Veiligheid en kwetsbaarheid van je smart home: dit kun je er zelf aan doen

07 november 2016 4 Minuten 0 Reacties
Philips-Hue-review-lamp

Je kunt zelf het een en ander doen om je smart home veiliger en minder kwetsbaar te maken voor aanvallen en hacks. We geven een aantal tips.

De laatste tijd zien we veel nieuwtjes verschijnen over de veiligheid en kwetsbaarheid van smart home-producten. Veel producten zouden eenvoudig te hacken zijn en netwerken zijn vaak niet veilig. Toch is het niet zo simpel als sommige berichten laten blijken en kun je zelf ook het een en ander doen om je smart home veiliger en minder kwetsbaar te maken. We geven een aantal tips.

Weet wat je koopt en van wie

Allereerst is het van belang dat je goed weet wat je precies koopt en welk bedrijf er achter het product zit. Een whitelabel product van een Chinese fabrikant is namelijk vaak kwetsbaarder dan een bekend product van een A-merk. Niet alleen omdat het bedrijf achter het product een reputatie hoog te houden heeft maar ook omdat de kans groter is dat dit bedrijf ook na verkoop van het product ondersteuning blijft bieden. Zo heeft Philips bijvoorbeeld meteen een update uitgebracht toen bekend werd dat de Hue-lampen relatief eenvoudig te hacken waren. Kijk naar ervaringen met de producten en de ondersteuning die door de fabrikant geboden wordt. Ben je er niet zeker van of een product regelmatig updates krijgt, zoek dan op het internet naar berichten over updates of bekijk op de website van de fabrikant of er een updatelijst (changelog) beschikbaar is.

Waar worden je gegevens opgeslagen?

Veel smart home-producten maken verbinding met een server van het bedrijf achter de producten. Dit om gegevens op te slaan en/of handelingen uit te voeren na het analyseren van de gegevens. Een smart home-product dat hier veel gebruik van maakt is de slimme camera. Veel bedrijven laten de videogegevens op een server opslaan. Om de veiligheid te garanderen is het van belang dat deze gegevens beveiligd (met encryptie) worden opgeslagen en dat alleen jij erbij kunt. Zorg dus dat je goed weet wie deze gegevens aankan, hoe ze beveiligd zijn (met alleen een wachtwoord of ook encryptie?) en welke garanties de fabrikant geeft over de toegang en beveiliging.

Advertentie

Beveilig je eigen netwerk

Hoewel veel smart home-producten via het internet met de buitenwereld communiceren begint de veiligheid van je smart home natuurlijk met de beveiliging van je eigen netwerk. Zorg dat je thuisnetwerk in goede staat verkeert en niet eenvoudig toegankelijk is voor mensen van buitenaf. Dat begint natuurlijk met de juiste instellingen van je router, inclusief en wachtwoord met WPA2-beveiliging. Maar, er is veel meer dat je kunt doen om je netwerk (en dus smart home-producten) minder kwetsbaar te maken. Meer hierover lees je in ons artikel over de basis van ieder smart home.

Wachtwoorden; maak ze zo moeilijk als het kan

Veel smart home-producten worden beveiligd met een wachtwoord, met name wanneer ze dus toegankelijk zijn via een account (met app of andere interface). Het is erg makkelijk en snel om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken maar slim is het niet. Het is daarom verstandig om voor elke dienst en elk product een apart wachtwoord aan te maken en ook een geavanceerd wachtwoord te kiezen. Als je tientallen diensten en producten gebruikt wordt het lastig alles te onthouden maar daarvoor zijn diensten als Lastpass in het leven geroepen. Deze diensten bewaren al je wachtwoorden in een ‘beveiligde kluis’ en vullen ze automatisch in wanneer je ze nodig hebt.

Check voor updates

Dit geldt niet alleen voor smart home-producten maar voor alle producten die met het internet verbonden zijn; controleer regelmatig of er updates beschikbaar zijn. Meestal worden updates als melding getoond op je smartphone of computer maar soms moet je er zelf achteraan. Zorg dat je een keer in de paar maanden controleert of er een update je smart home-producten beschikbaar is. Dit kan vaak via de website van de fabrikant maar ook in de bijbehorende apps kun je vaak controleren of de software van de app en de gekoppelde producten up-to-date is.

Meer informatie

Meer tips en adviezen lees je in onze tips-sectie. Heb je vragen? Neem dan een kijkje in onze vraagbaak.

Reacties (0)