Signify zet vol in op WiFi-verlichting van WiZ

26 augustus 2020 4 Minuten 1 Reacties
WiZ lampen verlichting header

Tijdens een internationale persconferentie in Eindhoven heeft Signify, het bedrijf achter Philips Hue, nieuwe producten van en een nieuwe strategie voor dochtermerk WiZ gelanceerd. WiZ staat voor connected lighting, maar dan middels WiFi en zonder hub.

Signify neemt WiZ over

WiZ is in onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten al een vrijbekende partij op het gebied van verlichting, en ook in Nederland worden de producten van WiZ al bij een klein aantal winkels verkocht. De fabrikant maakt allerlei soorten wifilampen, zoals plafonnières, hanglampen, spotlampen en wandlampen. De verschillende lampen zijn eenvoudig te installeren en aan te sturen met een app of afstandsbediening. Daarnaast kun je ervoor kiezen de producten te bedienen met een muur- of snoerschakelaar en is het mogelijk spraakbediening te gebruiken. Vorig jaar nam Signify WiZ over om het portfolio met slimme verlichting verder uit te breiden, en vandaag zijn de nieuwste WiZ-producten voor de Nederlandse en Belgische markt aangekondigd.

Van Zigbee en een hub naar WiFi

Signify heeft met Philips Hue natuurlijk een hele sterke speler op het gebied van slimme verlichting in handen, maar de Hue-producten communiceren middels de Zigbee-standaard en hebben daardoor ook een hub nodig. Een app kan vervolgens weer met die hub communiceren om de lampen aan te sturen. WiZ maakt gebruik van WiFi en daardoor is het mogelijk direct met de lampen te verbinden, zonder dat hier een hub voor nodig is. Een app of een gekoppelde remote is voldoende.

Overigens heeft Philips Hue ook bluetooth-producten in het assortiment, maar bluetooth heeft weer als nadeel dat de bediening alleen binnen een beperkte afstand kan en bijvoorbeeld bediening buitenshuis is dus niet mogelijk. Signify heeft met de komst van WiZ nu dus Zigbee, bluetooth en WiFi als mogelijkheden voor slimme verlichting. Verder kunnen beide systemen, Hue en WiZ, veel van hetzelfde en zijn het eigenlijk verschillende ecosystemen met vooral de persoonlijke voorkeur die het verschil maakt.

Nieuwe producten van WiZ

WiZ heeft het afgelopen jaar flinke verbeteringen doorgevoerd op het gebied van software en het gebied van hardware. De nieuwste producten van het bedrijf beschikken zelfs niet alleen over WiFi maar ook over bluetooth 5.0 (mesh). Dit betekent dat je de lampen ook zonder werkend WiFi-netwerk kunt bedienen of ze zelfs ver in de tuin kunt plaatsen. Daarnaast beschikken de lampen over RF (radiofrequenties), zodat ze te bedienen zijn met de WiZ afstandsbediening.

De app van WiZ heeft een make-over gekregen waarbij nieuwe functies geïntroduceerd zijn. Zo kun je nu zelfs scenes samenstellen op basis van verschillende lampen en kleuren, waarna ze direct via bijvoorbeeld spraakbediening op te roepen zijn. Daarnaast is er een ‘follow te sun’ functie waarmee de verlichting in een specifieke ruimte de helderheid en kleur van de zon volgt, van helder en energiek in de ochtend tot warm en ontspannend richting de avond. Een derde nieuwe functie is het herkennen van hoe schakelaars in combinatie met lampen gebruikt worden, zodat met een of meerdere keren schakelen de lampen een specifieke scene of kleur kunnen starten. Tot slot biedt de WiZ-app de mogelijkheid om meerdere gebruikers de verlichting te laten beheren met verschillende rechten. De leden van het huishouden kunnen het toegangsrecht van de WiZ “home”-functie makkelijk met elkaar delen. Andere leden kunnen de app eenvoudig downloaden en de uitnodigingscode invoeren, zonder configuratie. Gasten kunnen dus ook genieten van de bediening van de verlichting zodra ze verbonden zijn met hetzelfde WiFi-netwerk.

Op het gebied van hardware zijn er vijf nieuwe producten aangekondigd. WiZ komt met een bewegingssensor (19,99 euro) waarmee verlichting automatisch geschakeld kan worden. De sensor werkt op WiFi en moet minimaal een jaar meegaan op een volle batterij. Daarnaast wordt er een A67-lamp (17,99 euro) met 1.600 lumen (100 Watt) uitgebracht, wat de meest krachtige lamp van WiZ tot op heden is. Voor diegenen die hun spotjes slimmer willen maken is er de GU10 kleurenlamp (17,99 euro) en voor decoratieve sfeerverlichting komen er verschillende filamentlampen van WiZ op de markt (13,99 euro tot 19,99 euro). Tot slot wordt er een smart plug (slimme stekker, 16,99 euro) gelanceerd waarmee domme lampen of andere apparaten geschakeld kunnen worden. Alle producten kunnen worden bediend met de WiZ-app, de WiZ afstandsbediening en spraakassistenten Alexa, Siri en Google Assistant.

Reacties (1)