De vijf beste oplossingen voor slimme verlichting van 2017 / 2018

02 januari 2018 7 Minuten 2 Reacties
ikeatradfri

Naast Philips werd afgelopen jaar ook slimme verlichting van o.a. Nanoleaf en Ikea in Nederland geïntroduceerd. We bekijken de beste opties.

Een van de meest populaire smart home-categorieën is slimme verlichting. Deze verlichting kun je overal in huis gebruiken, is op afstand te bedienen en kan vaak communiceren met andere smart home-apparatuur. Hieronder zie je vijf oplossingen voor slimme verlichting van 2017 / 2018. Wil je meer weten over slimme verlichting? Lees dan ons uitgebreide achtergrondartikel nog eens terug.

De E14 kaarslamp van Philips

Vorig jaar introduceerde Philips een uitgebreide lijn van nieuwe Hue-lampen. Dit jaar werd dat assortiment nog eens uitgebreid met de E14 kaarslamp. Zoals we gewend zijn van Hue is ook deze dimbare LED-lamp verkrijgbaar in White Ambiance (alleen witte kleurtinten) en White & Color Ambiance (alle kleuren). Hij werk ook op dezelfde manier; je sluit hem aan op de Philips Hue Bridge en je voegt hem toe aan de al eerder aangesloten Hue-lampen, zodat je ook de kaarslamp vanaf elke plek met de app op je mobiele device kunt aansturen. Het grote voordeel is dat de kaarslamp met zijn smalle E14-fitting nu ook in veel schemerlampen past.

De White Ambiance-versie is bijvoorbeeld vooral handig bij het in slaap vallen en wakker worden, want dit model kan overweg met zowel fel licht als aangenaam warm licht, waarbij je zelf de afname of toename in kunt stellen. De White & Color-versie maakt gebruik van 16 miljoen kleuren en is meer bedoeld om in huis de juiste sfeer voor het juiste moment, zoals een romantisch etentje, te creëren. Daarnaast is het ook mogelijk om de lamp via de app te laten reageren op tv-beelden, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film of het spelen van een game.

Advertentie

Bekijk onze volledige recensie van de E14-kaarslamp en lees ook meer over het complete aanbod binnen de Hue-lijn van Philips.

Setjes en LED-lampen van Ikea

Philips is zonder twijfel de grootste speler op het gebied van slimme verlichting, maar het afgelopen jaar zette ook meubelgigant IKEA zijn eerste stappen op het gebied van slimme lampen. De consument kan daarbij kiezen uit losse lampen of complete setjes. Het meest simpele setje bestaat uit de Tradfri LED-lamp plus afstandsbediening. Daarnaast is er bijvoorbeeld nog een setje dat naast het dimmen ook in 3 stappen van warm naar koud licht kan schakelen. Met de verbindingshub kan de app de timer en de instellingen van het licht regelen.

Het grote voordeel van Ikea is dat de lampen over het algemeen vaak net iets goedkoper zijn. De slimme lampen werken inmiddels (zoals de HUE-lampen van Philips dat al langer doen) ook in combinatie met Amazon Alexa en Apple HomeKit, hoewel de combinatie met Google Home nog iets langer op zich laat wachten. En dan moeten we wel de kanttekening maken dat de persoonlijke assistent van Amazon sowieso nog niet in Nederland beschikbaar is. Een eerdere firmware-update zorgde er overigens al voor dat de lampen van Ikea eveneens te gebruiken zijn in combinatie met de lampen van Philips.

Lees ook meer over de slimme lampen die IKEA dit jaar op de markt bracht.

Nanoleaf Aurora Smarter Kit

In 2017 werd in de Benelux ook de slimme verlichting van Nanoleaf geïntroduceerd. Een van hun grote smaakmakers is de Nanoleaf Aurora Smarter Kit, die bestaat uit een hub en negen panelen. Vervolgens kun je er setjes van drie extra panelen bijkopen en tot maximaal dertig panelen aan elkaar koppelen. Met een adviesprijs van bijna 210 euro is het starterpakket wel wat aan de prijzige kant. Een setje van drie losse panelen kost bijna 75 euro. De panelen van Aurora werken daarbij wel in combinatie met Philips Hue en Apple HomeKit (dus ook Siri).

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit is vooral bedoeld als een persoonlijk vorm te geven kunstwerkje voor aan de muur. Het is een decoratiestuk dat vooral bij de sfeer en inrichting van je huis moet passen. Voor de rest werkt de Smarter Kit ongeveer hetzelfde al de meeste andere smart verlichting; je bedient het systeem middels de Nanoleaf-app voor Android en iOS, waarbij je zelf de kleuren en de helderheid van de panelen kunt selecteren. Wanneer de panelen eenmaal aan elkaar gekoppeld zijn, kun je vervolgens de fraaiste kleurovergangen bewerkstelligen.

Lees ook onze recensie van de Nanoleaf Aurora Smarter. Nanoleaf brengt in 2018 ook nog de zogenoemde Smart Gem op de markt.

LB110, LB120 en LB13 van TP-link

TP-link kwam dit jaar met een aantal nieuwe slimme LED-lampen; de LB110, de LB120 en de LB130. In tegenstelling tot veel andere slimme verlichting, maken deze smart bulbs geen gebruik van een aparte hub. Ze werken namelijk gewoon via je eigen wifi-netwerk. De LB110 is de goedkoopste van de drie. Het model geeft 2700k wit licht en is dimbaar. Je bedient hem via de Kasa-app, die geïnstalleerd wordt op je mobiele device. Via de app kun je de lamp aan- of uitzetten, het licht dimmen en tijdschema’s instellen. Ook bij dit goedkope model is er (straks) spraakbesturing mogelijk.

De LB120 geeft eveneens enkel wit licht, maar heeft een groter ‘bereik’, zodat je de intensiteit van het licht beter kunt aanpassen aan je activiteit. De LB130 is de duurste van de drie, maar heeft een groot kleurbereik van 2700k tot en met 9000k. Ook deze twee modellen zijn te bedienen via de Kasa-app, die geïnstalleerd wordt op je mobiele device. Via de app kun je de lamp aan- of uitzetten, het licht dimmen en tijdschema’s instellen. Spraakbesturing is wederom mogelijk via bijvoorbeeld Alexa, dat in Nederland (nog) niet verkrijgbaar is.

Lees meer over de drie modellen en de bijbehorende app in onze recensie.

Advertentie

Zigbee starter sets van Trust

Dit jaar introduceerde Trust, het Nederlandse bedrijf achter de KlikAanKlikUit-oplossingen voor het slimme huis, nieuwe setjes lampen die gebruik maken van Zigbee. Zigbee is een wereldwijd gestandaardiseerd draadloos protocol. Alle met Zigbee uitgeruste apparaten maken gebruik van meshing technologie, waardoor ze onderling signalen kunnen ontvangen en herhalen. Een centrale bridge ondersteunt de draadloze bediening met je mobiele device of de afstandsbediening. De Zigbee bridge kan ook andere lampen (zoals die van Philips en Ikea) ondersteunen.

Een van de goedkopere Zigbee-setjes van Trust is de Warm White set, bestaande uit drie slimme Warm White LED-lampen met een normale E27-fitting, een Z1 control station en een afstandsbediening. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een Starter Set Color, waarbij je tevens nog kunt kiezen uit twee of drie lampen. De Color-editie maakt gebruik van 16 miljoen kleuren. Wanneer de lampen aan de bridge gekoppeld zijn, kun je ze van afstand dimmen, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook aan- of uit laten gaan als een sensor beweging of geluid detecteert. En er zijn dus ook lampen van bijvoorbeeld Philips Hue aan dezelfde bridge te koppelen.

Lees ook meer over Zigbee.

Reacties (2)