Deze elektronische voedselketen integreert optimaal in het smarthome en biedt naast veel gemak ook een gezonde samenstelling op maat van de bewoners.
De smart food chain reikt van het online bestellen per app op de smartphone of smart tv, het aan de deur afleveren of op een snel-inlaad-punt ophalen. Tot het verantwoord bewaren in de intelligente koelkast en het smakelijk bereiden in de slimme keuken.
Smart food speerpunten
Smart food slaat, zoals de naam al aangeeft, op slimme voeding. Dat slim kent drie speerpunten:
- Het handig en gezond bestellen van voedsel. Dit al of niet aan de hand van gewoon boodschappen doen, het bestellen voor een recept, dieet of healthy food op maat. Het aanbod van geschikte apps in deze is behoorlijk groot.
- Het binnenkomen en bewaren van het voedsel. Afleveren aan deur of afhalen bij een snel leverpunt bij de supermarkt. Bij het bewaren komt de slimme koelkast met verschillende temperatuurzones, het bijhouden van de voorraad en het (visueel) herkennen van gebruiker in zicht.
- Eenmaal in het smart home is de vervolgstap aan de slimme keuken. De i-magnetron of i-(bak-)oven die het voedsel herkennen, weten hoe de gezonde voedingswaarde te behouden en op basis van een digitaal recept of dieet-gegevens te bereiden.
Nog deels toekomstmuziek is de 3d-printer die maaltijden op het bord afdrukt.
Smart food bestellen
Apps voor het bestellen van voedsel op de smartphone, tablet of het dashboard van de connected car zijn heel populair. Op weg naar huis of de supermarkt alvast de boodschappen regelen. Dat kan natuurlijk ook thuis voor de smart tv. De ingrediënten voor een lekker recept laten samenstellen en laten bezorgen. Dan hoef je zelf niet te zoeken en met boodschappen te slepen. Lekker werken aan het eigen gewicht of dieet. En bij ziekte of beperkingen het optimaal versterkende voedsel laten komen en bereiden. Allemaal handig, snel en kwalitatief hoogwaardig in he tijd van e-health aan huis.
De supermarkten, leveranciers en ook wel bezorgketens voor kant-en-klare (afhaal)maaltijden maken hier in toenemende mate gebruik van. De bestelservice wordt steeds omvangrijker. Ging het aanvankelijk slechts om productlijsten of (streepjes)codes met een plaatje erbij. Tegenwoordig zit er allerlei nuttige aanvullende informatie bij zoals:
- De voedingswaarde en het aantal calorieën.
- Toegevoegde (hulp-)stoffen en allergenen.
- De juiste bereidingswijze en/of recepten.
- De herkomst. Land, wel/niet biologisch, milieu-aspecten en diervriendelijk.
Verantwoord voedsel bestellen is nu voor de via smart food geïnformeerde Nederlander niet moeilijk meer. De bestelapps voor slimme voeding koppelen vaak goed met gezondheidsapps voor diëten en zieken, voorraadapps van de koelkast of vriezer en de bedieningsapps van de smart kitchen.
Smart food afleveren en ophalen
Er zijn meerdere methoden voor het afleveren van smart food. Dat kan de gebruiker van tevoren al helemaal instellen. Op welke datum en tijdstip aan de deur of zelf ophalen van het boodschappenpakket. De meeste supermarkten bieden een afleverservice en snel-afhaalpunten. Of er straks ook een bezorgdrone voor de deur of in de tuin landt valt nog te bezien. Ook de digitale stad voorziet steeds meer in slimme distributienetwerken met een doordachte bezorgmobiliteit.
Het bezorgen van kant-en-klare warme of koude maaltijden gaat tegenwoordig ook steeds meer per app. Al vanuit de connected car, tijdens het trimmen of de hond uitlaten, en gewoon thuis achter de tablet of smart tv.
Relatief nieuw is het digitale recept dat via het Internet of Things naar de oven, magnetron of 3d-printer gaat. Op basis van de aanwezige voedingsmiddelen, ingrediënten of basisstoffen (3d-printer) gaat de slimme keuken aan de slag.
Smart food-voedselscanner
Het herkennen van de samenstelling van het voedsel door de gebruiker kan al met behulp van (streepjes)codes en opgeplakte product-ID-chips. Momenteel nog vaak een wat ruwe indicatie. Dat moet veel beter kunnen.
De Europese Unie loofde in 2015 al één miljoen euro uit voor het ontwikkelen van een betrouwbare en voor iedereen bruikbare food scanner. De daaraan gestelde eisen waren onder andere het precies en snel details kunnen verstrekken over de hoeveelheid calorieën in voeding, de ingrediënten, voedingswaarde, allergenen en mogelijk schadelijke voedingsstoffen. Ook moet de scanner feedback kunnen geven aan gebruikers.
Inmiddels zijn er all wearables (armband van GoBe), sleutelhangers (TellSpec) en opsteeksensoren voor de smartphone en tablet verkrijgbaar. Ook de apps voor het uitlezen van codes en ID-chips verbeteren elk half jaar aanzienlijk.
Een ander aspect is dat de huidige generatie optische voedselscanners al in staat om fraude te ontmaskeren. Dan weet je ten minste zeker wat je eet!
Smart food opslaan en bewaren
Bij de slimme keuken behoren ook smart voorraadkasten, koelkasten en vriezers. Deze apparaten slaan niet alleen meer op of koelen maar weten kunstmatig intelligent wat zij in huis hebben. Producten zijn voorzien van uitleesbare barcodes, rfid- en nfc-chips. De daarin opgeslagen codes verschaffen de slimme keukenapparatuur informatie over om welk product het gaat, hoe dit bewaart dient te worden en de houdbaarheidsdatum. Een aantal digitale voorraadbeheerders kan ook automatisch bijstellen als het product dreigt op te raken. Een ware uitkomst voor de vergeetachtige eters onder ons.
De plaats in de opslag vormt een geheel ander issue. In de koelkast is het verstandig om niet alle bewaarde producten even koud te zetten. Er is een duidelijk verschil tussen onder en boven nul. De juiste temperatuur is van groot belang voor de houdbaarheid, behoud van smaak, vitaminen en andere voedingsstoffen. Daarom heeft de slimme koelkast verschillende koelzones met voor de desbetreffende voedingsartikelen aangepaste temperatuurgebieden.
Een ander punt is de al wat langer in huis zijnde producten vooraan en de nieuwe achteraan in het voorraadschap te plaatsen. Let verder op het zuinig omgaan met energie en no frost waarbij het vocht uit de koelkast wordt gezogen en er dus geen rijp meer ontstaat.
Bekende merken voor slimme koelkasten en vriezers zijn Samsung, LG, Liebherr in combinatie met Microsoft (een lerende koelkast) en ook Zanussi, Panasonic en Whirlpool.
Smart food slim bereiden
Voor het slim bereiden van voedsel is de keten: De juiste ingrediënten selecteren, deze toevoegen en/of mengen en schudden en vervolgens opwarmen, bakken of braden. Slimme keukenapparatuur kan dat in het smarthome voor een belangrijk deel al zelf. De i-magnetrons, i-ovens, i-grillen, i-friteuses en ook de 3d-printers weten in deze van wanten. Zij herkennen de productcodes, bereidingsinstructies en digitale recepten vlekkeloos. Ware chef de cuisines en kitchenmasters.
Bekende merken bij slimme ovens, fornuizen, grillen en magnetrons zijn LG, Samsung, GE Appliances, Whirlpool en Siemens. Behalve aanstuurbaar via wifi en het Internet of Things ook IFFFT-functionaliteit.
Smart food op maat
Hoe beter het voedsel bij de eter past des te gezonder het voor haar of hem is. Tegenwoordig gaat het daarbij niet alleen meer om de verzadigde vetten, calorieën, vitaminen, suikers, eiwitten en vezels. E-Health brengt het persoonlijk voedingsprofiel. Dat is heel geschikt voor slimme voeding (smart nutrition) op maat bij:
- Afvallen en gewichtsbewaking.
- Het voorkomen van allergische reacties.
- Het gebruik van suiker bij diabetes of vetten bij hart- en vaatziekten.
- Het aanvullen bij tekorten van vitamines, mineralen en voedingssupplementen.
- Het verantwoord aansterken van zieken en ouderen.
Voeding op maat voor huisdieren is bij smart food ook al mogelijk.
Smart food: tot slot
Smart food is gezond, snel, goed smakelijk en makkelijk. De smart food chain maakt (straks) onlosmakelijk deel uit van het slimme huis. Ook mogelijk voor bedrijfskantines en (zorg-)instellingen. Gewoon te koop in de witgoedsector en de voedingsproducten zelf bij de supermarkten, specialiteitenwinkels en maaltijdbezorgers. Je kunt alvast met een slimme bestel- of voedingsapp beginnen en de smart kitchen bij de volgende aankoop er mee uitbreiden.
Dit is de Omnichannel-strategie
Een scherm op de koelkast wekt de interesse op van supermarkten, retailers, speciaalzaken en brands (merken) om in contact met en dichterbij de klant te komen. Een boodschappenlijstje op de display maakt het bestellen van (voorgeselecteerde) voedingswaren heel eenvoudig. Je plaatst deze lijstjes op gezette tijden online waarop het doorsturen naar en bezorgen door de aanbieder volgt.
De meest voor de hand liggende mogelijkheid is het bestellen van boodschappen via een lijstje op het touchscreen dat vervolgens op gezette tijden online doorsturen en automatisch laten bezorgen door de leverancier.
Nog slimmer is de komst van apps die kunnen registeren of een product bijna op of er niet meer is. Die zetten deze producten automatisch op de boodschappenlijst en bestellen deze artikelen vervolgens zelf. Desgewenst ook met kortingsbonnen en (spaar-)zegeltjes aan de hand van de door de app in de koelkast geziene voedingswaren. Het principe kennen wij al van bijvoorbeeld Vouchercloud. Wordt de slimme koelkast straks het hoofd inkoop en de bedenker van elke dag een gezonde gevarieerde maaltijd?
Met de 3d-printer
Het afdrukken van voedsel met een daartoe geschikte 3d-printer klinkt als de Replicator uit Star Trek. Dat is echter al geen toekomstdroom of utopie meer. De eerste echt werkende modellen zijn er al. Wellicht in 2018 de eerste introductie voor de consument.
Het principe is relatief simpel. Een digitaal recept als voedselbouwplan, speciale voedseldraden met eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en vezels plus een 3d-printer die het allemaal op de juiste temperatuur op jouw bord garneert.
Slimme koelkasten & vriezers
Een eerste vraag bij de slimme koelkast en/of vriezer is wat de fabrikant precies onder smart verstaat. Gaat het alleen om een slimme bediening en indeling of is er sprake van een connected homenetworktype? Een ander praktische vraag is of het enkel alleen om een koelkast en/of een combinatie met een vriesdeel en ijsmachine gaat?
Samsung, altijd al een pionier bij slim bruin- en witgoed, heeft zelfs een ‘smart refrigerator’ die functioneert als een family Hub. Deze connected fridge beschikt over een touchscreen. wifi-netwerkverbinding, drie ingebouwde camera’s laten de voorraad in het apparaat op de smartphone zien, ingebouwde luidsprekers en verbinding met het muziek- en tv-netwerk in huis. Daarnaast kan de gebruiker via de app Sticki-notities en met Whiteboard-tekeningen voor andere gebruikers achterlaten op het scherm (dus niet meer op de deur plakken). Verder het plannen op de kalender, bestellen/inkopen via de boodschappenlijst verbonden met de smartphone, een internetbrowser en het weerbericht. Het programmeren en instellen van de koelkast met de verschillende koelzones, de ijsproductie en controleren van het water en filter gaat via de Fridge Manager.
Ook LG heeft een dergelijk type koelkast, de SmartThingQ, met 8″-scherm en wifi. Het praktisch nut van dergelijke slimme koelkasten varieert per gebruikersgroep.
Slimme oven, fornuis, grill en magnetron
Ook de smart oven en andere bak-, braad- en kook-apparaten zijn tegenwoordig toegerust met wifi en connected home-faciliteiten. De slimme functionaliteit berust op:
- Het op afstand via een app bedienen (connected) vanaf de smartphone, tablet of auto. Bijvoorbeeld het voorverwarmen (heteluchtoven) of het alvast aan het bereiden slaan als je nog onderweg bent.
- Het herkennen van producten (barcode, ID-Chip) door de bak- en grillapparatuur.
- Zowel voor geïnstalleerde als te downloaden digitale recepten.
- Een ingebouwde warmtebestendige camera laat zien of het eten al gaar of klaar is.
Inmiddels al gewoon te koop en betaalbaar.
Food engineering
Een veelbelovende en nog relatief nieuwe wetenschap is food engineering. Het ontwerpen van gezond voedsel. Het maken van voedsel op maat van de eter heet ook wel personalized nutrition. Nu nog het domein van de wetenschappers in het E-Health-domein. Straks echter voor iedereen bereikbaar.
Nu al kan iedereen zelf zijn voeding op maat inkopen en via digitale recepten op smaak bereiden. Geschikte diëten en voedingsdagboeken zijn als app beschikbaar.
Geschreven door Ulco Schuurmans
Reacties (0)