Review: Nuki Smart Lock – slim deurslot maakt sleutel overbodig

02 december 2017 + 10 minuten 2 Reacties
Nuki-Smart-Lock-review

In deze review lees je onze ervaringen met de Nuki. Dit is een slim deurslot dat automatisch de deur voor je opent als je thuiskomt en je personen toegang laat geven tot je huis.

Wanneer testen jullie nu eens een slim slot? Dat is een vraag die we vaak ontvangen hebben en nu ook eindelijk kunnen beantwoorden. We hebben de afgelopen weken namelijk de Nuki, een slim slot dat sinds begin dit jaar in Nederland te koop is, uitgebreid getest. In deze review lees je onze ervaringen met de Nuki.

Wat is de Nuki?

Nuki is een slim slot dat op 90 procent van de in Nederland gebruikte sloten geplaatst kan worden. Het slot zorgt ervoor dat je middels een app op je smartphone de deur kunt openen of sluiten. Daarnaast is het mogelijk om mensen tijdelijk toegang tot je huis te verlenen, de deur automatisch te laten openen of sluiten en zelfs het slot te laten communiceren met andere smarthome-apparatuur.

Voor deze review maken we gebruik van de Nuki (het slot) en de Nuki Bridge. De Bridge is in het leven geroepen om het slot ook buiten bluetooth-bereik te kunnen bedienen. Zo kun je op grote afstand de deur openen of sluiten en zelfs middels een webinterface je slot bedienen. Zonder Bridge is het slot alleen middels bluetooth – als je dus in de buurt bent – te bedienen. Daarnaast is er een Nuki Fob te koop, een sleutelhanger/afstandsbediening waarmee je de deur ook zonder smartphone kunt openen of sluiten.

Het Nuki Smart Lock is in de Benelux te koop voor een prijs van 229 euro. De Bridge kost je los 99 euro. Samen kun je ze kopen voor 299 euro. De losse Nuki Fob heeft een prijs van 39 euro.

Nuki – beveiliging

Een van de eerste vragen die bij velen opkomt als we het over slimme sloten hebben gaat over de veiligheid. Is het wel veilig om een slim slot aan te schaffen? Nu hebben wij die vraag ook aan Nuki gesteld en een uitgebreid antwoord over de beveiliging van dit slimme slot gekregen. De Nuki werkt middels bluetooth 4.0 Low Energy waardoor er geen end-to-end-encryptie aanwezig is. Nuki heeft er echter wel voor gekozen om zelf extra beveiliging in te bouwen, in de vorm van symmetrische 256-bits encryptie (Xsalsa20). Deze end-to-end-encryptie tussen het slot, de Bridge en de smartphone wordt middels het SSL-protocol gecontroleerd. Zoals het bedrijf het zelf aangeeft;

Every Nuki App uses its own key to communicate with Nuki. Nobody else than your Nuki and your Nuki App knows that key. To ensure that the transferred data is always safe from attacks, your data gets encrypted by the sender (e.g. the Nuki App) prior to the data transmission. This means that only encrypted data is transferred via Bluetooth and that it is only decrypted by the recipient (e.g. the Nuki). For the encryption of your data we use NaCl (crypto_secretbox_xsalsa20poly1305) with 32-byte keys and 24-byte Nonces.

Wil je meer weten over de beveiliging van het Nuki Smart Lock, dan kun je hier alles vinden. Overigens zit het slot aan de binnenkant van de deur waardoor niemand het slot ziet, en bovendien geeft Nuki aan dat het slot door verzekeraars bestempeld is als veilig.

Nuki – design en installatie

Het Nuki Smart Lock is een rechthoekig zwart doosje met aan de bovenzijde een zilverkleurige cilinder. Het is een nogal fors slot, maar die ruimte is ook nodig om de sleutel in te plaatsen en het mechanisme in te verwerken wat de sleutel laat draaien. En, aangezien het een draadloos slot is, is er ook ruimte voor vier AA-batterijen aanwezig. Het slot ziet er strak afgewerkt uit en komt met maar één knop, voorop de cilinder. Met deze knop kan de deur handmatig geopend of gesloten worden. Ook kun je de cilinder zelf draaien om het slot op traditionele manier te openen of sluiten, mocht de Nuki een probleem ervaren. Rond de knop op de cilinder bevindt zich een led-ring, waarmee middels led-signalen aangegeven wordt of de deur open of gesloten is en bijvoorbeeld of het batterijniveau te laag is.

Nuki geeft aan dat het slimme slot werkt op het merendeel van de sloten die in Nederland in gebruik zijn. Op de website van het bedrijf is een checklist te vinden, mocht je twijfelen. Maar, niet elk slot is exact hetzelfde en daarom levert Nuki twee opzetstukken (mountingplates) mee. Mountingplate A is voor xilinders die 3 tot 30mm uitsteken en waarop het opzetstuk middels kleine schroefjes vastgezet kan worden. Mountingplate B is voor cilinders die minder dan 3mm uitsteken en beschikt over een zelfklevende tape. Ons vrij traditionele slot steekt minder dan 3mm uit en dus hebben we voor optie B moeten kiezen. Nu klinkt zelfklevend niet heel stabiel – je wilt immers niet dat je slot er bij het dichtgooien van de deur afvliegt – maar vast is gelukkig ook echt vast.

Wij hebben hier geen enkel probleem mee ervaren, maar mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen dat zul je zelf een manier moeten verzinnen het slot echt vast te zetten. Wanneer de mountingplate vastzit kun je een sleutel in de cilinder steken, waarna je de Nuki op de mountingplate bevestigd. Vervolgens kun je de batterijen plaatsen en is het lock geïnstalleerd. Een vrij eenvoudige procedure dus. De Bridge plaats je simpelweg in een stopcontact, maar het is wel goed om te weten dat deze binnen vijf meter van het Smart Lock moet hangen. Dat kan bij sommige voordeuren wat lastig zijn.

Maar, ik hoor je al denken; wat als ik mijn smartphone vergeten ben of de batterij leeg is? Afhankelijk van het slot dat je gebruikt zijn er verschillende opties. Als het slot van jouw deur de mogelijkheid biedt om een sleutel te gebruiken als er al een sleutel aan de andere kant geplaatst is dan kun je het slot gewoon met een sleutel openen. In ons geval is dit niet mogelijk dus dan houden we nog twee opties over; de Fob (kleine afstandsbediening) of toegang tot het slimme slot via het internet (website, Bridge vereist) of via iemand die ook toegang heeft tot je slot. Bulletproof is het niet, dus het advies is altijd nog een achterdeur te hebben die met een normale sleutel geopend kan worden.

Overigens beschikt de Nuki ook over de optie ‘deur openen’ maar ook dit moet het slot van de deur ondersteunen. De Nuki draait de sleutel wanneer deze optie geselecteerd wordt helemaal naar links waardoor de deur zelf opengaat. Niet alle deursloten bieden deze mogelijkheid.

Nuki – gebruik

Als het slot eenmaal geïnstalleerd is kun je aan de slag met de Nuki-app op je smartphone (Android of iOS). Middels een paar drukken op de Bridge en de Nuki worden ze gekoppeld binnen de app, waarna de set-up voor zich spreekt. In de app geef je het slot een naam (voordeur in dit geval) en kun je het slot kalibreren. Kalibreren is een kwestie van de stappen volgen zodat de Nuki weet hoe jouw cilinder in elkaar steekt. Nu dook hier bij ons een probleem op, want de Nuki kan de sleutel 360 of 720 graden draaien. De deur is pas echt dicht (ook voor de verzekeraar) bij 720 graden maar onze Nuki wilde niet verder dan 360 graden. Dit kwam omdat het slot net wat teveel weerstand ervoer, iets dat na een uurtje proberen lag aan het nachtslot dat tegen de zijkant van de sluitkast aanliep. Het slot moet soepel werken want de Nuki krijgt zijn energie van batterijen en dat is niet genoeg kracht om een draai met de hand volledig na te bootsen. Na wat slijpwerk liep de sluiting soepel en draaide de Nuki de sleutel 720 graden door.

De Nuki-app is een zeer uitgebreide applicatie voor iets dat in de basis een simpel slot moet zijn. Dat heeft tot gevolg dat je even je weg moet vinden in alle opties. De app had een wat gebruiksvriendelijkere lay-out en structuur mogen hebben. Dat gezegd hebbende krijg je wel een hoop mogelijkheden om het slot ook echt slim in te zetten. Het belangrijkste onderdeel van de app is het homescreen. Hier vind je – dan wel weer heel simplistisch en strak – de status (ontgrendeld of gesloten) en de mogelijkheid je deur te ontgrendelen, vergrendelen, te openen of de optie “Lock ‘n’ Go” waarmee de deur ontgrendeld wordt en binnen 20 seconden weer vergrendeld. Een kind kan de was doen dus. Maar, allereerst even de verdere opties van de app. Deze biedt onder meer de volgende functies;

Hoofdmenu

 • Een overzicht van al je smart locks (als je er meerdere hebt)
 • Management: Smart Locks toevoegen, de Bridge beheren en een persoon uitnodigingen (later hierover meer)
 • Instellingen voor de app: geluiden en vibraties

Instellingen van jouw Smart Lock

 • Het beheer van het slot
 • Gebruikers beheren
 • Logboek van openen en vergrendelen (alle acties worden opgeslagen)
 • Verbindingsstatus
 • Smart Actions (Auto Unlock)
 • De schermnaam van het slot
 • Veegacties (veeg naar rechts voor dit, naar links voor dat)

Beheer van het slot

 • De naam van je slot
 • Instellen van je thuislocatie
 • Aangeven van de deursluiting (draaiknop of handvat)
 • Rotatie (360 of 720 graden)
 • Duur voor Lock ‘n’ Go
 • Energiebesparende modus (ja of nee)
 • Kalibreren van het slot
 • De webinterface activeren en het slot integreren met je smarthome
 • Tijdszone aanpassen
 • Tijdschema instellen (wanneer vergrendelen / wanneer ontgrendelen?)
 • De fysieke knop indrukken (1x drukken voor A, 2x voor B)
 • Het led-signaal in- of uitschakelen

Zoals je ziet ontbreekt het niet aan de opties, en dan hebben we nog maar een klein deel behandeld. We lichten er een paar uit.

De Smart Actions (Auto Unlock) functie is één van de belangrijkste functies. Hiermee kun je het slot namelijk automatisch laten inspelen op de situatie. Zo kan het slot dankzij het instellen van je locatie weten of je in de buurt bent van het slot. Als dit het geval is (je kunt aangeven wat de radius is, bijv. 50 meter) dan zoekt de app naar een bluetooth-verbinding met je smartphone, en zodra je dichtbij genoeg bent wordt de deur automatisch voor je ontgrendeld of (wanneer mogelijk) geopend. Je kunt hier ook een handmatige bevestiging tussenzetten zodat de deur niet ongewenst ontgrendeld wordt. Deze functie is geheel naar eigen wens aan te passen, bijvoorbeeld door het instellen van de actie wanneer het slot gevonden is, wat er moet gebeuren zodra je de geofencinglocatie verlaat en wat de omvang van de geofence is. Ook kun je hier Smart Notifications (meldingen wanneer je in de buurt bent van het slot) en Smart Warnings (een ontgrendelde deur wanneer je weggaat) activeren. De functie werkt zeer goed, al wil de tijd dat je moet wachten voor de deur nogal wisselen. Soms als ik met de auto aan kom rijden springt de deur precies op het moment dat ik ervoor sta open, en soms is het een kwestie van 10 seconden wachten. Waar deze vertraging precies in zit is niet duidelijk. Maar, ondanks de verschillende wachttijden werkt het altijd.

Het beheren en uitnodigen van gebruikers is een andere handige functie. Zo kun je namelijk iemand toegang geven tot je huis, zonder dat deze persoon een sleutel heeft. Dit is handig voor je partner, die simpelweg de app hetzelfde gebruikt als jij, maar vooral handig voor mensen die even toegang nodig hebben. Denk aan de schoonmoeder die de kat eten komt geven of de loodgieter die even de kraan komt maken. Je kunt ze via de app direct uitnodigen en aangeven of de persoon toegang mag hebben op afstand, of de ze Auto Unlock-functie mogen gebruiken en of ze in tijd beperkte toegang mogen hebben. Je kunt ervoor kiezen iemand onbeperkt toegang te geven of alleen toegang tussen specifieke tijden, op specifieke dagen. Ook deze functie werkt perfect, maar de persoon die je uitnodigt moet de app van Nuki wel downloaden en ook eerst even zien te begrijpen. Dat is voor even snel iemand binnenlaten wellicht niet handig, maar daarvoor is natuurlijk ook de Bridge aanwezig. Deze geeft jou de mogelijkheid de deur ook zelf op afstand te openen.

Het Nuki Smart Lock kan ook met de hand bediend worden, zodat je niet altijd een smartphone hoeft te zoeken. Zo kun je de knop op de cilinder zelf instellen om bepaalde acties uit te voeren. Eenmaal drukken is bijvoorbeeld de ‘Intelligent’-functie. Het slot opent of sluit dan automatisch, afhankelijk van de status. Tweemaal drukken kan de Lock ‘n’ Go-functie activeren zodat de deur opent en na 20 seconden weer sluit. Mocht het slot niks doen, dan kun je altijd de cilinder zelf nog draaien om de deur te openen.

Al met al doet het Nuki Smart Lock precies wat er beloofd wordt. Je hebt tal van instellingsmogelijkheden om het slot naar eigen wens af te stellen en kunt eenvoudig toegang delen met andere gebruikers. Het gebruik van het slot spreekt voor zich, mits je goed de tijd neemt om de app te leren kennen. Er zitten vier AA-batterijen in het slot en deze sturen een mechanisme aan wat de sleutel draait. Dat mechanisme is overigens nogal gehorig. Het vergrendelen of ontgrendelen van het slot maakt lawaai, maar dat is iets dat je voor lief moet nemen. Maar, wat gebeurt er als de batterijen ineens leeg zijn? Nu geeft Nuki aan dat vier goede AA-batterijen zes maanden meegaan (met acht acties per dag) en dat er bij een batterijniveau van 20 procent via de led-verlichting en de app gewaarschuwd wordt. Je moet het in de gaten houden en erop reageren want anders sta je op een gegeven moment voor een dichte deur.

Smarthome-integratie

We hebben veel smarthome-producten getest die eigenlijk niet als ‘smarthome’ bestempeld mogen worden omdat het stand-alone producten zijn. Ze zijn slim en maken je huis slimmer, maar communiceren met andere apparaten in huis geeft een product pas echt de ‘smarthome-stempel’. Nuki is één van de fabrikanten die gelukkig wel aandacht besteedt aan dit onderdeel. Zo werkt de Nuki samen met IFTTT zodat je andere smarthome-apparaten die met IFTTT werken kunt koppelen. Heb je een alarm dat met IFTTT werkt? Dan kun je het slot automatisch activeren als het alarm geactiveerd wordt. Heb je Philips Hue verlichting? Dan kun je de lampen automatisch aanzetten als je het slot ontgrendelt. Ook biedt de Nuki ondersteuning voor spraakbediening middels Amazon Alexa, al is die spraakassistent nog niet in Nederland beschikbaar. En, als je een Android Wear smartwatch hebt, kun je het slot zelfs met je horloge bedienen.

Nuki – conclusie

Mijn algemene ervaring met de Nuki is positief. De app werkt soepel en snel, het design van het slot is fraai en de Nuki doet precies wat er beloofd wordt. Het slot denkt met je mee, reageert automatisch op je aan- of afwezigheid en zorgt ervoor dat je geen sleutels meer hoeft uit te delen. Kleine minpunten zijn de wisselende wachttijden wanneer je voor de deur staat en deze automatisch moet openen, het gebruik van tape als bevestiging en het lawaai dat het slot maakt. Daarbij is het zeer belangrijk dat je goed controleert of het deurslot überhaupt alle mogelijkheden van de Nuki ondersteunt, of de Nuki de sleutel 720 graden draait en of alles stevig bevestigd is.

Is het veilig, zodat niemand anders zomaar toegang krijgt? Ik geloof van wel en vertrouw op de extra beveiliging die Nuki heeft ingebouwd. Maar, is het ook veilig in de zin van dat je het slot 100 procent vertrouwt? Dat is een lastige want er zijn een aantal variabelen die hier invloed op hebben. Zo kan ik geen sleutel gebruiken als het slot een keer niet werkt en ben ik dus buitengesloten. Dat is de reden dat de achterdeur geen slim slot bevat. Daarbij blijft het een mechanisch apparaat met batterijen en software, wat de Nuki mogelijk gevoelig maakt voor storingen. Kan dit ervoor zorgen dat ik buitengesloten word of dat de deur spontaan openspringt? Garanties zijn er niet en het is dus een kwestie van vertrouwen. Datzelfde vertrouwen moet ik hebben in de zelfklevende tape die het slot op de deur bevestigd houdt. Wat als het heel warm is en het slot bij het dichtgooien van de deur een keer loslaat? Na 6 weken testen ben ik nog geen storing of groot probleem tegengekomen, maar het is onbekend terrein en je wilt absoluut niet dat je huis niet meer toegankelijk is of juist toegankelijk is voor iedereen. Niemand zegt dat het gaat gebeuren maar toegang tot je huis is dermate belangrijk dat zekerheid wel gewenst is. De Bridge is ook om deze reden een accessoire die je eigenlijk moet aanschaffen, zodat je ook zonder bluetooth toegang hebt tot je slot.

De Nuki is een niche-product en voor de early adopter wellicht een mooi begin om het huis iets slimmer te maken. Er kleven risico’s aan maar als je daar mee kunt leven heb je met de Nuki wel een goed functionerend slim slot dat eenvoudig in het gebruik is en dankzij integratie met IFTTT met andere producten in je smarthome gekoppeld kan worden. Een early adopter moet met een prijs van 299 euro dan ook wel bereid zijn ervoor te betalen.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Veiligheid staat voorop
 • Bediening op afstand en eenvoudig toegang verlenen
 • Smarthome-integratie
 • Product doet precies wat er beloofd wordt

Minpunten
 • Zelfklevende tape geeft geen 100 procent vertrouwen

 • Slot maakt lawaai
 • Wisselende wachttijden bij openen
 • Aan elk elektrisch apparaat kleven risico’s

Reacties (2)