We hebben de Philips Hue-verlichting al diverse malen aan een review onderworpen, maar alle lampen die uitgebracht werden waren voor binnenshuis gemaakt. Daar kunt nu verandering in met een gloednieuwe serie speciaal voor de tuin. Wij kijken in deze review naar de Philips Hue Calla, compacte zuiltjes waarmee de tuin strak verlicht kan worden.
Wat is de Philips Hue Calla?
De Philips Hue Calla is een serie antraciete zuilen of sokkellampen die je in de tuin kunt plaatsen en kunt bedienen middels de Hue-app en -accessoires. De Hue-lampen zijn in de zuil geïntegreerd en bestand tegen weersinvloeden. Het systeem werkt op 12 volt, wat ideaal is voor in de tuin. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact waarop de adapter aangesloten kan worden, en op één adapter kunnen tot vijf Calla-zuilen aangesloten worden. Het startpack met één zuil, 5 meter aan kabel en de adapter heeft een prijs van 139,99 euro. Elke uitbreiding (een zuil en 5 meter aan kabel) kost 99,99 euro. Er zijn alleen White and color-versies – dus geen White Ambiance-varianten (met alleen wit licht).
Design
Het design van de Hue Calla sokkellampen is zoals we van Philips Hue (tegenwoordig heet het bedrijf Signify) gewend zijn; strak en hoogwaardig. De sokkels zijn ruim 25 centimeter hoog en ruim 10m centimeter breed waardoor ze in elke tuin welk een eigen plekje kunnen vinden. Alle sokkellampen zijn in de antractietkleur afgewerkt, met een witte kap voor de lamp. De zuilen zijn gemaakt van aluminium en synthetische materialen waardoor ze prima in de tuingrond kunnen staan. Bovendien zijn de lampen voorzien van een IP65-certificaat, wat betekent dat ze bestand zijn tegen sproeiwater. De sokkellampen zijn strak afgewerkt, met alleen een paar zichtbare zilveren schroefjes waarmee de buitenzijde op de basis gemonteerd wordt.
Installatie en plaatsing
De Hue-lampen zijn al sinds het eerste exemplaar zeer eenvoudig te installeren, en dat is met de Calla-serie niet anders. Het is een complete lamp, dus zelfs de fitting hoef je nergens in te draaien. Het enige dat van belang is bij de installatie is dat je van te voren uitvogelt waar je de lampen in de tuin wilt hebben staan. Bij elke Calla-lamp zit vijf meter aan kabel en een connector en aan de lamp zelf zit ook nog een halve meter aan kabel.
Je hebt dus voor de gemiddelde tuin genoeg meters om de lampen mooi uit elkaar te plaatsen. Daarbij kun je ze zowel op een voetstuk (op te tegels) als in het zand plaatsen. Voor de laatste optie wordt er bij elke lamp een bevestigingsstuk (pin) voor in de grond meegeleverd. Deze is wat kort maar uit onze ervaring blijkt dat de lamp stevig genoeg in het zand blijft staan. Houd er rekening mee dat de eerste lamp op een stopcontact aangesloten moet worden. Hiervoor heb je een adapter met 2,9 meter aan kabel ter beschikking. De adapter kan dankzij handige schroefgaten ook aan de muur bevestigd worden.
Als eenmaal de juiste positie voor elke lamp gekozen is en de kabels zijn uitgerold is het koppelen letterlijk plug-and-play. Je schroeft de basis van de lamp, steekt de kabel binnen door naar buiten, schroeft deze op de connector en schroeft vervolgens de basis weer terug aan de lamp. Wil je de pin voor in de grond gebruiken dan moet je die voor het terugschroeven van de basis eerst middels een schroef aan de basis bevestigen. Een kind kan de was doen. Vervolgens is het een kwestie van de lampen in het zand steken en de kabels netjes onder het zand wegwerken. Je hoeft ze niet heel diep weg te werken want het is een 12-volt-systeem, maar houd er bij werkzaamheden in de tuin wel rekening mee dat er een kabel ligt.
Belangrijk; om de Hue Calla-lampen te bedienen is een Hue Bridge nodig. Als je al Hue-lampen in huis hebt, dan heb je de Bridge al, anders moet die nog los aangeschaft worden.
De Hue-app
De Hue-app (Android en iOS) is dé plek waar alles bediend kan worden. Als je al Hue-lampen in huis hebt dan is het een kwestie van de nieuwe lampen toevoegen en je kunt aan de slag. Heb je de app nog niet dan is het een kwestie van downloaden, een account aanmaken, de Bridge instellen/koppelen en de Calla-lampen koppelen. Als de sokkellampen aangesloten zijn op het stopcontact – en dus aanstaan – dan kun je ze automatisch vinden in de app. Dit doe je onder het kopje Instellingen en vervolgens Lampconfiguratie. Hier kun je de lampen direct ook een naam meegeven. Vervolgens ga je naar Kamerconfiguratie, maak je de ‘Tuin’ aan en zet je hier de Calla-lampen in. Dit maakt het eenvoudig om de gehele tuin aan of uit te zetten, of alle lampen in een scene te laten deelnemen.
De Philips Hue-app heeft onlangs een grote update gekregen waarmee het nog eenvoudiger wordt om lampen eigen kleuren te geven, te groeperen en te bedienen, maar de app van Signify was altijd al gebruiksvriendelijk in onze optiek. Het homescherm (de tab Woning) geeft je een overzicht van alle ruimten die je aangemaakt hebt. Hier kun je een ruimte direct aan- of uitzetten. Tik je op de ruimte dan kun je scenes kiezen of aanmaken, individuele lampen in de ruimte aanpassen qua kleur en helderheid of een kleur voor alle lampen kiezen.
De Tab routines geeft je de mogelijkheid om te automatiseren. Bijvoorbeeld het uitschakelen van alle lampen als je weggaat of het langzaam aanzetten van de lampen in de slaapkamer zodra de zon opkomt. Ook kun je timers instellen en zelf routines aanmaken. De tab Ontdek biedt je extra opties, waaronder formules (experimenten), wat eigen betekent dat het betafuncties zijn die nog niet in de app zelf zitten. Ook kun je Hue koppelen aan andere smarthome-producten (Friends of Hue) en Hue-apps van derden downloaden. Tot slot is er de tab Instellingen. Hier kun je de lampen en kamers configureren, accessoires toevoegen, HomeKit (Siri) instellen, de software updaten en widgets aanmaken.
Al met al is de Hue-app een zeer uitgebreide maar gebruiksvriendelijke en strak vormgegeven applicatie. In eerste instantie is het even je weg vinden in de mogelijkheden en opties, maar binnen no-time heb je door hoe je snel alle lampen in huis en buitenshuis kunt bedienen. Daarbij is de software-ondersteuning voor Hue zeer goed dus er verschijnen regelmatig updates.
Genieten van sfeerverlichting
Zoals je in onze eerdere review van Philips Hue-verlichting hebt kunnen lezen zijn we fan van het systeem, om het gebruiksgemak, de app, de mogelijkheden, de smarthome-integratie en vooral ook de (bouw)kwaliteit. Al deze elementen zijn ook op de Hue Calla van toepassing. Je kunt immers alle kanten op om je tuin te voorzien van stijlvolle sfeerverlichting en bovendien heb je tal van bedieningsmogelijkheden.
Ten eerste kun je vanzelfsprekend met de app aan de slag, waarmee je tot 16 miljoen verschillende kleuren kunt laten weergeven door de Calla-lampen; zowel wittinten als kleuren uit het volledige kleurenspectrum. Heb je een aantal scenes aangemaakt of de standaard scenes gekozen, dan kun je ook een accessoire van Hue gebruiken, bijvoorbeeld de dimmer switch. Hieraan kun je verschillende scenes koppelen, bijvoorbeeld een keer drukken voor een zomerscene, twee keer drukken voor een kleurrijke scene en drie keer drukken voor een nachtlampje. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, want elke scene is aan te passen naar je eigen wensen, en elke lamp binnen een scene is ook weer compleet aan te passen.
Met de dimmer switch kun je ook de helderheid van de lampen aanpassen of simpelweg de lampen aan- of uitzetten. Ook kun je de Hue motionsensor gebruiken, zodat de lampen aanspringen als iemand de tuin inloopt, al is dit in een tuin met bewegende takken en vliegende vogels wellicht niet de beste oplossing.
Je kunt overigens ook nog spraakbediening gebruiken om de Hue-lampen aan te sturen. Als je gebruikmaakt van Apple’s HomeKit is waarschijnlijk Siri de eerste keuze. Geef Siri middels een spraakcommando aan welke lampen, welke ruimte of welke scene ze moet activeren en binnen no-time staat de verlichting aan. Hue werkt ook met Amazon Alexa en Google Assistant dus voor spraakbediening heb je ook keuzevrijheid. Daarnaast kent Hue integratie van verschillende andere smarthome-producten en -diensten. Zo springen bij ons de lampen automatisch aan als het alarm van Woonveilig aangaat en worden de lampen rood als de rookmelder alarm slaat. Dankzij IFTTT ondersteuning kun je nog meer smarthome-producten koppelen zodat je de verlichting compleet kunt automatiseren.
De Hue Calla-lampen zelf zijn qua kleurweergave, helderheid en kwaliteit te vergelijken met de nieuwste generatie losse lampen, bijvoorbeeld die met E27-fitting. De Calla-lampen zijn dus ook voorzien van het ‘Richer Colors’ logo, wat simpelweg betekent dat ze een nog breder kleurbereik hebben, wat onder meer bij groen en blauw duidelijk zichtbaar is. De lampen bieden voldoende helderheid om een tuin volledig te verlichten maar het mooiste is natuurlijk subtiele sfeerverlichting. De mogelijkheden qua kleuren, helderheid en combinaties hiervan zijn eindeloos en dat maakt het systeem zeer compleet.
Conclusie
Het Philips Hue Calla-systeem is met een totaalprijs (in onze samenstelling) van 440 euro zeker niet goedkoop, maar voor dat geld krijg je wel veel kwaliteit, een gebruiksvriendelijke app, een plug-and-play installatie, tal van smarthome-integratiemogelijkheden en een strak design. Maar, belangrijker nog is dat je met dit systeem extra sfeer aan je tuin kunt meegeven, precies op de manier zoals jij het wilt. Je moet met een paar zaken rekening houden qua plaatsing maar eenmaal geplaatst kun je met enkele drukken op de knop genieten van fraaie verlichting waar je verder geen omkijken meer naar hebt. Wat ons betreft is de Hue Calla voor alle Hue-gebruikers sowieso een aanrader, maar ook als je nog aan slimme verlichting moet beginnen mag de Hue Calla niet op het verlanglijstje ontbreken.
Beoordeling
- Plug-and-play
- Strak design en hoge bouwkwaliteit
- Mogelijkheden zijn eindeloos
Geen goedkoop systeem
- –
- –
Reacties (0)