Review: Honor View 20 – unieke smartphone met een cameragat

06 maart 2019 + 10 minuten 0 Reacties
honor-view-20-foto-1

De Honor View 20 is het eerste toestel met een cameragat in het scherm in Nederland en gelukkig heeft het apparaat nog veel meer te bieden. Dit is waarschijnlijk de beste smartphone die Honor tot op heden heeft uitgebracht.

Honor View 20 – specificaties

Honor View 20
Scherm 6,4-inch, 1.080 bij 2.310 pixels
Digitizer Nee
Processor HiSilicon Kirin 980
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 48 megapixel achter, 25 megapixel voor
Accu 4.000 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

Als we puur kijken naar de specificaties, dan komen we al gauw tot de conclusie dat Honor goed heeft gekeken naar de recent uitgebrachte vlaggenschepen Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro. De Honor View 20 heeft evenveel werkgeheugen (6 GB) en opslaggeheugen (128 GB) én heeft dezelfde processor gekregen, zonder dat je daar de hoofdprijs voor hoeft te betalen. Met een verkoopadviesprijs van 549 euro zit de View 20 ruim onder de adviesprijs van de Mate 20 Pro, ook al is de prijs van de laatstgenoemde smartphone hard gezakt.

De processor beschikt over acht kernen: twee A76-kernen geklokt op 2,6 GHz voor hoge prestaties, twee A76-kernen geklokt op 1,9 GHz voor hoge prestaties die lang vol te houden zijn en vier A55-kernen geklokt op 1,8 GHz voor de momenten waarop minder zware apps worden gedraaid. Verder is het goed om te zien dat ook dit model is uitgerust met 128 GB aan interne opslagruimte, wat vooral voor mensen van streaming- en clouddiensten meer dan genoeg moet zijn. Er is helaas verder geen micro-sd-kaartsleuf aanwezig.

Honor View 20 – hardware en design

Het meest opvallende aan dit toestel is natuurlijk het design. Niet alleen vanwege het glazen omhulsel of het effect dat Honor heeft gerealiseerd aan de achterkant (met een bepaalde lichtinval verschijnen er pijlen in beeld), voornamelijk vanwege het cameragat. Links bovenin het scherm zit een ronde opening waar de frontcamera in verstopt zit, waardoor je geen scherminkeping nodig hebt of gebruik hoeft te maken van een gemotoriseerd onderdeel. Daardoor is er meer ruimte voor het scherm dan tot nu toe het geval was.

Toegegeven, in vergelijking met bijvoorbeeld de Oppo Find X is er technisch gezien minder ruimte, maar je bent nu ook niet afhankelijk van een extra onderdeel (dat ook nog eens kapot kan gaan) voor het maken van foto’s of gezichtsvergrendeling. Achterop treffen we een enkele camera en een flitser aan, evenals een vingerafdrukscanner die op een prima positie voor je wijsvinger zit. Bovenop zit een koptelefoonaansluiting, terwijl aan de rechterkant de drie benodigde knoppen zitten voor power en de volumeregeling.

Display

Het 6,4″-scherm beschikt over een maximale resolutie van 1.080 bij 2.310 pixels. Dat levert een pixeldichtheid van 402 pixels per inch (ppi) op en dat is een nette score. Boven de vierhonderd ppi zien zulke kleine schermen er vrijwel altijd goed uit. Qua kleuren en scherpte oogt het allemaal prima. Doordat Honor heeft gekozen voor een lcd-scherm kan de prijs natuurlijk wat gedrukt worden, maar dat betekent wel dat zwartwaarden lager zijn dan op een oled-scherm. Ook krijgen we te maken met wat light bleeding aan de zijkanten van het display.

Light bleeding betekent dat je aan de zijkanten een donker effect te zien krijgt. Deze donkere randen zijn voornamelijk zichtbaar wanneer er veel wit of lichte kleuren te zien zijn. Dit is niet vreemd voor toestellen met een lcd-scherm. Net als andere Honor-toestellen van de laatste tijd staat het scherm standaard ingesteld op de levendige kleurmodus, waardoor alles dus een boost krijgt. Zet je die modus uit, dan valt op dat de kleurenweergave achteruitgaat en alles een beetje grijs en flets oogt. Houd die levendige modus dus vooral aan.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit moet je voornamelijk de basis verwachten. Zo is er natuurlijk bluetooth (versie 5.0) en wifi aanwezig, en treffen we er ook een usb-c-poort op aan. Aan de bovenkant sieren twee dingen: de koptelefoonaansluiting (dat dit toch nog eens opmerkelijk zou worden) en een infraroodscanner, waardoor je bijvoorbeeld je televisie kunt bedienen met je smartphone. Een uniek onderdeel dat we bijna nooit meer op smartphones van andere merken tegenkomen. Er is helaas geen micro-sd-kaartsleuf aanwezig.

Speaker

De monospeaker die aan de onderkant van de smartphone zit is op z’n best gemiddeld te noemen. De geluidskwaliteit is niets om over naar huis te schrijven, maar gelukkig levert het ook geen kakofonie op. Het basgeluid is nagenoeg afwezig, maar voor de rest klinkt op het zich best helder. Helder genoeg voor telefoongesprekken en helder genoeg voor simpele YouTube-video’s of podcasts. Gelukkig is er bluetooth en een koptelefoonaansluiting, waardoor je zonder moeite een externe speaker of koptelefoon kunt aansluiten.

Camera’s

De Honor View 20 heeft een interessante cameramodule. Er is één sensor aanwezig: eentje van 48 megapixel (de Sony IMX58). Dat wordt waarschijnlijk een nieuwe trend in smartphoneland, aangezien meerdere Chinese fabrikanten aan de haal gaan met een 48-megapixelcamera. Daarnaast is er een time-of-flight-sensor toegevoegd (ook wel eens afgekort tot tof), maar er is dus geen secundaire lens aanwezig. Middels de tof-sensor is het mogelijk diepte te meten, wat handig is voor de augmentedrealityeffecten.

De 48-megapixelcamera maakt foto’s die ook relatief veel ruimte innemen: 8 tot 12 MB. Zo op het kleine scherm zul je weinig verschil zien met foto’s die gemaakt zijn met een 12- of 20-megapixelsensor. Pas wanneer je de beelden op een monitor bekijkt, dan zul je zien ze niet alleen scherper en gedetailleerd, maar ook kleurrijker zijn dan je wellicht tot nu toe gewend bent van smartphonefotocamera’s. Verder is er ook nog een avondmodus, die van vier pixels één pixel maakt en kunstmatige intelligentie gebruikt voor het reduceren van ruis.

Daarnaast moet het voor fotografieliefhebbers, die natuurlijk liever niet met een grote camera zeulen, fijn zijn om te horen dat de Honor View 20 raw-bestanden aankan (die maak je in de Pro-modus, die je geheel handmatig instelt). Daardoor is het bronbestand van je foto al meer geschikt voor bewerking achteraf, in programma’s als Photoshop bijvoorbeeld. Inzoomen gebeurt nog altijd digitaal, maar omdat het aantal pixels zo hoog ligt, gaat er veel minder kwaliteit verloren dan wanneer je met een lager megapixelaantal foto’s maakt.

Over het algemeen zijn weer zeer te spreken over de foto’s die je maakt met de Honor View 20. Qua kwaliteit scheelt het niet zo heel veel met duurdere smartphones zoals de Huawei Mate 20 Pro of de OnePlus 6T bijvoorbeeld, al komen we hier en daar – zeker in de avond – nog wat oneffenheden tegen. Geen vreemde dingen in elk geval, maar aspecten van digitale smartphonefotografie waar je normaal gesproken ook al rekening mee zou moeten houden. De selfiecamera beschikt over 25 megapixel en maakt ook scherpe en kleurrijke foto’s.

Accuduur

Aangezien het toestel een accu heeft van 4.000 mAh, mag je de verwachtingen best hoog spannen. Gelukkig lost Honor de verwachtingen in door een smartphone aan te bieden die er twee dagen over doet om die batterij leeg te krijgen. Het lcd-scherm zorgt ervoor dat de accu wel iets sneller leegraakt bij een vergelijkbaar toestel met een oled-scherm, maar dat is iets dat je ook mag verwachten. Verder duurt het iets meer dan een uur om het toestel volledig op te laden. Helaas is er geen draadloos opladen aanwezig op de Honor View 20.

Honor View 20 – software

Op het toestel draait Android 9.0 Pie, wat uiteraard heel mooi is, met daaroverheen helaas het Magic UI 2.0. Magic UI lijkt heel veel op EMUI van Honor, maar dan de manier waarop het dochtermerk ermee omgaat. Zo komen we standaard geen app-lade tegen, maar kun je die gelukkig nog wel zelf instellen wanneer je dat prettig vindt. Wanneer je op het thuisscherm naar rechts veegt, dan kom de Google-feed in beeld te staan. Dat is ook prima, aangezien je dus niet bent aangewezen op nog meer software van de Chinese fabrikant.

We zijn helaas minder te spreken over het grote aantal apps dat wordt meegeleverd. Je krijgt alle apps van Google (vanzelfsprekend), maar ook apps als Facebook, Booking.com en de App Gallery. Dat is Huawei’s eigen downloadwinkel waar weinig mensen om staan te springen. Verder treffen we er allerlei standaardapplicaties op aan die we ook op andere telefoons van Huawei en Honor tegenkomen. Veel van deze apps zijn ook nog eens alternatieven voor de apps van Google, wat uiteindelijk behoorlijk dubbelop aanvoelt.

Honor View 20 – in gebruik

Omdat de Honor View 20 van de nieuwste Kirin-chipset is voorzien, kun je er gelukkig op rekenen dat het een razendsnel toestel is. De hoeveelheid werkgeheugen draagt daar ook aan bij. Daardoor hoef je je dus voorlopig geen zorgen te maken over de specs van je smartphone: je kunt allerlei games spelen, zonder vertragingen of andere irritante dingen. Boven zit die camera, in het gat in het scherm, niet in de weg, zeker niet wanneer het scherm donker is. Hij valt eigenlijk alleen op wanneer je lichte of witte beelden aan het bekijken bent.

Kijk je bijvoorbeeld naar een video met zwarte balken aan de onder of bovenkant of zet je het scherm niet in de vullende modus, dan valt dat cameragat eigenlijk helemaal niet op. Mocht je het wel vervelend vinden, net zoals die notch bijvoorbeeld, dan kunnen we ons moeilijk voorstellen hoe dit op een andere manier geregeld kan worden zonder de camera helemaal uit het scherm te halen. In de komende maanden verschijnen er nog meer toestellen met zo’n cameragat, dus voorlopig is het devies dat je maar snel kunt wennen aan dit design.

Verder is het technisch gezien zo dat de Kirin 980-processor niet net zo sterk is als de Qualcomm Snapdragon 845 en dat het kan gebeuren dat je games tegenkomt die niet net zo lekker lopen als je zou willen (al geldt dit waarschijnlijk niet voor de meeste spellen). Daarom is het goed om te weten dat ook hier de GPU Turbo-modus aanwezig is, net zoals op andere Honor- en Huawei-toestellen. Een vergelijkbare modus is er niet op andere smartphones, maar specifieke games, zoals PUBG bijvoorbeeld, werken wel beter dankzij GPU Turbo 2.0.

Honor View 20 – conclusie

De Honor View 20 is waarschijnlijk de beste smartphone die het bedrijf tot op heden heeft uitgebracht, ondanks de onvolkomenheden. Zo is het scherm niet supergoed en doe je er goed aan altijd de levendige modus aan te hebben staan. Ook kan de Magic UI, versie 2.0 alweer, behoorlijk onoverzichtelijk zijn, zeker wanneer dit je eerste toestel is van de Chinese fabrikant. Bovendien is het jammer om te zien dat er niet is geïnvesteerd in een ip-certificaat, waardoor het niet met zekerheid te zeggen is dat-ie een val in het water overleeft.

Gelukkig zijn veel mensen zuinig met hun smartphones, dus dat verschilt per persoon. Ondertussen is er nog genoeg om van te houden. Zo is het heel fijn dat Honor, als dochter van Huawei, dezelfde specs aan kan bieden als een Huawei Mate 20 Pro, maar dan voor een lager prijspunt. Daarnaast zijn we erg te spreken over de kwaliteit van de foto’s en zorgt het cameragat ervoor dat we meer dan genoeg scherm over hebben om van die levendige kleuren te genieten. Dat optische effect op de achterkant maakt deze unieke smartphone ook echt af.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Specificaties op dit prijspunt
  • 48-megapixelcamera
  • Cameragat (geen notch!)

Minpunten
  • Scherm niet jé-van-hét

  • Magic UI
  • Geen waterbestendigheid

Reacties (0)