,1 x 5,1 centimeter en is daarbij zeker niet de kleine slimme stekker op de markt. Hier moet je wel rekening mee houden want ondanks dat de stekker er compact, strak en netjes afgewerkt uitziet neemt hij wel wat ruimte in. In de wat oudere dubbele stopcontacten (zoals bij ons in huis) of een stekkerblok zorgt deze stekker ervoor dat je een naastliggende opening niet meer kunt gebruiken. De stekker komt verder met een subtiel led-lampje en een aan/uit-knop.

De Smart knop is nog wat subtieler vormgegeven. Het is een hele kleine drukknop met een afmeting van 14,5 bij 32 millimeter. Bovenop de witte, kunststof schakelaar zien we heet Hue-logo terug, en het Philips-logo is geplaatst op de wandplaat. De knop kan op verschillende manieren gebruikt worden. Ten eerste is de knop zelf magnetisch en kun je hem dus aan elk metalen oppervlak (bijvoorbeeld een koelkast) hangen. Ten tweede levert Signify een plakstrip met magneet ter grootte van de knop mee waardoor je hem eigenlijk overal aan kunt bevestigen. En ten derde kun je de knop middels de wandplaat over een bestaande schakelaar (of gewoon aan de wand) plakken en ook hier de knop weer magnetisch in plaatsen.

Installatie

De installatie van deze twee Hue-producten is een fluitje van een cent, zeker als je al meerdere Hue-producten in huis hebt. Het is een kwestie van de Hue-app openen en bij ‘instellingen’ en ‘accessoireconfiguratie’ een nieuw product zoeken. Natuurlijk moet het product even met een druk op de knop geactiveerd worden, maar niet veel later zie je de slimme stekker en slimme knop in de app verschijnen.

Wat meteen opvalt is dat de Smart plug (stekker) als lamp gezien wordt door de app, en dat heeft een reden. Signify zet de Smart plug ook daadwerkelijk als lamp in de app en verwacht dus dat je er ook echt een lamp op aansluit. Theoretisch kun je alles tot maximaal 2300 Watt op de Smart Plug aansluiten (wat veel meer dan een paar lampjes is) maar let er wel op dat wanneer je alle lampen in een ruimte waar ook de Smart plug instaat uitschakelt, ook de Smart plug wordt uitgeschakeld. In de Hue-app wordt de Smart plug dus altijd als lamp gezien en ook op die manier behandeld. Wil je er geen lamp maar een apparaat op aansluiten, bijvoorbeeld je tv, dan is het aan te raden de stekker in een eigen ruimte (die je niet gebruikt) te plaatsen zodat hij niet met bestaande verlichting uitgeschakeld wordt.

In de Hue-app kun je de Smart plug en de Smart button een eigen naam meegeven en ze in een specifieke ruimte plaatsen. Je kunt beide producten ook zonder specifieke ruimte in de app laten staan en configureren in een app van een derde partij, bijvoorbeeld die van Homey.

Gebruik – wat zijn de mogelijkheden?

De Hue Smart plug kan met de Hue Bridge en met de Hue bluetooth-app gebruikt worden. De tweede optie is dus ideaal voor diegenen die (nog) geen Hue Bridge hebben en toch langzaam aan wat slimmer willen gaan wonen. Er is ook nog een derde optie want je kunt een Hue Dimmer switch middels ZigBee ook direct aan de stekker koppelen, zonder tussenkomst van een app. Helaas is de Hue Smart button niet geschikt voor de bluetooth-app. Deze knop moet met tussenkomst van een Bridge (en dus app) ingesteld en gebruikt worden.

De mogelijkheden van de Hue Smart stekker (plug) zijn vrij beperkt, of eerder eenvoudig. Zoals gezegd gaat Signify er vanuit dat je een lamp op de stekker aansluit aangezien de stekker in de Hue-app als lamp reageert. Moet je de stekker dan ook zo gebruiken? Nee, want je kunt er eenvoudig andere apparatuur op aansluiten, zolang deze apparatuur niet meer dan 2300 Watt verbruikt. Wat de stekker kan is simpel: in- en uitschakelen. Er is dus geen mogelijkheid om te dimmen (wat ook wel logisch is) maar iets dat wel leuk had geweest is de mogelijkheid om het energieverbruik te meten. Het is dus puur een simpele slimme stekker die je aan en uit kunt schakelen. In de app heeft de stekker ook niet meer opties dan die twee.

De Smart knop (Button) biedt wat meer mogelijkheden. Als je de in de instellingen van de knop duikt heb je allereerst de mogelijkheid om één specifieke ruimte aan de knop te hangen of je kunt ervoor kiezen specifieke lampen te selecteren. De gekoppelde ruimtes zijn beperkt tot één, terwijl je een onbeperkt aantal lampen kunt koppelen.

Vervolgens heb je de mogelijkheid gedragingen in te stellen voor eenmaal drukken én voor ingedrukt houden. Bij drukken kun je kiezen uit licht op basis van tijd en het doorlopen van scenes. Wanneer je kiest voor op basis van tijd dan kun je vijf tijdsvakken aanmaken met hun eigen scenes. Wanneer je dus tussen 07.00 en 10.00 op de knop drukt zal de scene die je aan dat tijdsvak gekoppeld hebt gestart worden.

Kies je voor het doorlopen van scenes dan kun je vijf verschillende scenes van de gekoppelde ruimte selecteren. Met 1 tot 5 drukken op de knop doorloop je deze scenes en kun je dus zelf bepalen welke scene op dat moment gebruikt wordt. Tot slot kun je bij de optie ‘ingedrukt houden’ kiezen uit drie mogelijkheden: het dimmen van de lampen door de knop ingedrukt te houden, het uitschakelen van de lampen door de knop ingedrukt te houden of helemaal niets doen. Het is dus alles bij elkaar een simpele knop die toch veelzijdig is en op verschillende handige manieren ingezet kan worden.

Hoe hebben wij het gebruikt?

Hoe je de Hue Smart plug en Smart button inzet is natuurlijk helemaal afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden in huis, maar wij hadden er wel een goede en handige oplossing voor. Deze oplossing is zowel via de Hue-app als via ons domoticaystseem (Homey) in te stellen. We hebben namelijk ingebouwde lampjes in onze buffetkast en de schakelaar daarvan heeft het begeven. Het hele systeem heeft zijn langste tijd gehad, maar de lampen werken nog. Het werd dus tijd voor een slimme make-over en daarom hebben we de schakelaar compleet verwijderd en de draden weer netjes bij elkaar gestoken. Nu missen we dus een mogelijkheid voor het aan- en uitschakelen, maar daarvoor is de Smart plug ingezet. We steken de stekker van de lampjes in de Hue Smart stekker, en deze gaat weer in het stopcontact.

Nu is het schakelen via de app natuurlijk niet ideaal dus hebben we de Hue Smart knop aan de zijkant van de kast geplakt en draadloos verbonden met de Smart stekker. In de Hue-app kun je eenvoudig aangeven dat een druk op de Smart knop de stekker activeert en het langer indrukken de stekker deactiveert. Op deze manier hebben we snel en eenvoudig de ingebouwde kastverlichting een upgrade gegeven en meteen slim gemaakt.

Conclusie

De Philips Hue Smart stekker (plug) en Smart knop (button) zijn beiden typische Hue-producten, zowel qua design als qua gebruiksgemak. Ze zijn binnen no-time geïnstalleerd en zeer eenvoudig via de app in te stellen. Beiden zijn ook te koppelen met smarthomeplatformen als Homey en HomeKit en middels spraak (Google Assistant of Amazon Alexa) te bedienen. De Smart stekker is zelfs ook via de Hue buetooth-app en dus zonder Bridge te gebruiken.

Ondanks dat de Smart stekker precies doet wat hij moet doen is het jammer dat Signify je ‘verplicht’ hem binnen het Hue-ecosysteem in te zetten voor lampen. Het hoeft natuurlijk niet, maar dan moet je wel in de gaten houden dat hij schakelt op basis van scenario’s en recepten die je voor de lampen in de betreffende ruimte hebt aangemaakt. Ook is de Smart plug niet de meest compacte stekker die je kunt vinden en had het meten van het energieverbruik de ook wat hogere prijs wellicht beter kunnen verantwoorden. Toch is de Smart stekker een goed werkende accessoire voor Hue-gebruikers die het liefst binnen het ecosysteem blijven, maar ook voor diegenen die een systeem als HomeKit of Homey willen uitbreiden met een betrouwbare stekker en zelfs diegenen die net beginnen met slimme producten en de Hue bluetooth-app gebruiken.

Over de Smart button zijn we wat enthousiaster. Het is een veelzijdige knop die je in tal van situaties kunt gebruiken en ook op nagenoeg alle plekken in huis kunt plaatsen. 20 euro is ook niet heel goedkoop voor een knopje, maar ik zie er veel leuke en handige toepassingen voor binnen huizen die vol met Hue-lampen hangen en voor gebruik met andere platformen, zoals de Homey smarthomehub of Apple HomeKit. Hierdoor kunnen we alle slimme apparaten in huis koppelen aan dit veelzijdige knopje. Kortom, zoek je naar een minimalistische en wellicht deels verborgen knop om je lampen en/of apparaten te bedienen dan is de Hue Smart knop zeer geschikt.

8.5
550×617

Beoordeling
Philips Hue Smart Plug en Smart Button

Pluspunten
  • Smart stekker doet wat hij moet doen
  • Smart stekker werkt ook via bluetooth
  • Smart knop is veelzijdig en handig
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Premium design
  • Handige toevoegingen aan het Hue ecosysteem
Minpunten
  • Smart stekker wordt binnen Hue als lamp gezien
  • Smart stekker biedt geen energiemetingen
  • Smart stekker is niet klein

Beoordeling Philips Hue Smart Plug en Smart Button

De Philips Hue Smart stekker (plug) en Smart knop (button) zijn beiden typische Hue-producten, zowel qua design als qua gebruiksgemak. Ze zijn binnen no-time geïnstalleerd en zeer eenvoudig via de app in te stellen. Beiden zijn ook te koppelen met smarthomeplatformen als Homey en HomeKit en middels spraak (Google Assistant of Amazon Alexa) te bedienen. De Smart stekker is zelfs ook via de Hue buetooth-app en dus zonder Bridge te gebruiken.

Reacties (3)