In de afgelopen maanden hebben we uitgebreid stilgestaan bij onder meer de beveiliging van ons slimme huis, de slimme witgoed-apparatuur in de keuken en wasruimte en het draadloze en bekabelde netwerk. In dit artikel over het Smart Living Project kijken we naar alles dat met entertainment te maken heeft: de audio-installatie, de televisies, de mediaspelers, de meubels en natuurlijk de slimme bediening van dit alles.
In dit artikel over het Smart Living Project bespreken we alles dat te maken heeft met het audio- en videosysteem van het smart home. Zo kijken we naar de televisies, de speakers en de bediening ervan.
Wat is het FWD Smart Living Project?
Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.
FWD Smart Living Project
De basis van het av-systeem
Hoewel entertainment een belangrijk onderdeel is van het dagelijkse leven wilden we dit onderdeel vooral simpel houden. Geen dedicated, ingebouwde speakers die je niet zomaar kunt vervangen, geen afhankelijkheid van alles-in-één-systemen en vrije keuze in producten. Natuurlijk wel met één belangrijk aspect: de mogelijkheid om alles ook met het domoticasysteem te koppelen waardoor we zowel de status kunnen uitlezen als de apparatuur kunnen bedienen.
Persoonlijke voorkeur speelt bij entertainment een belangrijke rol. De televisie die wij kiezen kan voor een ander niet mooi, goed, groot of betaalbaar genoeg zijn. Dit geldt voor veel apparaten die we gaan gebruiken binnen de audio- en video-installatie. Zo hebben we gekozen voor een oled-televisie, maar kan het zomaar zijn dat je voorkeur uitgaat naar een lcd-televisie of een beamer. Ook is de kans aanwezig dat je andere bronnen gebruikt, bijvoorbeeld een settopbox van een andere provider, een gameconsole of een mediaspeler. Zoals je verderop in dit artikel zal lezen gaat het dan ook niet zozeer over welke producten je kiest. We hebben namelijk voor een oplossing gekozen waarmee we nagenoeg alle apparaten van alle merken kunnen bedienen en kunnen integreren met het smarthomesysteem.
Specifieke wensen zijn er overigens wel degelijk. Zo moet het audiosysteem een multiroomsysteem zijn zodat audio in dezelfde of verschillende ruimten tegelijkertijd kan worden afgespeeld. De televisie willen we graag zo strak mogelijk tegen de muur hebben, met de bekabeling weggewerkt in de muur. De afspeelapparatuur wordt deels in de techniekruimte geplaatst (met een lange HDMI-kabel naar de televisie), maar ook in het meubel bij de tv is er ruimte voor apparaten. Voor de tv in de slaapkamer zijn er minder harde eisen, behalve dat de tv meer mag blenden met het interieur.
De wensen en mogelijkheden hebben we in een vroeg stadium doorgenomen met onze partner op het gebied van audio en video: PlatteTV.nl. Met deze partij zijn we gaan kijken naar de opties voor multiroomsystemen, de televisies die het beste bij onze wensen en inrichting passen en de accessoires waarmee we alles kunnen verbinden en een plek kunnen geven. Later neemt PlatteTV ook de installatie en montage voor zijn rekening.
Audio
Op het gebied an audio zijn er tal van mogelijkheden om een multiroomsysteem op te zetten. Zo kun je gaan voor speakers van één merk die met elkaar communiceren, zoals Sonos, Yamaha MusicCast, Denon Home of Philips. Je kunt echter ook kiezen voor speakers van verschillende merken die dezelfde standaarden ondersteunen, waaronder AirPlay 2, Google Chromecast, BluOS of DTS Play-Fi. Op deze manier kun je speakers eenvoudig combineren.
In onze situatie hebben we gekozen voor speakers van één merk die verschillende standaarden en diensten ondersteunen zodat andere speakers toegevoegd kunnen worden en de favoriete muziek via verschillende bronnen afgespeeld kan worden. We hebben gekozen voor Sonos, met speakers door het hele huis, inclusief soundbars bij de televisies. De belangrijkste redenen hiervoor hebben te maken met de kwaliteit, het gebruiksgemak en de stabiliteit van een Sonos-netwerk. Daarnaast zijn de Sonos-speakers ook direct te koppelen aan de Homey smarthomecontroller en dus in te zetten als bijvoorbeeld gong voor de deurbel, alarm of omroepsysteem. Tot slot beschikt een aantal van de Sonos-speakers over spraakbediening middels de Google Assistent. Wel benadrukken we nogmaals dat dit puur persoonlijk is en dat je met minder budget of hogere eisen op het gebied van audiokwaliteit veel meer kanten op kunt.
De woonkamer met televisie voorzien we van een Sonos Arc soundbar met muurbeugel, Sonos Sub subwoofer en twee Sonos One speakers achter de bank. De Arc soundbar biedt Dolby Atmos-ondersteuning en wordt gekoppeld aan de twee Sonos One-speakers die staan op standaarden en dienen voor de surroundweergave. De woonkamer is de belangrijkste plek voor entertainment, met de tv als middelpunt aan de muur. In de muur achter de tv is een diepe en brede kabelgoot verwerkt waarmee kabels direct naar het zwevende av-meubel en de soundbar aan de muur gelegd kunnen worden. Op die goot komen ook de leidingen vanuit de techniekruimte uit zodat we daar ook bronnen kunnen plaatsen, en bovendien lopen er leidingen vanuit de goot naar punten achter de bank. Op deze manier kunnen we in de toekomst nog fysiek aangesloten speakers achter de bank plaatsen. Flexibiliteit is voor ons dan ook zeer belangrijk: in de toekomst moeten we nog steeds alle kanten op kunnen.
Het terras wordt voorzien van twee Sonos One-speakers met muurbeugel, de badkamer krijgt een Sonos Five met muurbeugel en de televisie in de slaapkamer wordt voorzien van een Sonos Beam soundbar. Deze soundbar wordt simpelweg op het av-meubel in de slaapkamer geplaatst. Drie andere vertrekken in huis worden uitgerust met een vrijstaande Sonos Five.
Als audioliefhebber heb ik jarenlang een thuisbioscoop met volledig Dolby Atmos audiosysteem gehad, maar we hebben er te weinig tijd in doorgebracht om die investering nogmaals te verantwoorden. Een soundbar met ondersteuning voor Dolby Atmos én draadloze speakers achter de luisterpositie zijn een goed compromis en voor de manier waarop wij films kijken meer dan voldoende. Voor muziek wilden we echter nog wel dat stapje extra zetten en daarom zal de zitruimte bij de erker in de toekomst voorzien worden van een wat serieuzer stereosysteem. Hiervoor liggen ook al leidingen richting de techniekruimte, indien nodig.
Beeld
We maken in huis gebruik van twee televisies. In de woonkamer wordt het meest tv gekeken en mag de tv ook prominent aanwezig zijn, al moet deze zo strak mogelijk tegen de muur gehangen worden. De beste beeldkwaliteit, een groot formaat en een strak design waren eisen. De tv op de slaapkamer komt ook tegen de muur te hangen maar zal minder vaak gebruikt worden. Dit model moet meer in het teken staan van design en niet teveel opvallen als een zwart vlak aan de muur.
Samen met PlatteTV zijn we op zoek gegaan naar de televisies die het beste bij onze wensen passen. Voor de tv in de woonkamer zijn we uitgekomen op de LG G1-serie, in een formaat van 77-inch. Deze oled tv is, in tegenstelling tot veel andere oled tv’s, zeer slank en kan strak tegen de muur gemonteerd worden. Daarbij bieden de oled-modellen van LG een hoogwaardige beeldkwaliteit en een gebruiksvriendelijk smart tv-platform. Ook kan een webOS-tv eenvoudig direct aan de Homey smarthomecontroller gekoppeld worden. De televisie wordt met de meegeleverde muurbeugel van LG aan de muur gehangen, met daaronder de Sonos Arc soundbar en daaronder een zwevend av-meubel. Als alles volgens plan verloopt zijn er geen kabels zichtbaar.
Op de slaapkamer hebben we gekozen voor de Samsung The Frame 2021. Dit scherm is speciaal ontworpen om juist niet teveel op te vallen. Dankzij de (zelf te kiezen) lijst rondom het scherm krijgt de tv een stijlvolle uitstraling mee, en als je kunst of foto’s op het scherm laat tonen valt het helemaal niet op dat er een tv aan de wand hangt. Dit model wordt in een 55-inch formaat aangeschaft en kan middels de bijna onzichtbare (Near-Invisible Cable) kabel verbonden met apparatuur in het av-meubel dat tegen de wand staat. Ook Samsung smart-tv’s kunnen direct aan Homey gekoppeld worden.
Accessoires, meubels en spelers
Een av-systeem is niets zonder de juiste accessoires, kabels, bronnen en meubels. Hoewel deze geen van allen echt slim zijn mogen ze niet ontbreken in het geheel.
Bekabeling
De bekabeling is van groot belang, ondanks dat we op het gebied van audio gekozen hebben voor een draadloos systeem. Beeld en draadloos gaan nog niet echt samen en daarom kiezen voor hoogwaardige hdmi-kabels van RU Connected. Geen overdreven dure kabels, wel gewoon goede kwaliteit en kabels die doen wat ze moeten doen. En die kwaliteit is wel belangrijk, zeker aangezien we een aantal bronnen op grotere afstand van de tv willen plaatsen. Zo leggen we twee lange hdmi-kabels vanuit de techniekruimte naar de televisie in de woonkamer. Dit gaat om ongeveer 15 meter en bij afstanden van meer dan een paar meter gaat de kwaliteit van de kabel en afscherming een belangrijke rol spelen. Bovendien moeten de hdmi-kabels door een leiding getrokken worden en is er dus beperkte ruimte. Speciaal hiervoor heeft RU Connected optische hdmi-kabels met afneembare connectoren. Deze zijn zeer dun, kunnen relatief eenvoudig door een leiding getrokken worden én ze houden het beeldsignaal over lange afstand perfect. Voor de overige hdmi-verbindingen in huis maken we gebruik van de dunne hdmi-kabels (vanuit tv, via de goot naar het av-meubel) en de platte hdmi-kabels (slaapkamer tv) van RU Connected.
Meubels
Het meubel in de slaapkamer staat net als de televisie vooral in het teken van design. We hebben gekozen voor een relatief eenvoudig maar wel bij de slaapkamer passend meubel van Made. In dit meubel wordt de One Connect Box van de tv geplaatst, net als de settopbox van KPN.
Het meubel in de woonkamer is een grotere uitdaging, met name door de specifieke wensen. Zo moet het meubel een uitsparing hebben voor de lader van de afstandsbediening (waarover verderop meer), moet er een profiel voor een led-strip onderop verwerkt worden, moeten er uitsparingen voor wandcontactdozen en leidingen achter het meubel gemaakt worden én hebben we specifieke wensen qua hoogte en diepte. Natuurlijk moet het meubel ook qua design perfect in het interieur passen. Dit alles heeft ons doen besluiten het meubel op maat te laten maken door JM Interieurbouw. Zij maken het meubel volledig op maat en naar wens, in een fraaie zwarteiken afwerking.
Mediaspelers (NAS en Blu-ray)
Hoewel we tegenwoordig bijna alles van streamingdiensten halen die gebakken zitten in je televisie of settopbox zijn er nog genoeg bronnen die een belangrijke rol van betekenis spelen. Zo hebben wij een NAS met media (foto’s, video’s, etc.) in de techniekruimte staan én hebben we nog een Ultra HD Blu-rayspeler waarmee we de filmcollectie kunnen weergeven. Beide apparaten gaan we echter niet bij de televisie(s) zelf plaatsen. De NAS is eenvoudig te bereiken via het netwerk (bedraad natuurlijk), terwijl de Ultra HD Blu-rayspeler in de techniekruimte wordt geplaatst en middels de hierboven genoemde hdmi-kabel met de tv in de woonkamer verbonden zal worden. De settopbox van KPN wordt bij beide tv’s in het meubel geplaatst. Mochten er ooit meer bronnen komen, zoals een game console, dan kan deze zowel in de techniekruimte als in het meubel zelf geplaatst worden. Flexibiliteit is ook hier weer belangrijk.
Logitech Harmony Elite
De meeste apparaten die we binnen het av-systeem gebruiken kunnen direct met de smarthomehub verbonden worden. De mogelijkheden per apparaat verschillen echter nogal, je kunt niet eenvoudig meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen en je bent afhankelijk van de verschillende apps/integraties. Om deze reden hebben we gekozen voor een oplossing die een stuk eenvoudiger is, veel flexibiliteit biedt en zijn waarde bij ons in huis al een jaar of twee bewezen heeft.
De Logitech Harmony Elite is een universele afstandsbediening waarmee je nagenoeg alle av-apparaten in huis kunt bedienen, van televisies en blu-rayspelers tot game consoles en soundbars. De Elite is een afstandsbediening met hub en kan daardoor apparaten middels infrarood, bluetooth én WiFi bedienen. Zo gebruiken we nu de Elite als de enige remote waarmee de settopbox van KPN, de Philips tv én de Oppo blu-rayspeler bediend worden. De mogelijkheden zijn groot, want zelfs smarthome-apparaten als sloten, lampen en gordijnen kunnen aan de Harmony Elite gekoppeld worden. Op deze pagina vind je een greep uit de apparaten die compatibel zijn met de Elite.
Nu gaan wij dat laatste niet direct doen, want daar hebben we de Homey smarthomehub voor. De Logitech Harmony Elite wordt echter wel dé hub voor het bedienen van audio en video. En die hub kunnen we dan weer naadloos integreren met de Homey controller. Zo kunnen we door het aanmaken van activiteiten binnen de Elite deze ook met Homey laten activeren zonder dat er op een afstandsbediening gedrukt wordt. Bijvoorbeeld: je komt binnen en direct wordt de scene ‘filmavond’ gestart. Vanuit Homey wordt de verlichting op het juiste niveau gezet en worden de gordijnen gesloten. De Harmony Elite krijgt de melding om een specifieke activiteit voor ‘film kijken’ te starten waarmee de tv aangezet wordt, de soundbar aangezet wordt en de tv direct Netflix voor je opent.
Andersom werkt het ook aangezien we met de Homey precies kunnen uitlezen wat de status van de Harmony Elite is. Welke activiteit staat aan? Welke apparaten zijn hiervoor aangezet? Wordt de activiteit ‘tv kijken’ geactiveerd? Dan kunnen we Homey de verlichting laten dimmen. Natuurlijk kun je naast de bediening middels Homey alles ook met de Elite afstandsbediening bedienen. En, zoals gezegd zijn de meeste apparaten die we gebruiken ook direct met Homey te koppelen waardoor we ook statussen kunnen uitlezen. Het starten van functies binnen deze apparaten zou kunnen conflicteren met de activiteiten en het uitlezen daarvan via de Harmony Elite. Je kunt dus beter voor één bedieningsmethode kiezen.
De Logitech Harmony Elite hebben we een hele tijd geleden al eens getest. De mogelijkheden zijn echter vrijwel hetzelfde gebleven, dus wil je meer weten, lees dan verder via onderstaande review.
De komende maanden
We zijn inmiddels bijna aan het einde gekozen van de eerste fase van ons project. Alleen de tuin en kleine apparatuur resteren nog. We bespreken de keuzes die we gemaakt hebben, alternatieven die gebruikt kunnen worden en wat we precies willen bereiken met deze producten. Daarna starten we de tweede fase. Hierin komen alle productgroepen nogmaals aan bod, maar dan kijken we naar de installatie en plaatsing. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken.
Houd de website en social media in de gaten!
Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.
Reacties (5)