Wat is de Samsung VR7000 Powerbot?
De Samsung VR7000 PowerBot (VR10M703NWG) is een slimme stofzuiger die alweer een tijdje op de markt is. Het model heeft een prijs van ongeveer 470 euro (op het moment van schrijven) maar daarvoor krijg je dan ook een stofzuiger die je werk uit handen neemt. Het apparaat kan middels de meegeleverde afstandsbediening bediend worden en natuurlijk via een app; de SmartThings-app van Samsung.
De stofzuiger komt met afstand- en botssensoren zodat het apparaat nergens hard tegenaan stoot. De afgrondsensoren voorkomen daarnaast dat de robotstofzuiger van de trap rolt. De robotstofzuiger heeft een accuduur van ongeveer 60 minuten en kan tot 200 vierkante meter schoonmaken. Ook wordt er een dockingstation meegeleverd waar het apparaat zichzelf kan opladen.
Nog wat extra specs;
- Verwisselbare li-ion battery (21.6V / 38.8Wh)
- Zelfreinigend borstelsysteem
- Wasbaar filter
- led-display
- Afmeting: 479 x 171 x 497mm
- Gewicht: 4.3 kilo
Design
Wat betreft het design is de Samsung VR7000 Powerbot echt een slimme stofzuiger zoals je zou verwachten. Hij zit er slim, futuristisch en strak vormgegeven uit. Aangezien hij waarschijnlijk in de buurt aan de lader moet staan is het dus geen doorn in het oog. Wel worden de ‘shiny’ zwarte onderdelen snel vies.
Samsung heeft de stofzuiger een plastic behuizing meegegeven, met een transparant compartiment voor het stof. In tegenstelling tot de Neato stofzuiger die we hebben staan komt de Powerbot niet met een borstel aan de zijkant (die wat uitsteekt) om alle zijden en hoeken goed mee te nemen. In plaats daarvan beschikt de Samsung over “auto shutter tool” aan de platte voorzijde waarmee elk hoekje (van minimaal 90 graden) en elke zijde langs een kast of muur netjes schoongemaakt kan worden.
De stofzuiger is niet alleen met een app te bedienen; Samsung levert ook een afstandsbediening mee, en je kunt zelfs spraak gebruiken dankzij de integratie van Google Assistant en Samsung’s Bixby. De afstandsbediening is handig voor wanneer je de geautomatiseerde functies niet gebruikt of de ‘pointer’ wilt gebruiken, of zelfs je smartphone niet bij de hand hebt. Een handige toevoeging dus.
Installatie en instellingen
De installatie van de Samsung robotstofzuiger is een fluitje van een cent. Je vindt een plekje voor het laadstation – dat de stofzuiger zelf moet kunnen bereiken – en middels een druk op de knop kan het apparaat aan je WiFi-netwerk gekoppeld worden. Hiervoor moet je wel de SmartThings-app van Samsung (iOS en Android) downloaden en even een account aanmaken.
De VR7000 komt met verschillende modi en functies om de zuigactiviteit naar eigen wens af te stellen. De standaard functies, die we bij concurrenten ook zien, zijn; spot cleaning (op een specifieke kleine plek grondig schoonmaken), de hele ruimte schoonmaken op commando en op basis van een gele geautomatiseerd de ruimte zuigen. Als je de stofzuiger de hele ruimte (en aangesloten ruimten) laat schoonmaken dan gaat hij door tot hij klaar is of de batterij leeg is. In het laatste geval zal hij terugkeren naar het laadstation om bij te laden.
De functie Turbo doet wat de naam al doet vermoeden; er wordt wat extra power richting de zuiger gestuurd om het echt grondig schoon te maken. Daarnaast is er een Repeat-functie waarmee je eigen aangeeft dat de stofzuiger net zo lang blijft doorgaan totdat de accu leeg is.
SmartThings app
De VR7000 is te bedienen en installeren middels de SmartThings-app van Samsung. Deze app is de plek waar alle compatibele SmartThings-apparaten in naar voren komen, in ons geval alleen de stofzuiger. De app geeft je een overzicht van alle verbonden apparaten, laat je deze apparaten bedienen en maakt het mogelijk geautomatiseerde regels aan te maken. Wij hebben alleen de stofzuiger dus het opstellen van regels is wat beperkt, maar je kunt bijvoorbeeld instellen dat als je van huis gaat de stofzuiger automatisch begint schoon te maken. Of je kunt een regel aanmaken waarmee de stofzuiger om de dag op een specifiek tijdstip begint met zuigen. Als je andere compatibele apparaten en sensoren hebt kun je natuurlijk nog interessantere en geavanceerdere regels aanmaken.
Samsung heef de VR7000 Powerbot ook compatibel gemaakt met spraakbediening. De stofzuiger biedt ondersteuning voor Samsung’s eigen Bixby, Amazon Alexa en de Google Assistant. Hierdoor kun je het apparaat middels een simpel spraakcommando aan het werk zetten. Wel is hiervoor een compatibele slimme speaker vereist.
Gebruik
Je hebt dus verschillende mogelijkheden om de stofzuiger zijn werk te laten doen; manueel, een specifieke plek, automatisch en zelfs middels een zogenaamde pointer-functie. Voor deze functie gebruik je de afstandsbediening, waarmee je middels een druk op de pointer-knop een rode cirkel op de grond projecteert. De stofzuiger volgt deze cirkel nauwkeurig waardoor je specifieke plekken kunt laten schoonmaken. Echter, als je dan toch zelf meeloopt kun je natuurlijk ook gewoon de stofzuiger pakken. Daarbij schakelt de stofzuiger zichzelf na een seconde of 30 volgen uit, en waarom dit gebeurt is ons niet duidelijk. Het is dus een leuke feature om even snel een plek te laten zuigen, en een feature die we bij de concurrentie niet zien.
Het gaat echter allemaal om één ding; hoe goed maakt de VR7000 Powerbot schoon, uit en op zichzelf? Natuurlijk hebben we tientallen keren de proef op de som genomen en over het algemeen moeten we zeggen dat de VR7000 zeer goed zuigt. Dankzij de krachtige motor, het borstelmechanisme en goed werkende sensoren is de ruimte waarin de stofzuiger zijn werk doet ook echt schoon. Zonder problemen komt het apparaat onder de bank, gaat hij over het tapuit en zuigt hij netjes langs de plinten en rondom objecten. Zodra de stofzuiger een hoek, muur of object tegenkomt wordt de snelheid naar beneden bijgesteld en gaat het apparaat langzaam maar strak langs objecten en muren af. Ook verhogingen en verlagingen (bijvoorbeeld een trap) worden perfect gespot en de stofzuiger zorgt er zelf voor dat hij niet naar beneden valt. Een drempeltje kan hij overigens gewoon nemen, dus je kunt meerdere ruimten zonder problemen laten zuigen. De VR7000 weet bijna elk hoekje en plekje te bereiken en maakt dus goed schoon, zo schoon dat we vaker dan normaal het stofbakje moesten legen.
Toch is de VR7000 niet perfect te noemen. Zo is het in vergelijking met de Neato een iets groter apparaat waardoor hij zich in ons geval menigmaal heeft vastgezet tussen de poten van de eettafelstoelen. De Neato vindt door zijn kleinere formaat altijd wel een uitweg, maar de VR7000 geeft regelmatig aan dat hij niet meer verder komt. De stoelen moesten dus altijd op tafel gezet worden. Helaas wordt er, in tegenstelling tot bij de Neato, geen strip meegeleverd waarmee je een bepaald deel van de ruimte af kunt schermen (dit kun je wel los kopen) en ook kun je niet via de app aangeven (op een plattegrond) dat de stofzuiger ergens niet mag komen. Hij probeert dus elk plekje te bereiken, met het risico dat hij vast komt te zitten of op plekken komt waar je het niet wilt. Een laatste puntje is dat de VR7000 nogal wat kracht met zich meebrengt. Bij sommige objecten, waaronder een stalamp en een plantenbak, accepteert de stofzuiger niet dat hij er omheen moet werken en probeert hij er dus tegenaan te duwen. Als het object iets meegeeft gaat hij door waardoor de plantenbak ineens een meter verder stond. Dat lijkt ons niet de bedoeling, maar ook iets waar je niets aan kunt doen, behalve alle relatief lichte objecten even weghalen.
De VR7000 heeft in de SmartThings-app een History-sectie waar je kunt zien wat er gedaan is en welke foutmeldingen er gegeven worden. Deze functie is echter niet bijzonder te noemen. De ene keer verschijnt er wel iets na een zuigbeurt, de andere keer niet. We hebben het liefst dat elke activiteit hier zichtbaar is. Daarbij maakt de stofzuiger een kaart wanneer hij de hele ruimte gezogen heeft, maar daar heb je weinig aan. De kaart toont puur de bewegingen van het apparaat en maakt voor jou als gebruiker weinig echt duidelijk. De Neato, daarentegen, geeft je een mooie kaart van de ruimte zodat je precies ziet of de stofzuiger overal geweest is. Bij diverse modellen van het merk kun je daarnaast ook nog op de kaart aangeven waar de stofzuiger moet gaan schoonmaken. Deze functies missen we toch wel. De kaart verschijnt overigens ook alleen wanneer de stofzuiger de hele ruimte gedaan heeft (automatisch) en teruggekeerd is naar het laadstation.
Op het gebied van meldingen is het soms goed en soms wat minder. De VR7000 Powerbot heeft namelijk een vrij beperkte vocabulaire, met name als hij vastzit, want dan krijg je de melding; plaats de robot op een vlakke ondergrond. Nu is dat een aparte melding die verwarring kan veroorzaken want hij staat op een vlakke ondergrond. Er zitten genoeg sensoren op dus een wat specifiekere melding zou fijn zijn. Wel krijg je gelukkig duidelijke meldingen als de stofzuiger zijn ronde gedaan heeft, als er iets in de borstel vastzit of als de accu leeg is en hij terug naar het laadstation gaat.
Tot slot is er nog het geluid dat de stofzuiger maakt. Je hebt dus de optie om de VR7000 normaal te laten zuigen en de Turbo-modus in te schakelen. In de normale modus is het al geen stille stofzuiger; hij is iets luider dan de Neato waardoor even zuigen tijdens het tv-kijken geen optie is. En de Turbo-modus doet daar nog een schepje bovenop. Hiermee krijg je echt alles van de vloer maar daar is het geluidsniveau ook naar. Bovendien gaat de accu in deze modus een stuk minder lang mee.
Onderhoud en batterijduur
Wat betreft het onderhoud scoort de VR7000 Powerbot goed. Samsung heeft het apparaat namelijk voorzien van een zelfreinigend borstelsysteem. In tegenstelling tot de Neato hoeft er geen filter vervangen te worden om de zoveel tijd en hoef je ook geen haren of andere vuiligheid uit de borstel te plukken. Het enige dat je moet doen is de stofbak legen zodra deze vol is, wat gemiddeld neerkomt op eenmaal per week. Het filter dat zich in de stofbak bevindt is overigens ook gewoon te wassen waardoor je geen dure accessoires hoeft te kopen. Het systeem werkt zeer goed, en daar zijn we dus zeer enthousiast over.
De VR7000 komt met een accu die verwisselbaar en oplaadbaar is, en op papier zeker een uur mee zou moeten gaan. Iets minder dan een uur is zeker te halen, ondanks dat ons model al menigmaal gebruikt is in de afgelopen maanden. Natuurlijk is het afhankelijk van of je de Turbo-modus aan hebt staan. De accu raakt dan sneller leeg.
Conclusie
Als we alles bij elkaar optellen dan moeten we zeggen dat de Samsung VR7000 Powerbot beter schoonmaakt dan elke andere robotstofzuiger die we tot nu toe gezien of gehad hebben. Het borstelsysteem en de grote zuigkracht zorgen samen voor een perfect schone ruimte, en het onderhoud stelt (bijna) niks voor. Daar blinkt de VR7000 dus echt in uit. De VR7000 is daarnaast eenvoudig in te stellen en te gebruiken, komt met een afstandsbediening met handige pointer-functie, ziet er strak uit en kan als onderdeel van het SmartThings-platform in combinatie met andere apparaten en sensoren gebruikt worden. Maar, op het gebied van echt slimme functies is het allemaal net wat minder. Zo ontbreekt een duidelijke kaart van de ruimte en welk deel ervan schoongemaakt is, kun je niet (zonder accessoires) een deel van de ruimte uitsluiten, duwt de robotstofzuiger soms te hard tegen obstakels waardoor ze verschuiven en zijn de meldingen niet altijd even intelligent. Ook is het apparaat wat luidruchtig en zorgt het wat grotere formaat ervoor dat de stofzuiger eerder ergens vast komt te zitten, maar dat laatste is natuurlijk afhankelijk van de meubels en objecten. Als je dus een robotstofzuiger zoekt die uitblinkt in het schoonmaken, dan is de VR7000 een goede keuze. Verlang je wat meer van een slim apparaat dan zijn er andere stofzuigers die het overwegen waard zijn.
Beoordeling
- Maakt schoon als de beste
- Eenvoudig te installeren
- Komt met afstandsbediening
- Eenvoudig en goedkoop in onderhoud
Prijzig
- Slimme functionaliteit valt tegen
- Luidruchtig
- Soms wat te ‘pusherig’
Reacties (0)