Tablet PC besturingssystemen

Google Android tablet header

Elke tablet wordt uitgerust met een besturingssysteem, net als een gewone laptop of PC. Echter zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen een besturingssysteem voor tablets en een besturingssysteem voor laptops en desktops. Zo maken besturingssystemen voor tablets in de meeste gevallen alleen gebruik van applicaties die uit een speciale winkel gedownload kunnen worden en is de software geoptimaliseerd voor gebruik middels touch. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende besturingssystemen die je momenteel op tablets kunt vinden.

Android

Android is één van de grootste mobiele besturingssystemen en wordt ontwikkeld door internetgigant Google. Android is momenteel vooral te vinden op veel smartphones en tablets maar wordt ook steeds vaker in andere apparatuur verwerkt, waaronder tv’s. Google lanceert ongeveer elk jaar een nieuwe Android versie en sinds Android 3.x Honeycomb is Android geoptimaliseerd voor zowel tablets als smartphones. Inmiddels zijn we al toe aan Android 7.0 Nougat. Eind 2017 kunnen we Android 8.0 O, de opvolger van Nougat, verwachten.

Een van grote voordelen van Android is het feit dat het een relatief open besturingssysteem is. Dit houdt in dat ontwikkelaars, en ook fabrikanten, zelf aan de slag kunnen met de software om het naar eigen wens in te richten. Daarnaast hoeven applicaties niet per se uit de Google Play Store gedownload te worden. Deze kunnen ook van andere bronnen geïnstalleerd worden. Qua applicaties in de Google Play Store heeft Android inmiddels een aardige bibliotheek opgebouwd welke amper meer onderdoet voor de App Store van Apple. Volgens kenners is Android in staat om het grootste platform te worden voor tablets.

Bekijk tips en adviezen voor Android tablets en lees het laatste Android nieuws.

Advertentie

iOS

Apple is al jaren bezig op de smartphone- en tabletmarkt en doet dit met een eigen besturingssysteem dat gaat onder de naam iOS. Apple’s iOS besturingssysteem vind je terug op zowel de iPod, iPhone als iPad. Het is een typisch Apple besturingssysteem en werkt in de meeste gevallen ook perfect. Wel verschijnt dit besturingssysteem alleen op tablets en smartphones van het merk zelf. Het is een makkelijk platform dat zeer intuïtief werkt. De meest recente versie van dit besturingssysteem is iOS 10, de versie die momenteel op nagenoeg alle iOS-apparaten kan draaien. In de herfst van 2017 komt hiervoor iOS 11 in de plaats.

Apple’s iOS is ten opzichte van Android een zeer gesloten platform waar Apple zeer strenge controle op houdt. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Het grote voordeel is dat je (zo goed als) verzekerd bent van hoge kwaliteit software en apps, en de kans op malware (schadelijke software) klein is door de controle van Apple. Het nadeel is dat je het grotendeels moet doen met wat Apple je biedt. Je hebt beperkte keuze qua hardware, kunt alleen apps uit de App Store downloaden en kunt binnen Android ook niet naar eigen wens features en functies toevoegen.

Bekijk tips en adviezen voor de iPad of lees het laatste iOS nieuws.

Windows

Windows is een besturingssysteem dat we natuurlijk allemaal kennen, met name van laptops en desktop computers. Toch was Windows 7 al op tablets te vinden maar was het besturingssysteem verre van geoptimaliseerd voor gebruik middels touch. In oktober 2012 heeft Microsoft Windows 8 gelanceerd, de eerste versie van Windows die compleet geoptimaliseerd is voor gebruik op tablets maar ook gewoon op laptops en desktop computers kan draaien. In 2015 werd de volgende versie, Windows 10, officieel gepresenteerd. Deze versie vinden we nu, al wel met verschillende grote updates, op de meeste Windows-apparaten terug.

Het grote voordeel van Windows is dat de versie compatibel is met software die ook voor eerdere versies van Windows is uitgerust, de zogenaamde .exe bestanden. Windows komt in verschillende varianten en versies en moet samen met geoptimaliseerde processors zorgen voor mobiele apparaten met een lange batterijduur en grote flexibiliteit. Microsoft richt zich zowel op media consumptie als op productiviteit en daarom zien we vooral convertible tablets, hybride tablets en Ultrabooks verschijnen die op Windows draaien. Alle versies van Windows bieden toegang tot de Windows Store waar applicaties gedownload kunnen worden.

Bekijk tips en adviezen voor Windows tablets of lees het laatste Windows nieuws.

Meer informatie

Meer over de verschillende besturingssystemen, de overeenkomsten en verschillen en de details per OS vind je in ons artikel over besturingssystemen van tablets.