De naamgeving van de opeenvolgende WiFi-standaarden was behoorlijk saai en weinig zeggend. Inmiddels zijn we toe aan 802.11AX, ook wel AX Wifi of WiFi 6 genoemd. Die 6 geeft dan aan dat het inmiddels al om de zesde generatie gaat. WiFi 6 speelt in op steeds meer draadloze apparaten en VR in het smarthome of office die allemaal om de bandbreedte en snelheid vechten. In ieder geval gaat het om meer capaciteit in huis en later ook in de connected car. Of het allemaal ook echt veel sneller wordt valt te bezien. In ieder geval niet meer het op elkaar moeten wachten van verschillende devices door het bredere bereik/bandbreedte en zeker niet trager bij meer apparaten op het thuisnetwerk. Wordt het nu tijd voor een nieuwe WiFi 6-router? Dat hangt van de hoeveelheid ingezette draadloze devices, de intensiviteit van het dataverkeer en overlapping vanuit andere netwerken in de omgeving af. Wij geven een korte uitleg van de onderliggende techniek en waarop te letten.
Een groter aantal draadloze apparaten op hetzelfde netwerk, omvangrijke datastomen met 4K, 8K, VR/AR, intensieve gaming en overlappende buur-LANs eisen een zware tol bij WiFi. Wil de netwerkcommunicatie niet te traag worden of zelfs vastlopen, dan is er een stevigere optimalere standaard nodig. Dat is momenteel WiFi 6. met meer bandbreedte, een efficiëntere digitale pakketpost en ook een hogere overdrachtssnelheid voor data. Dat kan van pas komen in het multimediale en van zwaar enter-/infotainment voorziene smarthome.
Noodzaak van WiFi 6
Breder, meer capaciteit, sneller en vooral grote ononderbroken dataflows worden de sleutel tot de prestaties van WiFi 802.11AX. Dat moet ook wel als je straks draadloos in 4K of 8K wilt tv-kijken en Virtual Reality beleven of intensief gaat gamen en netstreamen. Schokkende hogere resolutie beelden of te traag gamen verpesten al snel het genot van home-entertainment. Dat geldt overigens ook voor het toegenomen thuiswerken en op kantoor. En de vertragende interferentie met het WiFI-signaal van de buren behoort ook tot het verleden. In de routers zelf wordt daarvoor tegenwoordig Base Service Station (BSS) Color toegepast. Deze techniek controleert op omringende WiFi-netwerken en zorgt voor de juiste onderlinge afstemming.
Meer bandbreedte en efficiëntere pakketpost
Dit spreekt eigenlijk vanzelf: Hoe breder de bandbreedte voor dataverkeer des te meer apparaten daar tegelijkertijd op kunnen. Bij WiFi 6 gaat het om een bandbreedte van 160 MHz, dubbel zo groot als de 80 MHz van de voorganger. In de praktijk levert die 160 MHz een stuk snellere verbinding tussen de router en de daarmee verbonden draadloze apparaten. Zulks komt onder andere goed van pas bij het tv-kijken of gamen op 8K. Het uploaden en downloaden van databestanden gaat eveneens aanmerkelijk sneller. Bufferen van data is niet tot nauwelijks meer vereist.
Zoals bekend verstuurt een WiFi-netwerk databestanden als digitale pakketjes. In de oude situatie konden die datapakketjes met slechts één stuks tegelijk bij het gekozen device worden afgeleverd. WiFi 6 beschikt nu over OFDMA (= Orthogonal Frequency Division Multiple Access) met zoals de naam al aangeeft een meervoudige frequentieverdeling. Daarmee kan 802.11 XA tegelijkertijd meerdere pakketjes bij ook meerdere netwerkapparaten afleveren. Er is sprake van een meervoudige toegang waarbij het systeem subsets van subdragers toewijst aan individuele gebruikers. WiFi 6 beschikt over 980 subcarriers terwijl WiFi 5 er maar 234 in huis heeft. Voor een router data verzendt zal deze altijd eerst controleren of een te kiezen kanaal vrij is. Voor elk pakketje, klein of groot, gebeurt dat telkens weer opnieuw. En hoe meer WiFi-devices er op het netwerk zitten des te lastiger plus tijdrovender het controleren en zoeken wordt. Daarbij gaat kostbare netwerktijd verloren! Oudere WiFi-netwerkstandaarden zijn geoptimaliseerd voor slechts een klein aantal apparaten op het netwerk. In het moderne smarthome en de connected car met veel meer naar verbinding en bandbreedte hongerende apparaten gaat dat zich wreken. Er treedt verstopping op. Met een betere pakketverdeling, grotere pakketten tegelijk en efficiënter plus sneller dataverkeer op de kanalen bespaart WiFi 6 op tijd bij grotere aantallen devices op hetzelfde WiFi-netwerk. Het klinkt allemaal ingewikkeld maar het komt gewoon neer op meer datatransport in dezelfde tijd over het WiFi 6-netwerk. De verkregen snelheidswinst (de latentie neemt af) is minimaal 11% en het signaal reikt veelal verder. Met de smartphone in de kelder of op zolder behoeft daardoor geen probleem meer te zijn.
QUAM en MU-MIMO
Nog meer over de manier waarop datapakketjes verpakt en verstuurd worden. Quadratuur Amplitude Modulatie (QAM) is een techniek om digitale signalen op een analoge draaggolf te plaatsen. Een combinatie van amplitude- en fasemodulatie. Zo transporteer je bij WiFi de datapakketjes. Het enige wat je hiervan hoeft te weten is dat WiFi 6 1024-QAM inzet om een datasnelheid van 9,5 Gigabits per seconde te kunnen bereiken. De vorige WiFi-standaard 802.11AC kwam maar tot 256-QAM en 6,1 Gbps. Uiteraard gaat het om theoretische snelheidswaarden die in de praktijk zelden ook daadwerkelijk gehaald worden. In ieder geval werkt WiFi 6 daarmee circa 25% sneller dan WiFi 5.
MU-MIMO, alweer zo’n vreemde technische term, slaat op multi-user multiple input en multiple output. Dus meerdere gebruikers en meerdere input- en output-mogelijkheden tegelijkertijd.
Bij WiFi 6 staan de gebruikers 8 x 8 oftewel MU-MIMO en daarmee acht gegevensstromen naar keuze voor het up- en downloaden van gegevens ter beschikking. In de praktijk heeft dat tot gevolg dat je ten opzichte van WiFi 5 aanmerkelijk meer bandbreedte krijgt voor AV-streaming, up/downloaden, VR/AR, Multi Player Online (MMO)- en Rol Playing Games-toepassingen (RPG).
Andere voordelen
We hebben steeds meer draadloze devices die werken op batterijen of oplaadbare accu’s in huis. Die raken als ze onnodig aanstaan eerder leeg. WiFi 6 helpt met een verbeterde Target Wake Time (TWT)-functie waardoor via een efficiëntere slaapstand-modus het energieverbruik flink vermindert.
WiFi 6 werkt slim met zowel hoge als lage draagfrequenties. Hoge frequenties voor onbelemmerd en over kortere afstanden. Lage frequentie komen zonder veel moeite door muren en plafonds heen. Multiroom HiFi gaat daardoor beslist op vooruit.
Het Internet Of Things (IoT) vaart wel bij WiFi6 maar ook WiFi 5 weet daar nog altijd best raad mee. Niettemin is WiFi 6 een stuk toekomstbestendiger. Een ander voordeel is dat bij een afnemende signaalsterke WiFi 6 beter prestaties biedt dan WiFi 5. Bij de veiligheid is het WPA3 versleuteling die het hacker en the man in the middle het leven zuur maakt. De doorsnee digitale onverlaat komt niet zo maar bij WiFi 6 binnen.
Intern en extern
De belangrijkste snelheidswinst bij WiFi 6 zit in de praktijk binnen het eigen netwerk zelf. Tussen de voor WiFi 6 geschikte apparaten en de router onderling kan dat drie tot zes maal hoger zijn. En dat valt dan ook goed te merken aan minder wachttijden, nauwelijks vertraging, grote vlekkeloos te transporteren hoeveelheden AV-data en vloeiend gamen. In 4K of zelf 8K in huis via je het eigen NAS TV in de keuken of op zolder kijken vormt doorgaans geen enkel probleem.
Naar buiten toe moet je de verwachtingen echter niet te hoog spannen. Zoals bekend bieden allerlei internetproviders verleidelijke hoge datasnelheden van meerdere Gigabits per seconde aan via glasvezelnetwerken. Helaas komt daar meestal minder uit dan gedacht. Bij een toegezegde 5 Gbps mag de gebruiker al blij zijn als daar dan praktisch 1 Gbps uitkomt. WiFi 6 heeft daar last van. Al heeft het theoretisch meer dan 9 Gbps in zijn mars maar in de praktijk wordt dat nimmer gehaald. Doe altijd een postcodecheck om te controleren wat de internetprovider voor jouw slimme huis biedt.
Compatibel
Zoals te verwachten valt werkt WiFi 6 alleen optimaal als de daarop aangesloten apparatuur ook volledig compatibel met 802.11XA is. Een WiFi 6 router vormt de kern. Daarop sluit je vervolgens de nieuwste smartphones, camera’s, flatscreens, HiFi-sets en computers aan. In een aantal gevallen valt al wat oudere apparatuur via firmware up te daten naar WiFi 6. Overigens werken oudere WiFi-devices ook nog, maar dan uitsluitend op hun lagere WiFi-standaard(s).
Wanneer je nu wel of niet overstapt naar WiFi 6 hangt van meerdere factoren af. Bij een klein aantal draadloze apparaten en gewoon Full HD en in de meeste gevallen ook UHD streaming kijken of minder intensief gamen is het niet bepaald noodzakelijk. Gaat het er bij jouw smarthome echter stevig en flink druk aan toe met tal van naar verbinding hongerende devices, hoogwaardige gaming en echt high-end 4K of zelfs 8K dan is het een verantwoorde investering.
Buiten het smarthome en office profiteren vooral ook publieke plaatsen, hotspots, onderwijsinstellingen, conferentiecentra, vliegvelden en evenementen van WiFI 6. Daar worden de grote aantallen WiFi-gebruikers op hun wenken bediend.
Reacties (0)