Zo bedien je lampen in huis met je smartphone of tablet

04 februari 2016 7 Minuten 1 Reacties
smarthome1

Je lampen die aangaan wanneer jij dat wilt, zonder ze aan te raken. Het is niet iets waar veel mensen bij stilstaan, maar het kan vandaag de dag al. Nu, begin 2016, zijn er namelijk talloze manieren om met een simpele klik via een app een lamp of meerdere lampen tegelijk te besturen. In dit artikel leggen we je uit op welke manieren dit mogelijk is.

Begin 2016: het jaar van internet of things?

2016 wordt ook wel het jaar van het internet of things genoemd. Je lampen digitaal bedienen hoort daar ook bij. En zoveel fabrikanten, zoveel manieren om dit voor elkaar te krijgen. Het is daarom meer dan waarschijnlijk als je dit artikel over een jaar terugleest dat je denkt: “hoe is mogelijk dat dit nog zo ging?” En ja, daar heb je gelijk in. Maar daarom is het zo leuk om nu alvast te kijken naar wat de mogelijkheden zijn op het gebied van lampen bedienen via je smartphone of tablet.

Lampen bedienen

Het nut van lampen bedienen via je smartphone of tablet is veelzijdiger dan je denkt. Zo zijn lampen erg bepalend in de sfeer van het huis. Te fel of een verkeerde kleur kan voor een onprettige omgeving zorgen. Daarom kunnen lampen bedienen via je smartphone of tablet enorm handig zijn. Of je bent lui en je wilt niet opstaan. Maar ook als je thuis komt en de lichten gaan automatisch aan, of je gaat de kamer uit en de lampen gaan achter je weer uit. Dit soort zaken schelen ook energie. Zo kan the internet of things ook nog nuttig zijn.

Manier 1: Philips Hue

De bekendste naam op het gebied van huis-automatisering en lampen bedienen is Philips met de Hue. De producten die onder deze lijn vallen zijn geschikt voor meerdere communicatieprotocollen. Apple’s Homekit is daar één van, net als ZigBee, een ander bekend communicatieprotocol. Om te beginnen met Philips Hue moet je ten eerste investeren in een Starter Pack met 2 lampen (€80) of een losse Bridge (€60) kopen. Een bridge is de centrale hub van je verbonden apparaten en stuurt ze aan. Deze hub verbind je dus bedraad aan je router. Zo wordt er een apart netwerk opgezet die je wifi niet in de weg zit.

Advertentie

Na het aansluiten van de hub kan je er producten aan koppelen, in dit geval lampen. Met de Starter Pack krijg je twee lampen meegeleverd. Deze lampen kunnen maar één kleur weergeven, namelijk wit. Wil je zelf de kleur kunnen instellen, dan kan dit met de Philips Hue Lamp Starter Pack. Hier krijg je voor €180 drie lampen die van kleur wisselen en de Bridge. Ook de Philips Hue Go kan meerdere effecten laten zien. Deze lamp kost ook €180. Losse lampen zijn ook te krijgen vanaf €18.

Na het koppelen van je lampen met de Bridge kan je ze via de app opzoeken en besturen. Hier kan je ook instellen dat je lichten aangaan zodra je thuiskomt, of in één klik alle lampen uitdoen. Daarnaast kan je de lampen in een bepaald humeur zetten, zoals “focus” of “energievol.” Ten slotte behoren verschillende scènes ook tot de mogelijkheid, zoals “strand” of “skiën.”

Manier 2: Raspberry Pi

Hoe makkelijk Philips Hue in zijn opzet is, hoe duur het kan ook kan worden naarmate je meer apparaten koopt. Ben je meer van het doe-het-zelven, dan is de Raspberry Pi een goedkoper alternatief.

Dit kleine computertje is vanaf €35 al te krijgen. Handige instructies zijn te vinden op YouTube, maar ook geschreven versies zijn na een snelle Google makkelijk te vinden. Zoals je merkt komt er wel wat meer bij kijken dan alleen via de software wat dingen in te stellen, je zult ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen moeten steken. Is dit niks voor jou, dan zijn Littebits misschien meer geschikt.

Manier 3: Littlebits

Het idee van Littebits is dat je zelf kan bepalen wat voor apparaat verbonden wordt met het internet. Dit kan dus alles zijn, inclusief lampen. Hiervoor hoef je geen nieuwe devices te kopen om ze aan het internet te koppelen.

Via kleine blokjes die elk zijn gemarkeerd met een eigen kleur en functie, kan je elektronica bouwen zonder het daadwerkelijk te hoeven snappen. Littlebits werkt ook samen met producten zoals de Nest en Philips Hue. Via een automatische dienst als If This Then That kan je ook allerlei handige zaken instellen voor je lampen. In de Starter Kit voor Europa bevinden zich 6 modules. Hiermee kan je onder andere lampen bedienen, maar ook een SMS deurbel behoort tot de mogelijkheden. Met Littlebits ben je dus minder gebonden aan één platform en heb je talloze mogelijkheden. Welke mogelijkheden hangt van je eigen creativiteit af!

Manier 4: Samsung SmartThings

Ook Samsung springt op de trein met the internet of things, door met hun SmartThings hub talloze producten te besturen. Zo kan het systeem overweg met producten van Philips Hue, maar ook met een Honeywell thermostaat. Het voordeel van de hub zijn de talloze mogelijkheden die Samsung zelf aanbiedt.

Doordat Samsung erg veel producten maakt en vanaf 2020 elk product met het internet der dingen overweg moet kunnen, ben je ervan verzekerd dat de functies van SmartThings erg divers zijn. Zo kan je vaste schema’s instellen waarop de lampen aan- en uitgaan en gaan de lampen en verwarming aan zodra je een kamer binnen loopt. Omdat de meest recente tv’s van Samsung ook met SmartThings verbonden zijn, is het niet meer dan logisch dat er binnenkort de mogelijkheid is dat de lampen worden gedimt op het moment dat je een film aan het kijken bent.

De hub van Samsung is nog niet te verkrijgen in Europa, maar de verkoop is al wel begonnen in het Verenigd Koninkrijk. Rond het derde kwartaal van dit jaar moet de SmartThings hub ook in Nederland te verkrijgen zijn. De verwachting is dat Samsung’ SmartThings rond de €200 op de markt verschijnt, en diverse accessoires tussen de €30 en €50 kosten.

Manier 5: Savant

Savant products is een chique manier om al je producten te kunnen bedienen. Net als met Philips Hue heb je een Hub nodig. Daarnaast heb je nog een adapter nodig die in het stopcontact plugt, met daarin weer je eigen lamp. Zo is je lamp verbonden met de hub. Via een app kan je het geheel bedienen.

Advertentie

Een verschil met Phillips Hue is dat Savant meer op premium-users gericht is: de Savant Hub samen met de universele afstandsbediening is vanaf $500 te krijgen. Een lamp controller kost $99. Geen kinderachtige prijzen dus. Daarnaast werkt de Savant app werkt alleen op Apple apparaten. Een leuke toevoeging is de universele afstandsbediening. Hiermee kan je via spraak je lampen bedienen, net als Sonos producten of je Apple TV.

Savant is vanaf nu  te reserveren en “snel” beschikbaar aldus de site. Dat scheelt, zo kan je alvast beginnen met sparen.

Meer informatie

Benieuwd wat een smart home precies inhoudt naast slimme lampen? Mis dan vooral niet ons uitgebreide artikel hierover. Wil je meer producten aan elkaar koppelen dan alleen je smartphone of tablet aan je lampen, lees dan vooral onze guide hoe je dat voor elkaar kan krijgen. Lees voor alle achtergrondartikelen onze tips en adviezen door.

Reacties (1)