Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Vintage Innr filamentlampen met E27-fitting (RF 264 en RF 261)

16 februari 2020 6 Minuten 1 Reacties
innr-fil-new-1

Vorig jaar hebben we de eerste twee slimme filamentlampen van het Nederlandse Innr getest, en onlangs heeft het bedrijf het assortiment verder uitgebreid. In deze review kijken we naar de RF 264 en RF 261 Vintage filamentlampen die zich vooral onderscheiden met hun opvallende en aparte vorm.

Wat zijn de Innr slimme filamentlampen?

De filamentlampen van Innr zijn gemaakt naar het model van de klassieke gloeilampen die in Europa worden gebruikt, maar dan in de vorm van een led-lamp. De modellen die we eerder aan een review onderworpen hebben hadden ook het uiterlijk en de vorm van een klassieke gloeilamp, maar vandaag de dag willen we ons interieur ook soms voorzien van lampen met een afwijkende vorm.

De Innr RF261 (Globe) en RF264 (Edison) hebben een goudgecoat helderglazen uiterlijk en een goudkleurig frame. Het verschil tussen beiden zit hem in het design. Het eerste type is een bolvormige versie genaamd Globe. Het tweede type is het langwerpige Edison-model. De modellen verschillen technisch gezien weinig van elkaar. De nieuwe filamentlampen bieden lichtintensiteiten van 350 lumen met een kleurtemperatuur van 2200K. Het vervangt een gloeilamp met een wattage van 30 Watt, maar effectief gebruiken deze ledlampen 4,2 Watt. Beide lampen hebben een stralingshoek van 320 graden en een levensduur van ongeveer 15.000 branduren.

De lampen kunnen worden aangestuurd via het Zigbee 3.0-protocol en zijn daarom geschikt voor gebruik met bijvoorbeeld de Innr Bridge, Philips Hue Bridge, Samsung SmartThings Bridge, Amazon Echo Show of Plus (2e gen). De globelamp (RT261) is verkrijgbaar voor een prijs van 23,99 euro  Het slanke model Edison (RF264) kost 18,99 euro.

Design

Het design is het belangrijkste onderdeel van deze lampen, en ook datgene de lampen onderscheidt van andere filamentlampen. Ze zijn voorzien van een glazen behuizing met gouden coating, wat moet zorgen voor een warmer en sfeervol licht geeft. De glazen behuizing is van goede kwaliteit maar hier en daar zien we aardig wat minuscule krasjes op het glas. Of dit bij de productie ligt of door de verpakking komt (of zelfs het afdoen van de lamp met een doek) is niet duidelijk. De krasjes vallen van een afstand niet op, maar je wilt natuurlijk een perfecte lamp uit de doos halen.

De led’s binnenin doen niet denken aan een moderne led-lamp maar aan een klassieke gloeilamp met een moderne twist. Dat is dan ook het hele doel van deze filamentlampen. De filamentlampen zijn onderdeel van het interieur en niet per se bedoeld om onder of achter een kap weg te werken. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze hoe je de lamp gebruikt maar deze filamentlampen zijn met name bedoeld om bloot in een fitting draaien of in een doorzichtige kap/bol te plaatsen. Ze zien er strak afgewerkt uit en passen perfect bij de interieurtrends van vandaag de dag. Afhankelijk van de plek in je interieur en de armatuur kies je voor de grote bol (Globe) of de slanke Edison-lamp.

Waar we in onze review van de eerste filamentlampen van Innr al aangaven dat het nogal magneten voor vingerafdrukken en viezigheid zijn is dat hier niet anders. Beide lampen worden snel vies, dus is het aan te raden ze eenmaal geplaatst niet meer aan te raken en met een microvezeldoekje af te doen. Pas wel op want krasjes op het glas verschijnen snel.

Installatie en gebruik

Het mooie van de Innr-lampen is dat je ze heel eenvoudig kunt installeren en ook in combinatie met reeds aangeschafte lampen kunt gebruiken. De Innr-lampen communiceren namelijk middels de ZigBee-standaard en dat betekent dat ze met hubs gekoppeld kunnen worden die deze standaard ondersteunen. Denk hierbij aan de Homey hub, Samsung SmartThings en natuurlijk Philips Hue. Daarnaast kun je ze eenvoudig koppelen aan Google Home en Amazon Alexa. Als je dat allemaal niet wilt of die mogelijkheden niet hebt dan kun je ook gewoon de Innr-app gebruiken, hier de lampen aan toevoegen en de lampen middels de app bedienen.

In ons geval hebben we de Innr RF261 (Globe) en RF264 (Edison) allereerst gekoppeld aan de Innr-app en daarna als test ook samengevoegd met onze Hue-verlichting en dus de Hue Bridge. Beide manieren werken vlekkeloos, alleen heb je wat meer mogelijkheden in de Hue-app. Het toevoegen van de lampen is een kwestie van de lamp aanzetten, in de app naar nieuwe lampen laten zoeken en de lamp toevoegen. Eenvoudiger kan het niet. Vervolgens heb je toegang tot alle mogelijkheden die de betreffende hub of app je biedt. In de app van Philips Hue kunnen we zo de lampen direct een naam geven, aan een ruimte toevoegen en meenemen in onze scenes.

Aangezien de Innr-lampen nu in de Hue-app geplaatst zijn, zijn ze ook als Hue-lampen te bedienen. Houd er wel rekening mee dat dit lampen met één wittint zijn; je kunt ze qua helderheid aanpassen naar eigen wens, maar de kleur van het licht blijft hetzelfde. Afgezien van dat kun je ze gebruiken in ruimtes samen met Hue-lampen, ze bedienen met de Hue-afstandsbediening of sensoren, en ze in scenes plaatsen samen met andere lampen. In onze eerdere reviews over Philips Hue lees je meer over alle mogelijkheden van de Hue-app.

Kwaliteit en concurrentie

Als we puur kijken naar de kwaliteit van de lampen, en dan vooral het licht dat ze geven, dan is ook daar niets op aan te merken. Voor een sfeerlamp geven beide lampen met een helderheid van 350 lumen voldoende licht, maar wil je toch wat meer lichtopbrengst dan bieden de Philips Hue filamentlampen 550 lumen.

De kleurtemperatuur ligt dicht bij elkaar: Hue biedt 2100K, terwijl Innr 2200K biedt. Dat verschil ga je niet heel goed zien. Op het gebied van prijs zijn de lampen van Philips Hue een paar euro duurder. Al met al is het meer de keuze of je gaat voor een hogere lichtopbrengst of dat een paar euro wilt besparen. Op het gebied van kwaliteit ontlopen de lampen elkaar niet veel.

Conclusie

De Innr RF261 (Globe) en RF264 (Edison) zijn fraai vormgegeven en aantrekkelijk geprijsde filamentlampen waarmee je jouw interieur een leuke touch kunt geven. De lampen zijn van goede kwaliteit, al valt ons op dat de modellen die wij binnenkregen nogal wat kleine krasjes op het glas hadden. De lampen zijn eenvoudig toe te voegen aan de Innr-app of een app/hub van een ander merk dat ZigBee ondersteunt. Wat ons betreft zijn ook deze Innr filamentlampen aanraders als je jouw interieur van wat extra sfeer wilt voorzien middels slimme lampen.

8.0
1451136

Beoordeling
Innr RF261

Pluspunten
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Goede lichtkwaliteit
  • Compatibel met Hue (en andere hubs)
  • Voor huidige interieurtrends
Minpunten
  • Gevoelig voor krasjes en viezigheid

Beoordeling Innr RF261

De Innr RF261 (Globe) en RF264 (Edison) zijn fraai vormgegeven en aantrekkelijk geprijsde filamentlampen waarmee je jouw interieur een leuke touch kunt geven. De lampen zijn van goede kwaliteit, al valt ons op dat de modellen die wij binnenkregen nogal wat kleine krasjes op het glas hadden. De lampen zijn eenvoudig toe te voegen aan de Innr-app of een app/hub van een ander merk dat ZigBee ondersteunt. Wat ons betreft zijn ook deze Innr filamentlampen aanraders als je jouw interieur van wat extra sfeer wilt voorzien middels slimme lampen.

Prijsvergelijker Innr RF261

Reacties (1)