Smarthome Beoordeling 7.5

Review: Woox – slim stekkerblok, twee camera’s en een slimme lamp

11 april 2020 + 10 minuten 11 Reacties
woox-new

Woox is een merk voor verschillende smarthome-apparaten, die tegen een relatief betaalbare prijs in huis te halen zijn. Om een beetje bekend te raken met het merk bekijken we vier verschillende producten van de fabrikant in deze review: de slimme stekkerdoos, twee camera's en de slimme lamp.

De fabrikant maakt gebruik van het Tuya. Het Tuya Smart IoT Platform bestaat uit ingebedde netwerkmodules waar andere fabrikanten producten als lampen, schakelaars, sensoren, stekkers, camera’s en andere (huishoudelijke) apparaten mee kunnen maken. De apparaten kunnen dan verbonden worden met het internet en ondertussen kan de fabrikant, zoals Woox in dit geval, een eigen appomgeving maken en functies toevoegen. Apparaten die met Tuya werken, zijn via de cloud aan elkaar te koppelen, ongeacht de fabrikant.

Het idee achter Woox komt overeen met wat we al eerder zagen bij bijvoorbeeld KlikAanKlikUit en LSC Smart Connect: de betaalbare apparaten moeten het Internet der Dingen naar de massa brengen. De apparaten moeten aantrekkelijk lijken door de gemakkelijke installatie en het gebruik. Bovendien moet de app voor zo min mogelijk obstakels zorgen, terwijl er toch voldoende functionaliteit aangeboden wordt. Dat checken we vandaag. Verder bieden Woox-producten ondersteuning aan voor Amazon Alexa, Google Assistent en IFTTT.

Woox R4028 Smart Multi-plug

Het eerste product dat we behandelen is de slimme stekkerdoos, ook wel WOOX R4028 Smart Multi-plug genoemd. Als je bekend bent met slimme stekkers in het algemeen, dan begrijp je ook meteen wat je met dit product kunt. Je kunt gekoppelde apparaten – slim en dom – op afstand met je stem of via de app bedienen. Het gaat helaas niet verder dan het in- of uitschakelen van apparaten, maar voor veel mensen is dat voldoende. Zo weet je altijd zeker dat product x uitgeschakeld is — en anders kun je dat alsnog doen.

Advertentie

Je kunt in totaal zeven producten koppelen: drie via een normaal stopcontact en vier via usb-poorten (zoals telefoonopladers of andere apparaten die werken met een usb-kabel voor stroomtoevoer). Met een stemopdracht of via de knoppen in de app (of Google Home), kun je de producten per stuk in- en uitschakelen of in één keer. Op de stekkerblok zit één knop waarmee je dat laatste kunt regelen. Wil je apparaten per stuk uit- of aanzetten, dan ben je op de apps aangewezen. Of natuurlijk je stemopdracht via een slimme speaker.

Je koppelt de Woox-stekkerdoos meteen via wifi aan je eigen netwerk en hebt dus geen extra hub nodig. Verder kun je schema’s instellen per contactpunt, waardoor apparaten dus op vaste momenten in- en uitgeschakeld kunnen worden. Handig voor camera’s en lampen, of ze dit nu ondersteunen of niet. Nu kun je het vanuit één plek regelen. Ook kun je een countdown instellen: als de teller dan op nul staat, dan gaan de apparaten automatisch uit. Het is helaas niet mogelijk het stroomverbruik te meten via de stekkerdoos en app.

Al met al is de stekkerdoos van Woox dus een redelijk simpel product. Het apparaat kost ongeveer 30 euro en dat is een prima prijs voor een stekkerdoos. Verder is het goed om te weten dat de maximale belastbaarheid 3680 watt is, er een overspanningsbeveiliging aanwezig is en dat het stopcontact geaard is. Qua slimme functionaliteit is het allemaal basaal en gemakkelijk te begrijpen, waardoor het product geschikt is voor de minder ervaren smarthomeliefhebbers onder ons: mensen die wel willen, maar niet de diepte in willen.

Woox R4553 Smart LED lamp RGBW E27

Woox biedt ook slimme lampen aan, zoals de Woox R4553 Smart LED lamp RGBW E27. Ook dit product koppel je direct aan je wifinetwerk, zonder tussenkomst van een hub. Hoewel mensen dat soms handig vinden, omdat er geen extra apparaat aanwezig is voor de koppeling, kan je netwerk wel snel vol raken thuis wanneer je meerdere van dit soort lampen installeert. Het is dus een voordeel en een nadeel dat je de lamp direct aan wifi koppelt. Heb je echt maar één slimme lamp nodig, dan kan het een prima oplossing zijn.

Ook de slimme lamp is redelijk basaal, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Wil je gewoon een slimme lamp met een aantal extra functies, dan bieden dergelijke producten uitkomst. Wat je kunt doen is de kleur aanpassen middels een draaicirkel. Dat werkt prima, maar helaas werkt het minder effectief dan bijvoorbeeld Philips Hue. Daar kun je veel nauwkeurig je eigen kleur instellen. Er zijn gelukkig wel scenes (die beter werken met meerdere lampen in huis), waardoor je snel van kleur – en dus ook de sfeer in huis – kunt wisselen.

Je hebt verder de controle over de helderheid en de intensiteit van de lamp. Wanneer je dat koppelt aan de mogelijkheid van schema’s maken, dan kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een lichttemperatuur instellen voor het moment waarop je wakker wil worden. Je kunt instellen dat het systeem de handeling elke dag verricht, waardoor je elke dag kunt rekenen op dezelfde kleur, temperatuur en helderheid, op het tijdstip dat je zelf ingesteld hebt. Met stemcommando’s kun je de lamp handmatig in- en uitschakelen.

Woox R4024 en R4071 camera’s

Hoewel Woox met deze twee camera’s in feite twee verschillende producten op de markt brengt, verschillen de apparaten zelf niet qua technische specificaties en voor een groot deel van de mogelijkheden. De camera’s zijn te koppelen aan Google Home en Alexa, hebben tweewegaudio, kunnen notificaties sturen als er beweging opgepikt wordt, kunnen tot tien meter in het donker zien en kunnen allebei opnamen opslaan op een sd-kaart. Er is ook cloudopslag beschikbaar, maar daar moet je maandelijks voor betalen.

Daarnaast is het zo dat de Woox R4071 en R4024 opnemen in 1080p (1920 bij 1080 pixels), een kijkhoek van 115 graden hebben en een resolutie van 2 megapixel hebben. De stroomtoevoer gaat in beide gevallen via een micro-usb-kabel. Er wordt een stekker bijgeleverd, maar je zou de andere kant ook in de hierboven besproken stekkerdoos kunnen doen (wat wij ook gedaan hebben). Waar de camera’s in verschillen is de manier waarop je ze in de applicatie bedient: in beide gevallen krijgen namelijk te maken met een andere interface.

In beide interfaces kom je over het algemeen snel dezelfde functies tegen, zoals screenshots maken en met mensen praten via tweewegaudio. Maar de knoppen staan anders ingedeeld. Daarnaast is het opvallend dat het beeld van de Woox R4071 een stuk breder is dan de R4024, ondanks het feit dat beide camera’s precies dezelfde specificaties hebben. Waar allebei de camera’s wel last van hebben, is dat het beeld wat vervormt aan de zijkant. Je krijgt dan te maken met een soort vissenkomeffect. Heel storend is het gelukkig niet.

Daarnaast is er nog een groot verschil tussen de kleine camera (R4024) en grote camera (R4071). De laatstgenoemde lijkt namelijk veel beter met lichtinval om te kunnen gaan, waardoor de beeldkwaliteit veel beter is. De kleine camera heeft veelal donkere beelden, waardoor details kunnen wegvallen. Verder is het zo dat je de camera’s kunt neerzetten of ophangen. Mocht je je dus wagen aan Woox, dan kun je de R4024 links laten liggen. Ze zijn overigens beide even duur, maar de R4071 is beduidend beter dan zijn kleinere broer.

Advertentie

Ook is het even opletten geblazen. Want beide camera’s bieden wel ondersteuning aan voor Google Home, zoals netjes aangegeven wordt. Maar dat betekent niet dat er echt ondersteuning is voor Google Assistent. En dat is verwarrend. Want je kunt de camera’s wel bedienen met je stem via de Google Home, Google Nest Mini of Google Nest Hub, maar je kunt niet de live beelden opvragen via Nest Hub en op dat smart display bekijken. Die ondersteuning zou later kunnen komen, maar daar is op dit moment niets over bekend.

Woox: de applicatie

In de gratis applicatie vind nog wat algemene instellingen voor je huis, waarmee je de ervaring personaliseert, Een mooi onderdeel is de Berichtgeving. Die vind je onder het kopje Ik (onderin de balk) en Informatiecentrum. Als je twee keer naar links veegt dan kom je aan bij enkele notificaties, waar je onder meer kunt zien dat er iemand ingelogd is op je account. Zeker met camera’s in huis wil je dat niemand zomaar binnendringt. En het is fijn om te weten dat we in elk geval zelf kunnen zien wanneer er ongenode gasten in ons account zitten.

Verder zijn er optie met betrekking tot automatisering, wat dan weer handig is als je meer Woox-producten in huis haalt. Ook is er een integratie met de Google Assistent en Amazon Alexa. Apparaten toevoegen gaat op de inmiddels bekende manier en werkt na het doorlopen van de stappen meteen. In de meeste gevallen is het dus zo dat je de hierboven genoemde apparaten allemaal alleen kunt in- en uitschakelen, maar voor de beginner is dat misschien wel meer dan genoeg. Zo kun je alvast aan het huis van de toekomst wennen.

Woox-systeem: conclusie

Aan het begin van de review waren er drie vragen: is Woox toegankelijk, is de app overzichtelijk en zijn er genoeg opties beschikbaar? We kunnen met zekerheid stellen dat Woox een toegankelijk systeem is. Dat komt doordat de mogelijkheden en opties basaal en beperkt zijn, maar dat hoeft geen nadeel te zijn voor de beginner. De app biedt redelijk wat functies aan, maar door het verschil in interfaces is het soms even zoeken naar de juiste functie. Maar al met al doet Woox waar het voor staat: het Internet der Dingen toegankelijk maken.

7.5
6f1ab839ef1bf17f3e3c066715f0cad8299beff4_woox_smarthomepakket_01

Beoordeling
Woox Smart Home Pakket

Pluspunten
  • Betaalbare smarthomeproducten
  • Toegankelijk pakket
  • Geen smarthomehub nodig
Minpunten
  • R4024-camera mindere optie
  • Redelijk basaal pakket
  • Design oogt wat goedkoop

Beoordeling Woox Smart Home Pakket

Aan het begin van de review waren er drie vragen: is Woox toegankelijk, is de app overzichtelijk en zijn er genoeg opties beschikbaar? We kunnen met zekerheid stellen dat Woox een toegankelijk systeem is. Dat komt doordat de mogelijkheden en opties basaal en beperkt zijn, maar dat hoeft geen nadeel te zijn voor de beginner. De app biedt redelijk wat functies aan, maar door het verschil in interfaces is het soms even zoeken naar de juiste functie. Maar al met al doet Woox waar het voor staat: het Internet der Dingen toegankelijk maken.

Prijsvergelijker Woox Smart Home Pakket


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

Henk

Henk
12 april 2020 om 10:53

Mooie review, thx. Ik kende het merk niet, maar klinkt interessant! Vooral de stekkerdoos voor die prijs.

Zijn de usb-outlets afzonderlijk aan te sturen? Bij andere stekkerdozen is dat nl niet zo. De stopcontacten dan wel, maar usb wordt dan alles tegelijk geschakeld.

En is het mogelijk om bij reviews de integratie met de verschillende platformen te benoemen? Zoals Homey (zoals ik heb), HomeCenter, etc.
Denk dat dat voor velen van jullie lezers een reden kan zijn een product wel of niet te kopen…

Inloggen
Wilco de Haan

Wilco de Haan
12 april 2020 om 20:53

De usb poorten zijn afzonderlijk aan te sturen. Prima product van Woox! Gebruik de stekkerdoos al een 1/2 jaar, en ben zeer tevreden.

Inloggen
Wilco de Haan

Wilco de Haan
12 april 2020 om 22:36

Ik bedoelde NIET afzonderlijk aan te sturen!

Inloggen
Bart de Koning

Bart de Koning
12 april 2020 om 20:56

Hoi Henk, bedankt voor uw reactie. De USB poorten (4) zijn enkel als groep te schakelen en te benoemen in de app, de sockets zijn wel alle 3 apart te schakelen. Mocht u meer over WOOX willen weten kunt u ons altijd bellen op 076-7114805 of mailen naar: support@wooxhome.eu

Inloggen
Koos

Koos
12 april 2020 om 14:28

Ziet er netjes uit alleen wat gebeurd er allemaal met je gegevens? Een Chinees bedrijf, waarvan we allemaal weten dat privacy daar niet telt. Persoonlijk vind ik dit veel zwaarder wegen, dan redelijk goedkope domotica spullen in je huis halen.

Inloggen
Bart de Koning

Bart de Koning
12 april 2020 om 21:00

Hoi Koos, bedankt voor uw reactie. Achter WOOX zit een Nederlands bedrijf en wij zijn sinds 2018 actief op de Europese markt. Wij zijn een strategisch partner van Tuya het IoT cloud platform waar meerdere bekende merken mee werken, Tuya is een Chinees-Amerikaans bedrijf en de servers voor alle gebruikers in Europa staan netjes in Duitsland, daarnaast is Tuya op alle fronten gecertificeerd en voldoet het platform aan de Europese GDPR richtlijnen, Tuya zit in de top qua certificering wereldwijd, veilig is het zeer zeker. Mocht u meer willen weten kunt u ons altijd contacteren.

Inloggen
Jan Neels

Jan Neels
12 april 2020 om 16:21

Niets te vinden over de security of software updates. Ga het liever NIET kopen

Inloggen
Bart de Koning

Bart de Koning
12 april 2020 om 21:03

Hoi Jan, op http://www.tuya.com kunt u alles vinden over de certificeringen, veiligheid van het Tuya platform. Updates op de WOOX producten en de app zijn er doorlopend, continu verbeteringen en wij hebben onze Europese vestiging van WOOX hier in Nederland. Mocht u meer willen weten kunt u ons altijd contacteren.

Inloggen
Peter

Peter
09 mei 2020 om 16:35

Gaat Woox iets aanpassen wanneer over een paar weken de ifttt ondersteuning verdwenen is?

Inloggen
Jasper

Jasper
31 oktober 2020 om 09:30

De camera is vandaag de dag wel te koppelen aan een Smart Display. In plaats van Woox te koppelen in de Google Home app koppel je met je Tuya account. Daarna kun je je Smart Display instructies geven om je camerabeeld hierop af te spelen.

Inloggen
Sander

Sander
24 maart 2021 om 21:51

Vandaag via een actie van de gemeente een paar producten van woox ontvangen. Werken naar behoren alleen de dimbare rgb lamp maakt herrie als hij vol aan is (brommen) vet irritant dus en de smart plug maakt een hoog piepend geluid zodra je de plug uitschakelt. Als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel. Rommel dus in mijn ogen. Ik laat het nog even geïnstalleerd maar denk dat ik het na een paar dagen al weer beu ben

Inloggen