De Eufycam 2-camera’s beschikken over een resolutie van 1080p. Dat is 1920 bij 1080 pixels. Ze hebben een gezichtsveld van bijna 120 graden, beschikken over een avondvisie, persoons- en dierenherkenning en ondersteunen Google Assistent, Amazon Alexa en Siri. De camera’s zijn zelf draadloos en hebben een ingebouwde accu. De fabrikant, Anker, belooft dat die accu’s 365 dagen meegaan wanneer je de camera’s volledig oplaadt. Verder is er tweeweg-audio en kun je een app downloaden voor Android (5.0+) en iOS (10.2+).
Weinig verschil met eerste Eufycam
Je koppelt de camera’s aan de thuisbasis. Die basis sluit je aan op je router of modem via een ethernetkabel. Het koppelproces is heel gemakkelijk: je downloadt de app en die vertelt je hoe je de camera’s koppelt. Veel meer dan op een knopje drukken en een paar tellen wachten is het niet, dus een kind kan de was doen. Het station heeft géén micro-sd-kaartsleuf, maar dit keer wel 16 GB aan interne opslagruimte. De data op de HomeBase is versleuteld (WPA2, AES-256) en de beelden worden lokaal geanalyseerd.
In vergelijking met de eerste Eufycam zijn er verder weinig verschillen. Maar de verschillen die er zijn, zijn opmerkelijk. Zo heeft de Eufycam 2 een verbeterde Sony-sensor voor nachtzicht en is er sinds kort eindelijk de beloofde Apple HomeKit Secure Video-ondersteuning. Daarnaast beschikt de basis dus niet over een micro-sd-kaartsleuf en is er ook geen interne batterij meer die het overneemt, wanneer de stroom wegvalt. En nog vreemder: de 2 heeft, in tegenstelling tot de één, geen gezichtsherkenning meer ingebouwd.
Design van de Eufycam 2
Qua design lijkt de Eufycam ook nog eens ontzettend op het eerste model. Achterop zit een opening voor een schroef. In de doos zitten twee soorten middel voor de bevestiging: een magnetische dome en een kleine basis waarmee je hem kunt ophangen. In beide gevallen heb je genoeg ruimte om te variëren met de positie van de camera, zodat je alles vanuit een goede hoek kunt opnemen. Verder zijn er vier leds aanwezig voor nachtvisie (de vorige had er twee) en zitten onderop zowel de speaker als de microfoon.
Ook beschikken de camera’s over een harde sire, van maximal 90 decibel. Het is een irritant en hard geluid, maar dat is in dit geval een groot voordeel. Mocht het toch té hard zijn, dan kun je het volume omlaag brengen. Het alarm van het systeem kan op twee plekken afgaan: de camera’s of het basisstation, net wat je zelf ook eerder hoort. Verder is er nog een ip67-certificaat aanwezig. Daardoor kun je de camera’s ook buiten ophangen, omdat ze tegen water kunnen (en dus onze regenbuien). Een felle zon is ook geen probleem.
Achterop zit nog een kleine, rubberen deksel. Die zit over een micro-usb-poort, waarmee je de camera’s oplaadt. Als je de Eufycam 2 wil opladen, dan met je hem wel loskoppelen van de muur. Gelukkig is dat niet ontzettend lastig. En bovendien: als het één, misschien twee keer per jaar moet (afhankelijk van het gebruik van de camera), dan valt dat reuze mee. Even snel de accu omwisselen gaat dus niet. Je kunt de camera’s opladen via de usb-poort op de HomeBase of je gebruikt een eigen power block (die is niet inbegrepen).
Beeldkwaliteit en detectie
We zijn te spreken over de algemene beeldkwaliteit van de beveiligingscamera’s. Kleuren van meubels komen mooi naar voren, terwijl details in goed verlichte omgevingen goed zichtbaar zijn. Het is goed mogelijk onderscheid te maken tussen alle objecten in huis. Bovendien is de brede kijkhoek ook erg welkom: met een goede hoek leg je een groot deel van de kamer vast. De huiskamer waar de Woonkamercamera in staat (zie screenshots) is 27 vierkante meter groot. Het gros van de kamer kan nu in beeld gebracht worden.
De avondmodus levert ook een scherp beeld op in donkere kamers of wanneer het nacht is. Meubels, deuren en meer zijn goed van elkaar te onderscheiden. De beelden ogen overdag en in de avond scherp en hebben weinig artefacten. Pas wanneer er snelle bewegingen geconstateerd worden, kunnen er enkele artefacten ontstaan. In allebei de modi is het overigens mogelijk in te zoomen. Dan is het bij nagenoeg elke camera zo dat je inlevert op kwaliteit en bij de Eufycam 2 is dan ook gewoon het geval.
De bewegingsdetectie doet ook prima z’n werk. Wanneer er beweging gedetecteerd wordt, krijg je meteen een notificatie op je smartphone. Vervolgens kun je die openen en krijg je toegang tot de gemaakte video. Je kunt er dan voor kiezen die lokaal op te slaan; je hebt hier dus géén clouddienst voor nodig. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere beveiligingscamera’s in huis. Want het systeem werkt dus gewoon zonder extra investering. Het nadeel is hier dat je weinig ruimte hebt (tot 16 GB) en er geen accu als back-up aanwezig is.
Qua bewegingsdetectie heb je wat aanpassingsmogelijkheden. Zo zijn er twee modi die vooraf ingesteld zijn. Met Optimale batterijlevensduur (toch een unique selling point van de Eufycam 2) is de maximale videolengte twintig seconden. Wordt hetzelfde object nog een keer gezien, dan wordt er géén opname gemaakt. Als je Optimale bewaking kiest dan zijn video’s zestig seconden lang en probeert het systeem elke gebeurtenis vast te leggen. Dit gaat ten koste van de accu. En dan heb je nog de modus waarbij zelf de parameters bepoaalt.
Verder heb je invloed op de bewegingsdetectie door de activiteitenzone aan te passen. De Eufycam 2 stuurt dan alleen een notificatie wanneer er activiteit binnen de zone plaatsvindt. Activiteit buiten de zone wordt eveneens opgeslagen; maar daar krijg je dus geen bericht over. De camera’s beschikken tevens over kunstmatige intelligentie die mensen herkennen en dingen als auto’s, huisdieren en andere dingen kunnen filteren. Dit werkt helaas niet altijd goed, maar het aantal notificaties kan zo wel beperkt worden.
Goede appindeling
De Eufycam 2 heeft een goede appindeling. Als je een bepaalde instelling zoekt, dan vind je hem zo. Wanneer je de app opent, dan krijg je meteen de camera’s te zien die je toegevoegd hebt aan de HomeBase. Ook staat het basisstation in het overzicht. In alle gevallen kun je dus direct bij de instellingen van de verschillende apparaten, evenals de live feeds van de camera’s. Als je de feed geopend hebt, staan er onderin allerlei functies, zoals alarm, opnemen en praten. Alle functies en mogelijkheden staan wat ons betreft ook op logische plekken.
Rechts onderin heb je nog een belangrijke knop op de navigatiebalk. Met het kopje Beveiliging kun je het systeem snel aanpassen. Met de optie Thuis merk Eufycam 2 beweging op, worden video’s opgenomen en krijg je notificaties. Met Afwezig krijg je hetzelfde, maar als er dan beweging gedetecteerd wordt gaat er ook nog eens een alarm af. Met de optie Schema hoef je niet zelf na te denken om het alarm in en uit te schakelen, maar dat is alleen handig als je op vaste momenten weg bent. Je kunt hiervoor ook gebruikmaken van geofencing.
Hoewel we geen problemen zijn tegengekomen, is het wel goed erbij te vermelden dat Geofencing in dit geval nog in bèta is. Er kunnen dus nog problemen bestaan. Datzelfde geldt voor sommige smarthome-integraties. Er is een stabiele koppeling met HomeKit van Apple, maar de integraties met Amazon Alexa en Google Assistent zijn eveneens in bèta. We zijn tegen verschillende problemen aangelopen. Het Eufy-account koppelen lukt nog wel, maar vervolgens krijgen we de beelden niet te zien op een smart display, zoals de Nest Hub.
Conclusie
Op papier is de Eufycam 2 een prima product. Maar het is niet bepaald een product dat het cijfer 2 mag dragen; want zoiets impliceert dat we met een opvolger te maken hebben die veel dingen verbetert. In vergelijking met het vorige model is de enige échte toevoeging ondersteuning voor HomeKit en binnen dat ecosysteem zijn er allerlei mogelijkheden waar mensen buiten niets aan hebben. Ben je dus nog op zoek naar een prima HomeKit-camera? Dan kun je de Eufycam 2 overwegen, want er zijn dan zat mogelijkheden beschikbaar.
Voor andere geïnteresseerden hebben we iets minder goed nieuws. Hoewel de Eufycam 2 op papier goed scoort, nette beelden aanlevert, een goed werkende bewegingsdetectie heeft en lokale opslag ondersteunt, is het helaas zo dat er verder weinig (goed werkende) smarthome-integraties zijn. Ook is er geen audiodetectie en hebben we nog het kleine nadeel dat er geen gratis cloudopslag is. Het voordeel is dat cloudopslag helemaal niet nodig is en dat je beeld veilig, lokaal verwerkt en opgeslagen worden. Dé grote troef van dit systeem.
Reacties (21)