Beste games van dit moment – deel 13 (winter 2019)

08 december 2019 + 10 minuten 0 Reacties
deathstranding-beste-games-winter-2019

In dit overzicht bespreken we de beste games die je deze winter kunt spelen op je Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en Nintendo Switch. In dit overzicht vind je onder meer Pokémon Sword en Pokémon Shield, Death Stranding en Star Wars Jedi: Fallen Order.

Pokémon Sword en Pokémon Shield

Pokémon Sword en Pokémon Shield zijn bijzondere Pokémon-spellen. Voorheen konden we alleen van de serie in zijn volle glorie genieten op handhelds, zoals Game Boy’s en Nintendo DS’en. Aangezien de Nintendo Switch zowel een handhelds als een console is, is dit technisch gezien de eerste Pokémon-titel in de hoofdserie (dus exclusief spin-offs) die we op het grote scherm kunnen spelen. En dat heeft zo zijn voordelen, al zeggen we ook meteen dat er veel meer in deze ervaring had kunnen zitten. We beginnen echter bij het begin.

In Pokémon Sword en Shield reizen we af naar een nieuwe regio, zoals in elk nieuw hoofddeel. In de role playing game krijgen we daar de taak de Pokédex, een digitale encyclopedie voor monsters, te completeren, terwijl we ook de sterkste trainers in het land mogen verslaan. Dit is de oude en vertrouwde opzet die als een warm bad aanvoelt na onze avonturen in Alola in Pokémon Sun en Moon. Omdat het een nieuwe regio is, maken we kennis met nieuwe Pokémon: niet alleen nieuwe soorten, maar ook variaties op bestaande beesten.

Dat is een aspect wat Sun en Moon heel tof maakte, dus we zijn blij dat Sword en Shield dezelfde behandeling gekregen hebben. Nieuw in dit deel is de Wild Area: een groot gebied waarin we vrij rondwandelen en Pokémon kunnen vangen. Ook kun je hier nog wat andere dingen doen, maar heel veel voegt het niet toe aan de game. Het is tof om eindelijk een vrije camerabediening te hebben, maar het gaat wel ten koste van de framerate en de graphics. Datzelfde geldt voor andere locaties: heel mooi is het spel niet en de technische basis is niet altijd op orde.

Tel daarbij op dat dit de gemakkelijkste Pokémon-rpg tot nu toe is en de content aan het einde van het spel behoorlijk tegenvalt, en je houdt een game over waar veel meer in had kunnen zitten. Hoewel dit niet hét Pokémon-spel is waar fans vanaf het begin al op wachten, waaronder ondergetekende, is het wel een fijne en relaxte Pokémon-ervaring waar je zonder al te veel moeite doorheen komt. De basis staat nog steeds als een huis, de Pokémon-designs zijn vet en er zijn genoeg mogelijkheden te experimenteren met strategieën.

The Outer Worlds

Liefhebbers van role playing games kunnen hun hart ophalen, want in oktober kwam eindelijk het lang verwachte The Outer Worlds uit. Obsidian Entertainment, de studio achter onder andere Fallout: New Vegas, heeft weer een pracht van een game geproduceerd. De game speelt zich af in een alternatieve toekomst waarin megacorporaties beginnen met het koloniseren en vormen van buitenaardse planeten, met variërende resultaten. Het verhaal begint met een schip vol met de beste mensen voor de nieuwe kolonie uit baan raakt.

De speler ontwaakt aan boord uit cryogene slaap, om te ontdekken dat de meeste passagiers nog steeds in cryogene slaap zijn, en begint een reis naar een nabijgelegen kolonie om de ware aard van de bedrijven te onderzoeken. De game bevat verschillende facties en een vertakkend verhaal dat reageert op de keuzes van de speler. De keuzes die de game je voor schotelt laten je goed nadenken over de gevolgen voor de kolonie en de mensen die nog steeds op het kolonieschip zitten. Jij bepaalt uiteindelijk wat er met de mensen gebeuren.

Wil je de game spelen zonder al te moord en verderf? Dat kan als je veel punten in je dialoog stopt. Wil je juist meer schieten of meppen? Ga dan helemaal los in de combat skills. De keuze is reuze en in deze voorbeelden zijn ze extreem versimpeld. Alle wapens voelen fijn aan en hebben variatie. Daarnaast kun je vele mods vinden waarmee je je wapens nog eens extra aan kunt passen. Als je meer de dialoog aan gaat om je doel te bereiken vind je ook genoeg variatie en leuke antwoorden. Zo is er voor elke speelstijl wat te doen.

The Outer Worlds kun je helemaal in je eentje voltooien, maar als je eenzaam bent kun je ook AI-metgezellen met je meenemen en leuke missies met ze doen. De meesten hebben ook wel wat te zeggen over de keuzes die je maakt en hebben zo hun eigen vaardigheden. Daardoor voelt deze game meer als dan een Fallout in space en doet het ons sterk denken aan de eerste Mass Effect-delen. En de combinatie van Mass Effect en Fallout is supertof. The Outer Worlds is met recht één van de beste games van dit moment en een must voor de liefhebber van rpg’s.

Death Stranding

Death Stranding is een videogame die zich moeilijk laat beschrijven. In de basis is het een actie-avonturengame van Kojima Productions, de man die eerder de Metal Gear-serie in het leven geroepen heeft met Konami. Nu werkte de beste man samen met Sony aan deze exclusieve PlayStation 4-titel. Death Stranding speelt zich af in de Verenigde Staten, tijdens de nasleep van het evenement genaamd Death Stranding. Tijdens die tumultueuze periode kwamen er vreemde wezens op aarde aan die normaal tussen leven en dood bestaan.

In Death Stranding kruip je in de huid van Sam Bridges, een personage dat gespeeld wordt door acteur Norman Reedus. De speler heeft de taak om ver uit elkaar gelegen steden van benodigdheden te voorzien, terwijl ze ondertussen aan een groot communicatienetwerk gekoppeld dienen te worden. Als speler word je ook constant beoordeeld door het bedrijf waarvoor je werkt, bijvoorbeeld met likes zoals op sociale media. Er wordt dan gekeken naar de staat van de benodigdheden, bijvoorbeeld. Hoe beter je scoort, hoe meer je kunt doen.

Naarmate je verder speelt krijg je toegang tot onder meer extra ruimte in je grote rugtas, zodat je nog meer mee kunt nemen. Ondertussen moet je ervoor zorgen dat je alles netjes inpakt en dat je steden te vriend houdt. Alles wat je doet heeft invloed op het spelverloop, en dat is wat Death Stranding een behoorlijk spannend spel maakt. Ook al gebeurt er aanvankelijk helemaal niet zoveel en heb je misschien het idee voor postbode te spelen. Woorden doen dit unieke spel echter weinig goeds; heb je interesse, dan doe je er goed aan het spel te kopen.

Star Wars Jedi: Fallen Order

Het is lang geleden dat er een goede, verhalende Star Wars-game op de markt verscheen. Fans werden in 2017 moedeloos van Star Wars Battlefront II, een schietspel dat vol betaalopties en lootboxes zat. De hoop was ver te zoeken. Toch werd er door velen voorzichtig uitgekeken naar Star Wars Jedi: Fallen Order. Ontwikkelaar Respawn Entertainment had namelijk met Titanfall 2 aangetoond een prima verhaal te kunnen vertellen. Deze lijn heeft de ontwikkelaar gelukkig doorgetrokken in Jedi Fallen Order.

Cal Kesto is een Jedi in wording ten tijde van Order 66, het bevel van de keizer om alle Jedi uit te roeien. Hij weet te ontsnappen en slijt zijn jaren als sloper op een afgelegen planeet. Als uiteindelijk ook hier de vijand komt inspecteren kan Cal zich niet langer verborgen houden en wordt hij gedwongen om zijn leven als Jedi weer op te pakken. Door verschillende planeten te bezoeken leert Cal steeds meer over zijn eigen verleden. Hierdoor leer je nieuwe force powers te gebruiken en kun je steeds beter door de verschillende omgevingen navigeren.

Bijvoorbeeld door lianen naar je toe te trekken of kleine stukken over muren te rennen. Het loont hierdoor ook om terug te keren naar oude gebieden. Om elk hoekje staat wel een kistje met een beloning op je te wachten. Natuurlijk heeft Cal ook een lightsaber ter beschikking, het karakteristieke zwaard van een Jedi. De gevechten die je hiermee aangaat zijn het hoogtepunt van de game. Door vele bewegingen te combineren ontstaan vloeiende gevechten die van het scherm af spatten. We hebben echt zitten genieten tijdens het spelen.

Het terugkaatsen van vijandige kogels voelde zelfs in de geliefde Jedi Knight games niet zo bevredigend. Het is heerlijk om de vijandige Stormtroopers aan je lichtzwaard te rijgen. Deze baasgevechten zijn behalve spectaculair ook ontzettend pittig, maar des te bevredigender om te voltooien. Hierbij valt wel op dat je niet volledige controle over Cal hebt en dat ontwijken van aanvallen niet altijd schade voorkomt. Iets wat frustrerend kan worden. Toch valt het in het niet bij het ontzettend vette avontuur dat je als Jedi meemaakt in deze game.

The Surge 2

De eerste The Surge is een game die veel mensen is bijgebleven. Het was een spel waarin je op een Dark Souls-achtige manier de wereld verkent (als in: er zijn grote, sterke vijanden en je moet je een weg navigeren door een groot landschap), terwijl je ondertussen je eigen robotpak uitbouwt. Het was een tof concept met een aantal duidelijke minpunten: het verhaal ging niet heel erg diep en de vijanden waren niet altijd even gaaf. Met de The Surge 2 heeft ontwikkelaar Deck 13 een tweede kans gekregen. Hoe gaat het de developer nu af?

Ook The Surge 2 is een action role playing game. The Surge 2 deelt zijn gameplaybasis met het eerste deel en presenteert een toffe wereld met kekke vijanden en ditto mogelijkheden. Je kunt als speler je personage vormgeven zoals je zelf wel. Tijdens het spelen kun je mikken op specifieke ledematen van je vijanden, zodat je ze later zelf kunt oppakken en gebruiken. Zodoende heb je genoeg keuzevrijheid om wat van jezelf te maken en dit is een element wat heel goed naar voren komt. Verder kun je aanvallen ontwijken en pareren.

Jericho City, de stad waarin The Surge 2 zich afspeelt, is een mooie omgeving waar genoeg in te ontdekken valt. Er zijn her en der ook geheimen paden, waardoor je altijd goed om je heen blijft kijken. Wat het spel helemaal tof maakt is dat je onderweg keuzes moet maken die invloed hebben op de wereld om je heen en het spel zelf. Je staat als speler dus behoorlijk centraal. Tijdens het spelen doe je eigenlijk constant drie dingen: overwinnen, overleven en upgraden. Ben je een fan van Soulslike-spellen? Dan is dit je volgende videogame.

FIFA 20

‘Het gras is groen, de lucht is blauw. Is het september? Dan komt FIFA naar jou!’ Je kunt inmiddels de klok erop gelijkzetten. Eind september brengt EA altijd de nieuwste FIFA-game op de markt. Is FIFA 20 een waardige opvolger van FIFA 19 of is het tijd dat EA wat beter z’n best gaat doen?

Aan de basis is dit keer niet zo heel veel veranderd. Je hebt dit keer betere controle over het dribbelen in 1-tegen-1 situaties, het nemen van vrije trappen en penalties is veranderd en de bal reageert soms net even weer anders dan je gewend bent. Natuurlijk zijn de teams en spelers weer up-to-date gebracht naar het huidige seizoen. Ben je FIFA 19 gewend? Dan zul je zo weer in kunnen stappen met FIFA 20.

De Journey-modus is dit keer achterwege gelaten en ‘Volta’ is toegevoegd. Volta staat in het teken van straatvoetbal. Hiermee kun je de hele trukendoos opengooien om je tegenstanders te vernederen. Deze modus doet de tijden van FIFA Street herleven en is een leuke toevoeging aan FIFA 20. Je kunt hier tevens je eigen straatvoetballer maken en ‘street credits’ verdienen om de beste straatvoetballer ter wereld te worden.

Het wordt nu wel eens tijd dat EA daadwerkelijk beter z’n best gaat doen voor FIFA 21. We willen graag iets meer vernieuwing zien om het voetbal wat realistischer in beeld te brengen en iets minder een ‘ren-je-rot show’. Heb je genoten van FIFA 19? Dan kun je FIFA 20 ook weer blind kopen. En de liefhebber kan weer helemaal losgaan met kaartjes kopen in Ultimate Team.

Dragon Quest XI S: Echoes Of An Elusive Age

Aan role playing games (rpg’s) tegenwoordig geen gebrek, helemaal op de Nintendo Switch. Dragon Quest XI S: Echoes Of An Elusive Age is er ook zo één, die zowel fans van de serie of het genre en nieuwkomers moet kunnen bekoren. De gameplaysystemen binnen deze titel kunnen namelijk erg diep gaan, maar lang niet alles is verplicht. Als je ergens geen zin in hebt is dat niet heel erg en is het vaak nog mogelijk bepaalde items op een andere manier te verkrijgen. Maar hoe dieper je gaat in dit spel, hoe leuker het uiteindelijk wordt.

De XI in de titel staat uiteraard voor het cijfer elf, dit is dan ook het elfde deel in een videogameserie die begon op de NES. Sindsdien heeft uitgever en ontwikkelaar Square Enix weinig aan de basis, maar juist veel aan veel dingen eromheen verandert. Dragon Quest is zo’n serie die niet vergeet waar die vandaan gekomen is, terwijl er toch moderne elementen geïntroduceerd kunnen worden. Dat houdt de serie als geheel fris en toegankelijk, terwijl spelers vanaf het eerste uur nog steeds het avontuur kunnen beginnen waar ze mee zijn opgegroeid.

Ook leuk voor spelers vanaf het eerste uur, is de retromodus. Je kunt het spel volledig in 3d spelen, zoals op de pc en PlayStation 4, maar je kunt er ook voor kiezen het spel met ouderwetse graphics te spelen, alsof je op een Super Nintendo speelt. Daarnaast heeft de game een veel betere soundtrack op de Switch, lopen je teamgenoten nu achter je aan en is er een snellere modus voor het vechten. Dit is daadwerkelijk de Definitive Edition van de game, ook al merk je dat niet in de graphics: die hebben namelijk wel een klap opgelopen in de port.

Dat dit het elfde deel in de serie is, betekent gelukkig niet dat je de voorgaande games gespeeld moet hebben om het verhaal te begrijpen. De game staat geheel op zichzelf en presenteert gloednieuwe personages, uiterst plezierige verhaallijnen en prachtig vormgegeven locaties. Er is bijna geen saai moment zichtbaar in deze videogame, die kan worden samengevat als één van de beste rpg’s ooit gemaakt. Aan werkelijk waar alle elementen is zichtbaar dat hier veel liefde en aandacht aan is besteed. Dragon Quest XI verdient het om gespeeld te worden.

Code Vein

Code Vein is een titel die bij ons al heel lang op de radar staat. In de basis is dit ook een Dark Souls-achtig spel, net als The Surge 2, maar dan met wederom een eigen draai aan het genre (dat gekscherend Soulslike genoemd wordt). In de basis is Code Vein een action role playing game die zich afspeelt in een grote open, apocalyptische wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dark Souls of The Surge 2 wordt de game gepresenteerd in een animestijl. Dat betekent razendsnelle animaties, heftige kleuren en keiharde actie op het scherm.

In Code Vein ben je onderdeel van een verborgen genootschap van Revenants, genaamd Vein. Dit is het laatste bolwerk waar mensen nog actief vechten en overleven, omdat ze voorzien zijn van Gifts of power in ruil voor hun herinneringen. De Revenants zijn hierdoor bloeddorstig geworden; mocht je je hier helemaal aan overgeven, dan bestaat de kans dat je één van de Lost wordt. De Lost zijn gevaarlijke griezels die helemaal ontdaan zijn van hun menselijkheid — en zich niet laten tegenhouden in hun eigen bloeddorstige missie.

In Code Vein krijg je de taak om met andere teamgenoten samen te werken en een einde te maken aan de terreur van de Lost. Als je dat ook nog eens lukt zonder je menselijkheid te verliezen en je verleden terug te vinden, dan heb je een prima werkdag achter de rug. Je moet hiervoor wel naar het uiteinde van de hel, maar geloof ons, het is de reis waard. Af en toe kan het spel pittig zijn, maar er zijn genoeg rpg-elementen, wonderschone animaties en een toegankelijke moves om van te genieten onderweg.

Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint

Ghost Recon: Breakpoint is de opvolger van het in 2017 verschenen Ghost Recon: Wildlands. Dit keer speelt de game zich niet af in Bolivia, maar gaan we naar het fictieve eiland Auroa in de Stille Oceaan. Het contact is verbroken met het eiland en het is aan de Ghosts om uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

Wie bij Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint denkt aan de realistische Ghost Recon-spellen van weleer, die zal bedrogen uitkomen. Het realisme is overboord gegooid en dit keer draait het voornamelijk om teamplay en actie. Je kunt je vrij over het eiland bewegen en daarbij gebruikmaken van auto’s, tanks en helikopters. Ghost Recon: Breakpoint is een tactische shooter die je voornamelijk in de derde persoon speelt. Je kunt de game alleen spelen, maar het spel komt het beste tot z’n recht als je samen met een paar vrienden in coop de strijd aangaat.

De basis van Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint is goed. Je hebt een grote open wereld waar je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Het probleem is alleen dat de game eigenlijk niet af is. Wat heb je aan een grote open wereld als daar vrijwel niets te doen is? Je zult nergens andere bewoners zien rondrijden, waardoor het reizen van Punt A naar Punt B een saaie aangelegenheid wordt. Combineer dit met de vele bugs, een traag reagerende inventory, ontbrekende AI-teamgenoten (die komen pas enkele maanden na release) en microtransacties bij een spel dat al 60 euro kost en  je merkt dat er genoeg op het spel aan te merken is.

Toch kun je zeker wel plezier aan het spel beleven. In singleplayer zal de lege wereld je tegenvallen, maar in coop met enkele vrienden blijft het spannend om samen een grote drone uit te schakelen. Je kunt zelf kiezen of je al schietend naar binnen stormt of kiest voor het ongezien infiltreren van een basis. De vele filmpjes tussen het spelen door zijn indrukwekkend en het acteerwerk van Jon Bernthal (The Punisher, The Walking Dead) is meer dan goed. Het hoofdverhaal zal je een uur of dertig kosten om te doorlopen, maar met de vele zijmissies en collectibles kun je die tijd zeker nog verdubbelen.

Grid

Grid is alweer de tiende game in de TOCA-serie en de vierde game die de Grid naam draagt. Codemasters wil met deze Grid een reboot van de serie doen en terug gaan naar de basis. Dat zien we aan de naam, maar ook aan de gameplay. Het racen in Grid voelt aan als in Race Driver: Grid, de eerste game in deze serie. Volgens Codemasters was het belangrijk voor de studio om een handlingsysteem te maken dat aanvoelde als dat in de eerste game en dat is goed gelukt. Je maakt nu ook zelf uit of je in arcade- of simulatiestijl wil spelen.

Maar de kern van de handling is als vanouds. Het echte Race Driver-gevoel. Verder werkt de ene raceklasse net iets anders dan de volgende klasse. Als je in een muscle car racet, is het veel meer auto tot auto, “rubbing is racing”. En als je dan in de GT-klasse komt, je merkt dat iedereen beleefder rijdt. Dat is meer een echt motorsportgevoel om de bochten goed te krijgen en ervoor te zorgen dat je je racelijn houdt. Zo he je dus voldoende variatie in één racegame en kunnen veel fans van het genre helemaal opgaan in de race-ervaring.

Nieuw in Grid is de toevoeging van geavanceerde AI-racers. Er zijn vierhonderd verschillende kunstmatige intelligentie, die de bocht allemaal net even anders nemen. Daarnaast is er ook AI op basis van Fernando Alonso, die ook geconsulteerd heeft voor het handlingsysteem. De F1-kampioen treedt op als showdownbaas in zijn eigen serie en fungeert als poortwachter tussen jou en de finales van de Grid World Series. Op de baan kun je rivaliteit vormen en zelfs een nemesis krijgen, wat het racen ook enigszins dramatisch maakt.

Alle wagens zien er ook een stuk beter uit en de verbeterde graphics kunnen ook goed de realiteit van het racen laten zien. Krassen en deuken van het botsen en zelfs deuren en motorkappen die los raken of gaan klapperen. Meestal willen autofabrikanten die hun auto’s uitlenen aan dit soort games er liever niet in hebben, dus is het fijn om te zien dat er een schademodel is. Al met al is de nieuwe Grid een goede toevoeging aan het racegenre en een game waarmee je veel raceplezier kunt beleven. Een aanraden voor iedereen die van dit soort spellen houdt.

Need for Speed Heat

Ter ere van het 25-jarige bestaan van de Need for Speed-franchise, levert Electronic Arts samen met ontwikkelaar Ghost Games het uitgebreide racespel Need for Speed Heat af. Heat is een openwereldracegame en speelt zich af in Palm City, een stad die gebaseerd is op Miami, Florida. Naast racen door de stad, kun je ook de omgeving rondom verkennen, zoals bergen en open velden. Hoewel er geen automatisch dag-en-nachtsysteem is, kunnen spelers wel van dagdeel wisselen wanneer ze willen. En dat is maar goed ook.

Want overdag krijg je toegang tot andere evenement dan in de avond. Overdag doe je namelijk mee aan afgebakende races, waarin je aan het einde geld kunt winnen voor het aanschaffen van nieuwe auto’s en onderdelen. s’ Nachts is het tijd voor illegale straatraces waarmee je je reputatie kunt uitbouwen. En hoe beter je reputatie is, hoe meer politie je op de hielen zal zitten — en hoe spannender de races uiteindelijk worden. Het is dan ook zaak om in de avond zo snel mogelijk thuis te komen; voordat je bent opgepakt of voordat je auto kapot is.

Over het algemeen zijn we zeer te spreken over dit 24ste deel in de serie. Het is tof om te zien dat een paar favoriete onderdelen – zoals auto’s aanpassen en politieachtervolgingen – terug zijn van weggeweest. Bovendien rijden de in totaal 127 ook erg lekker. Er zijn wel wat dingen die roet in het eten gooien: zo blijft EA constant om geld vragen nadat je de game gekocht hebt, kunnen er zo nu en dan technische problemen tevoorschijn komen en zijn de online functies niet erg sterk. De basis, het racen, is echter goed op orde en dat maakt Heat toch erg leuk.

Call of Duty: Modern Warfare

Modern Warfare is terug van weg geweest en beter dan ooit. Met deze reboot van de Modern Warfare-serie heeft Infinity Ward een goede en leuke Call of Duty gemaakt. Het klinkt raar om dit over een Call of Duty-game te zeggen, maar Call of Duty: Modern Warfare heeft een singleplayerverhaal. Na Black Ops 4 heeft studio Infinty Ward er gelukkig voor gekozen om wel een singleplayerverhaal te maken. Zo werd er vorig jaar geen content voor singleplayer toegevoegd en lag de focus op de battleroyalemodus.

De game speelt zich af in een realistische en moderne setting. De campagne volgt Amerikaanse CIA-officieren en Britse SAS-strijdkrachten terwijl ze samenwerken met rebellen uit het fictieve land Urzikstan, en vechten samen tegen Russische strijdkrachten die het land zijn binnengevallen. Het is een vet verhaal en speelt net alsof je in een film zit en de gebeurtenissen lijken echt te kunnen gebeuren. Uiteindelijk is de campagne kort, maar ontzettend krachtig en komen er momenten voorbij die je niet snel vergeet (we geven geen spoilers).

Maar Call of Duty is vooral ook populair vanwege de multiplayer. Alle bekende modes zijn van de partij en onlangs is ook Hardpoint via een gratis update toegevoegd, dat een variant op King of the Hill is. Alle modes spelen lekker en en het knallen met de guns voelt ontzettend goed. Daarnaast kun je ook tegen verschillende console- en pc-spelers spelen via crossplay, maar je kunt het ook uit zetten als je het toch liever bij alleen console of pc houdt. Je hebt de keuze, zodat je ook niet kunt klagen dat “pc-spelers een voordeel hebben”.

Daarnaast heeft Modern Warfare ook de special operations co-op mode. Zo is er een mode voor de klassieke spec ops, maar nu kun je ook verschillende nieuwe missies met drie andere vrienden spelen. Deze special operations vervolgen het verhaal van de singleplayer. De operations zijn boven gemiddeld moeilijk, maar als je samen werkt en goed de rollen verdeeld een hele leuke ervaring. Call of Duty Modern Warfare maakt een frisse start met een nieuw en vet verhaal en een goede mulitplayer. Een aanrader voor dit najaar.

MediEvil

Met de aankondiging van de remake van MediEvil waren een hoop fans van de PlayStation 1 blij. Dit is één van de meest geliefde PS1-titels van weleer. Bovendien is dit het moment om opnieuw kennis te maken met Sir Daniel Fortesque. Dat is de held, of iets in die vorm, van deze game. MediEvil is een hack-en-slash-game met platform- en puzzelelementen. Dat betekent dat je in een level rondloopt en vijanden verslaat met allerlei verschillende wapens, terwijl je ondertussen uitvogelt wat precies de missie is.

Gelukkig communiceert het spel vrij duidelijk wat er precies van je verlangd wordt. En als het niet duidelijk is, dan is het onderdeel van de gameplay en is het nog best leuk om het zelf uit te vogelen. De basis van MediEvil is nog altijd sterk, maar we merken toch een hoop scheurtjes in de ervaring. Zo werkt de camera bijna nooit mee, vinden we de besturing erg glibberig en heeft de ontwikkelaar vrijwel nergens echt een eigen stempel op het spel gedrukt. Zo missen we elementen die het spel hadden kunnen moderniseren.

En dan doelen we bijvoorbeeld op checkpoints voor een eindbaas, bijvoorbeeld. Hoewel de levels niet lang zijn, kan het soms wel vervelend zijn om alles opnieuw te moeten doen wanneer je bij de eindbaas bent. Dat gezegd hebbende biedt MediEvil een prima trip down memory lane aan voor iedereen die hiernaar op zoek was, maar vragen we ons wel een beetje af of de game ook voor andere mensen geschikt is. Er schort nogal veel aan de ervaring, ondanks het feit dat het ontzettend tof is om Sir Daniel Fortesque in volle glorie te aanschouwen.

Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2020

Wie ooit gedacht had dat Mario en Sonic – ooit twee aartsrivalen op concurrerende spelcomputers – in één game terecht zouden komen, had niet kunnen voorspellen dat dit zou uitmonden in een serie sportgames (plus: laten we Sonic in Super Smash Bros. niet vergeten). Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2020 is alweer het zesde deel in deze serie. Dit keer is het sportspel exclusief voor de Nintendo Switch uitgebracht, waar we vol in nieuwe sporten en onderdelen kunnen duiken op de populaire, hybride spelcomputer.

Net als in voorgaande titels kun je spelen met allerlei personages vanuit de Mario- en Sonic-series, in allerlei sporten. Elk personage heeft zo zijn sterke en zwakke punten. En hoewel er ook sporters zijn die algemeen goede statistieken hebben, is geen enkel personage echt overal goed in. Dat zorgt toch voor een prima balans in een videogame waarin het voornamelijk om plezier met je vrienden gaat. Het multiplayeraspect is wederom de sterkste kan van Mario & Sonic op de Olympische Spelen; de singleplayer kan soms wat saai zijn.

Of je nu alleen of tegen vrienden speelt (we kunnen echt aanraden je vrienden op te trommelen), je kunt van zowel nieuwe als oude minigames genieten. Spelletjes uit voorgaande delen zijn boxen, voetbal, zwemmen en gymnastiek, terwijl de 2020-versie voor de Switch sporten als karate, skateboarden, klimmen en surfen introduceren. Bovendien is er online ook wat te beleven en is er zelfs een 2d-modus. Het spel heeft toffe minigames en een sterke multiplayer, maar de singleplayer kan soms net even té langdradig zijn.

Disgaea 4 Complete+

Liefhebbers van strategische role playing games weet dat wij dit soort spellen goed kunnen waarderen, kijkende naar de lof voor onder meer Fire Emblem: Three Houses en Disgaea 1 Complete. Nu is het tijd om (misschien wel wederom) aan de slag te gaan met Disgaea 4 Complete+, een complete versie van het spel Disgaea 4 dat in 2011 werd uitgebracht. Het is wederom een knotsgekke en enorm diepgaande strategische rpg waarin je van alles kunt aanpassen, uitbreiden en trainen. Deze serie staat garant voor uren speelplezier.

In het spel krijgen spelers te maken met een ware revolutie. In Disgaea 4 Complete+ sta je aan de helm van het verhaal waarin revolutie en verlossing centraal staan, terwijl je afrekent met allerlei soorten vijanden, zoals vampieren en weerwolven. Bovendien staat de serie bekend om zijn humoristische toon die niet snel flauw wordt, omdat er daadwerkelijk goede dialogen geschreven zijn en de personages mettertijd goed uitgebouwd worden. Daarnaast gaat de gameplay zo ontzettend diep dat je in het begin overrompeld wordt met mogelijkheden.

Wat elke Disgaea zo sterk maakt is dat er eigenlijk geen goede of slechte manier van spelen is. Natuurlijk kunnen je personages doodgaan en is het zo dat missies kunnen falen, maar je mag helemaal zelf bepalen welke teamleden je meeneemt en dus belangrijk vindt en welke items je sterker maakt of niet. Daarnaast zijn er meerdere eindes beschikbaar, bovenop de al knotsgekke hoeveelheid aan content, waardoor je het spel kunt blijven spelen totdat je er bij neervalt. Ken je de serie nog niet? Dan kun je misschien beter even bij het eerste deel beginnen.

Life is Strange 2

Wanneer je veel verhalende games speelt, zoals bijvoorbeeld die van Telltale Games, dan ben je de gametitel Life is Strange wel eens tegenkomen. Het eerste seizoen van deze episodische game is goed in de smaak gevallen bij gamers en critici, dus is het niet vreemd dat we sinds eind vorig jaar aan de slag kunnen met een nieuw seizoen. Dit keer spelen we niet met een jongedame die een avontuur beleeft met haar goede vriendin, maar met twee jonge broertjes die leven in een voorstad van het Amerikaanse Seattle.

Er heeft een tragisch incident plaatsgevonden, waardoor de jonge broers zijn gedwongen om te vluchten voor de politie. Onderweg komen ze natuurlijk allerlei problemen en obstakels tegen — hun relatie wordt daardoor op de proef gesteld. Omdat het verhaal in deze game centraal staat, willen we er niet teveel over kwijt; heb je interesse in deze titel, dan wil je eigenlijk zo min mogelijk weten. Ben je nog niet overtuigd? Weet dan dat er superkrachten in het spel zijn die de jongens nog niet begrijpen, wat voor heel andere situaties kan zorgen.

Hoewel de Life is Strange-spellen in de basis realistisch en gegrond zijn, is het niet vreemd dat we ook in dit nieuwe seizoenen superkrachten tegenkomen. In het eerste seizoen waren het tijdreiskrachten en wat het voor dit seizoen wordt, mag je zelf achterhalen. De broers hebben als doel in Mexico te geraken, maar daar hebben ze niet heel veel middelen voor. Welke keuzes maak jij onderweg die invloed heeft op het verhaal en de personages om je heen? Vond je het eerste deel al tof, dan zal dit tweede seizoen je ook gaan bekoren.

De game was eerst in digitale delen beschikbaar. Om de zoveel weken kwam er een nieuw deel in het verhaal uit, die je dus per stuk moest downloaden om te spelen. Nu is het spel opnieuw uitgebracht. Helemaal compleet, met alle delen, op een disc. De editie bevat ook bonuscontent, zoals de eerder gelanceerde bonusgame The Awesome Adventures of Captain Spirit. Ook dit is een verhaal waarin jouw keuzes invloed uitoefenen op het verloop van het verhaal. En je kunt nu de patches op de rugtas van Sean in de game aanpassen.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten
Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch
Microsoft Xbox One X

Reacties (0)