Testpanel Somfy Indoor Camera: wat vinden onze lezers van deze slimme camera?

29 februari 2020 + 10 minuten 0 Reacties
somfy-new

De afgelopen weken zijn drie lezers van Smarthome Magazine samen met hun gezinsleden aan de slag gegaan met de Somfy Indoor Camera. Wat vinden zij van deze slimme camera? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij deze camera aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies uit hun persoonlijk geschreven reviews op een rij.

Somfy Indoor Camera

De Somfy Indoor Camera is een compacte camera voor binnenhuis, uitgerust met diverse handige features om jouw huis slim te beveiligen. De camera is binnen enkele minuten te installeren en communiceert direct met de Somfy Protect-app op je smartphone.

De Indoor Camera is voorzien van HD-weergave met nachtzicht zodat je altijd haarscherp kunt zien wat er zich afspeelt in huis, zelfs ’s nachts. Ook beschikt de camera over een bewegingssensor. Zodra er een beweging waargenomen wordt begint de camera direct met opnemen en krijg je een notificatie op je smartphone. Je kunt de camera zo instellen dat huisdieren genegeerd worden. Opgenomen video’s kun je gratis downloaden of in je Dropbox-account opslaan.

De camera is voorzien van een kijkhoek van 130 graden waardoor een hele ruimte in beeld te brengen is. Ook kun je tot viermaal inzoomen en je kunt praten met iemand die voor de camera staat. Ook aan de privacy is gedacht want zodra je zelf thuiskomt verdwijnt de cameralens achter een schuif. Tot slot is de Indoor Camera van Somfy te integreren met andere systemen door de ondersteuning voor Google Assistent, Amazon Alexa, IFTTT en Apple HomeKit.

Advertentie

Drie verschillende gezinnen

Smarthome Magazine en FWD hebben samen met Somfy drie gezinnen de kans geboden om de Somfy Indoor Camera thuis te testen. Voor een periode van vier weken mochten zij de camera uitgebreid gebruiken. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies per gezin.

Introductie gezinnen

Wie zijn de gezinnen die de Somfy Indoor Camera getest hebben?

Gezin 1 (familie Slaats)

Wij zijn een gezin van 3 personen, Man (31), vrouw (31) en een zoon (3). We wonen in een dorp in een rustige wijk. Er zijn geen huisdieren in ons gezin, maar wel een tweede zoon opkomst. Dat is ook een reden dat we de Somfy Indoor Camera wilden testen. Ik (Ruud) ben broodbakker van beroep en werk dus altijd in de nacht. Om ons gezin wat veiligheid te bieden wilden we deze camera testen. Hij staat altijd in de nacht aan, maar ook overdag als we van huis vertrekken. Mijn vrouw heeft ook de app geïnstalleerd zodat de camera ook op haar reageert als ze thuiskomt of als ze vertrekt.

Gezin 2 (familie Janson)

Veiligheid, het lijkt tegenwoordig overal een issue. Veiligheid op straat, veiligheid thuis en digitale veiligheid. Zo ook bij ons thuis, nog een gezin van 3: Leonie, Marc, ons zoontje van 2 en een kleine op komst. Vanaf het moment dat we wisten dat nummer twee er aan zit te komen, ga je denken in oplossingen. Waar moet de kleine komen, hoe gaan we het regelen en hoe doen we het met babyfoons? Waar we bij nummer één uit veiligheid een babyfoon via radiofrequentie namen, wilde ik nu iets verder kijken. Dus verplaatste ik mijn zoekgebied naar ip-camera’s. Het liefst eentje die ik op Home Assistant kan aansluiten en kan afsluiten van het internet. Toen ik de mogelijkheid zag om de Somfy Indoor Camera voor Smarthome Magazine te testen, bood ik me om deze reden aan.

Gezin 3 (familie Deetman)

Ons gezin bestaat uit mijzelf, Coenraad, en mijn vrouw Annelie, 27 en 24 jaar en inmiddels een kleine meid genaamd Liesa. We hebben geen huisdieren. Vanwege de komst van Liesa wilden wij graag camerazicht hebben in zowel de babykamer als de woonkamer. Deze stijlvolle camera past precies bij ons interieur en zal ook door mijn vrouw worden goedgekeurd. Ik heb mijn huis uitgevoerd met een Domoticz systeem, draaiend op een Raspberry Pi, wat ook doormiddel van Apple HomeKit en Siri te besturen is. Al enige tijd ben ik op zoek naar een camera met de juiste functionaliteiten die ook met HomeKit te koppelen is én er ook nog eens stijlvol uitziet.

Algemene indruk en installatie

De eerste indruk van de camera bij binnenkomst is heel belangrijk. Wat vinden de gezinnen van de installatie, de montage en het design van deze camera?

Gezin 1 (familie Slaats)

De camera is een mooi klein apparaat dat je op vele plekken in huis kan plaatsen. Hij valt niet op tussen de planten potten of in de boekenkast. De camera is in hoogte en laagte te verplaatsen op het houdertje om de ideale hoek te bepalen. De camera heeft een groothoeklens om een breed zicht te krijgen. De camera installeren is heel gemakkelijk en snel via de Protect-app van Somfy. Deze vertelt precies wat je moet doen bij de installatie en het plaatsen van de Somfy Indoor Camera.

Gezin 2 (familie Janson)

De camera komt in een stijlvol doosje, met bijgevoegd een adapter, kabel (micro-usb) en een voet. Deze voet is magnetisch te bevestigen aan de camera. Mocht je de camera op willen hangen, dan kun je hiervoor een montagekit bestellen voor ongeveer 30 euro. De camera ziet er stijlvol uit, en misstaat niet in je huis. De behuizing is van plastic en voelt over het algemeen stevig aan. Het privacy-luikje van de camera voelt echter een stuk minder stevig aan en je moet dus goed oppassen hoe je de camera vastpakt bij het verplaatsen. De kabel is 1,5 meter lang. Hier moet je dus rekening mee houden bij het bedenken van een locatie voor de camera.

Gezin 3 (familie Deetman)

De installatie verliep moeiteloos. Behalve de Somfy Indoor Camera bevat de doos twee onderdelen, namelijk een lange witte mini-usb-kabel en een poweradapter van 5V voor de camera. De cameravoet is uitgerust met een magneetvoetje die de ronde vorm vlak op een ondergrond doet staan. Door de magnetische bevestiging is het eenvoudig de camera iets voorover en achterover af te stellen op de ruimte die je in beeld wil hebben. Met de Quick user manual waarin je alle stappen simpel kunt volgen heb je binnen vijf minuten de camera gekoppeld met je wifi netwerk en zichtbaar gekregen in de Somfy Protect-app.

Functionaliteit

Een belangrijk onderdeel van een slimme camera is natuurlijk het gebruiksgemak. Welke functies worden door de gezinnen het meest gebruikt en is de app gebruiksvriendelijk? En waarom past de camera perfect in het dagelijks leven?

Gezin 1 (familie Slaats)

De camera is op verschillende manieren te gebruiken. Er is een agenda in de app waardoor je de tijden en dagen kan instellen dat de camera geactiveerd moet worden of gedeactiveerd moet worden. Het is ook mogelijk met GPS te werken zodat de camera weet wanneer je van huis vertrekt of weer arriveert. De camera activeert zichzelf als ik het huis verlaat en begint na 30 seconden met filmen. Een voordeel van de Somfy Indoor Camera is dat de camera een schuif aan de voorzijde heeft dat zichzelf sluit voor de lens als de camera niet geactiveerd is. Dit is een mooie functie voor de privacy van ons. De Somfy Protect-app is ook duidelijk en makkelijk te bedienen.

Gezin 2 (familie Janson)

Waar de camera zich kan onderscheiden van andere camera’s is het privacy-luik. Wanneer de camera niet actief is, schuift het luikje automatisch voor de lens. Dit was voor mijn vriendin toch wel een pluspunt van de camera, omdat je daardoor zekerheid hebt dat niemand kan meekijken wanneer de camera niet gebruikt wordt.

Waar kan een fabrikant zich onderscheiden? Dat kan op functionaliteit van de camera, of op gebruiksgemak en functionaliteit in de bijbehorende app. Somfy heeft zich duidelijk gefocust op het aanbieden van makkelijk te bedienen totaaloplossingen voor thuisbeveiliging. De Somfy Protect-app is makkelijk te gebruiken en heeft genoeg instellingen om de camera naar je hand te zetten. Zo kun je onder andere de bewegingsgevoeligheid en het bewakingsgebied van de camera instellen. Maar de belangrijkste functie voor ons was het instellen van de tijdsvakken waarin de bewegingsdetectie actief is en uiteraard het bekijken van de beelden van de camera. Het instellen van de tijdvakken is vrij simpel.

Gezin 3 (familie Deetman)

Een extra goede eigenschap is de schuif die voor de lens schuift als er personen aanwezig zijn. Zo wordt de privacy optimaal gegarandeerd. Dit is fijn voor bezoekers die mogelijk erg op hun privacy gesteld zijn. De mogelijkheid om de schuif automatisch te laten werken gaat via GPS locatie van de telefoon waarop de app is geïnstalleerd. Het is mogelijk meerdere gezinsleden toe te voegen op deze app. Anderzijds kan er in de app handmatig op ‘’activeren privacy’’ worden geklikt en zal ook de schuif voor de lens zakken.

De functie bewegingsmelding is erg goed. Er moet echt een goede beweging zijn voordat er wat wordt door gegeven. Dit is ook weer in drie verschillende gevoeligheden af te stellen. Ik zou dit graag nog wat gevoeliger hebben gehad voor de baby. Bij het verlaten van het huis word je gevraagd of je de bewegingsdetectie wil inschakelen om zo je huis optimaal te bewaken waarna bij thuiskomst de schuif weer voor de lens schuift. Minpuntje is wel dat dit ook gevraagd wordt terwijl er nog iemand in huis is die de app ook gebruikt. De app zou dan de vraag niet moeten stellen.

Kwaliteit

We willen natuurlijk alles weten over de kwaliteit van de camera. Hoe is de beeldkwaliteit? Hoe goed zijn de notificaties? Wat waren de plus- en minpunten? En wat is de toegevoegde waarde van de camera in de specifieke situatie?

Gezin 1 (familie Slaats)

De videoweergave is van hoge kwaliteit, alles is perfect te zien op zowel foto’s als filmpjes. En zowel overdag als gedurende de nacht is er voldoende detail zichtbaar om te zien wat er gebeurt en wie er in huis is. Het is ook mogelijk om in de app live mee te kijken en met je vingers te kunnen inzoomen en uitzoomen. De kwaliteit van het beeld gaat dan wel wat achteruit, maar je zoomt in op de telefoon en niet met de lens van de camera.

Een minpuntje van de Somfy Protect-app was dat als ik het geluid wilde instellen als alarm, dat ik dit via de app instellingen van mijn telefoon moest doen en dat het niet mogelijk was om dit in de app van Somfy zelf te kunnen instellen. Dit heb ik zelf uitgevogeld en heeft ook even geduurd voordat ik er achter kwam.

Gezin 2 (familie Janson)

De slaapkamer heeft op zich voldoende bereik, maar dit bleek in ieder geval niet voldoende om de beelden op FHD-kwaliteit te streamen. Pas toen we de camera in de woonkamer plaatsten konden we het goed benutten. De beelden van de camera zijn goed, alleen is de witbalans bij daglicht niet optimaal. Als iemand vol in het zonlicht staat, is zijn of haar gezicht niet goed zichtbaar. Verder werkten de ingestelde tijdslots erg goed. Zo ging de privacymodus aan voor we ‘s ochtends beneden kwamen en ging deze weer uit wanneer we naar bed gingen. De camera is echt gemaakt voor het bewaken van je eigendom, al moet je wel oppassen welk noodnummer je instelt in combinatie met de gevoeligheid van het systeem.

Gezin 3 (familie Deetman)

De camera is uitgerust met drie modi voor de videokwaliteit, waarvan de middelste (HD) qua snelheid en scherpte het best te gebruiken is. Full HD is erg traag op je wifi-netwerk en loopt veel achter op de werkelijkheid. In de nacht ondersteunen infrarood leds de camera met een uitstekend zicht voor ruimtes zoals je woonkamer. Alles is goed te onderscheiden in de ruimte, ook al is het pikdonker. Geluid wordt luid en duidelijk opgevangen door de microfoon die in de camera is ingebouwd en alles is via de app goed te verstaan. Ook is het mogelijk om terug te praten. Dit gaat helaas vrij hard en is niet qua volume in te stellen. Videomateriaal wordt in de cloud opgeslagen maar wil je het lang bewaren moet je ervoor betalen. Helaas kun je video’s niet lokaal opslaan, op bijvoorbeeld een NAS.

Smarthome-integratie

De Somfy Indoor Camera kan in combinatie met andere platformen of apparaten gebruikt worden, wat handig is om de camera met de rest van je slimme apparaten te automatiseren. Denk aan Apple HomeKit, spraakbediening of een ander platform. Hoe hebben de gezinnen dit gedaan en hoe beviel dit?

Gezin 1 (familie Slaats)

Wij hebben geen functies gebruikt zoals Apple HomeKit, Google Assistant of IFTTT.

Gezin 2 (familie Janson)

Het deel waar ik echt naar uitkeek, was het testen van de camera met een smarthomesysteem. Zelf heb ik Home Assistant draaien en voor de test heb ik nog de beschikking over een Google Home Mini, deze twee systemen kon ik dus testen. De integratie van de camera met Home Assistant gaat via de Somfy Open Api-plugin. Wanneer de camera is geïntegreerd, krijg je de status van de camera en bewegingsdetectie tot je beschikking. Ik had gehoopt dat ik de beelden via een rtsp/onvif-protocol kon bereiken, zodat ik deze direct via Home Assistant kon zien. Daarmee zou ik de camera van het internet kunnen afsluiten. Dit was echter niet het geval, dus ik heb het bij een aantal automations met bewegingsmeldingen gelaten.

Ook wilde ik kijken welke mogelijkheden ik had om de camera te combineren met Google Home en te gebruiken via de app, of door spraakbediening. In de app van Somfy kun je de apparaten koppelen aan een Alexa-, HomeKit- of Nest-account. Aangezien je Nest-account geen Google Home is, heb je beperkte mogelijkheden. Waar de koppeling vooral voor bedoeld is, is om de Nest-thermostaat automatisch aan te laten slaan bij aanwezigheid. Dit kon ik echter niet testen, aangezien ik geen Nest-thermostaat heb. Ook de oplossing die online werd geboden, om de Somfy camera via Google Assistant zelf te koppelen, bracht geen soelaas. Hierbij moet het commando ‘talk to Somfy’ worden gegeven, waarna je het moet kunnen koppelen. Bij mij werden echter alleen de zoekresultaten gegeven waar ik dat commando vandaan had, en niet de actie om de camera aan Google Assistant te koppelen.

Reactie Somfy: De Somfy Indoor Camera is met betrekking tot Google Assistent alleen via IFTTT compatible. Dit heeft te maken met een taalrestrictie. Het commando “Talk to Somfy” is op dit moment alleen te gebruiken wanneer je taalinstellingen van je smartphone in het Engels, Frans of Duits zijn. Op deze manier wordt de app ook automatisch in die taal geïnstalleerd. Somfy verwacht binnenkort de Nederlandse taal te integreren in Google Assistant.

Gezin 3 (familie Deetman)

Omdat we een Domoticz domoticasysteem hebben draaien op een Raspberry Pi die via Homebridge ook via Apple HomeKit kan worden aangestuurd, heb ik de camera aangemeld in Apple HomeKit. Zoals we gewend zijn van Apple ging dit moeiteloos binnen een paar minuten. Op de doos van de camera zit een QR-code, scan deze met de iPhone om toe te voegen in HomeKit en binnen enkele seconden kun je de camera vinden in de Home app van Apple. Ook kun je acties starten wanneer de Camera Beweging detecteert, ideaal dus.

Conclusie

Na vier weken intensief gebruik komen alledrie de gezinnen tot een conclusie. Wat is hun oordeel over de Somfy Indoor Camera? En zouden ze deze slimme camera aanraden?

Gezin 1 (familie Slaats)

De camera is aanrader voor iedereen die het een beetje veiliger wil hebben in huis. Een vriend van mij heeft de camera in onze testperiode ook aangeschaft, nadat ik erover verteld heb. Een pluspunt is dat de camera zichzelf sluit bij binnenkomst of als het via de agenda van tevoren ingesteld is. Een minpunt is dat als je het alarm wilt instellen dat dit buiten de app van Somfy om moet. Ik geef het product vier sterren. Als het alarm via de app ingesteld kon worden dan had ik er vijf voor gegeven.

Gezin 2 (familie Janson)

De Somfy camera is een goede camera als je een makkelijke totaaloplossing zoekt waarmee je je hele huis wilt beveiligen en je niet teveel kaas hebt gegeten van ‘smarthoming’. De camera is eenvoudig te installeren en het gebruik van de app is makkelijk.

Mocht je wat meer willen, dan zou ik toch verder kijken. De camera is vrij prijzig (vanaf 125 euro) en als je de camera op wilt hangen, ben je nog eens een paar tientjes kwijt voor een muurbevestiging. Daarnaast is de camera in combinatie met Home Assistant geen aanrader. De informatie die je tot je beschikking hebt is vrij summier en geen uitbreiding op wat je al vanuit de app krijgt. Aan alles proef je dat Somfy eigenlijk het liefst heeft dat je het gehele Protect-pakket (centrale, deur- en raamsensoren, binnensirene, bewegingsmelder en keyfobs) koopt. Wij geven de Somfy Indoor Camera drie van de vijf sterren, maar onze zoektocht naar een goede camera, met rtsp/onvif, gaat gewoon door.

Gezin 3 (familie Deetman)

De camera oogt stijlvol en valt als de schuif voor de lens zit niet direct op in de ruimte. De functie met die schuif spreek ons het meest aan met het oog op de privacy. De app is eenvoudig om te gebruiken en is overzichtelijk. De smarthome-integratie is een groot pluspunt omdat je zo de camera nog meer invulling kan geven in bestaande systemen. Enige minmunten zijn de vertraging wanneer full hd-optie in beeldkwaliteit is geselecteerd, de vraag om het alarm in te schakelen terwijl er nog iemand thuis is en het ontbreken van een mogelijkheid om videomateriaal zelf op te slaan op bijvoorbeeld een NAS. Wij geven het product vier sterren.

Volledige reviews en meer informatie

Na ruim een maand testen mogen we stellen dat de drie gezinnen gematigd positief tot heel positief zijn over de Somfy Indoor Camera, maar dat de camera niet bij iedereen aan alle wensen voldoet. Wil je weten of de camera aan jouw wensen voldoet? Meer informatie over deze slimme camera vind je terug op de website van Somfy. Lees ook de volledige reviews van de gezinnen die de Somfy Indoor Camera getest hebben;

Familie Slaats
Familie Janson
Familie Deetman


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)