De afgelopen maanden zijn we flink opgeschoten met de bouw van ons slimme huis, maar toch is er wat vertraging ingeslopen. Door leveringsproblemen en wat kleine onvoorziene omstandigheden is de oplevering een paar weken verschoven, maar dat gaf ons ruim de tijd om naar de inrichting te kijken. Waar staan we precies? In dit artikel een korte update.
Wat is het FWD Smart Living Project?
Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.
Bouwupdate
We zijn inmiddels zeven maanden bezig met de bouw van ons slimme huis en de allereerste planning volgend zouden we over ruim een maand het huis al in kunnen. Dat is echter een ideaalplaatje dat bijna nooit haalbaar is, zo hebben wij inmiddels ook ervaren. De oplevering staat nu gepland voor half juli, maar ondanks de vertraging is er een hoop gedaan.
Het huis heeft zijn uiteindelijke vorm inmiddels gekregen, de dakplaten zijn op het dak gelegd en het grootste deel van de bakstenen in de buitenmuur is geplaatst. De overkapping en carport zijn opgetrokken en de kozijnen zijn geplaatst. Ook is er binnen reeds begonnen met het plaatsen van gipsplaten, het sluiten van de vliering en het afwerken van de E- en W-installaties. In onderstaande slider vind je een impressie van de werkzaamheden tot nu toe.
Onlangs hebben we ook een video gemaakt met een drone, waarmee je een mooie indruk van het huis en de locatie krijgt.
Uitdagingen en lange levertijden
De afgelopen maanden zijn niet zonder uitdagingen (soms toch wel problemen genoemd) gegaan. Zo was er geen isolatiemateriaal meer voorhanden door leveringsproblemen, iets wat ook terugkwam tijdens de bestelling van het hout voor de gevelbekleding. Volgens leveranciers is er veel meer vraag dan aanbod en daarom is het erg lastig om aan sommige materialen te komen. Het lijkt wel alsof iedereen momenteel een huis bouwt.. De oorzaak ligt echter niet alleen bij een grotere vraag. Ook zijn er weinig containers voorhanden om spullen te verschepen en hebben veel fabrieken tijdens de lockdown stilgelegen. Het zijn problemen waar we zelf niets aan kunnen doen, dus kwamen we niet onder het verschuiven van de oplevering uit.
Het grote voordeel van deze tijden waarin we veel thuiswerken is dat we ook veel op de bouw aanwezig kunnen zijn. Juist het aanwezig zijn zorgt ervoor dat we snel problemen kunnen ondervangen en kunnen schakelen met de aannemer en installateurs. Tijdens elk bezoek lopen we alles even na, want je komt gegarandeerd zaken tegen die je zelf misschien anders of verkeerd ingeschat had. Zo bleken de koven voor de Luxaflex Duettes in de erker precies boven het raambeslag te hangen waardoor de Duettes op de klink van het raam zouden vallen. Hier is nooit rekening mee gehouden tijdens het uittekenen van de installatie en valt dan ook vaak pas te laat op. Gelukkig zijn we daar op tijd achter gekomen door op locatie te bedenken hoe zaken eruit gaan zien en moeten werken. Ook bleken sommige stopcontacten toch niet helemaal goed uit te komen op de bedachte positie en stonden we voor een uitdaging om de profielen voor de ledstrips in de overkapping weg te werken. Door ijzeren spanten en het geplaatste regelwerk bleken de profielen niet te passen en dus moesten er andere, minder diepe, profielen gevonden worden. Zelf korte lijntjes houden met installateurs en leveranciers zorgt ervoor dat je deze problemen snel kunt oplossen.
Aanwezig zijn is dus erg belangrijk gebleken, want er zijn altijd zaken die niet lopen zoals verwacht. Als je dit tijdig kunt ondervangen scheelt het in kosten en moeite. Toch kom je ook zaken tegen waar je op dat moment even niets aan kunt doen. Zo bleken de geplaatste kozijnen op sommige plekken beschadigd. Even kozijnen wisselen is geen optie, dus in samenspraak met de leverancier is besloten de kozijnen te repareren zodra het huis grotendeels afgewerkt is.
Inrichting en voorbereidingen tuin
Op het gebied van domotica staan de werkzaamheden momenteel op een laag pitje. De plannen zijn duidelijk en de producten worden verzameld. Dit gaf ons de ruimte om alvast aan de inrichting te gaan denken. In de afgelopen maand hebben we – op afspraak – nagenoeg alle benodigde meubels en accessoires verzameld.
Ondertussen zijn we ook druk bezig met de voorbereidingen voor de tuin. Natuurlijk krijgt de tuin ook een aantal slimme functies, waaronder een slim irrigatiesysteem, slimme verlichting en een robotgrasmaaier. Op dit moment wordt het beplantingsplan uitgewerkt, waarna we aan het verlichtingsplan beginnen. Binnenkort publiceren we een uitgebreid artikel over de plannen met de tuin en welke producten we precies gaan inzetten.
Artikelen tot nu toe
Sinds de start van de bouw hebben we al diverse artikelen gepubliceerd over de smarthome-producten die we gaan gebruiken en hoe we die precies gaan gebruiken. Ook zijn we dieper ingegaan op zaken waar je op moet letten als je een slim huis gaat bouwen of je bestaande huis een slimme make-over wilt geven. Hieronder vind je de reeds gepubliceerde artikelen.
- Het belang van een smarthomeplan
- De techniekruimte is het brein van je huis
- De smarthomehub, protocollen en productgroepen
- Energie en binnenklimaat (deel 1)
- Energie en binnenklimaat (deel 2)
- Verlichting aangestuurd met sensoren, actoren en schakelaars
- Dakramen, raamdecoratie en zonwering
- Het draadloze en bekabelde thuisnetwerk
- Beveiliging met camera’s, deursloten en het alarmsysteem
- Slimme apparatuur voor drogen, wassen en koken
- Een NAS als centraal punt in het slimme huis
- Entertainment met multiroom audio, televisies en mediaspelers
De komende maanden
Langzaamaan gaan we richting de afwerking van het huis. Deze week worden de steigers aan de buitenzijde opgebouwd, waarna aan het pleisterwerk begonnen kan worden. Ook zal binnen twee weken aan het stucwerk binnen begonnen worden. Volgende week wordt aan het dak begonnen, waarmee ook de drie dakramen geplaatst worden. Half mei wordt de cementdekvloer gestort en in de eerste week van juni begint het schilderwerk.
De verslaggeving gaat de komende tijd ook door. Volgende maand duiken we dieper in de plannen voor de tuin. We bespreken de keuzes die we gemaakt hebben, alternatieven die gebruikt kunnen worden en wat we precies willen bereiken met deze producten. Nadat we alle productgroepen en daartoe behorende producten en keuzes beschreven hebben starten we de tweede fase. Hierin komen alle productgroepen nogmaals aan bod, maar dan kijken we naar de installatie en plaatsing. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.
Houd de website en social media in de gaten!
Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.
Reacties (2)