Zo bedien je slimme deurbellen met meerdere gebruikers (Nest, Ring, EZVIZ)

02 februari 2019 7 Minuten 0 Reacties
Nest-Hello-review-deur

Het is mogelijk slimme deurbellen te bedienen met meerdere gebruikers. In dit artikel leggen we uit hoe je andere accounts toevoegt. Er is één algemene handeling voor complete toegang, maar per merk kunnen de overige mogelijkheden ietwat verschillen.

Wanneer je thuis een slimme deurbel naast of op de voordeur hebt hangen, dan is de kans groot dat je die met tenminste één ander persoon beheert. Soms wil je dat iedereen in het huishouden of mensen buiten je gezin toegang tot de notificaties en de livestream krijgen. Dat kun je op twee verschillende manieren regelen. In dit artikel kijken we eerst naar de algemene handeling die je moet verrichten voor het geven van complete toegang en gelijke rechten, maar je kunt er ook voor kiezen om mensen met iets minder rechten de deurbel te laten beheren.

Slimme deurbellen die we hebben getest

Op Smarthome Magazine hebben we in het verleden naar een aantal slimme deurbellen gekeken. Hoewel die in verschillende soorten en maten komen en verschillende mogelijkheden kunnen aanbieden, is het wel zo dat sommige dingen natuurlijk overeenkomen.

  • Ring Video Doorbell 2
    De Ring Video Doorbell 2 is een slimme deurbel met ingebouwde camera. De tweede generatie camera voor bij de voordeur is dit keer voorzien van een 1080p-resolutie, terwijl zijn voorganger een 720p-versie heeft. Ook heeft de camera een hoek van 160 graden en is er een bewegingssensor aanwezig die meldingen kan geven. Daarnaast is er een verbeterde avondmodus beschikbaar en zijn consumenten in staat het frontje te veranderen (zwart of zilvergrijs). In de binnenkant zit een accu die middels micro-usb op te laden is en zelfs te vervangen is.
  • Nest Hello
    De Nest Hello is simpel gezegd een slimme deurbel en kan dan ook beelden in high definition naar je smartphone streamen en is in staat om audio te verzenden en te ontvangen. De Hello kan vanaf je voordeur 160 graden in het rond kijken en daarmee ook pakketjes die op de grond liggen of hele lange bezoekers die voor de deur staan in beeld brengen. De camera van de Hello kan overweg met high dynamic range, net zoals de Nest Cam IQ-modellen, zodat hij zich aan kan passen aan veranderingen in de lichtval. De kijkhoek kan aan de unieke situatie van je voordeur worden aangepast. De Hello gebruikt Google’s technologie voor het herkennen van gezichten, die we ook terugzien op de camera’s van Nest.
  • EZVIZ DP1 Smart Doorbell
    EZVIZ levert de EZVIZ DP1 Smart Doorbell compleet af met allerlei schroeven en ophangmateriaal. Uiteraard tref je ook in de doos de camera en het touchscreen aan, evenals een handig boekje waar basaal de installatiestappen in vermeld staan. De camera is een rond gevaarte met een platte achterkant, waardoor die recht op de deur plaatsneemt. Aan de camera zit een klein cilinder vast met daaraan weer een kabel, waardoor die via het kijkgaatje in de deur kan worden aangesloten aan het touchscreen aan de binnenkant.

Accounts delen van slimme deurbellen

Wanneer je iemand volledig vertrouwt dan kun je simpelweg je hoofdaccount delen die staat ingesteld voor de slimme deurbel. Iedereen aan wie je je gegevens geeft, heeft dan natuurlijk wel de app van de maker van de deurbel nodig. Het enige wat je dan hoeft te doen, is je inloggegevens delen (en anders kun je nog altijd zelf de gegevens invoeren op andermans smartphone) en de andere persoon laten inloggen. Vervolgens kan iedereen met die gegevens alles doen, alles veranderen en alles zien — wees daar dus bewust van.

Voor alle slimme deurbellen geldt verder dat er een optie is om iemand uit te nodigen middels een e-mailadres. Dit gebeurt altijd in de app van de bel. Binnen de instellingen staat er vaak ergens het kopje ‘Gebruikers’ of ‘Users’ en anders kun je zoiets regelen door op een +-icoontje te tappen. Wanneer je dat hebt gedaan, vul je het e-mailadres van de persoon in kwestie in en moet de ander zijn adres bevestigen. Meestal kun je dan nog een rol instellen voor diegene, mocht je liever niet willen dat iemand volledige toegang tot de bel krijgt.

Dan heb je het dus over een gedeeld account. Iemand die een account deelt, is in dit geval niet de beheerder van de slimme deurbel en hoeft dus ook niet evenveel rechten te hebben. In veel gevallen betekent dit dat zo’n gebruiker de systeem- of accountinstellingen niet kan wijzigen, maar wel kan zie wie er voor de deur staat. Wel zo handig natuurlijk en precies hetgeen je wil bereiken met het delen van je slimme deurbel. Dit kan niet bij elke deurbel, maar bijvoorbeeld bij de deurbellen bij het merk Ring kan dit ingesteld worden.

Problemen die kunnen voorkomen

Bij het gebruik van meerdere profielen kan het zijn dat er problemen opduiken. Meestal hebben die problemen te maken met notificaties die niet bij iedereen binnenkomen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de wifi-verbinding tussen de router en de deurbel niet stabiel is. Of het ligt aan de verbinding tussen de telefoon en de router. In alle gevallen dien je er dus voor te zorgen dat de router op een centrale plek staat, waardoor alle apparaten er optimaal gebruik van kunnen maken. Zo voorkom je al veel problemen.

Er kan ook een probleem ontstaan op de telefoon zelf en dat heeft dan betrekking op de machtigingen (of permissions) die je hebt gegeven. In een uitgebreid artikel op Tablets Magazine lees je hier meer over. In het kort: je geeft applicaties toestemming om notificaties en dergelijke te sturen. Die staan standaard ingesteld als ‘aan’, maar het kan zijn dat een bug of een ander probleem ervoor heeft gezorgd dat ze helemaal op uit staan of dat alleen specifieke notificaties erdoorheen komen. Controleer dus altijd de app in kwestie.

Je kunt de instellingen controleren door op je telefoon naar Instellingen te gaan en vervolgens het menu van applicaties op te zoeken. Je krijgt dan een lijst met apps te zien. Zoek de app van Ring, Ezviz of Nest op (of een app van een ander merk) en controleer wat er staat onder het kopje ‘meldingen’ of ‘notificaties’. Staat daar niet dat ze aanstaan, dan is er dus iets anders aan de hand. Open het menu van de notificaties nog wel even, zodat je er zeker van bent dat alles goed staat ingesteld. Dat kost niet meer dan een paar seconden.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over beveiligingscamera’s of over veiligheid en beveiliging in het algemeen, check dan ons uitgebreide nieuwsarchief. Ook hebben we inmiddels een groot aantal tips en recensies geschreven waar je doorheen kunt klikken.

Reacties (0)