Ga je een robotstofzuiger kopen? Dan is er een aantal dingen waar je echt even rekening mee moet houden. We helpen je op weg.
Een robotstofzuiger kopen doe je helaas niet zomaar, tenzij geld geen rol speelt. Dan koop je waarschijnlijk gewoon wat je tof lijkt. Sinds de introductie van dergelijke robots is er een hoop veranderd. Wat ooit een handige huishoudhulpje was, is inmiddels een volledige autonoom product dat soms zelfs zijn eigen vuilbak leegt en de vloer voor je dweilt. Robotstofzuigers worden met de dag slimmer, waardoor veel mensen zo’n apparaat wel zien zitten. Want waarom zou je zelf stofzuigen, als een robot dat werk uit handen kan nemen?
Voordat je echter een robotstofzuiger gaat kopen, is het handig om te weten waar je aan begint. Daarom presenteren we in dit artikel de belangrijkste functies en eigenschappen van slimme robotstofzuigers. Ook is het verstandig om te bedenken wat je aan zo’n model wil uitgeven. Robotstofzuigers kosten 200 tot soms wel 2000 euro en bieden veel verschillende mogelijkheden aan. Daardoor bestaat de kans dat je te veel betaald voor hetgeen je zoekt. Maar het kan ook zijn dat je iets mist. We zetten alle opties voor je op een handig rijtje.
Hoewel een robotstofzuiger extreem handig is, moeten we er toch bij vermelden dat het nog geen apparaat is dat daadwerkelijk de taak volledig overneemt. Aan de ervaring kleven nog wat haken en ogen. Zo kan die niet onder alle kasten of banken komen, worden hoeken nog wel eens overgeslagen en kan die ergens tegenaan botsen. Daarom raden we aan zo nu en dan zelf nog even met een apart stofzuiger door het huis te gaan. Als je het geld hebt: neem dan een steelstofzuiger, dat scheelt een hoop gedoe met zo’n ding op wieltjes meeslepen door het huis.
Ondergrond en huisdieren
Een goede robotstofzuiger kopen kan ingewikkeld zijn als je niet precies weet waar je naar op zoek bent. De wat duurdere modellen kunnen meestal overweg met allerlei type ondergronden. Zodra de stofzuiger de harde vloer omwisselt voor tapijt of een kleed, dan zou die de zuigkracht moeten kunnen aanpassen om ook de kleinere deeltjes uit de haartjes op te kunnen zuigen. Het zou daarnaast fijn zijn dat die z’n dweil (als die aanwezig is) optilt, zodat het kleed niet vochtig wordt. Dit allemaal is met name handig voor de mensen met kleden, taptijen en vloerbedekking.
Als je huisdieren hebt, dan komt er een extra laag aan dingen bij waar je rekening mee moet houden. Kan de borstel omgaan met veel (lange) haren? Rijdt die om uitwerpselen heen? Mocht een robotstofzuiger dat allemaal kunnen doen, dan maakt de fabrikant daar melding van op zijn website of de verpakking. Als je hiervoor zo’n stofzuiger in huis haalt, houd er dan rekening mee dat je geregeld onderhoud moet uitvoeren. Niet alleen het legen of wassen van de opvangbak, maar ook de borstel vergt aandacht. Daar moeten namelijk de lange haren uit knippen.
Uitgebreid basisstation en navigatie
Verder is het slim om na te denken over het type basisstation. Je hebt varianten waarbij dat station de stofzuiger alleen oplaadt. Dan moet je zelf de opvangbak legen en de dweil schoonmaken. Maar er zijn ook duurdere robotstofzuigers die zelf dat bakje kunnen legen en het vuil bewaren in een stofzuigerzak, die je dan misschien een paar keer per jaar vervangt. De echt luxe modellen maken daarnaast de dweilpad(s) schoon, zodat je dat ook niet hoeft te doen. Tenminste, niet na elke schoonmaakbeurt, maar misschien wel een keertje per maand.
Als we nog iets dieper ingaan op de basis en de dweilfunctie, dan worden de uitgebreidste robotstofzuigers voorzien van waterbakken. In de ene bak zit dan schoon en in de andere vies water (die je zelf moet legen). Ook kan er een apart zeepcompartiment zijn, maar meestal kun je die gewoon in de schone waterbak schenken. Let wel op, want niet iedere dweilende robotstofzuiger kan met schoonmaakmiddelen omgaan en soms is het beter om het te houden op het middel van de fabrikant zelf, om problemen als vastlopen of corrosie te voorkomen.
Hoe slim moet het systeem verder zijn? Veel robotstofzuigers hebben allerlei sensoren, scanners en camera’s aan boord die helpen bij het navigeren. In de meeste gevallen kun je zo’n apparaat ook bedienen met een app, waarmee je allerlei instellingen beheert. Ook staat daar dan een kaart waarop je kunt zien waar die geweest is, of op dat moment is. Qua smarthomefuncties hoef je geen verwachtingen te hebben. De robotstofzuigers die wij getest hebben, houden het op aan of uitzetten; de overige functies staan in de eigen app.
Accuduur en filters
Andere dingen waar je rekening mee kunt houden, is hoelang de accu van een stofzuiger meegaat zonder tussentijds opladen. Hiermee kun je bepalen hoeveel vierkante meter de slimme stofzuiger schoon kan maken zonder opnieuw aan de lader te hoeven. Daarnaast is het ook handig om te kiezen voor een variant die automatisch teruggaat naar zijn oplaadstation en die weer verder gaat met zuigen waar hij gebleven was zodra hij weer is opgeladen. Op die manier voorkom je dat je hem moet zoeken zodra de accu leeg is.
Mocht je vatbaar zijn voor allergieën, dan is het een aanrader om te kijken voor een stofzuiger met een goed HEPA-filter. Dergelijke informatie wordt veelal goed gecommuniceerd. Ook verschilt het vaak per stofzuiger of hij verschillende snelheden heeft. Wil je dat de stofzuiger niet veel geluid maakt, dan is het verstandig om daar rekening mee te houden. Tot slot is het goed om voor aanschaf van een robotstofzuiger alvast te kijken hoe het schoonmaken van het apparaat in zijn werk gaat en hoe duur het is als filters vervangen moeten worden.
Robotstofzuiger kopen
Nu je een idee hebt van allerlei functies, mogelijkheden en opties, is het tijd om je te oriënteren. Dan kun je op verschillende manieren doen. Je kunt daarvoor onze recensies eens doornemen en dan kijken welk model bij je past. We testen robotstofzuigers van verschillende fabrikanten, in verscheidene prijscategorieën. Zo zit er ongetwijfeld iets voor je tussen waar je iets aan hebt. Verder kun je onze tips en adviezen doornemen om meer over robotstofzuigers en smarthome in het algemeen te leren. Zo is de kans klein dat je in de toekomst een miskoop begaat.
Reacties (1)