Tijdens IFA 2018 in Berlijn heeft Tado zijn nieuwste thermostaat en applicatie gepresenteerd onder de noemer Tado V3+. De nieuwe thermostaat is voorzien van een moderne chipset en betere compatibiliteit, maar de echte verbeteringen zijn aanwezig in de meegeleverde applicatie. De nieuwe versie is namelijk in staat een aantal dingen te doen die de oude appversie niet kan, maar hier heb je dus wel een abonnement voor nodig. Zo’n abonnement kost 2,99 euro per maand. Ook kun je een jaarabonnement van 24,99 euro afsluiten.
In deze recensie kijken we naar de volgende producten:
- De derde versie van de Tado-thermostaat. Het betreft hier het starterspakket ter waarde van 199,99 euro.
- De extensiekit, om de thermostaat te kunnen verbinden met de ketel, met een waarde van 99,99 euro.
Tado V3+ – doosinhoud en installatie
In principe moet het mogelijk zijn dat je met de Tado V3+ Starterskit (of een andere versie van het starterspakket) meteen aan de slag kunt gaan. In de thermostaat zitten namelijk de aansluitingen voor het verwarmingssysteem in huis. Komen de draden bij jou dus nog uit de muur, dan is de kans groot dat je de thermostaat er direct op kunt aansluiten. Maak je gebruik van een draadloos systeem? Dan ben je verplicht om de extensiekit aan te schaffen, want anders kun je helaas niets met het systeem. De naam kan dus misleidend zijn.
De Tado V3+-starterskit wordt geleverd met een thermostaat, internetbridge, usb-kabel, stekker, ethernetkabel, bevestigingsschroeven, kleefstrips, stickers om de kabels te markeren en drie AAA-batterijen. Kun je de thermostaat meteen aansluiten, dan is de kit gelukkig meer dan compleet. Wanneer je de extensiekit nog los moet aanschaffen, dan krijg je daarvoor ook alle benodigdheden in de doos, zoals de juiste stekkers en dergelijke. Voor een (advies)prijs van bijna driehonderd euro ben je helemaal gereed voor de installatie.
De producten van Tado worden niet geleverd met installatie-instructies. Er wordt wel een uitvouwbaar vel papier met algemene instructies meegeleverd, maar over het algemeen kun je het beste meteen achter je pc of laptop kruipen en daar de instructies volgen. Gaat alles in één keer goed? Fijn, dan heb je een standaardinstallatie achter de rug. Bij ons ging het echter niet meteen van leien dakje, omdat ondergetekende overstapte van de Honeywell Lyric T6R. Daardoor had ik persoonlijke instructies nodig die niet meteen beschikbaar waren.
Naast het contact met het perscontact hebben we ook veelvuldig contact gehad met de klantenservice ter ondersteuning. Dat was ook nodig, omdat niet alles meteen duidelijk was. Het heeft daarom drie weken geduurd, maar uiteindelijk kregen we een extra stekker opgestuurd en kregen we iemand aan de lijn die stap voor stap het installatieproces met ons doorliep. Daarna was het zo gepiept. Tado heeft de klantenservice goed op orde. Het duurt misschien wel lang, maar je krijgt de juiste hulp en producten — kosteloos.
Het installeren gaat meteen gepaard met het online registreren. Dat is nodig, want door die online registratie maken de producten direct contact met de Tado-servers. Daardoor kan de klantenservice je beter helpen, bijvoorbeeld. Ook weet de software – de app op mobiel of Windows 10 – dan welke versie er geïnstalleerd moet worden. Omdat we versie V3+ hebben, krijgen we ook de V3+-applicatie. Daar hoeft niet extra voor betaald te worden. Het Tado-abonnement moet echter nog apart worden aangeschaft.
Verschillende starterspakketten en applicatieversies
Er bestaan momenteel verschillende starterspakketten en applicatieversies, waardoor het overzicht voor gebruikers mogelijk zoek kan raken. Naast de onlangs gelanceerde Tado V3+-starterskit, bestaan ook de Tado V3- en V2-pakketten. Deze hebben niet alleen een ietwat oudere versie van de thermostaat, ook beschikken ze niet over de nieuwe applicatie. Omdat via een externe server wordt bekeken welke thermostaatvariant je hebt, krijg je gelukkig wel automatisch de juiste app voor je apparaat toegewezen door de fabrikant.
Een groot verschil is bijvoorbeeld dat Tado V2 niet werkt met Apple Homekit, terwijl V3 en hoger dat wel doet. Ook moet je het zonder Auto-Assist doen, bijvoorbeeld. Daarnaast is de optie Geolocatie achter een betaalmuur gestopt en krijg je daar alleen toegang tot wanner je een abonnement hebt. Het is mogelijk als eigenaar van een Tado V3 om een upgrade uit te voeren naar de V3+-applicatie. Het upgraden kost eenmalig 19,99 euro. Je krijgt dan meteen toegang tot een jaarabonnement en de nieuwe functies.
Tado V3+ – design en gebruik
De thermostaat oogt strak en chic en zou eigenlijk feilloos in allerlei verschillende huiskamers moeten passen. Het product is voorzien van een matwitte kleur en ronde hoeken en een knop die totaal niet opvalt. Wanneer je die knop indruk, dan lichten er schermpjes op met informatie, zoals bijvoorbeeld de temperatuur. Ook zie je twee pijltjes staan onder dat getal, waarmee je handmatig het product, zonder app dus, kunt bedienen. Het is simpel en doeltreffend. De meeste bediening zul je echter doen via de applicatie.
Het is uiteraard mogelijk allerlei slimme functies te gebruiken zonder dat je daarvoor een abonnement hoeft aan te schaffen. Zo kun je een slim schema instellen, waardoor het apparaat helemaal zelf z’n werk doet. Vind je het te koud of te warm, dan kun je gedurende de dag de temperatuur altijd handmatig aanpassen. Doe je dat via het product, dan zal die temperatuur worden aangehouden tot je het zelf weer handmatig verandert. Datzelfde geldt wanneer je aan de Google Assistent vraagt om de temperatuur te veranderen.
Dat is dus iets waar je even op moet letten; vergeet hem dus niet wederom aan te passen wanneer je weg- of naar bed gaat, bijvoorbeeld. Via de applicatie voor Windows 10 kun je aangeven dat je de temperatuur wil wijzigen tot het volgende moment waarop het slimme schema z’n werk doet. Heb je dus bijvoorbeeld ingesteld dat de temperatuur standaard op 20 graden staat in het schema en verander je dat naar 21? Dan zal de temperatuur wel automatisch gewijzigd worden op het moment dat je zelf hebt ingesteld in het slimme schema.
De app voor Android biedt deze functie vreemd genoeg niet aan. Verander je daar dus de temperatuur, dan moet je wederom opletten dat je de temperatuur zelf verandert na verloop van tijd. Wel kun je instellen dat de nieuwe temperatuur voor een bepaalde tijd wordt gehanteerd. Je kunt dat een x aantal uur vooruit plannen, waardoor je hem bijvoorbeeld kunt laten doorlopen tot het volgende moment waarop de temperatuur automatisch moest worden aangepast. Het is even wennen, zeker omdat dit soort dingen dus simpeler kunnen.
De temperatuur veranderen gaat overigens ook op een afwijkende manier. Je schuift een blok naar beneden of omhoog, waarna de temperatuur dus gewijzigd wordt. Vervolgens bevestig je het nieuwe cijfer door te tappen op het scherm, waarna de verwarming meteen geactiveerd wordt. Helaas is niet direct te zien dat de verwarming actief is; daarvoor dien je weer naar een ander menu te gaan. Binnen dat schermpje kun je gelukkig precies zien op welke momenten het verwarmingssysteem geactiveerd werd door Tado.
Tado V3+ – applicaties en abonnement
Voor de recensie hebben we gebruikgemaakt van de Android- en Windows 10-applicaties, die gratis beschikbaar zijn wanneer je een Tado V3+-thermostaat koopt. Binnen de Android-app krijg je te maken met een overzichtelijke interface waar je snel kunt zien hoe warm het is. Een blok verder staat Klimaatcomfort. Tap je daarop, dan krijg je een beeld van de luchtfrisheid in en om het huis. Zo krijg je een indruk van de buitenluchtkwaliteit en zie je hoe het is gesteld met de kwaliteit binnenshuis (droge lucht, vochtig, et cetera).
We hebben de metingen van de luchtkwaliteit naast de metingen van de Dyson Pure Cool Desk-luchtreinigingsventilator gehouden en zijn tot de conclusie gekomen dat de resultaten grotendeels overeenkomen. De metingen van de Dyson zijn natuurlijk veel uitgebreider, maar als extra functie van een thermostaat is de beschikbare informatie meer dan welkom. Met of zonder slimme assistent, waar je het abonnement voor nodig hebt, kun je zo goed bepalen wat een goed moment is om een raam open te zetten of niet, bijvoorbeeld.
Daarnaast kun je op zowel Android als Windows een bezuinigingsrapport krijgen van de afgelopen maand en kun je dus zien wat je effect bespaard hebt door bijvoorbeeld gebruik te maken van de geolocatie (zodat de thermostaat kan zien of er iemand thuis is of niet), het slimme schema en handmatige bediening. Een handige functie natuurlijk, eentje die de marketingboodschap van het bedrijf kan versterken. Want er staat hier zwart op wit een getal waar uit blijkt dat je bespaard hebt. Maar daar kun je nog wel je vraagtekens bij zetten.
Dan is er nog de Auto-Assist, een slim systeem dat specifieke dingen in huis voor je kan regelen. Dit kan alleen wanneer je een abonnement afsluit (of 2,99 per maand waardoor je af en toe ook een pauze kunt inlassen of 24,99 euro per jaar). Onder meer geofencing valt onder het abonnement. Dan kan de thermostaat zelf de verwarming in- en uitschakelen wanneer je van huis gaat of thuis komt. Mocht je geen abonnement willen, dan krijg je een notificatie met de herinnering de thermostaat uit te schakelen wanneer je van huis gaat.
Opsommend: je betaalt 199,99 euro voor de thermostaat, plus mogelijk die 99,99 euro voor de extensiekit, en 24,99 euro per jaar voor het abonnement. het eerste jaar ben je dus zo’n 225 euro kwijt (325 euro met extensiekit); een behoorlijke investering om energie te besparen. Voor hardware is dat iets wat we kunnen verwachten, want zonder krijgen we geen toegang tot apparaatbediening via een smartphone of slimme assistent. De vraag is echter of de kosten voor het abonnement de besparing uiteindelijk niet teniet doen.
We begrijpen dat mensen om het milieu geven en dat een slimme thermostaat kan helpen bij het besparen op de kosten van je energierekening. Maar we snappen ook dat mensen daar niet te veel voor willen betalen; de inhoud van de portemonnee speelt immers een grote rol bij de aanschaf van een nieuw product. Zo’n abonnement helpt dan niet bij het idee dat je kunt besparen met een slimme thermostaat. Op korte termijn is dat ook moeilijk te zeggen, aangezien het nu nog om kleine maandbedragen gaat.
Heb je wel zo’n abonnement, dan is het goed om te weten dat je slimme thermostaat dan ook echt slim is en z’n werk perfect kan doen. Je krijgt bijvoorbeeld een notificatie wanneer er een raam openstaat en kunt zorgeloos gebruikmaken van geofencing. De afstand tot je huis is overigens te verkleinen of te vergroten, zodat er rekening kan worden gehouden met bijvoorbeeld de afstand die je nog af te leggen hebt in je auto of wanneer je met de benenwagen bent. Ook kan de thermostaat rekening houden met het weer.
Merkt het systeem dat er veel zon is op een dag, dan kan het zijn dat er wordt besloten om de thermostaat tijdelijk uit te zetten om energie te besparen. De Auto-Assist pakt eigenlijk al deze functies samen en kan zo de perfecte instellingen bepalen, op basis van jouw input natuurlijk, voor je huis. Er wordt dan gekeken naar het weer, je locatie en meer om te bepalen of er verwarmd wordt of niet. Het is een slim en goed systeem waarvan we begrijpen dat er geld voor wordt gevraagd — al blijft het jammer dat geofencing eronder valt.
Tado V3+ – integraties
We noemden het net al even: de Tado V3+ is te bedienen middels de slimme Google Assistent. Maar er is ook ondersteuning voor Homekit van Apple en Alexa van Amazon. Alexa is officieel nog niet in Nederland beschikbaar, dus kun je geen Nederlandse commando’s gebruiken — wat wel kan met de Assistent van Google. Ook is er ondersteuning voor IFTTT, waardoor je veel processen kunt automatiseren. De functies zijn nog wat beperkt, maar algemene bediening werkt wel snel en gemakkelijk.
Tado V3+ – conclusie
Hoewel de Tado V3+ het beste werkt met een jaarabonnement, is er ook zonder abonnement voldoende om de prijs te rechtvaardigen. Qua basisfuncties gaat de thermostaat de concurrentie natuurlijk niet voorbij (de slimme bediening is overal hetzelfde), maar de functie Klimaatcomfort tilt de ervaring wel naar een hoger niveau door inzicht te geven over het gebruik van de thermostaat en de huidige staat van je huis (en daarbuiten). Ook kan het energierapport handig zijn, al zijn dit meer indicaties dan harde cijfers.
Een abonnement kan natuurlijk zorgen voor extra inkomsten bij het bedrijf, die voornamelijk zullen worden gegeneerd door mensen die van tevoren niet precies weten wat nou wel of niet onder het abonnement valt. En er dan eentje afsluiten omdat ze het product nu toch al hebben hangen. We kunnen ons voorstellen dat het afsluiten van een abonnement voor een thermostaat een hoge drempel kan zijn, niet in de laatste plaats omdat Tado voorheen gratis beschikbare functies nu heeft opgenomen in dat abonnement.
De vraag is echter of dit iets is waar mensen bereid zijn voor te betalen en of het Tado op de langere termijn niet meer gaat kosten dan opleveren. Nu wordt er van de consument verwacht dat ze gaan betalen voor het besparen. Op het gebied van hardware kunnen we daar nog best inkomen, want dat is nou eenmaal hoe het werkt als je een slim product koopt. Een abonnement is echter een digitaal product, waardoor er anders over kan worden nagedacht. Los van dit idee zijn de functies van het abonnement handig en behoorlijk uitgebreid.
Zonder abonnement haal je een slimme thermostaat in huis die qua ervaring op gelijk niveau van de concurrentie zit, maar dan met ietwat omslachtige bedieningselementen en een extra (handige) functie. Het design van het product is gelukkig zeer strak en chic te noemen. Dat mag ook wel, want hij hangt natuurlijk in de huiskamer. De app is ook overzichtelijk, maar dus niet altijd gemakkelijk in gebruik te nemen. Al met al is de Tado V3+ geen slecht product, maar vinden we het wel enorm jammer dat zo veel functies in het abonnement zitten.
Reacties (8)