Introductie
Veiligheid, het lijkt tegenwoordig overal een issue. Veiligheid op straat, veiligheid thuis en digitale veiligheid. Zo ook bij ons thuis, nog een gezin van 3: Leonie, Marc, ons zoontje van 2 en een kleine op komst. Vanaf het moment dat we wisten dat nummer 2 er aan zit te komen, ga je denken in oplossingen. Waar moet de kleine komen, hoe gaan we het regelen en hoe doen we het met babyfoons?
Zelf ben ik best technisch georiënteerd. Zo wist ik als achtjarige bij ons thuis de stoppen al te laten springen omdat ik een kapotte ventilator wel even ging fixen. Gelukkig doe ik het tegenwoordig wel iets beter! Mijn partner heeft wat minder interesse en is al blij als de wifi gewoon werkt. Maar goed, de babyfoon, daar begon onze (mijn) zoektocht, waar we bij nummer 1 uit veiligheid een babyfoon via radiofrequentie namen, wilde ik nu iets verder kijken. Dus verplaatste ik mijn zoekgebied naar ip-camera’s. Het liefst eentje die ik op Home Assistant kan aansluiten en kan afsluiten van het internet. Toen ik de mogelijkheid zag om de Somfy Indoor Camera voor Smarthome Magazine te testen, bood ik me om deze reden aan.
Eerste indruk
De camera komt in een stijlvol doosje, met bijgevoegd een adapter, kabel (micro-usb) en een voet. Deze voet is magnetisch te bevestigen aan de camera. Mocht je de camera op willen hangen, dan kun je hiervoor een montagekit bestellen voor ongeveer 30 euro. De camera ziet er stijlvol uit, en misstaat niet in je huis. De behuizing is van plastic en voelt over het algemeen stevig aan. Het privacy-luikje van de camera voelt echter een stuk minder stevig aan en je moet dus goed oppassen hoe je de camera vastpakt bij het verplaatsen. De kabel is 1,5 meter lang. Hier moet je dus rekening mee houden bij het bedenken van een locatie voor de camera.
Installatie
De installatie van de camera is vrij eenvoudig. Eerst moet je de app downloaden, vervolgens de camera inpluggen en deze verbind vervolgens via bluetooth met de camera om de installatie te vervolgen. De camera wordt verbonden met je wifi-netwerk en de Somfy cloud. Na de basisinstallatie kun je nog allerlei settings instellen. Zo kun je een gebied op beeld instellen waar bewegingsdetectie actief is, een telefoonnummer dat wordt gebeld bij activiteit (dit is standaard het alarmnummer) en bijvoorbeeld een tijdschema wanneer de camera actief moet zijn.
Functionaliteit en de app
De camera
De Somfy Indoor Camera is een door Somfy ontwikkelde camera, die binnen de lijn Home Alarm valt. De camera kun je dus heel makkelijk op andere producten uit die lijn aansluiten, en dit is ook duidelijk de opzet van het product. De camera bevat een 130° lens, heeft infrarood nachtvisie, bewegingsmelding, uiteraard een microfoon, maar ook een speaker functie. Eigenlijk alles wat de gemiddelde ip/beveiligingscamera tegenwoordig heeft.
Privacy
Waar de camera zich kan onderscheiden van andere camera’s is het privacy-luik. Wanneer de camera niet actief is, schuift het luikje automatisch voor de lens. Dit was voor mijn vriendin toch wel een pluspunt van de camera, omdat je daardoor zekerheid hebt dat niemand kan meekijken wanneer de camera niet gebruikt wordt.
De app
Waar kan een fabrikant zich onderscheiden? Dat kan op functionaliteit van de camera, of op gebruiksgemak en functionaliteit in de bijbehorende app. Somfy heeft zich duidelijk gefocust op het aanbieden van makkelijk te bedienen totaaloplossingen voor thuisbeveiliging. De Somfy Protect App is makkelijk te gebruiken en heeft genoeg instellingen om de camera naar je hand te zetten. Zo kun je onder andere de bewegingsgevoeligheid en het bewakingsgebied van de camera instellen.
Zo kun je een groep aanmaken die toegang heeft tot de beelden van de camera, die trouwens 7 dagen worden opgeslagen. In ons geval bestond de groep uit mijn partner en ik. Maar je kunt ook een gemeenschap opzetten met bijvoorbeeld familie, vrienden of buren die worden gewaarschuwd bij een inbraak.
Maar de belangrijkste functie voor ons was het instellen van de tijdsvakken waarin de bewegingsdetectie actief is en uiteraard het bekijken van de beelden van de camera. Het instellen van de tijdvakken is vrij simpel. Je geeft dagen aan en de tijd dat de camera aan of uit moet. Wil je beelden bekijken van de camera, dan ben je zo in het overzicht. Het kan echter even duren voor de beelden getoond worden en een aantal keer werd er helemaal geen beeld getoond, terwijl de camera aan was en de verbinding op dat moment goed was.
De Somfy Indoor Camera in gebruik
In de weken dat ik de camera heb kunnen testen, hebben we deze op twee verschillende plekken in het huis gebruikt. Allereerst de slaapkamer van ons zoontje, vervolgens in de woonkamer.
Bereik
De slaapkamer heeft op zich voldoende bereik, maar dit bleek in ieder geval niet voldoende om de beelden op FHD kwaliteit te streamen. Pas bij SD kwaliteit kon er een goede stream plaatsvinden. Ter vergelijking, een Ezviz C3W had hier op dezelfde locatie geen moeite mee. Nb. Het wifi-signaal heeft op deze locatie een sterkte van -66dBm.
Pas toen we de camera in de woonkamer plaatsten konden we het goed benutten. De beelden van de camera zijn goed, alleen is de witbalans bij daglicht niet optimaal. Als iemand vol in het zonlicht staat, is zijn of haar gezicht niet goed zichtbaar. Verder werkten de ingestelde tijdslots erg goed. Zo ging de privacymodus aan voor we ‘s ochtends beneden kwamen en ging deze weer uit wanneer we naar bed gingen.
Notificaties
Het systeem van Somfy is wel wat beperkt wat betreft notificaties. Je kunt bij het installeren een noodnummer instellen wat gebeld wordt bij een inbraak. Verder krijg je een notificatie wanneer de camera aan of uit gaat. Je hebt niet echt mogelijkheden om zelf notificaties in te stellen.
Bewaking
De camera is echt gemaakt voor het bewaken van je eigendom, al moet je wel oppassen welk noodnummer je instelt in combinatie met de gevoeligheid van het systeem. Gelukkig had ik mijn nummer als noodnummer ingesteld toen ‘s nachts een kat voor het raam aan het paraderen was. Al kostte het me wel mijn nachtrust!
Smarthome-integratie
Het deel waar ik echt naar uitkeek, was het testen van de camera met een smarthomesysteem. Zelf heb ik Home Assistant draaien en voor de test heb ik nog de beschikking over een Google Home Mini, deze twee systemen kon ik dus testen.
Home Assistant
De integratie van de camera gaat via de Somfy Open Api plugin, waar je de meeste Somfy producten mee kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld luiken voor de ramen. Maar hiermee kun je dus ook de camera in Home Assistant integreren. Dit gaat via een api die je moet instellen in het systeem van Somfy.
Wanneer de camera is geïntegreerd, krijg je de status van de camera en bewegingsdetectie tot je beschikking. Ik had gehoopt dat ik de beelden via een rtsp / onvif protocol kon bereiken, zodat ik deze direct via Home Assistant kon zien. Daarmee zou ik de camera van het internet kunnen afsluiten. Dit was echter niet het geval, dus ik heb het bij een aantal automations met bewegingsmeldingen gelaten.
Google Assistant
Ook wilde ik kijken welke mogelijkheden ik had om de camera te combineren met Google Home en te gebruiken via de app, of door spraakbediening. In de app van Somfy kun je de apparaten koppelen aan een Alexa-, HomeKit- of Nest-account. Aangezien je Nest-account geen Google Home is, heb je beperkte mogelijkheden. Waar de koppeling vooral voor bedoeld is, is om de Nest thermostaat automatisch aan te laten slaan bij aanwezigheid. Dit kon ik echter niet testen, aangezien ik geen Nest thermostaat heb.
Ook de oplossing die online werd geboden, om de Somfy camera via Google Assistant zelf te koppelen bracht geen soelaas. Hierbij moet het commando ‘talk to Somfy’ worden gegeven, waarna je het moet kunnen koppelen. Bij mij werden echter alleen de zoekresultaten gegeven waar ik dat commando vandaan had, en niet de actie om de camera aan Google Assistant te koppelen.
Reactie Somfy: Wij zijn op dit moment alleen met Google Assistant compatible via IFTTT. Dit heeft te maken met een talenrestrictie. We zijn druk bezig om ook de Nederlandse taal te integreren in Google Assistant.
Conclusie
De Somfy camera is een goede camera als je een makkelijke totaaloplossing zoekt waarmee je je hele huis wilt beveiligen en je niet teveel kaas hebt gegeten van ‘smarthoming’. De camera is eenvoudig te installeren en het gebruik van de app is makkelijk.
Mocht je wat meer willen, dan zou ik toch verder kijken. De camera is vrij prijzig (vanaf 125 euro), de verbinding is alleen draadloos mogelijk (en kan dus verstoord worden) en als je de camera op wilt hangen, ben je nog eens een paar tientjes kwijt voor een muurbevestiging. Daarnaast is de camera in combinatie met Home Assistant geen aanrader. De informatie die je tot je beschikking hebt is vrij summier en geen uitbreiding op wat je al vanuit de app krijgt. Aan alles proef je dat Somfy eigenlijk het liefst heeft dat je het gehele Protect-pakket (centrale, deur- en raamsensoren, binnensirene, bewegingsmelder en keyfobs) koopt.
Wij geven de Somfy Indoor Camera drie van de vijf sterren, maar onze zoektocht naar een goede camera, met rtsp/onvif, gaat gewoon door.