Review: Samsung Galaxy Note 9 – de beste Note tot nu toe

12 september 2018 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-note-9-foto-1

Met de release van de Galaxy Note 8 bracht Samsung een vernieuwd Galaxy Note-model op de markt. Hoe zit dat met de Samsung Galaxy Note 9? In deze recensie nemen we het toestel uitgebreid onder de loep. Zou je moeten overstappen als je het model van vorig jaar al hebt?

Samsung Galaxy Note 9 – specificaties

Samsung Galaxy Note 9
Scherm 6,4-inch, 2.960 bij 1.440 pixels
Digitizer Ja
Processor Samsung Exynos 9 Octa 9810
RAM 6 GB – 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB – 512 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Twee keer twaalf megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 4.000 mAh lithium-polymeer

Specs

In vergelijking met de Samsung Galaxy Note 8, heeft de Galaxy Note een iets groter scherm van 6,4-inch. En dat terwijl de resolutie niet is aangepast. Op beide toestellen vind je een resolutie van 1.440 bij 2.960 pixels. Je zou technisch gezien kunnen onderbouwen waarom het scherm op de Note 9 daardoor minder scherp is — echter, in de praktijk zul je hier als gebruiker weinig van merken. Ja, de pixeldichtheid is iets lager (522 versus 514), maar dat neemt niet weg dat de Note 9 in staat is prachtige beelden te presenteren.

Dit keer heeft Samsung ervoor gekozen de Samsung Galaxy Note minimaal uit te rusten met 128 GB aan interne opslagruimte. Dat is veel meer dan de minimale ruimte op de Note 8, van 64 GB. Qua werkgeheugen is er echter niets veranderd, maar daar is ook geen reden voor. Met 6 GB aan werkgeheugen heb je meer dan zat om mee te werken. Verder treffen we natuurlijk de nieuwste Samsung Exynos-processor aan, vergelijkbaar met de Snapdragon 845-processor, en krijgen we direct toegang tot een nieuwe Android-versie: 8.1 Oreo.

Samsung Galaxy Note 9 – hardware en design

De Samsung Galaxy Note 9 is een soort culminatie van high-end Samsung-design. Het toestel beschikt over eenzelfde uiterlijk als zijn voorgangers sinds de Galaxy S8: een stevige en relatief zware glazen sandwich met daarin een laag metaal. We kunnen je meteen aanraden een hoesje te kopen wanneer je dit toestel in huis haalt. Niet omdat het heel snel stukvalt (het glas kan een stootje hebben, maar blijf wel oppassen), maar omdat het apparaat ook ietwat glad is. Gelukkig niet glad genoeg om zomaar van de tafel te glijden.

In feite heeft de Note 9 dezelfde voor- en nadelen als de andere Samsung Galaxy-modellen. Dat glas oogt mooi en straalt vooral het woord ‘premium’ uit, maar het feit dat je constant je vingerafdrukken aan het wegpoetsen bent doet toch wat af aan het geheel. Het toestel is overigens zo goed als randloos. Sowieso aan de zijkanten, terwijl de randen aan de boven- en onderkant wederom dunner gemaakt zijn. Ook hier is dit keer de Bixby-knop aanwezig, of je de assistent nou gebruikt of niet. En hij is helaas niet uit te schakelen.

Dubbele camera’s zijn nog steeds de norm op smartphones (al denkt Huawei daar anders over), dus ook de Note 9 heeft zo’n module. Een opvallende verandering is dit keer de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Die zit dit keer onder de camera, waardoor je er gemakkelijker bij kunt. Hoewel dat klopt, is het wel zo dat je het toestel in je hand moet verschuiven om hem aan te kunnen raken. Uiteraard levert Samsung ook dit keer een kleine stylus mee, die helemaal rechts onderin de verpakking van metaal en glas verborgen zit.

Display

Het scherm van de Samsung Galaxy Note 9 is van hetzelfde soort als z’n voorganger. Het is een langwerpig display met de afwijkende verhouding van 18.5 bij negen, de helderheid kan ontzettend hoog gezet worden (in de hdr-stand dan, maar over het algemeen heb je in het dagelijks gebruik ook nergens last van) en alles ziet er weergaloos uit op dit amoled-scherm. Kleuren en bewegingen komen allemaal goed uit de verf. Er zijn ook de bekende problemen. De schermranden, hoe mooi ze ook zijn, verliezen al snel kleur en helderheid.

Standaard staat de schermresolutie ingesteld op full hd. Daar is niets mis mee. Er zijn high-end smartphones die niet hoger kunnen dan deze resolutie, die alsnog vreselijk goede telefoons zijn. De Samsung Galaxy Note 9 kan ook in de wqhd-resolutie ingesteld worden. De beelden ogen dan mogelijk nog scherper en vloeiender, maar dat gaat wel ten koste van de gebruikstijd van de accu. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger het energieverbruik. Verder gaan nog steeds niet alle applicaties goed om met het langwerpige smartphonescherm.

Connectiviteit

Qua connectiviteit houd je weinig te wensen over. De Samsung Galaxy Note 9 beschikt natuurlijk over wifi en ondersteuning voor 3g en 4g, naast bluetooth (versie 5.0) en near field communication (voor een gemakkelijker koppelproces met bluetooth-apparaten en betalingen). Daarnaast kun je het toestel opladen met usb-c en kun je er een koptelefoon op aansluiten. De Note-serie wordt altijd geleverd met een stylus en dat is ook nu het geval. Die zit onderaan het toestel, netjes verpakt in het design en is natuurlijk ook goed bereikbaar.

Speakers

In tegenstelling tot de Note 8 heeft Samsung dit keer gedacht aan stereospeakers. Het geluid uit de rechter speaker klinkt wat harder dan de linker, maar een kniesoor die daarop let. Wanneer je gewoon naar YouTube-video’s kijkt, dan klinkt het geluid veel rijker dan op toestellen met één speaker. Datzelfde geldt voor het beluisteren van muziek. Nee, het is nog altijd niet aan te raden dat zonder koptelefoon of bluetooth-speaker te doen, maar het klinkt al wel veel beter. Te veel lagen geluid kan wel voor een kakofonie zorgen.

Camera’s

De camera’s op de Samsung Galaxy Note 9 en Galaxy S9+ zijn precies hetzelfde: beide beschikken over twee twaalf megapixel-camera’s op de achterkant. Voor foto’s met weinig omgevingslicht schakelt het systeem over naar het f/1.5 diafragma. Als er meer licht beschikbaar is (honderd lux of meer), dan wordt er automatisch overgeschakeld op het diafragma met f/2.4. De tweede lens die achterop zit, is een telelens. Hierdoor kun je twee keer inzoomen zonder echte kwaliteitsverlies. Dat komt de beeldkwaliteit ten goede.

Gelukkig nemen ook deze camera’s werk uit handen, aangezien ze over een optische beeldstabilisator en autofocus beschikken. Dat de Galaxy Note 9 prima in staat is foto’s met weinig licht te maken, blijkt wel uit de foto’s die we hebben gemaakt: er is weinig ruis aanwezig. Foto’s zien er daardoor nog redelijk gedetailleerd uit en daar helpt de hdr-stand ook een handje bij. Gelukkig ogen de foto’s ook niet meteen onnatuurlijk, aangezien kleuren niet overdreven in beeld gebracht worden en zwart ook echt als zwart gezien wordt.

De reden dat er relatief weinig ruis aanwezig is op deze foto’s (tot dertig procent minder, terwijl er tot 28 procent meer licht is), heeft te maken met de manier waarop Samsung het camerasysteem heeft ontwikkeld. Er wordt gebruikgemaakt van het Dual Aperture-systeem, dat gebruik kan maken van de twee diafragma’s tegelijkertijd. Zo kan er tegelijkertijd meer licht worden opgevangen, terwijl het systeem ervoor zorgt dat foto’s niet overbelicht raken. Daardoor kun je nu veel meer zien op donkere foto’s en zien normale foto’s er fantastisch uit.

Ondanks het feit dat het bovenstaande best goed klinkt, gaat het natuurlijk ook nog wel eens fout. Sommige foto’s kunnen namelijk, net als op de Galaxy S9, nogal ‘geproduceerd’ ogen. Details kunnen wegvallen, terwijl gezichten te glad gestreken in beeld worden gebracht. Soms kom je zelfs wat motion blur tegen, maar dat gebeurt vrijwel alleen in donkere omgevingen. Middels de Pro-modus kun je een aantal problemen ondervangen, maar helaas niet alles. Wel is het zo dat de automatische modus hier de boosdoener is.

Ook is het mogelijk video’s in de 4k-resolutie te schieten, in zestig frames per seconde. Helaas kun je dan niet gebruikmaken van de optische beeldstabilisator en kunnen die video’s maar vijf minuten lang worden (dat is tenminste nog een begrijpelijke beperking). Pas vanaf 4K in 30fps (en daaronder) heb je wel toegang tot de optische beeldstabilisator. Daarnaast is het mogelijk video’s in 960fps te schieten en krijg je toegang tot een frame waar het effect automatisch wordt gestart. Een leuke feature, maar geen baanbrekende mogelijkheid.

Een nieuwe camerafunctie is de mogelijkheid scenes te gebruiken. Zo is de Note 9 in staat bepaalde situaties en omgevingen te herkennen, waardoor de beste instellingen voor een specifieke foto geselecteerd kunnen worden. Dit gebeurt allemaal automatisch. Zo ‘weet’ de het systeem bijvoorbeeld wanneer je een mens of dier fotografeert. In totaal bestaan er twintig categorieën. Wil je die liever niet terugzien, geen probleem — je schakelt het systeem zo uit. Verder ziet de camera wanneer iemand z’n ogen dicht heeft, bijvoorbeeld.

Accuduur

Huawei heeft toch wel de norm gezet als het om grote accu’s in high-end toestellen gaat. De Mate 10 Pro beschikte al over een batterij met een vermogen van 4.000 mAh en de Galaxy Note 9 doet dat nu ook (nadat Samsung vorig jaar toch wat bescheidener bleef met 3.300 mAh). 4.000 mAh is genoeg voor bijna twee dagen aan energie, zonder dat je hoeft te grijpen naar een oplader. Ga je zitten gamen, dan gaat dat accupercentage natuurlijk wat sneller omlaag. Maar voor normaal dagelijks gebruik is twee dagen meer regel dan uitzondering.

Samsung Galaxy Note 9 – software

Ook de Note 9 beschikt over de Samsung Experience. Dat is een softwareschil om Android 8.1 Oreo heen. In het afgelopen jaar heeft Samsung bar weinig aan deze schil gewerkt. Er zijn dus weinig functies toegevoegd, op de nieuwe mogelijkheden van de stylus na, en dat is op zich helemaal niet erg. De software is stabiel en overzichtelijk en doet z’n werk gewoon goed. Ben je dus bekend met de software op de vorige Note, dan voel je je meteen thuis. Het wachten is op het nieuws omtrent Android Pie en wanneer Samsung die update lanceert.

Uiteraard levert Samsung wel een groot aantal apps mee, dus je zult even wat tijd moeten investeren om die allemaal uit te zetten of te verwijderen, mits je ze niet gebruikt natuurlijk. Dat is vaak vervelend, maar we moeten ook zeggen dat die hoeveelheid apps in de afgelopen jaren al flink zijn afgenomen. Mocht dit je eerste Samsung-toestel zijn, dan is het waarschijnlijk even wennen aan de interface. Kun je iets niet vinden, dan kun je er altijd nog voor kiezen gebruik te maken van de zoekbalk aan de bovenkant van de instellingen.

De camera aan de voorkant van het toestel is overigens in staat om het toestel te ontgrendelen middels een irisscan of gezichtsherkenning. Dat klinkt hartstikke leuk op papier en de eerste paar keer is het ook tof in de praktijk, maar je komt er al gauw achter dat het toch meer een gimmick dan een handige feature is. Met iets te veel of juist te weinig licht werkt de functie al niet meer en dan ben je overgeleverd aan oudere methoden, zoals een pincode of vingerafdrukscanner. Maar die zit nog steeds niet op niet de beste plek.

Daarnaast heeft Samsung een haptisch element aan de onderkant van het touchscreen toegevoegd. Dit is de thuisknop, omdat er aan de voorkant geen ruimte meer was voor een knop, zoals we die op oudere modellen tegenkwamen. Deze knop activeer je door even hard op de plek te drukken of door tweemaal te tappen, waarna het scherm aangaat. Dit kun je ook nog altijd doen met de aan-uitknop aan de zijkant. De haptische knop aan de voorkant werkt in elk geval goed en reageert vrijwel altijd prima op je input.

Samsung Galaxy Note 9 – in gebruik

We hebben het al eerder gesteld in deze recensie: de Samsung Galaxy Note 9 heeft veel voor-, maar ook wat nadelen overgenomen van eerdere toestellen. Zo kunnen we ons voorstellen dat het langwerpige scherm niet voor iedereen handig is. Voor de gebogen schermranden geldt hetzelfde. Soms raak je met je handpalm de zijkant aan, waardoor een input elders op het scherm kan worden genegeerd. Soms moet je daardoor het toestel oncomfortabel vasthouden om het te laten werken en dat is voor niemand echt fijn.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over een toevoeging die alles behalve nuttig is: AR Emoji. Met deze optie is het mogelijk een 3d-poppetje te maken van jezelf, via de frontcamera, dat in staat is zo’n honderd uitdrukking te realiseren op het scherm. Je kunt er van alles mee, zoals gifjes en stickers maken en vervolgens naar je vrienden versturen (die niet dezelfde peperdure smartphone nodig hebben om de plaatjes te kunnen zien). Maar de setup kan soms al voor problemen zorgen, waardoor de functie snel z’n waarde verliest.

De stemassistent Bixby is ook weer terug en nu iets waardevoller dan voorheen. Niet als persoonlijke assistent, maar meer als hulpmiddel voor camerafuncties en augmentedrealitydiensten. Zo kan de dienst teksten vertalen en belangrijke punten in de buurt laten zien, nog voordat je een foto hebt gemaakt. Bovendien doet hij z’n best eten te herkennen om je te kunnen informeren over het aantal calorieën bijvoorbeeld, maar vaak genoeg is die niet in staat het correcte voedsel te herkennen. Al met al nog steeds niet héél handig, die Bixby.

S Pen

De S Pen is dit jaar eigenlijk de ster van de show. Samsung heeft de meegeleverde accessoire namelijk voorzien van een bluetooth-functie, waardoor je er dit jaar veel meer mee kan dan vorig jaar. Zo kun je instellen dat de stylus een specifieke applicatie opent op het moment dat je op de knop drukt. Ook is het mogelijk een selfie te maken door de camera-app te openen en op datzelfde knopje te drukken (handig, want zo hoef je je duim niet in een rare stand te houden). Ook kun je bijvoorbeeld een slide verdergaan tijdens een presentatie.

Door de stylusknop ingedrukt te houden, kun je bijvoorbeeld nog de camera-app openen. Door nogmaals op diezelfde knop te drukken maak je een foto. Druk je nog eens twee keer op die knop, dan wissel je van camera en kun je die eerdergenoemde selfie maken. Wanneer je een media-app hebt geopend, dan kun je dezelfde knop gebruiken voor het pauzeren en afspelen van een video, terwijl je in de galerij-applicatie de volgende foto kunt selecteren wanneer je je foto’s laat zien. Handig voor wanneer je je telefoon aan een tv hebt gekoppeld.

Al deze functies komen bovenop de dingen die al mogelijk waren. De stylus beschikt over meer dan vierduizend drukpunten. Dat betekent dat je met verschillende gradaties in het uitoefenen van druk met de stylus op het scherm, dikkere of juiste dunnere lijnen kunt tekenen, bijvoorbeeld. Schetsen maken kan daardoor prima, al is het aanvankelijk wel even wennen natuurlijk. Ook kun je nog steeds heel snel notities schrijven (bijvoorbeeld op het vergrendelde scherm) en kun je screenshots en gifjes maken.

Prestaties

Samsung heeft de Samsung Galaxy Note 9 uitgerust met dezelfde processor als in de Samsung Galaxy S9+, maar natuurlijk is deze processor ‘iets beter’ dan z’n voorganger. We hebben het dan over percentages die net boven de tien procent uitkomen, dingen die je niet zult merken in het dagelijkse gebruik. Hoe dan ook: met deze specs aan boord kom je vrijwel geen haperingen of vertragingen tegen. Ook loopt alles ontzettend soepel en hoef je geen tweede keer te bedenken of een bepaalde game wel of niet werkt met je smartphone.

Samsung Galaxy Note 9 – conclusie

De Samsung Galaxy Note 9 is geen goedkopere smartphone: met 999 euro op het prijskaartje moet je er wel zeker van zijn dat je een goede smartphone in huis haalt. Gelukkig stelt het bedrijf ons ook dit keer niet teleur. Wanneer je de Note 9 als zelfstandig apparaat bekijkt en dus geen vergelijkingen trekt met de Note 8 of Galaxy S9+, dan kunnen we stellen dat dit één van de betere Android-smartphones van dit moment is. Niet de beste van alle Android-smartphones wat ons betreft, maar wel de beste in zijn soort en prijsklasse.

Als je dan toch die vergelijkingen trekt met andere high-end Samsung-modellen, dan moeten we concluderen dat de verschillen soms ver te zoeken zijn. Het scherm is groter, het opslaggeheugen is standaard meer en de stylus is veel uitgebreider dan het vorige Note-model, maar voor de rest is dit een Samsung Galaxy S9+ met een extraatje. Dat klinkt een beetje oneerbiedig, maar het heeft er wel alle schijn van als je kijkt naar de cameramodule, de toevoeging van AR Emoji en dezelfde Bixby-mogelijkheden. De stappen zijn niet heel erg groot.

Mag je dat verwachten van smartphones die zo vlak na elkaar op de markt worden uitgebracht? Misschien niet, maar voor het bedrag van bijna duizend euro mag je wel hoge eisen stellen. Dat gezegd hebbende is de Note 8 ook nog altijd een prima alternatief voor de Note 9, vanwege zijn specs en praktische mogelijkheden. Zoek je echter een ietwat snellere en slimmere smartphone met een standaard meegeleverde en multifunctionele bluetooth-accessoire, dan ben je aan het juiste adres bij de Samsung Galaxy Note 9.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • S Pen met bluetooth
  • Sneller en slimmer
  • Design

Minpunten
  • Prijskaartje

  • Weinig echte verschillen
  • Plaatsing vingerafdrukscanner

Reacties (0)