Review: WoonVeilig HD Binnencamera en HD Buitencamera

31 maart 2018 + 10 minuten 0 Reacties
WoonVeilig-camera-samen-2

In deze recensie bekijken we de HD Buitencamera en de HD Binnencamera van WoonVeilig, beiden gekoppeld aan het reeds aanwezig alarmsysteem van het bedrijf.

De afgelopen tijd hebben we verschillende producten van het WoonVeilig-alarmsysteem getest, een compleet en slim beveiligingssysteem bestaande uit diverse sensoren, sirene’s en accessoires. De camera’s van WoonVeilig hadden we nog niet bekeken maar daar komt met deze review verandering in. In deze recensie bekijken we de HD Buitencamera en de HD Binnencamera van het bedrijf, beiden gekoppeld aan het reeds aanwezige alarmsysteem van WoonVeilig.

WoonVeilig introductie en abonnement

In deze review focussen we ons met name op de hardware (twee camera’s) en het gebruik hiervan. In onze review van het nieuwe WoonVeilig alarmsysteem kom je meer te weten over het alarmsysteem zelf, de diverse sensoren, het abonnement en de onlangs vernieuwde applicatie. De camera’s uit deze review zijn gekoppeld aan het alarmsysteem dat in die review beschreven is.

WoonVeilig biedt verschillende abonnementsvormen voor het gebruik van het systeem. De gratis basisdienst biedt je een sirene bij een alarm, lokale bediening van het alarm (middels paneel of afstandsbediening), toegang tot de WoonVeilig-app voor het in- of uitschakelen van het alarm, het bedienen van de verlichting, het inzien van de alarmstatus als je niet thuis bent en een push-notificatie naar maximaal één persoon als het alarm afgaat. Ook de integratie met Philips Hue valt binnen dit abonnement.

Wil je echter meer zekerheid, veiligheid en flexibiliteit, kies dan voor de beveiligingsdienst. Voor 8,95 euro per maand krijg je dan bovenop bovenstaande onderdelen klantenservice op afstand, onbeperkte meldingen (telefoon, sms, e-mail en push) naar maximaal zes personen, continue alarmeringen tot je actie onderneemt, een overzicht van de historie van meldingen, 24/7 bewaking van de stroomvoorziening en internetverbinding, batterij monitoring en automatische software- en veiligheidsupdates. De integratie van Toon, Olisto, Veiligebuurt.nl en Homey vallen ook alleen onder dit abonnement.

Maar, als je de HD Binnencamera en/of HD Buitencamera aanschaft dan is de Videobeveilingsdienst vereist. Dit abonnement kost vier euro per maand en komt bovenop de 8,95 euro van het standaard abonnement. Voor vier euro in de maand krijg je dan directe video-opnamen bij een alarm, de mogelijkheid om opnamen direct terug te kijken in de app of in de browser en een 30-dagen opslag voor alle opnamen. Overigens zijn alle opnamen te downloaden vanuit de browser.

Introductie HD Buitencamera en HD Binnencamera

WoonVeilig heeft twee camera’s in het assortiment; de HD Buitencamera die een prijs van 119 euro heeft, en de HD Binnencamera die voor 99 euro gekocht kan worden. Beide camera’s beschikken over een full hd-resolutie, nachtzicht middels infrarood, een microfoon zodat geluiden opgevangen kunnen worden, de mogelijkheid voor een draadloze (WiFi) of bekabelde (ethernet) verbinding en een bewegingssensor. De buitencamera heeft een kijkhoek van 85 graden, terwijl de binnencamera een kijkhoek van 110 graden heeft. Tweewegcommunicatie is niet mogelijk maar je kunt dus wel horen wat er zich in de ruimte van de camera afspeelt. De binnencamera komt daarbij met een microSD-sleuf maar deze kan (nog) niet gebruikt worden. De buitencamera beschikt over een antenne voor een beter WiFi-bereik en is voorzien van een IP66-certificaat waardoor hij weerbestendig is.

Design en plaatsing

Als we kijken naar het design van de twee camera’s dan valt meteen op dat de HD Buitencamera een fris en modern ogend jasje heeft meegekregen, terwijl de HD Binnencamera wat oubollig en opvallend oogt. Op zich niet vreemd aangezien de buitencamera relatief nieuw is en dat binnencamera al even te koop is (er wordt aan een nieuwe versie gewerkt). Toch is een modern, strak en onopvallend design wel iets dat we vandaag de dag mogen verwachten bij een camera voor in huis. Dit model valt wat meer op en blend dus niet mooi weg in de woonkamer. Dat komt niet alleen door het design maar ook doordat de leds (indicatie dat het toestel aanstaat) continu aanstaan. Het zijn kleine puntjes van kritiek maar een camera in huis moet zo min mogelijk opvallen. De buitencamera is wat groter en komt met een antenne. Deze camera valt dus wel op maar dat is buitenshuis geen groot probleem.

De binnencamera wordt op een plastic statiefje geplaatst en kan in principe horizontaal in elke richting gedraaid worden. Verticaal heb je een paar graden ruimte om te tilten, zodat je de camera op een kast kunt zetten. Het plastic statief is heel licht en dat zorgt qua plaatsing voor wat creativiteit. De camera is namelijk niet compleet draadloos en dus moet de stroomkabel altijd aangesloten worden. Mocht je gebruik maken van bekabeld internet, dan moet ook de ethernetkabel aangesloten worden. Deze kabels zorgen voor wat gewicht dat aan de lichte camera trekt waardoor hij soms van zijn plek schiet. Daarbij is de standaard meegeleverde stroomkabel wat kort (2 meter) maar via de webshop van WoonVeilig kun je een kabel van maximaal 10 meter aanschaffen.

De buitencamera is wat forser maar ziet er strakker uit. De camera wordt geleverd met een beugel en schroeven waarmee hij aan de muur of het plafond bevestigd kan worden. Bij deze camera is het vooral belangrijk om van te voren goed te checken of je op de plek van montage (in ons geval de carport) voldoende WiFi-bereik hebt en of er een aansluiting voor stroom in de buurt hebt. De stroomkabel is wederom vrij kort maar ook voor dit model geldt dat je een extra lange kunt aanschaffen. In ons geval kwam alles perfect uit, met een stopcontact in de buurt en voldoende WiFi-bereik (dankzij de goede antenne op de camera). Verder beschikt de camera over drie schroeven waarmee je de hoek kunt afstellen, iets dat je bij voorkeur voor montage doet maar achteraf ook altijd nog kan. Een paar gaten in de muur en wat stof verder, en de camera hangt. Overigens wordt er ook extra bescherming voor de ethernetkabel meegeleverd, zodat deze niet afhankelijk is van de weersinvloeden en ook niet eenvoudig losgetrokken kan worden. Dit maakt de camera zeker niet ‘hufterproof’ maar het maakt de kans op problemen wel iets kleiner.

Installatie en instellingen

Hoewel je beide camera’s draadloos (middels WiFi) kunt gebruiken is er voor de installatie wel een ethernetkabel vereist, die overigens meegeleverd wordt. Hang de camera aan de router, meld de camera via jouw WoonVeilig-account in de browser aan, geef je draadloze netwerk in en je kunt in principe direct aan de slag. De installatie is kinderlijk eenvoudig en na de aanmeldprocedure doorlopen te hebben verschijnen de camera’s ook direct in de WoonVeilig-app.

Qua instellingen kunnen we het vrij kort houden. WoonVeilig heeft er voor gekozen de camera’s een relatief statisch onderdeel van het alarmsysteem te houden, vooralsnog althans. Er zijn dus nauwelijks instellingsmogelijkheden of variabelen. Bij het aanzetten van een (gedeeltelijk) alarm wordt de camera geactiveerd en worden er automatisch opnamen gemaakt zodra er een beweging gedetecteerd wordt of het alarm afgaat. Je kunt in de app ook zelf een opname starten en vanuit de browser kun je opnamen downloaden. Alleen de buitencamera heeft wat extra opties. Zo kun je het nachtzicht uitschakelen of inschakelen, afhankelijk van hoe de buitenruimte verlicht is. Ook is het mogelijk detectievelden aan te maken (alleen in de app). Je kunt dus velden aanmaken waarbinnen bewegingen gedetecteerd worden. Buiten die velden wordt alles genegeerd. Dit is met name handig wanneer een deel van het beeld op bijvoorbeeld de straat gericht is. Deze optie komt overigens op termijn ook naar de HD Binnencamera. Verdere instelmogelijkheden als beeldkwaliteit, tijdsplanning, gebruik bewegingsdetectie voor andere gekoppelde apparaten, etc. zijn niet aanwezig. Ook is het niet mogelijk de camera’s specifiek voor een volledig alarm (weg van huis) of gedeeltelijk alarm (slapend in bed bijv.) in of uit te schakelen. Bij een actief alarm staan ze altijd aan.

De WoonVeilig-app

De vorig jaar vernieuwde WoonVeilig-app is een native app voor Android en iOS, ziet er bijzonder netjes vormgegeven uit en werkt zeer eenvoudig. Helaas kun je via de app nog altijd niet bij de geavanceerde instellingen van je alarmsysteem (dit kan wel via de mobiele website), maar afgezien van dat is alles verbeterd.

Je hebt de mogelijkheid je alarm in- of uit te schakelen, kunt direct koppeling leggen met apparatuur binnen het Works with-programma, kun de meldingen van de laatste dagen bekijken, kunt de contactpersonen (voor meldingen) aanpassen en je kunt de pincode van het alarmsysteem wijzigen. In combinatie met de camera’s of slimme stekkers van WoonVeilig kun je binnen de app ook de videofeed bekijken, opnamen bekijken en de slimme stekkers bedienen. De app werkt vlot en doet verder precies wat je ervan mag verwachten. De online interface, waar je een overzicht van de gekoppelde hardware ziet en geavanceerde instellingen kunt aanpassen, is nog altijd onveranderd gebleven. Meer informatie hierover lees je in de eerdere review.

Gebruik HD Binnencamera

De HD Binnencamera hebben we op een kast in de woonkamer geplaatst, naast een camera van een concurrent (Logitech). Over de mogelijkheden en instellingen hebben we het hierboven al kort gehad. Je hoeft niets te verwachten qua detectievelden, tijdsplanning, etc. Maar, ook tegenwoordig veelgebruikte features als persoonsherkenning en geofencing zijn niet aanwezig. Het is een vrij eenvoudige camera die als onderdeel van je beveiligingssysteem fungeert en dus ook alleen zijn werk doet wanneer het alarm aanstaat. Mocht er een beweging gedetecteerd worden of het alarm afgaan door een andere sensor in huis dan wordt er automatisch een opname van een seconde of 30 gemaakt.

De camera doet datgene wat hij moet doen wel goed. De beelden zijn in hoge resolutie terug te kijken, zowel overdag als in de nacht, en de beelden zijn ook van boven gemiddeld goede kwaliteit. Details zijn goed te onderscheiden en ook in de nacht is een persoon goed te herkennen. Ook de bewegingssensor doet zijn werk goed. De camera heeft één keer een persoon gemist maar verder hebben we geen problemen met de sensor gehad. Direct werd er een opname gestart, wat dus wel betekent dat je de eerste paar seconden van de beweging mist. De kijkhoek is met 110 graden niet bijzonder groot, maar voldoende voor een gemiddeld huis. Volgens WoonVeilig zelf is er altijd een trade-off bij een grotere kijkhoek. Dit gaat bijvoorbeeld ten koste van de resolutie of komt tegen een duurdere prijs van de camera. Daarbij hadden we graag de mogelijkheid voor tweewegcommunicatie gezien maar dit mogen we volgens WoonVeilig verwachten in een toekomstige update.

Gebruik HD Buitencamera

De HD Buitencamera heeft zoals gezegd wat meer mogelijkheden. De belangrijkste hiervan is het aanmaken van detectievelden. Onze camera staat gericht op de auto, de carpoort, en dat betekent dat er ook een deel van het beeld op de straat en de oprit van de buren gericht staat. Door het aanmaken van detectievelden kun je die delen uitsluiten. Deze optie werkt zeer goed en laat de camera dus alleen opnamen maken wanneer het echt moet.

Aan de andere kant is er geen slim algoritme aan boord dat personen kan herkennen of kleine bewegingen wegfiltert omdat ze geen ‘dreiging’ zijn. Denk aan vliegjes die in de nacht voor de lens vliegen. Dat is wel een punt van kritiek want na het alarm een nacht aangezet te hebben krijgen we de volgende ochtend bijna honderd opnamen van de camera voorgeschoteld, allemaal gevuld met motjes en vliegjes die zich voor de lens bewogen hebben. Natuurlijk hebben we liefst teveel dan te weinig beelden, maar dit is iets dat middels een update toch verholpen zou moeten worden.

We hebben de camera draadloos met het WiFi-netwerk in huis gekoppeld en dankzij de antenne van de camera is het bereik perfect. De beelden zijn zonder problemen te streamen, naar de app of de browser. Ook deze camera geeft haarscherpe beelden, zowel overdag als in de nacht, dus over de kwaliteit is niets te klagen. In tegenstelling tot de binnencamera komt de buitencamera met een kijkhoek van 85 graden. Het moet gezegd worden dat dit voor sommigen een te kleine kijkhoek is. Zeker voor een relatief kleine ruimte als een carport zou een grotere kijkhoek gewenst zijn, omdat dan bijvoorbeeld ook de poort in beeld genomen kan worden.

Algemene ervaring

Beide camera’s zijn onderdeel van het WoonVeilig alarmsysteem dat we hebben staan en zijn als we het met losse camera’s van concurrenten als Nest en Logitech vergelijken vrij basic uitgerust. Nu werkt WoonVeilig natuurlijk aan nieuwe features en mogelijkheden, maar we moeten de camera’s beoordelen op wat ze nu kunnen. Met uitzondering van de hierboven genoemde kritieken presteren ze wel naar behoren en zijn ze ook echt onderdeel van een groter geheel om je huis te beveiligen. Het zijn geen camera’s om mooie momenten op te nemen; het zijn pure beveiligingscamera’s, met verbeterpunten.

Beide camera’s gaan alleen aan wanneer het alarm ingeschakeld worden, gedeeltelijk of helemaal. Er is geen tussenweg, maar je kunt wel handmatig een opname maken vanuit de app of de browser. In de browser wordt overigens met Flash gewerkt, een puntje wat hopelijk snel verbeterd wordt. De camera’s initiëren daarbij zelf geen alarm. Mochten de camera’s een beweging waarnemen dan wordt er een opname gemaakt maar het alarm gaat niet af. Het alarm gaat alleen af wanneer een van de andere sensoren (bewegingsmelder, rookmelder, deurcontact, etc.) geactiveerd wordt, waarna de camera een opname start.

In de gebruiksvriendelijke app heb je vanuit het homescreen meteen toegang tot de twee camera’s. Schuif ze naar boven en je kunt direct de live-weergave van beide camera’s bekijken en wanneer nodig een opname starten. In het menu bevindt zich daarnaast de optie ‘video opnames’. Hier vind je alle opnamen die je zelf gestart hebt en de opnamen die door de camera gemaakt zijn. De app werkt soepel en snel, zonder bugs of fouten, maar in de weergave van opnamen ontbreken bij ons de thumbnails. Dit maakt het terugzoeken van een opname wel een stuk lastiger, zeker wanneer je na een nacht 100 opnamen hebt. Vanuit het overzicht van opnamen kun je elk fragment bekijken, maar er is voor de app nog geen mogelijkheid om een fragment te downloaden. Dit kan alleen in de browser. Hopelijk verschijnt deze mogelijkheid in een toekomstige versie.

Triggers

Nu moeten we eerlijk zijn en hebben we dus wel wat kritiek op deze camera’s, bijvoorbeeld over het gebrek aan (slimme) mogelijkheden bij het gebruik. Maar, WoonVeilig zit gelukkig niet stil. Het bedrijf geeft aan hard te werken aan diverse onderdelen, waaronder triggers;

We zijn onlangs gestart met het ondersteunen van detectievelden. Hiermee worden opnames relevanter. Waar we naar toe gaan is dat klanten gebaseerd op deze detectievelden en geluid verschillende triggers kunnen instellen. Bijvoorbeeld: stuur me een push-bericht en een telefonisch alarm op het moment dat ’s avonds na 23:00 de auto weg rijdt. De komende tijd zullen we steeds meer triggers en alarm opties toevoegen aan de binnen- en buitencamera.

Zodra triggers geïmplementeerd worden zijn de mogelijkheden eindeloos. De camera moet hiervoor wat slimmer worden (en dus vliegen onderscheiden van een auto) maar als dat goed werkt kun je middels triggers niet alleen notificaties personaliseren maar ook gebruikmaken van het Works With-programma van WoonVeilig. Zo kun je de camera’s koppelen aan je verlichting. Komt de auto binnen, dan gaan de lampen aan, bijvoorbeeld. WoonVeilig werkt al met diverse partners, waaronder Philips Hue, Toon, de Athom homey en Olisto. Wij kunnen dus niet wachten op de update die deze mogelijkheden ontsluit.

Conclusie

De HD Buitencamera en HD Binnencamera van WoonVeilig zijn in de basis goede beveiligingscamera’s, met een prima beeldkwaliteit. Als onderdeel van een WoonVeilig alarmsysteem doen ze wat ze moeten doen; een opname maken wanneer er beweging is of het alarm afgaat. De installatie is eenvoudig en met het gebruiksgemak van de app zit het ook goed. Maar, het ontbreekt nog aan de echte slimheid van de camera’s. Detectievelden (momenteel alleen voor de buitencamera) zijn een eerste stap, maar graag zien we ook herkenning van objecten en personen terug zodat je alleen relevante opnamen krijgt. Ook zou het gebruik van triggers de camera’s veel meer mogelijkheden geven. Daarnaast is de HD Binnencamera toe aan een nieuw design met een iets stabielere voet en leds die uitgezet kunnen worden, zien we graag de mogelijkheid terug om de camera’s los van elkaar en het alarmsysteem te activeren, en zou het fijn zijn om ook via de camera te kunnen communiceren.

Dat gezegd hebbende biedt WoonVeilig voor in totaal 12,95 euro in de maand wel een zeer goed en compleet beveiligingssysteem (zie ook de review van de sensoren), inclusief 30 dagen opslag van opnamen in de cloud. Dat is niet veel geld voor uitgebreid, eenvoudig zelf uit te breiden en ook daadwerkelijk veilig beveiligingssysteem. Hoewel er wat de camera’s betreft dus verschillende verbeterpunten zijn, kun je er in ieder geval van op aan dat je huis goed beveiligd is.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Goede beeldkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Betaalbaar

Minpunten
  • Het ontbreekt aan echt slimme functies

  • Binnencamera is aan vernieuwing toe
  • Geen onderscheid tussen vlieg en persoon
  • Geen tweewegcommunicatie

Reacties (0)