Dossier smartphonecamera’s: de camera’s van de topmodellen smartphones vergeleken

30 mei 2018 6 Minuten 0 Reacties
huawei-p20-pro-foto-10

We hebben de camera's van de topmodellen smartphones van dit moment met elkaar vergeleken. Zo hebben we naar de camera's van de Samsung Galaxy S9 Plus, de Huawei P20 Pro, de Sony Xperia XZ2 en de LG V30 gekeken. Ook vertellen we je waar je op moet letten bij een camera.

Tenzij je iemand bent die nog steeds met een aparte camera rondloopt, is de kans groot dat je dagelijks foto’s maakt met de camera op je smartphone. Zo hoef je geen moment onbenut te laten en kun je snel herinneringen vastleggen. Maar welke smartphonecamera is nou het beste geschikt voor mooie foto’s? Plus: waar moet je op letten met zo’n camera?

Waar moet je op letten bij smartphonecamera’s?

Laten we beginnen met waar je wel en niet op moet letten als je kijkt naar de camera van een smartphone, waaronder de beeldkwaliteit, het aantal megapixels, de videokwaliteit en diverse slimme functies.

Beeldkwaliteit

Zo zien de foto’s eruit wanneer je ze maakt. Let op scherpte, contrast, verzadiging en kleur (witbalans en tint). Je kunt online soms voorbeelden opzoeken van foto’s die zijn gemaakt met een bepaalde smartphonecamera.

Megapixels

Het aantal megapixels zegt helaas niet zo veel over een foto als je zou willen, zeker niet over de kwaliteit. Maar vind je het belangrijk dat je kunt inzoomen op foto’s of wil je grote prints maken, dan doe je er goed aan door voor een smartphonecamera te kiezen met een hoog aantal megapixels.

Scherm

Op digitale fotocamera’s vind je een scherm waar je een foto op kunt bekijken na het maken, en datzelfde kun je natuurlijk ook doen op een smartphone. Maar dan wel natuurlijk eentje met een mooi scherm, waar kleuren en contrast goed tot hun recht komen. Zo kun je bijvoorbeeld snel zien of een foto gelukt is, ook als het om licht en schaduw gaat.

Beeldstabilisator

Een beeldstabilisator kan ervoor zorgen dat opgenomen beelden minder wazig zijn, omdat de kleinere bewegingen worden weggefilterd. Een stabilisator in een smartphonecamera kan dus het verschil betekenen in beeldkwaliteit.

Videokwaliteit

De meeste smartphonecamera’s kunnen video’s schieten in full hd (1080p), maar sommige doen dat tegenwoordig ook al in 4k.

Pro camera- en slimme functies

Sommige toestellen worden geleverd met pro-instellingen. Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot witbalans of sluitertijd, waardoor je dus meer kunt experimenteren met je foto’s – of gewoonweg betere foto’s kunt maken. Ook zijn camera’s vaak slim door objectherkenning.

Overige aspecten

Daarnaast is het belangrijk dat er volop ondersteuning is (zowel van de fabrikant als accessoiresmakers), waardoor je toegang hebt tot reserveonderdelen en meerdere mogelijkheden. Ook kun je rekening houden met een besturingssysteem (waardoor een koppelen met een ander besturingssysteem gemakkelijker of moeilijker is), batterijduur van de smartphone (vergeet de powerbank niet!) en of er genoeg ruimte aanwezig is op de smartphones.

Drie camera’s van topmodellen smartphones vergeleken

We hebben de camera’s van de topmodellen smartphones van dit moment met elkaar vergeleken. Zo hebben we naar de camera’s van de Samsung Galaxy S9 Plus, de Huawei P20 Pro, de Sony Xperia XZ2 en de LG V30 gekeken. Onze conclusies vind je hieronder.

Samsung Galaxy S9 Plus

Dit jaar heeft Samsung ervoor gekozen een ander verschil te implementeren tussen beide versies van de Galaxy S-smartphone. Zo zit er een dubbel camerasysteem op de Galaxy S9 Plus. Voor foto’s met weinig omgevingslicht schakelt het systeem over naar het f/1.5 diafragma. Als er meer licht beschikbaar is (honderd lux of meer), dan wordt er automatisch overgeschakeld op het diafragma met f/2.4. Ook is er nog een tweede camera aanwezig, bedoeld als telelens. Hierdoor kun je twee keer inzoomen zonder echte kwaliteitsverlies.

Lees meer over de camera in onze uitgebreide recensie.

Huawei P20 Pro

De Huawei P20 Pro beschikt over maar liefst drie camera’s op de achterkant. De hoofdsensor beschikt over veertig megapixel, terwijl er ook nog een sensor (zwart/wit) van twintig megapixel aanwezig is ter ondersteuning. Deze sensor helpt ook bij het verwerken van het beeld, het laten afnemen van ruis en het verbeteren van het dynamisch bereik. De derde sensor is er één van acht megapixel, die tot drie keer kan inzoomen. Dat is gelukkig niet digitaal: je kunt dus inzoomen zonder meteen kwaliteitsverlies te hebben.

Lees meer over de camera in onze uitgebreide recensie.

Sony Xperia XZ2

Als je kijkt naar smartphonecamera’s dan is er in de voorbije maanden heel wat veranderd. Niet alleen filmen we in 4k, slow motion en in allerlei brede hoeken en kleuren, ook maken we dat beeldmateriaal met twee of drie camera’s. Sony heeft daarom veel technologie geleend van de cameratak van het bedrijf, zoals sensoren en beeldprocessors. De camera kan proberen te voorspellen wat je precies wil fotograferen, beschikt over autofocus, kan foto’s met weinig licht verbeteren en kan bewegende objecten stil vastleggen.

Lees meer over de camera in onze uitgebreide recensie.

LG V30

De meeste vernieuwingen stopt LG in de cameramogelijkheden. Dat gezegd hebbende hebben we hier in Europa de felbegeerde ThinQ-update nog niet ontvangen. Deze update voegt opties op basis van kunstmatige intelligentie toe aan de camera-applicatie, waardoor het toestel dus veel meer kan doen dan nu het geval is. Later komen we hier nog op terug, maar voor nu bekijken we de camera zoals die is. Op de achterkant zit namelijk een zeer capabel dubbel camerasysteem, die vooral overdag ontzettend mooie foto’s maakt.

Lees meer over de camera in onze uitgebreide recensie.

Conclusie

De beste smartphonecamera van dit moment is die van de Samsung Galaxy S9 Plus. Hoewel de camera’s op alle smartphones verschillende overeenkomende functies hebben, scoort de camera op de S9 toch het beste. De Huawei P20 Pro mag dan een camera meer hebben en daardoor een vernuftiger systeem, het gebrek aan een goede (optische) beeldstabilisator toch roet in het eten gooien. Het systeem van Sony is wat ons betreft te simpel en met z’n enkele camera onvergelijkbaar. De V30-camera is al beter, maar niet beter dan de S9 of P20 Pro.

Omdat de camera over het algemeen veelal dezelfde functies hebben gekregen, gaat het uiteindelijk ook om wie de beste uitwerking van die functies heeft. Met de camera’s kun je beelden in hdr en 4k schieten en slow-motion video’s maken — maar op geen van de camera’s kan dat beter dan op de S9 (Plus). Zoals altijd geldt voor digitale smartphonefotografie, is genoeg licht belangrijk. De P20 Pro en de S9 (Plus) maken de beste foto’s in donkere omgevingen. Wat de S9 echter over de streep trekt zijn de slimme functies en de algemene beeldkwaliteit.

Reacties (0)