Wifi leunt voortaan op versienummers, versie 6 verschijnt volgend jaar

03 oktober 2018 2 Minuten 0 Reacties
wifi-logo-2

De organisatie Wi-Fi Alliance heeft bekendgemaakt dat wifi-versies voortaan met een simpel nummer worden aangeduid. Een hogere versie moet simpelweg gaan aangeven dat je met de beste versie te maken hebt, zodat je niet meer hoeft te letten op een combinatie met letters en cijfers.

Wifi wordt aangeduid met versienummers

Wanneer je te maken hebt met wifi-producten, bij een router is dat bijvoorbeeld het belangrijk, dan moet je altijd letten op een combinatie van verschillende letters en cijfers. Zo kun je achterhalen wat voor netwerken er worden ondersteund. De huidige standaard is bijvoorbeeld 802.11ac, maar daarvoor hebben we nog vier andere varianten gehad. Wist je waar die letters en cijfers voor stonden, dan was wel duidelijk wat je ermee kon. Maar voor veel normale gebruikers was het gewoonweg lastig.

Maar dat wordt vanaf nu gemakkelijker gemaakt. Wifi-versies worden namelijk voortaan aangeduid met versienummers. Dat werkt ook met terugwerkende kracht. Daardoor krijg je nu het onderstaande overzicht.

  • Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
  • Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
  • Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
  • Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
  • Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)

We zitten momenteel dus op wifi-versie vijf. De gedachte hierachter is dat een hoger cijfers aangeeft dat je met een betere versie van de draadloze standaard te maken hebt. En het moet ook meteen duidelijk maken dat nieuwe versies compatibel zijn met oudere versies.

Deze nieuwe weergave is niet alleen bedoeld voor hardware, maar zal ook voor software wat dingen veranderen. Wanneer je in de toekomst verbinding maakt met een wifi-netwerk en niet zeker weet of dit de snelste optie is, dan zal er voortaan een cijfer te zien zijn in het icoontje van de verbinding. Hoe hoger het cijfer in het icoontje, hoe nieuwer en sneller de verbinding is. Het is dus goed om te zien dat er ook nog altijd achterom wordt gekeken, maar ondertussen staat de nieuwe generatie van de draadloze standaard voor de deur.

Wifi in de toekomst

De Wi-Fi Alliance, de nonprofitorganisatie achter de netwerkstandaard, verwacht dat fabrikanten de nieuwe versienummers zullen overnemen op hun eigen uitingen en verpakking, in plaats van terug te vallen op de combinatie van cijfers en letters. Ook verwacht de organisatie dat eerder gebruikte wifi-versies worden aangeduid met de nieuwe cijfers. Omdat deze alliantie zo’n beetje elk groot tech-bedrijf vertegenwoordigt, is het veilig om aan te nemen dat alle grote technologiebedrijven aan boord zijn met deze veranderingen.

Vanaf volgende jaar, als ook wifi-versie 6 wordt gelanceerd, zullen de nieuwe cijfers te zien zijn op productverpakkingen.

Meer lezen?

Voor meer achtergrondartikelen kun je terecht in onze sectie voor tips en advies. Zo lees je hier alles over het thuisnetwerk van je smarthome en waar je zoal aan moet denken. We hebben artikelen geschreven over routers, modems en wifi, maar ook over het mesh-netwerk en mu-mimo, een complex wifi-systeem voor sneller internet. Ook hebben we onlangs nog een artikel gepubliceerd over de beveiliging van wifi. Alles over wpa, wpa2 en wpa3 (en wat daar zoal bij hoort) kun je lezen in dit uitgebreide artikel.

Reacties (0)