Eind 2021 hebben we onze round-up gepubliceerd over het FWD Smart Living Project, maar dat betekent niet dat dit project helemaal afgerond is. We blijven ons smarthome verbeteren, vernieuwen en aanvullen. Zo hebben we vorig jaar de slimme autolader aan het project toegevoegd en eerder dit jaar hebben we uitgebreid geschreven over een nieuw systeem voor het verwarmen en koelen van de woning. In dat artikel keken we naar de keuze en de installatie, in dit artikel gaan we verder in op het gebruik. Benieuwd naar de installatie van andere producten en productgroepen in huis? Lees dan verder op onze projectpagina.
In dit artikel over het Smart Living Project bespreken we het vervangen van ons slimme systeem voor verwarmen en koelen. We gaan voor een alles-in-één-systeem maar laten de koppeling met Homey in stand.
Wat is het FWD Smart Living Project?
Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.
Van Z-Wave naar Honeywell Home evohome
In ons eerder gepubliceerde artikel lees je alles over de keuze om voor een nieuw systeem voor verwarmen en koelen te gaan, maar kort gezegd zijn we overgestapt van een systeem met losse Z-Wave componenten naar een alles-in-één systeem. De belangrijkste redenen hiervoor waren het gebruiksgemak, een altijd werkende back-up als het domoticasysteem uitvalt, eenvoudigere installatie, eenvoudigere flows (scenario’s) en geen gedoe meer met losse componenten die allemaal op hun eigen manier het systeem kunnen beïnvloeden.
We maken gebruik van het Honeywell Home evohome-systeem, dat in ons geval bestaat uit twee HCC100 Multizone-regelaars (een boven en een beneden). Op de begane grond wordt de HCC100 gekoppeld met de circulatiepomp, die aangestuurd wordt op basis van de status van de 24 kleppen. We hebben er daarnaast voor gekozen de koelmodus van de warmtepomp uit te lezen met evohome, aangezien de weersafhankelijke regeling in ons geval prima werkt. De HCC100 weet dus of de warmtepomp aan het koelen of verwarmen is, waar het openen en sluiten van de kleppen dan op aangepast wordt. Je kunt er ook voor kiezen om het koelen handmatig op het evohome bedienpaneel in te schakelen, waarna de warmtepomp omschakelt op basis van een signaal van evohome. In elke ruimte hebben we een Honeywell Home DT4 thermostaat geplaatst. Dit is een draadloze thermostaat die middels RF communiceert met het evohome bedienpaneel. Heb je al leidingen of kabels liggen, dan kun je ook kiezen voor de bedrade variant. Maar, we kunnen al verklappen dat de draadloze communicatie in een zeer goed geïsoleerd huis met een volgestopte verdiepingsvloer perfect werkt.
Een groot voordeel van evohome is dat het zelflerende algoritmes bevat die het verwarmen of koelen van een ruimte efficiënter maken. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken, is de kans op een hogere of lagere temperatuur dan gewenst kleiner en is de kans op een stabiele en comfortabele ruimtetemperatuur groter.
Het Honeywell Home evohome-systeem is volledig op zichzelf te gebruiken, zonder tussenkomst van een hub zoals de Homey Pro. Binnen de evohome-omgeving (de Home-app) en op het evohome bedienpaneel kun je zelf de gewenste temperaturen instellen voor elke zone, de namen van zones aanmaken, schema’s instellen, een tijdelijke boost- of ecomodus activeren, de afwezigheidmodus inschakelen, een schema voor een vrije of speciale dag aanmaken en het systeem geheel uitschakelen. Je kunt er alle kanten mee op en het systeem leert het gedrag van jouw verwarmings- en koelingscircuit automatisch kennen. Dat betekent bijvoorbeeld dat bepaalde kleppen langer open blijven of eerder opengaan wanneer een specifieke ruimte snel afkoelt.
Het evohome-systeem kan ook kijken naar het weer en de vooruitzichten en hier het gedrag op aanpassen. Komt er bijvoorbeeld een ijskoude nacht aan, dan zorgt evohome ervoor dat zones die in de winter sneller koud aanvoelen iets hoger verwarmd worden. Het omgekeerde geldt voor een milde dag in de winter, waarbij je verschillende zones kunt uitsluiten van verwarmen om energie te besparen. Tot slot zijn er twee ‘Optimalisaties’. Je kunt kiezen voor de Adaptieve start, waarmee het systeem de aanwarmtijd van een ruimte leert kennen en de inschakeltijd hierop aanpast zodat je precies op het juiste moment de juiste temperatuur in een ruimte hebt. Optimum stop werkt hetzelfde, zodat de verwarming eerder dichtgaat en je precies op het moment dat de temperatuur verlaagd mag worden ook een lagere temperatuur krijgt. Dit bespaart energie. Let wel dat deze optimalisaties alleen werken wanneer je een schema binnen evohome gemaakt hebt. Heb je een continu schema (zonder temperatuurveranderingen binnen evohome) zoals wij hebben, dan werkt dit vanzelfsprekend niet.
Op zichzelf werkt het Honeywell Home evohome-systeem vrijwel perfect. Afgelopen zomer heeft het systeem het koelen van het huis geregeld en inmiddels wordt er al een paar weken verwarmd. Dit verloopt zonder problemen, ook qua (draadloze) communicatie tussen alle apparaten. Het systeem weet de ruimtes op de juiste momenten op de juiste temperatuur te krijgen, zonder tussenkomst van de eindgebruiker. Als we dan toch iets te klagen moeten hebben is het dat de Home-app wat minimaal is en soms vrij langzaam de meest recente temperaturen toont. Overigens hebben wij het systeem alleen getest in een situatie waarbij de warmtepomp zelf sturend is. Deze bepaalt of het systeem koelt of verwarmd, en deze bepaalt weersafhankelijk wat de temperatuur van het buffervat is.
Automatiseren met Homey Pro
Wat moeten we dan nog doen met onze smarthomehub, de Homey Pro? In principe hoef je daar niets mee te doen als je zelf met evohome aan de slag gaat, maar wij willen natuurlijk alles centraal aangestuurd hebben, vanuit de Homey Pro. Om deze reden laten we Homey bepalen wat er gebeurt met de temperaturen. Hiervoor hebben we een Advanced Flow opgezet, waarmee bepaald wordt op welk moment welke temperatuur ingesteld wordt.
Het Honeywell Home evohome-systeem wordt met de Homey Pro gekoppeld middels een door Resideo zelf ontwikkelde Homey-app. Het is een kwestie van inloggen via de api en de thermostaten en het evohome bedienpaneel worden automatisch aan jouw Homey toegevoegd. Vervolgens kun je deze apparaten in de juiste zones plaatsen en aan de slag met de flows (scenario’s).
Je kunt ervoor kiezen de speciale schema’s van de evohome alsnog te gebruiken in Homey. Via het bedienpaneel krijg je namelijk de opties ‘uit’, ‘eco’, ‘vrije dag’, ‘speciale dag’ en ‘afwezig’ te zien. Heb je hiervoor een speciaal schema in evohome aangemaakt, dan kun je dit schema dus via Homey activeren. Wij kiezen ervoor om alles via Homey in te stellen, dus bij afwezigheid wordt door Homey de temperatuur aangepast in plaats van een schema opgestart. Daarbij veranderen we zo min mogelijk van temperatuur aangezien we vloerverwarming hebben en je dus niet binnen een dag van temperatuur gaat wisselen.
In onderstaande flow (open in volledig venster voor de details) zie je eigenlijk maar twee variabelen terug. Allereerst wordt er gekeken of de warmtepomp in koelmodus of verwarmmodus staat. Afhankelijk hiervan worden de bovenste of onderste flows uitgevoerd. Daarnaast wordt er gekeken of de vakantiemodus aan- of uitstaat. Dit betekent dat we voor een paar dagen over langer weg zijn en de temperaturen hierop aangepast mogen worden. De specifieke temperaturen staan allemaal in een variabele. Bijvoorbeeld ‘eerste verdieping aanwezig’ staat op 17 graden en ‘eerste verdieping aanwezig koelen’ staat op 21 graden. Deze variabelen stel je van te voren voor elke gewenste zone en situatie in, zodat je ze later aan de Advanced Flow kunt toevoegen.
Misschien valt het je op dat we middenin de flows voor verwarmen ook het weer hebben meegenomen. We kijken naar de weersvooruitzichten voor vandaag en morgen, puur voor de begane grond (woonkamer en werkkamer). Als het vandaag of morgen warmer dan 11 graden is dan gebruiken we de variabele voor de begane grond waarmee de thermostaten op 20 graden ingesteld worden. Wordt het vandaag of morgen 11 graden of kouder, dan wordt de variabele voor de begane grond winter gebruikt, welke op 21 graden ingesteld is. Dit is iets dat we in de loop van de tijd hebben toegevoegd omdat dit het comfort ten goede kwam. Het blijft dus altijd proberen, testen en aanpassen.
Voor één specifieke ruimte hebben we een extra flow aangemaakt. Dat is de studeerkamer. Deze kamer wordt niet vaak gebruikt, maar mocht er iemand thuis aan het werk zijn dan kan deze persoon de knop voor thuiswerken indrukken zodat deze flow gestart wordt. Deze flow zet de standaard temperatuur voor deze ruimte (17 graden) naar 20 graden, wat dus met name voor de winter bedoeld is. Wordt de knop voor thuiswerken uitgezet, dan gaat de temperatuur terug naar de standaard waarde (17 graden) en elke vrijdag wordt de temperatuur automatisch teruggezet.
Overigens is het belangrijk om te vermelden dat de badkamer via de HCC100 van Honeywell is uitgesloten van koelen. Badkamers worden in de basis niet gekoeld omdat je hiermee een grote kans op condensvorming krijgt. Alleen bij de verwarmingsmodus doen de badkamers mee.
Vooralsnog zijn we zeer tevreden over de werking Honeywell Home evohome-systeem. Op zichzelf doet het systeem precies wat er beloofd wordt en werkt het vrijwel perfect. De koppeling met Homey is zeer stabiel en maakt het mogelijk de rest van het huis met het verwarmings- en koelingssysteem te koppelen. Met één druk op de knop gaat het huis in vakantiemodus én het Honeywell-systeem past zich hierop aan. En zonder handmatig iets aan te passen worden temperaturen aangepast aan de hand van de modus van de warmtepomp, of er iemand thuis werkt en wat de weersverwachting is. Heb je de Homey Pro hier per se voor nodig? Nee, maar het maakt het huis wel weer een stukje slimmer.
Projectpagina en social media
Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we gekozen hebben en hoe het bouwproces verlopen is? Bekijk dan vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina met links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project daarnaast op de voet via Instagram of Facebook.
Reacties (0)