Er zijn weinig mensen die kunnen genieten van stofzuigen. Het is een taak die je eigenlijk wel minimaal één keer per week zou moeten doen en als je huisdieren hebt, kan het beter zijn om het iets vaker te doen. Daar zitten weinig mensen echter op te wachten, dus kan de robotstofzuiger hierin uitkomst bieden. Over het algemeen vervangen ze het handmatige stofzuigen niet, maar kunnen ze wel een handje helpen bij het schoonhouden van de vloeren in je huis. Hoe bevalt de iRobot Roomba 671 in dat opzicht? We bekijken het in deze review.
Roomba 671 – de hardware en design
De Roomba 671 is een robotstofzuiger die net geen acht centimeter hoog en ongeveer 34 centimeter breed is, wat goed is om te weten wanneer je van tevoren wil checken of die wel onder je bank, stoelen of bed past. Het apparaat beschikt over slimme sensoren aan de voorkant waarmee het zichzelf door het huis manoeuvreert. Zo zou de stofzuiger objecten en meubelen in huis moeten kunnen vermijden of bijvoorbeeld automatisch recht langs muren kunnen stofzuigen. Aan de achterkant zit een opening voor de ventilatie.
Het driestapsreinigingssysteem met zijborstel voor reiniging in alle hoeken is ontworpen voor het losmaken, oppakken en opzuigen van stof en vuil van allerlei vloertypen. En doordat de twee grote borstels – een om vuil mee los te maken en een om het op te vegen – samenwerken, verwijderen ze snel en grondig het vuil, stof, haren en andere rommel van vloeren. Op de bovenkant zitten drie knoppen (schoonmaken, dock en spot), evenals een klein display met informatie over de wifi-verbinding en de accu. Daarnaast is er een speaker aanwezig.
De buitenkant van het apparaat is geheel van plastic, met op de bovenkant glimmend plastic. Gelukkig ziet de Roomba 671 er daardoor niet goedkoop uit, maar wanneer je hem in je handen hebt dan voelt die toch wat goedkoop aan. De bumper op de voorkant, eveneens gemaakt van hard plastic, heeft gelukkig wel wat speelruimte. Daardoor wordt de eerste tik opgevangen door de ruimte tussen de bumper en de robotstofzuiger, wat mogelijk schade kan voorkomen in huis — die eerste tik laat de stofzuiger meestal doen stoppen.
Roomba 671 – installatie
Tegenwoordig is het installatieproces van dit soort producten helemaal niet meer zo moeilijk of bijzonder. Dat is ook het geval bij de Roomba 671. Wanneer je de robotstofzuiger uitpakt, even de tijd geeft om op te laden en ondertussen de app installeert, dan wijst eigenlijk alles wel voor zichzelf. Binnen no-time heb je je 671 aan je wifi-netwerk gekoppeld en kun je meteen beginnen met het bedienen vanaf afstand. Uiteraard moet je de dock ook nog even klaarzetten, maar die heeft slechts één stekker. Een kind kan de was doen.
Roomba 671 – applicatie
De Roomba-stofzuigers zijn voorzien van een modern ogende en opgeruimde applicatie. De software zet de belangrijkste onderdelen van de robotstofzuiger centraal. Wanneer je de app opent, na het installeren en het volgen van de stappen op het scherm, dan zie je meteen de knop CLEAN in beeld staan. Druk daarop en de stofzuiger gaat meteen aan de gang. Daaronder tref je knoppen aan voor het schema en de geschiedenis. De schemaknop geeft je de mogelijkheid de stofzuiger op vaste tijden en dagen het huis schoon te laten maken.
Daarnaast is de geschiedenisknop ook belangrijk, maar in combinatie met de Roomba 671 valt dat wat tegen. Je krijgt hier te zien hoeveel reinigingstaken het apparaat heeft verricht, hoe lang daar de tijd voor genomen is en hoe vaak Dirt Detect geactiveerd werd (een functie waarmee de robotstofzuiger bepaalt of er extra werk nodig is voor de klus). Ook tref je hier de recente taakgeschiedenis aan. Helaas staat hier verder weinig informatie. Het enige wat misschien handig is om te weten, is hoe lang de stofzuiger erover doet de taken te voltooien.
Daarnaast bevat de app ook het overzicht van de gereinigde oppervlakte. Helaas stuurt de Roomba 671 die informatie niet door, maar iets duurdere modellen, die de vloer echt in kaart brengen, doen dat wel. En hoewel Dirt Detect een handige functie is, zou het ook handig zijn om te weten wanneer en op welke plek die functie wordt geactiveerd. Want nu weet je dat het ergens viezer dan gebruikelijk is in huis, maar nog niet waar — zo kun je er zelf niets aan doen om bijvoorbeeld te voorkomen dat zich op die plek veel viezigheid ophoopt.
Wanneer taken zijn gestart en afgerond, stuurt de iRobot Home-app automatisch een berichtje met een rapportage naar de gebruiker. In dat rapportage staat dan de bovengenoemde informatie; doe daarmee wat je wil. In combinatie met deze versie van de Roomba hebben we er in elk geval weinig aan gehad. De Roomba 671 is compatibel met Amazon Alexa en Google Home. Via spraakbesturing kunnen gebruikers de stofzuigers starten, pauzeren en docken. Officieel werkt dit nog niet in Nederland, omdat de slimme speakers hier nog niet te koop zijn.
Dan hebben we nog het kopje Meer, waar wel degelijke belangrijke informatie onder verstopt zit. Zo kun je hier de onderhoudsstatus checken: wanneer het vuilbakje geleegd moet worden, hoe het zit met de robotchassis en hoe vies de hoofdborstels zijn. Daarnaast tref je hier de algemene instellingen aan, waarmee je nog eens de wifi-instellingen kunt checken. Ook kun je je robot een naam geven (wij kozen voor Roombaman) en kun je een robotstofzuiger resetten en natuurlijk verwijderen, mocht dat nodig zijn.
Roomba 671 – in gebruik
Je kunt de Roomba 671 op drie manieren in gebruik nemen. Je kunt op de grote Clean-knop drukken op het apparaat of drukt op dezelfde knop binnen de applicatie. In beide gevallen verlaat de stofzuiger meteen zijn station, gaat twee meter achteruit en begint meteen met z’n werk. Of je stelt in dat de Roomba op vaste tijden uit z’n basisstation vertrekt en het werk overneemt waar je zelf geen zin in hebt. Dit kun je bijvoorbeeld zo instellen dat het apparaat stofzuigt wanneer je niet thuis bent, omdat je bijvoorbeeld werkt of sport.
Hoewel de Roomba perfect in staat is in een rechte lijn langs plinten, kasten en banken te stofzuigen, heeft het apparaat sterk de nijging om niet altijd rechte paden te bewandelen. In plaats daarvan kiest de 671 ervoor om vaak een bepaalde hoek te kiezen en vanaf dat punt verder te gaan, zonder altijd rekening te houden met andere dingen in huis. Zo kan de stofzuiger moeite hebben met smalle kamers, zoals bijvoorbeeld een keuken. Het apparaat zigzagt van het kastje naar de muur en weer terug en stoot ondertussen iedere keer tegen de randen aan.
Datzelfde geldt voor probleemgebieden in huis. We hebben verschillende apparaten in huis waarvan de stekkerdraden niet altijd netjes weg te werken zijn. Sommige van die draden liggen bloot, waar de Roomba 671 zonder schroom overheen rijdt. Het resulteert in een zware worsteling met die dragen, aangezien die vast komen te zitten in de wielen en borstel. Niet altijd, maar meestal wel, waardoor je het apparaat een handje moet helpen met loskomen. Het onthoudt vervolgens niet dat gebied in de toekomst te vermijden.
Beide problemen hebben te maken met het feit dat de Roomba 671 geen blauwdruk van de kamer maakt middels lasers of andere technieken. Iedere keer wanneer je het toestel aanzet, dan moet het dus opnieuw leren waar alle muren, meubels en draden zijn. Dat heeft als effect dat de Roomba constant tegen dezelfde problemen aanbotst. Gelukkig heeft de 671 wel een stootrand die ietwat uitsteekt en dus een klap kan opvangen (waardoor meubels niet zo snel beschadigd raken), maar helaas is deze rand gemaakt van hard plastic.
Er is dus geen rubberen beschermlaag. Het komt gelukkig wel vaak voor dat de Roomba 671 afremt op het moment dat het merkt ergens tegenaan te botsen, maar dan nog moet die de botsing maken om van koers te kunnen veranderen. Als de stofzuiger tegen een bank of deur aanrijdt, is dat geen probleem. Maar er staan hier ook twee beeldjes op de grond die breekbaar zijn en die waren helaas niet veilig. Er is niets kapot gegaan, maar we hebben dus wel steeds maatregelen moeten treffen om ervoor te zorgen dat de robot geen schade veroorzaakt.
Bovenstaande betekent echter niet dat je kunt stellen dat de Roomba 671 ‘voor een slimme stofzuiger best dom is’. Ten eerste is het fijn dat een apparaat in huis een vervelende taak uit handen kan nemen, waardoor je die zelf minder hoeft te doen, en ten tweede is het zo dat wanneer de Roomba verder z’n kan gang kan gaan, het ook wel goedkomt. Het systeem is namelijk prima in staat hoeken te herkennen. Aanvankelijk wordt er een iets te grote bocht genomen, maar strak langs de rand voor een tweede ronde is geen probleem.
Net als andere robotstofzuigers biedt ook de Roomba 671 de Spot-functie aan. Wanneer je die knop indrukt, dan zal het systeem op één specifieke plek extra goed gaan schoonmaken. Als je de functie activeert, dan blijft het apparaat rondjes draaien om een bepaald punt en gaat het ook een paar keer heen en weer, waardoor bijvoorbeeld alle kruimels weg zullen zijn wanneer het klaar is. En met Dirt Detect weet de 671 overigens waar die extra z’n best moet doen, maar helaas werken deze twee systemen niet samen voor een beter resultaat.
Soms kan het zijn dat de Roomba zichzelf vastzet in een hoekje, maar ook dan moet je het ding gewoon een paar tellen geven om zichzelf te herpositioneren. Na wat botsingen hier en daar draait het namelijk vroeg of laat de goede kant op, waardoor het werk voortgezet kan worden. Bovendien kun je, door middel van los verkrijgbare accessoires, ook zones instellen die voorkomen dat de robot op plekken komt waar het dingen kapot kan maken of niets te zoeken heeft. Ook is er een systeem dat voorkomt dat de Roomba van de trap af valt.
Daarnaast is het natuurlijk fijn om te weten dat de robotstofzuiger eigenlijk meer dan prima stofzuigt. Soms blijft er een pluisje hier en daar liggen, omdat die wordt weggeblazen door de ventilatiesysteem op de achterkant, maar daar blijft het dan ook bij. Afhankelijk van je meubels kan de Roomba met zijn acht centimeter hoogte onder veel dingen zuigen. Bij ons ging hij moeiteloos onder de eetkamerstoelen- en tafel (ook zigzaggend langs alle poten) en werd er eens goed gestofzuigd onder het bed. Dat waren een paar fijne weken.
De bank en de overige meubels hier in huis zijn echter te laag voor de Roomba 671, dus daar gingen we zelf nog even achteraan. Daarnaast zijn er kleine hoeken waar de stofzuiger simpelweg niet kan komen vanwege zijn vorm en omvang. Maar dit zijn niet echt negatieve punten voor de 671, maar meer dingen waar we normaal ook last van hebben tijdens het stofzuigen. De oude stofzuiger hier heeft een veel bredere kop, waardoor smalle openingen al niet goed bereikt konden worden. Ook is onder de bank komen normaal al onmogelijk.
Verder viel ons nog op dat de robotstofzuiger goed met schoenveters om kan gaan. Tijdens de eerste schoonmaakbeurt hielden we geen rekening met schoenveters, waardoor er al gauw één in de opening verdween. Niet lang daarna werd die ook weer uitgespuugd, zonder de schoen in kwestie te verplaatsen. Ook is het nog voor de 671 mogelijk zich aan te passen aan de vloeroppervlakte. Heb je bijvoorbeeld een tapijt, dan kan het systeem zichzelf verhogen om toch al het vuil mee te nemen. Dit zijn automatische processen.
Dan hebben we nog het geluid dat het apparaat produceert. Dit is niet meer of minder dan een reguliere, moderne stofzuiger, maar het is wel hard genoeg om er last van te hebben wanneer je tv probeert te kijken. Daarom raden we aan de Roomba alleen te gebruiken wanneer je niet thuis bent. Zorg er dan wel voor dat je lang wegblijft, aangezien de 671 er bij ons een uur en kwartier over doet om het huis, van 55 vierkante meter, schoon te krijgen. Meestal doet die er ook twintig minuten over om het basisstation terug te vinden voor het opladen.
Roomba 671 – conclusie
Al met al is de Roomba 671 met zijn 349 euro een redelijk goedkope robotstofzuiger. Voor die prijs mag je niet het beste van het beste verwachten — ga er dus niet vanuit dat dit systeem je huidige stofzuiger zal vervangen. Maar het is wel een verdomd handig middel om je huis twee, drie keer per week schoon te houden. Zie het dus als een onderhoudssysteem, waardoor je zelf minder hoeft te stofzuigen. Of dat 349 euro waard is, is uiteindelijk aan jezelf — want uiteindelijk scheelt het bij ons slechts tien, vijftien minuten per week.
De Roomba 671 mag dan wel een slimme stofzuiger zijn, toch gaan er nog een hoop dingen mis tijdens de schoonmaaksessies. De robot botst constant overal tegenaan, vermijdt draden niet en moet elke keer weer de indeling van je huis leren kennen. Hij kan wel de wat moeilijke plekken meepakken en doet dit waarschijnlijk beter dan je zelf zou doen, bijvoorbeeld onder de eettafel of het bed. Verder presteert de 671 hetzelfde als een normale stofzuiger en komt die ook niet op de plekken waar de reguliere variant niet bij zou komen.
Daar komt bij dat het apparaat, in ons geval, bijna anderhalf uur bezig is met de taak die we zelf in tien tot vijftien minuten zouden kunnen doen. Maar het idee dat we dat kwartier per week niet hoeven te besteden aan die vervelende klus, is wat ons betreft reden genoeg te investeren in een robotstofzuiger. En als je dan niet meteen meer dan vijfhonderd euro wil uitgeven en sommige van de minpunten voor lief kunt nemen (en dus maatregelen moet treffen wat je indeling betreft), dan doet deze Roomba prima dienst als je nieuwe robotstofzuiger.
Beoordeling
- Doet z’n werk goed en uitvoerig
- Bumper heeft wat speelruimte
- Gemakkelijke installatie
Geen zachtere buitenkant
- Weg naar dock vinden kan lang duren
- Stoot tegen veel dingen aan
Reacties (2)