Sony KD-55XE9305 – specificaties
- Wat: Ultra HD lcd-tv, Slim Backlight Drive+ (local dimming 16×4 segmenten)
- Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
- Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x stereo minjack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth 4.1
- Extra’s: HDR10, (Dolby Vision en HLG na firmware update in 2017), WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (6.0 Marshmallow), USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, stemcontrole, X1 Extreme processor
- Afmetingen: 1.232 x 790 x 282 mm (incl. voet)
- Gewicht: 32,6 kg (incl. voet)
- Verbruik: 137 / 0,5 watt (Energielabel B)
- Adviesprijs: 2.600 euro
Naast de KD-55XE9305 bestaat de XE9305-serie uit de 65-inch KD-65XE9305 met een prijs van 3.700 euro. Een compleet overzicht van alle modellen die Sony in 2017 al op de markt heeft gebracht, vind je in de 2017 Sony tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.
Sony KD-55XE9305 – design
Sony blijft dit jaar bij de ‘slice of living’ designs, wat betekent dat je scherpe hoeken en rechte lijnen mag verwachten. De XE93005-serie heeft geen kader, maar wel een zwarte rand van ongeveer een centimeter rond het scherm. De zijkant is afgewerkt in een combinatie van donker zilver en zwart. De voetplaat heeft een geborsteld donker zilver uiterlijk meegekregen.
Het design oogt aan de voorzijde vrij spartaans, maar we kunnen het smaken. Het toestel mag dan een ‘Slim Backlight Drive+’ gebruiken, echt slank willen we het niet noemen, al ziet hij er desondanks prima uit qua profiel.
De interessantste design-features vind je aan de achterzijde. Deze is van een mooi geometrisch patroon voorzien. Verborgen in het patroon zitten verschillende afneembare platen die de aansluitingen verbergt.
Maar Sony heeft ook goed nagedacht over het kabelbeheer. Ook dat zit verborgen achter de makkelijk afneembare rugplaten van de televisie waardoor je de kabels makkelijk langs de poten weg kunt werken. Veel ruimte lijkt er niet te zijn, de twee poten kunnen elk ongeveer drie kabels wegwerken. Dat zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn.
Daarnaast is vooral ook de erg grote externe voeding opvallend. Sony heeft een kabel van 2,5m voorzien tussen de voeding en het toestel, waardoor je wel nog voldoende ruimte hebt om het blok ergens veilig en ongezien op te kunnen bergen.
Aansluitingen
Vier HDMI-aansluitingen, waarvan één opzij, geven je voldoende aansluitmogelijkheden. Aan de zijkant va de XE9305-modellen vind je verder een component en composiet video aansluiting, enigszins overbodig naar onze mening. Op dit soort toestellen wil je echt wel HDMI gebruiken voor de beste kwaliteit. Drie USB-aansluitingen, een hoofdtelefoon uitgang en digitaal optische uitgang maken de set volledig. De aansluitingen achteraan staan allen naar onder gericht, ideaal voor wandmontage.
Alle aansluitingen kunnen ook netjes verborgen worden achter de rugplaten, maar voor de zijaansluitingen lijkt er erg weinig ruimte te zijn voor de kabels. Als je bovendien regelmatig USB-media gebruikt zal je deze plaat vermoedelijk weg willen hebben, maar omdat Sony het afneembare deel in verschillende stukken heeft onderverdeeld vinden we dat eigenlijk geen probleem.
Sony KD-55XE9305 – gebruiksgemak
De 2017 Sony-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 6.0 (Marshmallow). Ze verschillen in gebruik nauwelijks van de modellen van vorig jaar die uitgerust waren met Android TV, versie 5.0 (Lollipop). Bij de installatie kan je gebruik maken van een Android smartphone of tablet, waarmee je de installatie net iets sneller laat verlopen.
Afstandsbediening
De remote van de XE9305-modellen is zo goed als identiek aan die van vorig jaar. Het oogt als een klassieke zapper, maar alle toetsen zitten achter een rubberachtige bovenzijde en hebben een zeer laag profiel. Vorig jaar leverde dat wat problemen op omdat je bij het gebruik van het pijltje naar boven erg makkelijk op de ‘action menu’ toets drukte. Sony heeft die kritiek ter harte genomen, een subtiele maar duidelijke voelbare grens in de vorm van een streepje rubber rond de pijltjestoetsen zorgt ervoor dat je duim niet verder gaat dan noodzakelijk. Dat maakt de remote een stuk fijner te bedienen. De layout was al uitstekend en de toetsen vergen ook niet te veel druk. De Netflix en Google Play-knop zijn prominent aanwezig, net als de microfoon-toets bovenaan. Die laatste moet je apart activeren in de menu’s (Netwerk en Toebehoren, -> Spraakgestuurde afstandsbediening).
Sony KD-55XE9305 – features
Smart tv-platform
Er zijn geen echte wijzigingen op deze Android-versie. De belangrijkste opmerking is dat de XE9305-serie een krachtigere chipset gebruikt dan zijn tegenhanger van vorig jaar. De Mediatek MT5891, met een quad-core ARM Cortex-A53 en Mali-T860 GPU, beschikt over 2GB RAM en 16GB interne opslag. Die verbetering is merkbaar, en geeft het smart tv-platform een aangenamere en vlottere ervaring.
Smart functies
De interface van Android TV vult het volledige scherm, met bovenaan de aanbevelingen. Vervolgens krijg je een rij apps, games en de ingangen. Helemaal onderaan vind je alle instellingen. Vergeleken met LG’s WebOS en Samsungs Smart Hub oogt de interface nodeloos groot.
Android TV’s voornaamste troef is de ingebouwde Chromecast-functie. Deze laat je toe om bijvoorbeeld Netflix op Youtube door te bladeren op je smartphone, en met een druk op de knop de gekozen content op je televisie te tonen. Je smartphone blijft bruikbaar voor andere zaken. Een lijst met apps die Google Cast ondersteunen vind je in de Google Home app op je smartphone.
Eén van de handigste features is de Discover-toets. Die rijkt je in een kleine balk onderaan het scherm aanbevelingen aan uit YouTube, Netflix, live tv en aangesloten media. Je kan ook een lijst met favoriete apps maken zodat je ze snel kan openen, zonder langs het Android Home menu te gaan. Je bepaalt zelf welke zaken er al dan niet verschijnen in de Discover-balk en kunt zelfs de volgorde aanpassen.
De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler weet geen raad met ALAC, wel met alle standaard muziekformaten. En hij leest ook alle tags.
Sony KD-55XE9305 – Beeldkwaliteit
De Sony KD-55XE9305 gebruikt een tweede generatie Slim Backlight Drive+, waarin Sony de voordelen van een edge led probeert te combineren met verbeterde local dimming. Het toestel bevat zowel boven als onder een dubbele rij leds. Door die te combineren met twee lichtgidsplaten en slimme beeldverwerking creëert dit meer mogelijkheden voor local dimming dan een traditionele edge led met een lichtgidsplaat. Na wat aandachtig tellen komen we uit op 16 kolommen en 4 rijen. Vooral het aantal rijen was moeilijk te tellen. Maar het is dus minstens een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv. De beste keuze start vanuit de Bioscoop Pro-modus.
Algemeen | Geavanc./Helderheid | Geavanc./Kleur | Scherpte/Beweging |
Beeldmodus: Bioscoop Pro Helderheid: 20-40* Kleur: 50 Lichtsensor: uit* |
Helderheid: 20-40* Contrast: 90 Gamma: -2 Zwartniveau: 50 Zwart aanpassen: uit Geav. Contrastoptimalisatie: uit Automatisch lokaal dimmen: Midden Xtended Dynamic Range: Uit* |
Kleur: 50 Kleurtint: 0 Kleur Temperatuur: Expert 1 Live Colour: Uit |
Beeldscherpte: 50 Realiteits Creation: Auto* Willekeurige ruis verminderen: Uit Digitaal ruis verminderen: Uit Vloeiende Gradatie: LaagMotionFlow: True Cinema/Standaard* |
De Bioscoop Pro-modus is een uitstekend gekalibreerde start. We merkten wel dat hij erg helder is (bij Sony slaat ‘Helderheid’ op het niveau van de achtergrondverlichting). Kijk je bij verduistering, laat die dan eerder zakken naar 20 of blijf bij 40 en activeer de lichtsensor. Realiteits Creation verbetert detailweergave. De Auto-stand is over het algemeen prima, wie de pure aanpak prefereert zet het uit of schakelt naar Handmatig 20. Voor meer detail kan je tot 40 gaan, maar vermijd hogere instellingen. Voor Motionflow houden de puristen het op True Cinema. Wie iets meer vloeiend beeld wil, schakelt naar Standaard. Tot slot, Xtended Dynamic Range geeft SDR-beeld een erg mooie HDR-stijl. Persoonlijk vinden we de Hoog instelling wat hard en prefereren we Midden, maar experimenteer vooral zelf. Als je veel bij sterk daglicht kijkt, probeer dan ook de Cinema Home instelling.
Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking
Met X1 Extreme-beeldprocessor kan de XE9305-serie leunen op dezelfde beeldverwerking als Sony’s absolute topper, de ZD9 (lees ook onze Sony ZD9 review). Deze beeldprocessor levert topkwaliteit upscaling, detailverbetering en ruisonderdrukking. Analyse van het beeld laat de processor toe om voor die stappen de juiste aanpak te kiezen. Daarbij gebruikt hij binnen een en hetzelfde beeld zelfs verschillende algoritmes op basis van de inhoud van het beeld. Gras, vuur en lucht binnen een beeld krijgen zo elk een eigen aanpak. De Sony levert dan ook uitmuntende resultaten, al speelt steeds de kwaliteit van het bronmateriaal mee. Uit een dvd krijg je maar een beperkte hoeveelheid extra detail. Een bewerking die we erg op prijs stellen is ‘Vloeiende gradaties’. Door middel van een dithering-techniek kan het scherm kleurbanden quasi onzichtbaar maken. Het resultaat was erg goed zoals je op onderstaand beeld kunt zien (licht uitvergroot).
De bewegingsscherpte van dit scherm is goed. In de ‘Helder’ stand kan Motionflow alle detail zichtbaar maken, maar verlies je wel wat helderheid. Dat hoeft geen probleem te zijn, de XE93 heeft helderheid op overschot. We prefereren de ‘Standaard’ instelling, waarbij ‘Vloeiend’ echter iets te veel artefacten creëerde.
De Slim Backlight Drive+ levert een uitstekende zwartwaarde. Het contrast zit rond de 3800:1 zonder dimming en met dimming geactiveerd gaat dat nog aanzienlijk omhoog. Het beperkt aantal segmenten levert geen vervelend zichtbare segmentranden. Er is wel een kleine halo merkbaar, uiteraard alleen in donkere content. Maar echt storend vonden we het niet en het is enkel zichtbaar in een verduisterde kamer. De tv levert prachtig zwartdetail en een zeer helder beeld.
De kalibratie is nagenoeg perfect. Het beeld is bijzonder helder (588 nits witwaarde, dat zien we zelfs op een aantal HDR-tv’s niet als maximum). Kleuren zijn natuurgetrouw en het beeld voelt bijna tastbaar aan.
HDR
De Sony KD-55XE9305 ondersteunt high dynamic range in de vorm van HDR10, maar zal via een firmware upgrade in de loop van het jaar ook Dolby Vision en HLG ondersteunen. Dat is uitstekend nieuws en maakt ons des te nieuwsgieriger naar de resultaten.
Met een piekluminantie van 1780 nits (10% window) nestelt de XE93 zich comfortabel bij de koplopers. En zelfs op een volledig wit scherm meten we nog 777 nits. HDR-beeld heeft dan ook een bijzonder levendige indruk. Het kleurbereik haalt 89% DCI-P3 en ook hier is de kalibratie bijzonder goed. Het leek ons dat de Sony over het algemeen iets te helder was, maar echt storend was dat niet. Waar het scherm wel aan zijn limiet zit is de combinatie van licht en donker in HDR. De Slim Backlight Drive+ kan bij zoveel lichtopbrengst niet vermijden dat je op donkere beelden een duidelijke halo rond de oplichtende voorwerpen ziet. Wederom blijft Sony weg van duidelijke segmentgrenzen en slaagt er prima in om de halo een zachte gradatie te geven, maar af en toe is het zichtbaar.
Waarschijnlijk één van de leukste eigenschappen van deze televisie is Sony ‘Object based HDR Remaster’. Net zoals bij scaling en reisonderdrukking, gaat het algoritme op zoek naar wat er in het beeld staat en krijgt elk onderdeel een specifieke behandeling. Door Xtended Dynamic Range Pro in de menu’s te activeren, converteer je zo bestaande SDR-content naar HDR. Dat is uiteraard niks voor de puristen, maar probeer het toch eens uit. De Sony XE9305 slaagt er niet alleen in om de helderste delen te accentueren, maar ook om extra witdetail zichtbaar te maken.
Reflecties en kijkhoeken
Een van de weinig zwakke punten van de KD-55XE9305 is de kijkhoek. Het scherm heeft uitstekend zwart, maar wie zelfs maar 30° opzij stapt ziet onmiddellijk het contrast dalen. Dat is vooral zichtbaar in donkere scenes, heldere beelden hebben hier veel minder last van. De gebruikelijke richtlijnen voor reflecties zijn van toepassing. Vermijd direct invallend licht.
Gaming
In de gewone beeldmodes (dynamic, standaard, natuurlijk, film) meten we een input-lag van 97,1ms, wat te veel is voor degelijke gaming. In de game-mode zakt de lag naar 42,8ms wat voor veel gamers zal volstaan, maar absoluut geen topresultaat genoemd kan worden. Sony heeft over het algemeen een responsievere game-modus. Ook in HDR-mode zien we deze twee resultaten. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.
Sony KD-55XE9305 – Audiokwaliteit
De onopvallende speakers, samen goed voor 50 Watt muziekvermogen, leveren een stevige klank met meer volume dan je zou verwachten. Voor film en televisie is het resultaat degelijk, voor muziek hangt het sterk af van je genre en luisterstijl. Bij hoog volume klinkt het een beetje te scherp en te nipt bemeten en hoor je de beperkingen van de basweergave. Voor rustige achtergrondmuziek is er geen probleem.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.
Sony KD-55XE9305 – Conclusie
De Slim Backlight Drive+ van de XE9305-modellen toont dat Sony zelfs uit een edge led overtuigende resultaten voor local dimming kan halen. Maar anderzijds lijkt de combinatie van extreme helderheid en een beperkt aantal dimming segmenten ook zijn grenzen te hebben. Zeker in combinatie met een vrij zwakke kijkhoek waren er in donkere beelden makkelijk halo’s te zien. Toch zijn dat beperkingen die we niet te zwaar laten meewegen in ons oordeel. De Sony KD-55XE9305 levert perfecte kleuren, uitstekende piekhelderheid en prima contrast, dat hij met behulp van topniveau beeldverwerking maximaal kan inzetten. Dat maakt de televisie een uitstekende keuze voor wie veel bij daglicht kijkt. Dankzij zijn goede contrast zal hij het zelfs bij een beetje verduistering nog uitstekend doen, al moet hij dan duidelijk de ZD9 of OLED-concurrenten voorlaten. De prijs ligt in lijn met een topmodel.
Beoordeling
- Uitstekende lichtopbrengst
- Goede local dimming voor een edge led
- Beeldverwerking
- Zwartwaarde, contrast
- Kleurbereik
Kijkhoek
- Lichte halo-effecten door local dimming
- Input lag
- Geen 3D
Reacties (6)