Review: Huawei Mate 20 Pro – nieuwe features zorgen voor te hoge prijs

31 oktober 2018 + 10 minuten 1 Reacties
huawei-mate-20-pro-foto-1

De Huawei Mate 20 Pro kost minimaal 999 euro. Voor die prijs haal je een toestel met de hoogste specificaties van dit moment in huis. Maar is het toestel die prijs wel waard?

Smartphones met de hoogste specificaties van dit moment zijn nooit goedkoop. Kijk bijvoorbeeld naar de iPhone XS Max of de Samsung Galaxy Note 9. De Chinese fabrikant Huawei doet hier vrolijk aan mee met de release van de Huawei Mate 20 Pro. Meestal hebben de high-end modellen unieke functies die voor gebruikers een hoge prijs kunnen rechtvaardigen en de vraag is nu of de nieuwe functies van dit jaar genoeg zijn voor fans van het merk. Zo is de vingerafdrukscanner nu in het scherm van het toestel verwerkt.

Huawei Mate 20 Pro – specificaties

Huawei Mate 20 Pro
Scherm 6,39-inch, 3.120 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 980
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Acht, twintig en veertig megapixel achter, 24 megapixel voor
Accu 4.200 mAh Lithium Polymer

Specs

De eerste grote verbetering van de Huawei Mate 20 Pro is meteen te vinden in de processor: de Kirin 980-chipset. Deze processor is door Huawei zelf ontwikkeld en is sneller en energiezuiniger dan zijn voorganger, de Kirin 970. Het gevaarte beschikt over in totaal acht kernen: twee A76-kernen geklokt op 2,6 GHz voor hoge prestaties, twee A76-kernen geklokt op 1,9 GHz voor hoge prestaties die lang vol te houden zijn en vier A55-kernen geklokt op 1,8 GHz voor de momenten waarop minder zware apps worden gedraaid.

Verder beschikt het toestel over prima specificaties, die eigenlijk niet afwijken van de Huawei Mate 10 Pro, van vorig jaar. Zo is er nog steeds 6 GB aan werkgeheugen aanwezig, evenals 128 GB aan interne opslagruimte. Dat hoeft geen probleem te zijn: 6 GB is meer dan voldoende voor Android en het gros van de apps, terwijl 128 GB ook een riant aantal is als je kijkt naar alle mogelijkheden die bestaan qua cloudopslag. De accu van 4.200 mAh heeft een verhogen gekregen van 200 mAh ten opzichte van de Mate 10 Pro.

Huawei Mate 20 Pro – hardware en design

Het apparaat heeft een ontzettend strak design meegekregen. Het apparaat is kleiner dan bijvoorbeeld de Galaxy Note 9, maar weegt wel iets meer. Dit keer heeft Huawei gekozen voor schermranden die een klein beetje aflopen op de randen, maar ze lopen lang niet zo af als op een modern Galaxy-toestel. Over het algemeen zijn de schermranden ook ontzettend dun te noemen. Er is nog wel een kin aanwezig, maar die is behoorlijk marginaal te noemen. De randen aan de zijkanten zijn, mede dankzij die aflopende schermranden, ook erg dun.

Bovenaan het scherm zit wel een inkeping, waar niet iedereen blij mee zal zijn. Het is ook geen kleine inkeping, zoals bijvoorbeeld op de reguliere variant van de Huawei Mate 20. Nee, dit is een brede versie, maar het is met een goed doel gedaan. In die inkeping zit namelijk een camerasysteem dat niet aanwezig is op dat andere model. Met dit systeem wordt er een 3d-scan van je gezicht gemaakt, waardoor je je toestel dus iets beter kunt beschermen met je gezicht en het moeilijker wordt het systeem met een foto voor de gek te houden.

Onderaan treffen we de usb-c-poort aan, evenals de lade voor de sim-kaarten. Rechts zitten twee knoppen, voor het in- en uitschakelen en voor het regelen van het volume. Aan de achterkant zit een camerasysteem met drie camera’s en een flitser en verder helemaal niets. De vingerafdrukscanner zit dit keer in het scherm gebouwd, wat voor veel mensen de eerste keer zal zijn in Nederland dit zo te zien. De grote aansluiting die schittert in afwezigheid is de koptelefoonaansluiting, maar gelukkig wordt er wel een verloopstukje meegeleverd.

Display

Het 6,39″-scherm van de Huawei Mate 20 Pro beschikt over een belachelijke pixeldichtheid van 538 pixels per inch, door de hoge resolutie van 3.120 bij 1.440 pixels. Dat levert een ontzettend scherpe weergave op van foto’s, video’s en videogames. Ter vergelijking: het model van vorig jaar heeft een pixeldichtheid van 402 pixels per inch en dat was al meer dan prima, omdat het boven de 400 ppi steeds moeilijker wordt om een verschil te zien. Die hoge resolutie kan wel voor een hogere batterijverbruik zorgen.

Gelukkig heb je zelf in de hand op welke resolutie de smartphone draait. Zo staat die standaard ingesteld op Slimme resolutie, een functie waarmee het toestel automatisch de beeldresolutie kan aanpassen om energie te besparen. De standaardinstelling staat dan op full hd+ (2.340 bij 1.080 pixels). Wanneer je Slimme resolutie uitschakelt (Instellingen > Weergave > Resolutie), dan kun je ook de maximale versie instellen, zoals hierboven genoemd. Let wel op dan, want dat kan dus ten koste gaan van je accugebruik.

De schermverhouding ligt op 19.5:9, waardoor je een langwerpig display overhoudt. Dat is dan ook terug te zien in het design. Het toestel is aanzienlijk smaller dan bijvoorbeeld de OnePlus 6. Het belangrijkste is echter dat dit scherm perfect in staat is kleuren te weergeven en dat er bijvoorbeeld ondersteuning is voor hdr-content en hd-content, aangezien er Widevine L1 aanwezig is. Iets dat je tegenwoordig gewoon mag verwachten van high-end smartphones, maar het loont toch de moeite dit van tevoren altijd even te checken.

Connectiviteit

Ook de Huawei Mate 20 Pro is niet uitgerust met een koptelefoonaansluiting, waardoor je dus over moet stappen op een bluetooth-headset. Maar je kunt er ook voor kiezen de meegeleverde adapter te gebruiken in combinatie met je oude koptelefoon. Desondanks zal het voor veel mensen nog steeds een gemis zijn, ook al zijn we inmiddels maanden verder in de ontwikkeling van het weglaten van die geliefde aansluiting. Samsung lijkt nog één van de weinige high-end smartphonemakers te zijn die de aansluiting standaard toevoegt.

Voor de rest mag je verwachten dat het toestel van alle gemakken is voorzien. Zo krijgen je toegang tot de nieuwste versie van het bluetooth-protocol, kun je gebruikmaken van wifi en mobiele netwerken en is er een usb-c-poort waarmee je het toestel kunt opladen. Bovendien is het apparaat ook draadloos op te laden en kun je dit keer ook andere draadloos oplaadbare apparaten opladen met je smartphone, maar dan gaat de batterij van de Mate 20 Pro natuurlijk wel sneller leeg. Desondanks kan deze functie uitkomst bieden in specifieke situaties.

Speakers

Er zitten twee speakers in de Huawei Mate 20 Pro. Hoewel het geluid gewoon prima (maar natuurlijk niet fantastisch) klinkt, kun je wel tegen problemen aanlopen. Eén speaker zit namelijk aan de onderkant van het toestel. Als je je smartphone horizontaal vasthoudt, dan is de kans groot dat je dus één van de twee speakers blokkeert met je hand. De andere speakers zit op een betere plek (boven het scherm), waardoor je dat probleem niet snel tegenkomt. Het is een kleine smet op een verder prima geluidservaring.

Camera’s

Op het gebied van camera’s heeft Huawei een imago hoog te houden. De smartphonecamera’s van Huawei worden vaak gezien als de beste van het moment en bij de Mate 20 Pro is dat ook niet anders. Aan de achterkant treffen we een camera van twintig megapixel aan (f/1.8), een groothoeklens van twintig megapixel (f/2.2) en een telelens van acht megapixel (f/2.4). Voorop zit nog een selfiecamera van 24 megapixel (f/2.0). Over het algemeen moet je dus goede foto’s kunnen maken in zowel donkere als lichte omgevingen.

De camera’s beschikken over allerlei technieken en softwarefuncties, waardoor gebruikers ontzettend veel mogelijkheden tot hun beschikking hebben (zoals een Pro-modus voor optimale instellingen die je zelf prettig vindt) en foto’s vrijwel nooit echt bewogen beelden laten zien (tenzij je het natuurlijk net even te bont maakt). Daarnaast is het mogelijk slo-mo-video’s te maken en is er zelfs een modus voor onderwaterfotografie. Dat de interface nog steeds overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is, is hier de kers op de taart.

Bovendien is het ook daadwerkelijk zo dat het toestel heel goed overweg kan met ietwat donkere omgevingen of schaduwplekken op foto’s. Meestal vallen details een beetje weg of kan de kwaliteit wat korrelig ogen, maar dat valt hier gelukkig reuze mee. Je ziet niet altijd alles even scherp of helder op een foto staan in het donker, maar over het algemeen zijn er genoeg details zichtbaar waardoor de foto toch wat beter is. Ook is het zo dat de kleuren niet echt uitgesmeerd worden, wat altijd zorgt voor een hogere kwaliteit.

De frontcamera beschikt ook over 3d-technologie. Daarmee is het mogelijk een gezichtsscan te maken van de hoofdgebruiker, die vervolgens daarmee het toestel kan ontgrendelen. Wanneer je kiest voor deze beveiligingsmethode, dan kun je de smartphone razendsnel ontgrendelen en heb je eigenlijk geen andere manieren van beveiliging meer nodig. Bovendien kun je ook gebruikmaken van Qmoji: poppetjes in 3d die je kunt aansturen met je eigen gezicht, zoals je dat bijvoorbeeld ook op apparaten van zowel Apple als Samsung kunt doen.

Accuduur

Een accu met een vermogen van 4.200 mAh is iets dat we niet vaak zien in een smartphone, maar Huawei heeft hem gewoon in deze smartphone gestopt. In de praktijk betekent dit dat je met gemak twee dagen door kunt komen met een volle accu, mits je natuurlijk de resolutie niet helemaal omhoog gooit of constant aan het gamen bent. Gebruik je het toestel wat gematigder, dan haal je dus het meeste uit de batterij. Binnen anderhalf uur is de accu ook weer helemaal opgeladen, wat natuurlijk ook hartstikke fijn is.

Huawei Mate 20 Pro – software

Op moment van schrijven en ten tijde van de release is de Huawei Mate 20 Pro één van de weinige Android-smartphones die nu op Android Pie draait en dat geeft het een prima voordeel ten opzichte van andere high-end smartphones (al verwachten we wel dat we binnenkort veel meer toestellen met Pie gaan tegenkomen). Daaroverheen zit natuurlijk de EMUI-skin van het bedrijf, en dat betekent dat je voornamelijk de kleur wit ziet. Ook is het zo dat de smartphone niet standaard een app-lade presenteert, maar gelukkig kun je die wel instellen.

De EMUI-softwareschil zorgt ervoor dat Huawei enkele functies kan toevoegen die je (niet snel) op andere Android-smartphones tegenkomt, maar de vraag is in hoeverre je dat allemaal gaat gebruiken. Kloppen om het toestel uit de slaapstand te halen is bijvoorbeeld erg handig, maar dat is allang geen unieke feature meer. Verder levert Huawei ontzettend veel apps mee op het apparaat, apps die niet allemaal even handig zijn en gelukkig ook te verwijderen zijn. Of het bloatware is of niet, mag je zelf bepalen — wij vinden het meestal vervelend.

De telefoons van Huawei kunnen in elk geval ontzettend veel functies aanbieden waar andere telefoons niet over beschikken. Zoveel zelfs dat het – zeker in het begin of als dit je eerste Huawei is – nogal overweldigend kan zijn om door alle functies heen te gaan. Dit is niet nieuw voor Huawei-toestellen, dit is een probleem dat al langer speelt. Veel functies hebben is natuurlijk goed, zeker omdat veel functies ook daadwerkelijk handig zijn, maar het bedrijf zou er goed aan doen dit iets beter onder de aandacht te brengen.

Huawei Mate 20 Pro – in gebruik

De Huawei Mate 20 Pro ligt ontzettend lekker in de hand. Hoewel het grote scherm ervoor zorgt dat je mogelijk niet meteen overal goed bijkomt (waardoor je de telefoon fysiek moet verplaatsen of toch je andere hand moet gebruiken), doet het smalle design meer goed dan fout. Bovendien zijn we te spreken over de plaatsing van de vingerafdrukscanner in het scherm; die zit op een plek waar je comfortabel je duim kunt laten rusten. Dat gezegd hebbende geniet een scanner op de achterkant, voor je wijsvinger, bij ons nog altijd de voorkeur.

En dat is niet zomaar. Niet alleen kun je de scanner dan op een plek plaatsen waar je vinger op natuurlijke wijze kan rusten, ook zijn die scanners veel sneller. De in-display vingerafdrukscanner is een gave feature die laat zien dat Huawei vooraan staat als het om technologische vooruitgang gaat, maar dat gaat nu wel ten koste van het gebruik. Het verschil in snelheid valt uiteindelijk wel mee natuurlijk, maar het ontgrendelen gaat merkbaar langzamer. En dat is helaas niet het enige probleem dat we zijn tegengekomen.

De scanner reageert niet altijd goed op je vingerafdruk. Reguliere vingerafdrukscanners hebben hier ook last van natuurlijk, maar deze in-display variant herkent je ingestelde vinger minder goed dan de normale scanners. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe vaak je die scanner wil gebruiken voor bijvoorbeeld het ontgrendelen, aangezien de gezichtsherkenning ontzettend goed z’n werk doet. Pak je je toestel op en gaat het scherm aan, dan is de kans zeer groot dat je toestel al ontgrendeld is. Daar heb je dus geen scanner voor nodig.

Prestaties

Het staat onomstotelijk vast dat de Kirin 980-processor de beste mobiele processor is van dit moment. De chipset is krachtiger dan de Snapdragon 845 en dat is ook niet vreemd — die processor is bijna een jaar oud. Een echt goede vergelijking is pas te maken wanneer de Snapdragon 855 op de markt komt. Tot die tijd kun je ervan uitgaan dat de 980 zorgt voor uitzonderlijk snelle prestaties, vloeiende gameplay met welk spel dan ook en snelle navigatie op je toestel. Dit is high-end zoals high-end bedoeld is.

Huawei Mate 20 Pro – conclusie

De Huawei Mate 20 Pro is een prachtige Android-telefoon. Niet alleen als je kijkt naar het design, maar vooral ook als je afgaat op de nieuwe functies, de cameramogelijkheden en de software. Zo is er een recente beveiligingspatch geïnstalleerd en krijgen gebruikers meteen toegang tot Android 9.0 Pie (al is het nog maar de vraag wanneer toekomstige updates gaan verschijnen). Vooraf geïnstalleerde apps en de jungle aan mogelijkheden kunnen voor wat roet in het eten zorgen, maar hier vinden we niets dat onoverkomelijk is, gelukkig.

Met dit toestel laat Huawei bovendien ook zien dat het bedrijf niet bang is om nieuwe dingen uit te proberen, zoals de in-display vingerafdrukscanner. Deze scanner is nog lang niet zo snel en accuraat als traditionele scanners, maar het is wel een vernuftig onderdeel waar je als eigenaar prima mee kunt pronken. Datzelfde geldt voor het prachtige amoled-scherm met zijn heldere kleuren, scherpe beelden en vloeiende animaties. Tel daar de krachtige processor en andere specs bij op en je hebt een fantastisch toestel.

Al met al heeft ook deze Huawei last van dingen waar andere Huawei-modellen last van hebben. Softwarefuncties zijn er in overvloed, maar worden niet altijd goed gepresenteerd. Bovendien kan de interface ontzettend wennen zijn, aangezien Huawei z’n eigen gang gaat. Omdat er bijvoorbeeld 3d-frontcamera en in-display vingerafdrukscanner aanwezig zijn, betaal je natuurlijk wel de hoofdprijs. 999 euro is belachelijk veel geld voor het smartphone. De vraag is nu: zijn die nieuwe mogelijkheden de upgrade waard?

Als we eerlijk zijn dan is wat ons betreft het antwoord nee op die vraag. De in-display vingerafdrukscanner is dus minder goed dan de scanners op andere telefoons en de ontgrendeling via de frontcamera is ook niet echt uniek te noemen. Bovendien komen veel specs overeen met voorgaande modellen en missen we zelfs een lens op de camera, die wel aanwezig was op de P20 Pro. Ja, dit is mogelijk het beste Android-toestel van dit moment, maar ook het duurste — laat hem dus eerst in prijs zakken voordat je hem in huis haalt.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Fantastisch scherm
  • Prachtig design
  • Vernuftige features

Minpunten
  • Ontzettend duur toestel

  • In-display vingerafdrukscanner werkt niet vlekkeloos
  • Jungle aan softwaremogelijkheden

Reacties (1)