Slimme wekkers: dit is wat je ermee kunt en welke opties je hebt

28 maart 2021 7 Minuten 0 Reacties
Slimme Wekkers

Wekkers maken allang geen naar geluid meer dat door merg en been gaat. Je kunt rustig en helemaal zen wakker worden. Er zit echter meer in de wereld van slimme wekkers.

Wekkers zijn niet de meest geliefde techproducten. Ze verstoren je dromen en je slaap en sommige exemplaren maken daar ook nog een rotherrie bij. Opstaan wordt niet leuker van een slimme wekker, maar wel aanzienlijk makkelijker.

Een slimme wekker is een wekker die via het internet contact heeft met je smartphone. Via je wifinetwerk staan de smartphone en de wekker in contact met elkaar, waardoor je het apparaat met je smartphone kunt instellen. Eigenlijk werkt de gemiddelde slimme wekker wat dat betreft ongeveer zoals de wekker instellen op je smartphone (waarbij je smartphone afgaat). Er komt echter meer bij kijken, waaronder keuze in geluiden, maar ook de optie om de wekker te linken aan een agenda, zodat je er niet eens meer bij hoeft stil te staan hoe laat je hem zet.

Wake Up Light

Sommige wekkers zijn voorzien van een lamp waardoor het lijkt alsof de zon opgaat, sommige wekkers die zich juist specialiseren in de audio die klinkt als de wekker afgaat en er zijn wekkers die ook in de gaten houden hoe je slaapt. Kortom, veel mogelijkheden om te overwegen, wat je misschien niet verwacht van iets dat in den beginne zo’n simpel en rechtlijnig doel heeft.

Er zijn inmiddels van Philips een heleboel verschillende wake-up lights, waarbij radio of dierengeluiden worden gecombineerd met licht. Het licht kan zowel fungeren als een kunstmatige zonsopgang als een kunstmatige zonsondergang. De meeste wake-up lights hebben geen connectie met een smartphone of wifi, waardoor we ze niet meenemen in dit artikel. Somneo Sleep and Wake Up Light is echter anders. Let op, het gaat echt alleen om de Sleep and Wake Up-variant van Somneo, want er zijn ook soorten die niet aangesloten zijn.

Deze slimme wekker van Philips is één van de meest complete, slimme wekkers op de markt, omdat hij ook voorzien is van licht. Je kunt kiezen uit 8 wekgeluiden, 3 wektijden en je kunt zelfs je smartphone opladen via deze lamp. Er is een functie genaamd PowerWake die mensen helpt die wat minder makkelijk uit hun bed komen en RelaxBreathe om je juist via pulserend licht in slaap te helpen.

Het slimste aan deze wekker is echter zijn connectie met je smartphone via de SleepMapper-app. Die app krijgt van de losse AmbiTrack-sensor informatie over je slaapomgeving. Zo kun je via de AmbiTrack-sensor te weten komen welke temperatuur je kamer is en in hoeverre er geluid en licht is. De app geeft bovendien tips om je een nog betere nachtrust te krijgen. Je kunt via de app geluiden en radio beheren, lichtthema’s kiezen en uiteraard de alarmen instellen.

Lenovo Smart Alarm Clock

Hoewel Philips zeker een goede slimme wekker heeft gemaakt, is het daar wel erg laat mee. Niet in de eerste plaats omdat er al zoveel types wake-up lights zijn, maar ook omdat concurrent Lenovo hierdoor de kans kreeg om als eerste met een slimme wekker te komen. De Lenovo Smart Alarm Clock is eigenlijk een soort Google Nest Mini in een andere vorm, met een klein schermpje met touchscreen waarop je de tijd en meldingen ziet. Een beetje zoals de Google Nest Hub. Je kunt ook daadwerkelijk Google Assistant gebruiken om de wekker aan te sturen en een alarm in te stellen. Er is ook een eenvoudigere variant, lees daarvoor onze review van Lenovo Smart Clock Essential.

De wekker kan bij het ontwaken meteen opnoemen welke afspraken je die dag hebt, wat het weerbericht doet en wat het nieuws is, net als wanneer je ‘Goedemorgen Google’ zegt tegen Google Home. Ook kan Lenovo Smart Alarm Clock net als Philips’ slimme wekker je smartphone opladen via de USB-uitgang. Echter heeft Lenovo’s klokje geen lampen en houdt het niet bij in welke omstandigheden je slaapt en of je goed slaapt. In die zin is de Lenovo Smart Alarm Clock eigenlijk meer een slimme speaker dan een slaap-assistent. Hetzelfde geldt voor de recent verschenen Xiaomi Mi Smart Clock. Deze heeft als enige vernieuwing dat er een vrij flink beeldscherm op zit met touchscreen, waardoor hij ook als digitaal fotolijstje kan fungeren.

Amazon Echo Dot

Eigenlijk is Lenovo Smart Alarm Clock ook goed te vergelijken met Amazon Echo Dot met klok. Hoewel dit apparaat met Amazons assistent Alexa werkt, is het idee hetzelfde. Eigenlijk is het een luidspreker waarop ‘toevallig’ met cijfers de tijd wordt aangeduid. Je hoeft maar aan Alexa te vragen om een wekker te zetten en Echo Dot maakt braaf herrie op het juiste tijdstip. Dat is echter wel de enige mogelijkheid, naast uiteraard de mogelijkheden die de slimme assistent sowieso al heeft (die bovendien vergelijkbaar zijn met die van Google Assistent).

Het valt tot nu toe tegen hoeveel slimme wekkers er zijn die ook echt meerwaarde bieden in de slaapkamer. Een optie die nog niet is genoemd, dat is Circa. Circa Labs is een Rotterdams bedrijf dat met een Kickstarter-campagne al gigantisch veel heeft opgehaald voor de slimme wekker Circa. Deze slimme wekker maakt contact met een sensor onder je matras. Hierdoor weet de wekker wanneer je het beste gewekt kunt worden om zo fit mogelijk naast je bed te staan. De wekker kan geluid maken om je helemaal zen te krijgen en er zijn koppelingen mogelijk met andere apparaten binnen je smarthome voor handige routines.

Slimme wekkers en de Google Assistent

Niet geheel verrassend noemen we de Google Nest Hub apart nog even als slimme wekker. Deze kan precies hetzelfde als Lenovo’s slimme wekker, maar is uitgebreider omdat hij als smarthome-hub fungeert en je ook je verbonden slimme apparaten via het touchscreen kunt bedienen. Zelfs Google Home kan je wakker maken met zijn wekkerfunctie of de Google Assistent in je Android-telefoon. Nieuwsgierig hoe? Lees dan ons artikel: Google Assistent als wekker instellen: dat doe je zo.

Google Nest Hub generatie 2

De vernieuwde Google Nest Hub is wat dat betreft interessant: deze biedt soli-radar en Sleep Sensing. Hiermee kunnen bewegingen worden waargenomen en kan het apparaat statistieken geven over je slaap. Hiervoor moet je hem uiteraard wel naast je bed zetten. Nest Hub kan adempatronen lezen, maar kan geen verdere informatie geven over slaappatronen. Sleep Sensing is nu nog gratis, maar wordt volgend jaar onderdeel van het bepaalde abonnement van Fitbit. Ook is het onbekend of en wanneer deze slimme speaker naar Nederland en België komt.

Een slimme wekker is wat ons betreft vooral het aanschaffen waard als deze een meerwaarde biedt op het gebied van slaapkwaliteit. Als deze dus door sensoren te gebruiken (of in de toekomst misschien zelfs een Fitbit wearable) kan meten of je goed slaapt en/of hoe de slaapomstandigheden zijn, dan biedt de slimme wekker pas echt een extra beleving, naast wat Google Assistent van zichzelf kan. Zoek je een wekker die je kan helpen bij je ochtendroutine door te vertellen wat voor weer het is en wat het laatste nieuws is, dan volstaat een Android-smartphone met de Google Assistent ook.

Meer weten?

Wil je weten hoe je je slaapkamer nog verder smart kunt maken? Lees hiervoor onze smarthome tips en advies.

Reacties (0)