Wanneer je de HTC U11 en de HTC U11+ naast elkaar zou leggen, dan valt op dat er iets veranderd is. Dat is natuurlijk het scherm. Daar waar de U11 een regulier scherm heeft (nog steeds groot, maar met ouderwetse verhoudingen), zien we dat de U11+ een langwerpig scherm heeft met moderne verhoudingen. Dat is op het eerste gezicht de enige veranderingen die je kunt spotten. Maar zijn er nog meer veranderingen doorgevoerd en hoe bevalt de smartphone uiteindelijk? In deze recensie nemen we de smartphone onder de loep.
HTC U11+ – specificaties
HTC U11+ | |
---|---|
Scherm | 6-inch, 2.880 bij 1.440 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 835 |
RAM | 6 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | twaalf megapixel achter, acht megapixel voor |
Accu | 3930 mAh Lithium Polymer |
Specs
Net zoals de HTC U11 (review) beschikt de HTC U11+ over een Qualcomm Snapdragon 835-processor. Dat is nog steeds één van de beste processors van dit moment, dus is het goed dat HTC hiervoor gekozen heeft. Een verschil tussen deze en de vorige versie is de hoeveelheid werkgeheugen: 6 GB, in plaats van 4 GB. Daarnaast wordt er nu standaard 128 GB aan opslagruimte meegeleverd, in tegenstelling tot 64 GB op de HTC U11. Ook de accu is nu iets groter; dat komt doordat het toestel is groter is door de hoogte van het lcd-scherm.
HTC U11+ – hardware en design
Wanneer je de HTC U11+ naast andere populaire smartphones legt van dit moment, dan zal die niet eens zo gek veel opvallen. Het grote scherm zorgt voor een grote smartphone, maar gelukkig zijn er relatief dunne randen aan alle kanten. De achterkant is voorzien van een lichte bolling, waardoor die beter in de hand ligt. Echter, die achterkant is dusdanig glad dat de telefoon alsnog regelmatig uit je handen zal glijden (de eerste keer dat ik het toestel oppakte vloog die dan ook meteen naar de grond — als een magneet).
Over magneten gesproken: vingerafdrukken. Het is een aspect waar niet iedereen op let, maar de achterkant is een magneet voor vingerafdrukken. Dat zorgt voor vlekken die je in ieder licht ziet en dat ziet er gewoon niet mooi uit. Daarnaast is het toestel best groot. Dat is niet per se een nadeel, maar hij is wel veel groter dan het 5,5″-model en bijvoorbeeld de OnePlus 5T. Qua lengte wint-ie het niet van de Samsung Galaxy Note 8, maar het scheelt niet veel. Voor sommige mensen kan het dus best een log apparaat zijn.
Aan de linkerkant van de smartphone zitten geen knoppen. Rechts zit een lange volume- en een aan-uitknop, terwijl je bovenop een sleuf hebt voor de sim- en micro-sd-kaart. Onderop treffen we geen hoofdtelefoonaansluiting, maar wel een usb-c-poort aan. Verder zit op de achterkant een vingerafdrukscanner en een camera. Het is geen dubbel camerasysteem, dus je maakt er relatief normale foto’s mee. Voorop treffen we ook een enkelvoudige camera’s aan, evenals randen die iets hoger zijn dan bijvoorbeeld op de OnePlus 5T.
Display
Het scherm op de HTC U11+ is 6-inch groot en beschikt over een qhd+-resolutie (2.880 bij 1.440 pixels). Ook treffen we er uiteraard de 2:1-verhouding op aan, wat voor dat langwerpige scherm zorgt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de smartphone van OnePlus of Samsung beschikt de HTC u11+ niet over een oled-, maar over een traditioneel lcd-scherm. Dat betekent dat sommige kleuren iets minder van het scherm spatten en zwarte waarden minder zwart zijn in vergelijking met de eerdergenoemde smartphones.
Desondanks kan het scherm prachtige plaatjes weergeven. De kleuren komen niet verzadigd over en de helderheid kan flink omhoog worden gezet, waardoor je vrijwel altijd wel een mooi beeld krijgt voorgeschoteld. In vergelijking met de kleurenweergave op de HTC U11 zul je niet meteen grote verschillen opmerken, ook niet wanneer je ze zij bij zij legt; dat is enigszins jammer. Daarnaast is het zo dat high dynamic range nog niet wordt ondersteund. Maar HTC heeft al wel laten weten dat hdr middels een update later wordt toegevoegd.
Connectiviteit
Qua connectiviteit mag je het één en ander verwachten van een vlaggenschip als HTC U11+. Het toestel biedt gelukkig de meeste standaarden aan. Je hebt dus toegang tot wifi, bluetooth en nfc en natuurlijk ook gps en 3g en 4g. De simkaartsleuf dient overigens ook als micro-sd-kaartsleuf gebruik te worden, maar dat is tegenwoordig geen vreemde opzet meer; het is erg handig en scheelt weer een opening in de smartphone. Mocht je toch liever een tweede simkaart willen gebruiken, dan behoort dat ook tot de mogelijkheden.
Geluid
HTC vindt het belangrijk dat muziekliefhebbers aan hun trekken komen en heeft allerlei extra’s toegevoegd. Zo krijg je bij aankoop van de U11+ een noise-canceling hoofdtelefoon. De smartphone biedt verder ondersteuning aan voor 24-bit playback, beschikt over een ldac en ondersteunt Qualcomms aptX high definition-code voor bluetooth. Dat de HTC U11+ dan wordt geleverd zonder hoofdtelefoonaansluiting is zonde, maar gelukkig levert de fabrikant ook een kabeltje mee waarmee je de hoofdtelefoon kunt aansluiten op de usb-c-poort.
Camera’s
De camera op dit model is exact hetzelfde als op het vorige model. Maar dat is in dit geval alles behalve erg. Het is immers één van de beste smartphonecamera’s, ook nog van dit moment, waardoor je kunt rekenen op mooie en gedetailleerde plaatjes. De twaalf megapixel-sensor maakt pixels bijzonder groot en in combinatie met een diafragma van f/1,7 (het meest lichtdoorlatende diafragma van het moment) zou dit een camera moeten opleveren die zeer goed presteert in schemering en binnenshuis. En dat is gelukkig ook het geval.
Ondanks het ontbreken van voldoende licht, komen de foto’s toch nog kleurrijk en scherp uit de bus. Desondanks kan het zijn dat je hier en daar nog wat ruis tegenkomen die je liever niet had willen zien, maar dat is een probleem met digitale en vooral kleine camera’s die HTC niet in z’n eentje kan oplossen. Mocht je het toch liever zelf wat meer in de hand hebben als het om de kwaliteit gaat, dan kun je je wagen aan de Pro-modus. De bijkomende instellingen, zoals ISO en sluitertijd, zijn bijzonder snel in te stellen en tonen ook echt verschil.
Accuduur
Een kritiekpunt van de HTC U11 was toch wel het vermogen van de accu. Hij kon andere populaire toestellen van dat moment niet echt bijbenen. HTC heeft voor de U11+ voor een grotere batterij gezorgd, 3.930 mAh om precies te zijn (tegenover 3.000 mAh). Dat is dus al een verbetering, maar ook een noodzakelijke ontwikkeling: het scherm is veel groter, dus verbruikt het ook meer energie. Daardoor zul je er in de praktijk niet heel veel van merken dat de accu groter is, maar dit geldt alleen voor de mensen die eerst een U11 gebruikten.
Het lukte ons dan ook niet om twee volle dagen met de accu te doen. We gebruikten hem om te bellen, berichten te versturen middels verschillende diensten en natuurlijk voor het in de gaten van het nieuws. Ook hebben we er video’s op bekeken, muziek op beluistert en foto’s mee gemaakt. Meer dan eens was de accu bijna leeg aan het einde van de dag. Hij redde het nog wel tot de volgende ochtend, maar dan moest-ie toch echt aan de beademing. Het is dus niet een smartphone die je uitkiest vanwege een lange batterijduur, helaas.
HTC U11+ – software
We zijn blij om te zien dat HTC de HTC U11+ heeft voorzien van Android 8.0 Oreo. Recente versies van Android zijn vaak niet alleen sneller, maar ook beter beveiligd tegen allerlei risico’s. Over Oreo zit nog wel de Android-skin van het bedrijf, genaamd HTC Sense. Dat gezegd hebbende valt dit niet heel erg veel op en zijn de bewerkingen beperkt gebleven. Maar dat betekent niet dat je geen extra dingen hoeft te verwachten. Ondanks dat blijft de Android-ervaring toch redelijk dichtbij de ervaring die Google voor ogen heeft.
De Blink Feed is wederom aanwezig. Je vindt deze optie op een apart thuisscherm, waar je door een aanbod van nieuws kunt bladeren. Mocht je dit niets vinden, dan kun je de feed ook verwijderen en merk je er helemaal niets meer van. Wat wel echt handig is, is de manier waarop je de app-lade aan kunt passen. Je kunt apps sorteren op alfabetische volgorde, datum of laatst gebruikt. Ook kun je het raster aanpassen. Dat zijn allerlei mogelijkheden die momenteel nog niet bestaan in de standaardversie van Android.
Verder beschikt de HTC U11+ over de Google Assistant en is er de Sense Companion. Dit is een ander hulpmiddel die op basis van je locatie dingen kan aanbevelen of helpen herinneren. In ons gebruik van die companion vonden we hem eigenlijk alleen maar irritant, en hebben we hem dus verder weinig gebruikt. De Google Assistant is aan te spreken door de digitale thuisknop lang ingedrukt te houden. Daarnaast is het nog goed om te weten dat er wederom thema’s aanwezig zijn waarmee je je smartphone kunt personaliseren.
HTC U11+ – in gebruik
Net zoals de HTC U11 beschikt de HTC U11+ ook over het unieke onderdeel Edge Sense. Voor de fabrikant is dit nog altijd een belangrijke functie, omdat andere smartphones dergelijke functionaliteit niet aanbieden. Door in je smartphone te knijpen kun je bepaalde handelingen verrichten, zoals bijvoorbeeld het openen van een applicatie naar keuze. Maar je hebt ook meerdere opties voor kort en lang knijpen. Maar ook nu moeten we helaas concluderen dat Edge Sense over het algemeen weinig toevoegt aan de smartphone-ervaring.
Het is op zich een leuke gimmick. Je hebt je smartphone toch vaak in één hand vast, dus het knijpen voelt natuurlijk aan. Maar soms registreert de telefoon de juiste druk niet en gebeurt er dus niets of juist wat anders, en dat maakt de functie eigenlijk behoorlijk nutteloos. Bovendien kan het zijn dat je per ongeluk Edge Sense activeren op het moment dat je je smartphone oppakt en dat is natuurlijk niet handig. Mocht je de HTC U11+ om deze reden interessant vinden, dan kun je dus het beste naar een andere phone kijken.
Prestaties
Aan de prestaties van de HTC U11+ ligt het echter niet. De Qualcomm Snapdragon 835 in combinatie met 6 GB aan werkgeheugen zorgt voor een bijzonder snelle en soepele ervaring. Apps hebben geen moeite met opstarten en de telefoon doet ook nooit moeilijk als je net dat beetje extra van hem vraagt. Je kunt moeiteloos apps naast elkaar gebruiken, zonder dat je merkt dat je smartphone trager wordt. Heel fijn. En met meer dan genoeg opslagruimte aanwezig is het desondanks een fijn gegeven dat je alsnog een micro-sd-kaart kunt gebruiken.
HTC U11+ – conclusie
Op papier is er niets mis met de HTC U11+. De specificaties zijn van dit moment en komen moeiteloos mee met andere vlaggenschepen van dit moment. Die specs zorgen ervoor dat je een bijzonder fijne en soepele Android-ervaring hebt. Dat komt ook doordat HTC Android 8.0 Oreo heeft geïnstalleerd op het toestel, met minimale wijzigingen aan de software. Verder bevalt het geluid en kun je ontzettend mooie foto’s maken met de camera’s. En hoewel dit toestel niet het beste scherm heeft van dit moment, mag het er zeker zijn.
Het probleem met deze smartphone is echter dat het toestel te laat op de markt komt en er inmiddels goedkopere alternatieven zijn, die net zulke prestaties kan neerzetten voor veel minder geld. Daarnaast is het zo dat Edge Sense nog steeds bar weinig toevoegt aan het gebruik en de accu, ondanks het grotere formaat, niet langer meegaat in vergelijking met het vorige model. De gladde achterkant zorgt er verder voor dat je het toestel wellicht vaak zult laten vallen en dat is gewoon iets wat je niet wil hebben als dagelijkse gebruiker.
Het is niet zo dat HTC een slechte smartphone heeft gemaakt. Het enige dat we daarover kunnen zeggen is dat de markt momenteel vol met dit soort smartphone zit: high-end modellen met een schermverhouding van 2:1. Maar een prijs van 799 euro is best hoog, zeker nu concurrerende modellen in prijs zakken, er mooier uitzien en evenveel, zo niet meer, aanbieden. Mocht je HTC hoog hebben zitten, dan kun je voor dit toestel gaan. Andere smartphonegebruikers kunnen wellicht beter verder kijken, aangezien dit toestel niets toevoegt.
Beoordeling
- Bijna kale versie van Android
- Ontzettend goede camera
-
Specificaties
Behoorlijk gladde achterkant
- Edge Sense voegt weinig toe
- Accu gaat niet per se langer mee
Reacties (0)