Review: Smart Home Beveiliging – 360 graden camera en accessoires

18 februari 2018 + 10 minuten 16 Reacties
Smart Home Beveiliging

Smart Home Beveiliging biedt complete slimme beveiligingssystemen voor een betaalbare prijs. In deze review testen we de starterset met de 360 graden camera, deur- & raamsensor, slimme stekker, bewegingssensor en de afstandsbediening van dit Nederlandse merk.

Enige tijd geleden schreven we een bericht over een nieuwe speler voor slimme beveiligingssystemen op de Nederlandse markt. Het bedrijf Smart Home Beveiliging is gevestigd in Alkmaar en richt zich met name op slimme en draadloze alarmsystemen voor thuis of op kantoor. In deze review gaan we aan de slag met verschillende producten van Smart Home Beveiliging en testen we de 360 graden camera, de deur- & raamsensor, de bewegingssensor, de slimme stekker en de afstandsbediening.

Wat is Smart Home Beveiliging?

Smart Home Beveiliging levert complete alarm- en beveiligingssystemen die werken volgens het plug and play-principe, waarbij de camera als draadloze hub dient voor de andere producten. Het bedrijf richt zich op het budgetsegment en wil complete beveiligingssystemen tegen een betaalbare prijs op de markt zetten.

Het hoofdproduct is de Smart Home Beveiliging Camera. De camera kan 360 graden draaien en 100 graden kantelen en neemt video’s op in 720p. De camera heeft bewegings- en infrarooddetectie, nachtvisie, een ingebouwde sirene, een intercom en kan notificaties sturen via de app naar de smartphone en via e-mail. Je kunt tevens een micro sd-kaart in de camera plaatsen, maar deze wordt niet meegeleverd. Een stroomadapter en een extra antenne (voor groter bereik) worden wel meegeleverd.

De camera-hub is uit te breiden met diverse accessoires. Wij hebben de starterskit ontvangen met, naast de camera, een deur- & raam-sensor, een slimme stekker en een afstandsbediening. Dit pakket is voor 129 euro verkrijgbaar op de website van Smart Home Beveiliging. Daarnaast hebben we als extra accessoire ook een bewegingssensor ontvangen met een verkoopprijs van 25 euro.

De deur- & raamsensor bestaat uit twee delen. Je plaatst een deel op het kozijn en de ander op een deur of raam. Als het alarmsysteem is ingeschakeld en beide sensoren van elkaar verwijderd worden gaat het alarm van de camera af. De bewegingssensor detecteert beweging en laat, wanneer er beweging wordt gedetecteerd, ook het alarm op de camera afgaan. Beide accessoires sturen direct een notificatie door naar de smartphone.

Tot slot de stimme stekker, waarbij je via de app de stroom kunt in- en uitschakelen van bijvoorbeeld een lamp. Zo kun je eventuele inbrekers direct in het zonnetje zetten. De afstandsbediening laat je het complete veiligheidssysteem aan- en uitzetten, zodat je niet de app hoeft te openen als je de deur uitgaat.

Smart Home Beveiliging – design

Bij veel smart home-producten is design erg belangrijk. Je plaatst de producten in huis, waardoor je wilt dat ze in het interieur niet al teveel op zullen vallen. Smart Home Beveiliging richt zich echter op het budgetsegment van de markt, dus wat kunnen we van het design van deze producten verwachten?

De producten worden geleverd in een uitstekend verpakte doos, waardoor de kans op beschadigingen tijdens het transport minimaal is. De 360 graden camera  voelt redelijk zwaar aan, wat de bouwkwaliteit wat dat betreft ten goede komt. Kijken we echter naar de gebruikte materialen dan valt de bouwkwaliteit wel enigszins tegen. Er is gekozen voor wit plastic met een glanzende afwerking, waardoor de producten geen premium uitstraling hebben. Hierdoor zal de camera dan ook niet wegvallen in het interieur. Ditzelfde geldt ook voor de bewegingssensor, die van hetzelfde goedkope plastic is gemaakt. Positieve uitschieter is de afstandsbediening, die van zeer degelijk materiaal gebouwd is. Deze bevestig je gemakkelijk aan een sleutelbos, waardoor deze ook wel tegen een stootje moet kunnen. De andere producten plaats je natuurlijk op strategische plekken in het huis, waardoor je deze nauwelijks in handen zult nemen. Dat er gekozen is voor goedkopere materialen hoeft geen probleem te zijn als de producten zelf goed werken.

Smart Home Beveiliging – installatie

Het design kan dus beter, maar is over het algemeen niet storend. Het gaat om de werking van de producten. Voordat we dat kunnen gaan testen is het zaak om alle producten te installeren, te beginnen met de camera. De camera dient als hub voor alle andere producten. Allereerst dient de Smart Home Beveiliging-app gedownload te worden uit de App Store voor iOS of de Play Store voor Android. Smart Home Beveiliging claimt zelf dat het geheel binnen 15 minuten te installeren is.

De app loodst je gemakkelijk door het hele installatieproces heen. Allereerst dien je een account aan te maken en de camera te activeren op je eigen wifi-netwerk door het wifi-wachtwoord in te typen in de app. Verbinding is zo gemaakt en de eerste beelden van de camera had ik binnen vijf minuten op mijn smartphone. Groot pluspunt is dat de app blijft herhalen dat je zo snel mogelijk het standaard wachtwoord dient te wijzigen om de beveiliging op orde te hebben. Ook de andere slimme beveiligingsproducten installeren is een fluitje van een cent met de meegeleverde handleiding en de intuïtieve app. Ik was binnen tien minuten klaar met de gehele installatie.

Kijken we vervolgens naar de fysieke installatie dan wordt er een ophangbeugel meegeleverd voor de camera, die je met twee schroeven in de muur kunt plaatsen. De camera draai je er vervolgens op. De bouwkwaliteit van de ophangbeugel ben ik niet zo tevreden over en ik heb me afgevraagd of het wel verstandig was om de camera hier aan op te hangen en of het geheel niet na enkele dagen spontaan naar beneden zou vallen. Die zorgen bleken echter onterecht, want eenmaal geplaatst hing het geheel stevig aan de muur. Toch zou het fijner zijn als er een ophangbeugel werd meegeleverd die van een iets betere kwaliteit zou zijn. Je hoeft de camera hier uiteraard niet mee te bevestigen, want je kunt de camera ook gewoon ergens op neerzetten. Ook de bewegingssensor komt met een klein ophangbeugeltje, wat prima voldoet. Beide delen van de deur- & raamsensor zijn aan de achterkant voorzien van kleine schroefgaten, waar je ze mee kunt bevestigen. Alle schroefjes en pluggen worden verder meegeleverd.

Smart Home Beveiliging – de app

De Smart Home Beveiliging-app doet precies datgene wat het moet doen. Belangrijke functies zijn gemakkelijk te bereiken en je vindt snel datgene wat je zoekt. Dat moet ook wel, want de handleiding laat het in dit geval afweten. De installatie staat in de handleiding duidelijk omschreven, maar heb je eenmaal alles verbonden met de camera-hub, dan ben je vervolgens op jezelf aangewezen. De afgelopen weken is er wel een uitgebreidere handleiding op de website van Smart Home Beveiliging verschenen, dus kopers kunnen vanaf nu met een betere handleiding aan de slag dan degene waar ik over beschikte.

Gelukkig werkt de app verder uitstekend, afgezien van enkele slordige Nederlandse zinnen, die we overigens ook in de handleiding zijn tegengekomen. Je geeft ieder product een eigen naam in de app en weet zodoende direct waar in het huis iets gebeurd bij calamiteiten. Als je de app opstart zie je direct de camera aan de bovenkant van het scherm met daaronder drie knoppen: Alarm aan/uit, Afspelen en Instellingen. De eerste knop schakelt het complete alarmsysteem aan of uit, de tweede knop laat je de opgenomen beelden bekijken (mits er een geheugenkaart is geplaatst in de camera) en de derde knop laat je de instellingen van het systeem aanpassen.

Onderaan de app vind je vier knoppen voor apparaat (het beginscherm), Bericht (Meldingen van het alarm),  Afbeelding (foto- en video-opnames) en Mijn (voor account-instellingen). Verdere opties vind je als je op het camerabeeld drukt. De app opent de camera en je ziet direct de livestream van de camera. Hier vind je opties als een video-opname maken, de intercom-functie, foto maken en geluid aan of uit. Op de livestream kun je de kwaliteit selecteren (LD, SD of HD), kiezen voor een volledig scherm of de camera draaien en kantelen door over het beeld te swipen. Hier zit enige vertraging in, maar werkt allemaal prima. Inzoomen kan door twee vingers naar elkaar toe te bewegen, uitzoomen door ze juist van elkaar af te bewegen. De app is sober qua vormgeving, maar daardoor weet je functies wel gemakkelijk te vinden.

Minder handig vind ik de slimme stekker, deze kun je alleen tijdens de livestream activeren en is daarom alleen handig om te gebruiken als beveiligingsfunctie om een inbreker in het licht te zetten. Wil je de slimme stekker buiten het beveiligingssysteem om gebruiken? Dat kan natuurlijk, maar dan moet je wel eerst de app openen, de livestream aanzetten, op de slimme stekker-knop drukken en vervolgens de stroom aanzetten. Dat werkt enigszins omslachtig.

Smart Home Beveiliging – kwaliteit

Nu alles is geïnstalleerd en ingesteld is het tijd om te kijken naar de kwaliteit van de producten. Hoe werkt het systeem in de praktijk en voldoet het aan de eisen wat je van een beveiligingssysteem mag verwachten? We nemen de proef op de som en schakelen het alarm in, dat gepaard gaat met een luide pieptoon op de camera. Vrijwel direct ziet de camera mijn bewegingen, waardoor de sirene direct afgaat. De sirene geeft een hard geluid, wat door het hele huis heen te horen is. Er verschijnt na enkele seconden een notificatie en het geluid van een alarm op de smartphone, die je weg kunt klikken of kunt openen. Je wordt meteen naar de livestream gebracht, waar de beelden automatisch worden opgenomen op de smartphone. Via de berichten zie je direct de gemaakte afbeeldingen en de opgenomen video.

De accessoires werken ook zoals je mag verwachten. De deur- & raamsensor laat het alarm afgaan zodra deze enkele centimeters van elkaar verwijderd zijn (zoals bij een geopende deur of raam). De bewegingsdetector heeft tevens een groot bereik en, mits deze strategisch wordt geplaatst, kan deze een hele kamer uitstekend overzien. Bij de kleinste gedetecteerde beweging gaat het alarm af. In het geval van de camera kan ik gerust zeggen dat de standaard instellingen misschien wel te goed zijn. Mijn buitenlamp werkt op een bewegingssensor. Als het donker is en er loopt iemand naar de voordeur, dan gaat de buitenlamp aan. Dit geeft tevens een minieme lichtgloed in huis, waar de camera prompt op zal reageren. Om niet iedere keer verwelkomt te worden door de sirene zodra er iemand voor de deur staat was het even spelen met de instellingen. Je kunt via de app gemakkelijk de gevoeligheid instellen, waardoor iedereen de gewenste instellingen kan selecteren.

Smart Home Beveiliging – in gebruik

Na enkele weken gebruik kan ik niets anders zeggen dan dat de Smart Home Beveiligingsproducten absoluut waar voor het geld bieden. Het is routine geworden om bij het verlaten van het huis het alarm in te schakelen via de afstandsbediening en bij thuiskomst het alarm weer uit te schakelen. De afstandsbediening is zeer compact en, in tegenstelling tot de camera en de andere accessoires, van degelijk materiaal gebouwd. Je bevestigt de afstandsbediening gemakkelijk aan de auto- of huissleutels.

De beelden van de camera zijn in 720p, wat in duurdere camera’s overtroffen wordt, maar in dit geval zeker voldoet. De beelden zijn duidelijk genoeg om mensen op te herkennen en bij calamiteiten worden de beelden direct op de smartphone opgeslagen. Plaats je een sd-kaart, dan kunnen beelden 24/7 opgenomen worden en kun je achteraf de beelden terugkijken. Zodra het donker wordt schakelt de camera automatisch over op nachtzicht. Het nachtzicht geeft een erg helder beeld, waardoor je duidelijk kunt zien wat er in het donker allemaal in huis gebeurt. Het geluid van de intercom-functie is wel enigszins aan de zachte kant, maar zorg dat je duidelijk praat en je bent goed verstaanbaar.

De sirene van de camera is erg luid, wat direct een afschrikwekkende werking heeft op eventuele inbrekers. De app is ook te downloaden en in te stellen op andere smartphones, zodat de hele familie gebruik kan maken van het systeem. Via de app kun je ook tijdzones instellen wanneer het alarm automatisch in- en uitgeschakeld moet worden. Smart Home Beveiliging biedt daarnaast diverse extra accessoires aan, die je allemaal op de camera kunt aansluiten. Hierdoor kun je het beveiligingssysteem altijd uitbreiden. Indien gewenst kun je de camera ook als babyfoon gebruiken, doordat je het alarm gemakkelijk via de app kunt uitschakelen. Zo heb je altijd en overal zicht op jouw baby via de smartphone en hoor je tevens direct wat er in de babykamer gebeurd.

Betrouwbaarheid op de proef gesteld

Tijdens het testen liep ik echter tegen een probleem aan. Stond de app aan, zij het geminimaliseerd, dan ontving ik direct een notificatie als het alarm van het beveiligingssysteem was afgegaan. Stond de app echter uit, dan ontving ik de helft van de tijd helemaal niets. De sirene ging wel af van het alarmsysteem, maar ik ontving hier geen enkele notificatie van en er werd dus ook geen beeld opgenomen. Toch een vrij groot probleem als je niet verzekerd bent van een betrouwbaar beveiligingssysteem.

Smart Home Beveiliging raadde mij aan om de nieuwste update te downloaden en vertelde dat het bij sommige smartphones noodzakelijk is om de app aan te houden. De app continue aanhouden zou ik persoonlijk een erg groot minpunt vinden, dus ik ging even verder op zoek in de instellingen van Android. Op Android via Instellingen > Apps > Smart Home Beveiliging > Meldingen heb ik ‘Prioriteitsweergave’ ingeschakeld. Ook heb ik bij Instellingen > Meldingen en Statusbalk gekozen om ‘Scherm aanzetten bij meldingen’ aan te vinken. Na het aanzetten van beide opties krijg ik altijd een notificatie in beeld, ook als de app helemaal is afgesloten. Er is echter wel een vertraging van enkele seconden merkbaar, dat niet aanwezig is als de app (geminimaliseerd) aan staat. Gelukkig kon ik het beveiligingssysteem in ieder geval weer vertrouwen na deze kleine aanpassingen.

Geen abonnement

Veel beveiligingssystemen werken met een abonnement, waarbij je een maandelijks of jaarlijks bedrag moet betalen om van alle functies gebruik te kunnen maken. Zo niet bij Smart Home Beveiliging. Er is geen abonnement af te sluiten en na de aanschaf van een pakket heb je direct alle mogelijke functies tot je beschikking staan.

Geen smart home-integratie mogelijk

Smart Home Beveiliging is niet te integreren met andere slimme producten. Het is een opzichzelfstaand product met een eigen app. Je kunt de Smart Home Beveiliging-producten dus niet uitbreiden met smart home-producten als slimme verlichting of een slimme thermostaat van andere partijen. Andersom geldt ook dat je het beveiligingssysteem niet aan een bestaand smart home-systeem in huis kunt hangen. Houdt hier rekening mee bij de aanschaf van het beveiligingssysteem. Vind je het ontbreken van smart home-integratie geen probleem, dan heb je met Smart Home Beveiliging wel een compleet beveiligingspakket in huis dat uit te breiden is met diverse accessoires van het merk zelf, waaronder een slimme rookmelder, video-deurbel en diverse sensoren.

Voor de meeste mensen heeft Smart Home Beveiliging alles te bieden wat men maar zoekt in een beveiligingssysteem. Het is dan ook een ideaal starterspakket om te beginnen met het beveiligen van het huis of het kantoor. Het is echter geen professioneel beveiligingssysteem. Zoek je uitgebreidere functies, zoals het alarmeren van een meldkamer, surveillant die bij alarm poolshoogte komt nemen, of een jaarlijkse onderhoudsmedewerker die de batterijen komt vervangen en het systeem test, dan is dit pakket niet voor jou geschikt. Je moet er ook rekening mee houden dat je geen simkaart kunt plaatsen met bijvoorbeeld mobiel internet. Valt jouw internetverbinding thuis uit, dan zal er niet automatisch worden overgegaan op het mobiele internet.

Conclusie

Smart Home Beveiliging biedt slimme beveiligingsproducten met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Voor 129 euro heb je een compleet starterspakket in huis. Vind je het design van de producten en de sober vormgegeven app niet storend? Dan heb je uitstekende producten in handen om jouw huis of jouw kantoor mee te beveiligen. Voor deze prijs zul je geen enkel ander slim beveiligingssysteem vinden dat zo compleet is als het starterspakket van Smart Home Beveiliging.

De installatie is eenvoudig en het gehele platform is prettig om mee te werken. Houd er rekening mee dat je sneller een notificatie krijgt als de app geminimaliseerd aan blijft staan. De app is echter zeer gebruiksvriendelijk, waardoor dit voor de meeste mensen geen enkel probleem zal zijn. Smart Home Beveiliging heeft in de afgelopen weken continue de handleiding bijgewerkt en nieuwe updates in de App Store en Play Store uitgebracht. Het is goed om te zien dat het bedrijf het product op deze manier blijft ondersteunen. Alle basisfuncties die je van een slim beveiligingssysteem voor thuisgebruik mag verwachten zijn aanwezig, waardoor je met dit systeem jouw huis in een mum van tijd kunt beveiligen voor een zeer betaalbare prijs.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
  • Eenvoudige installatie
  • Gemakkelijk in gebruik

Minpunten
  • Bouwkwaliteit kan beter

  • App moet aan blijven staan voor snellere notificaties
  • Slimme stekker werkt omslachtig
  • Geen smart home-integratie


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Kees Jongkind

Kees Jongkind
20 juli 2018 om 18:20

Beste Tom Dijkema,

Ik heb de nieuwste Android-versie maar heb geen optie “Scherm aanzetten bij meldingen”. Ik krijg alleen alarm en notificaties als de app open blijft staan. Heb wel alle mogelijke opties aangezet, zoals prioriteit.
Ook ik vind het een minpunt dat de app altijd open moet staan.
SmartHome kan hier verder niet helpen, helaas. Misschien heeft u nog een andere tip?

Groet,
Kees Jongkind

Inloggen
Jerry

Jerry
16 april 2019 om 14:23

Hallo Kees Ik had dit in Juli ook even maar dit probleem is opgelost met update

Inloggen
Kees Jongkind

Kees Jongkind
21 juli 2018 om 11:11

Nog even verder getest: niet alleen moet de app open blijven staan om alarm en notificaties te kunnen ontvangen, de app móet zelfs open blijven staan omdat er anders geen meldingen en berichten gemaakt en verzonden worden!

Dit in tegenstelling tot de bevindingen in deze test.

Inloggen
Jerry

Jerry
16 april 2019 om 14:25

De app hoeft niet open te staan ik krijg altijd meldingen op Android en op Apple. Support afdeling van Smart Home Beveiliging is goed ik raad aan contact op te nemen

Inloggen
Kees

Kees
16 april 2019 om 14:35

Support heeft me niet kunnen helpen. Men was niet in staat mee te denken en gaf alleen standaard antwoorden op vragen.

Wanneer je telefoon niet permanent internetverbinding heeft, bijv. omdat je alleen Wifi gebruikt, dan werkt dit systeem gewoonweg niet. Dit gegeven was niet bekend bij de jongens die ik aan de telefoon heb gehad.

Inloggen
Rico

Rico
26 maart 2019 om 11:18

In tegenstelling tot de goede bevindingen hierboven zou ik dit pakket niet aanschaffen. Heb zelf het Plus pakket, Deurbel camera en rookmelders in december besteld. De deurbel camera was in februari nog steeds niet binnen en heb inmiddels besloten mijn geld terug te vragen. Dit is na 3 weken ook nog steeds niet binnen. De overige spullen zijn aardig maar gaan zeker vervangen worden door een ander systeem. Mijn advies: doosparen en een fatsoenlijke set kopen. D

Inloggen
Jerry

Jerry
16 april 2019 om 14:27

Waarom zou je de producten niet aanschaffen? Ik vind het een goede prijs kwaliteitverhouding en doen wat ze moeten doen. Design is misschien niet top maar mijn hele familie heeft nu een systeem

Inloggen
Thomas

Thomas
24 april 2019 om 16:33

Beste Rico,

We hopen dat alles nu geregeld is met betrekking tot uw terugbetaling? Zo niet, dan kunt u met ons contact opnemen: https://www.smarthomebeveiliging.nl/contact/

Mochten wij u nog ergens anders mee kunnen helpen met betrekking tot uw producten dan horen wij dat graag en doen ons best om ervoor te zorgen dat ook u er tevreden over bent.

Inloggen
Polderman

Polderman
15 september 2020 om 20:10

Heb meerdere keren gechat en gemaild betreft retour van 4 weken geleden maar nog niets gehoord én ook niet terug betaald in 1 woord WAARDELOOS

Inloggen
Marcel

Marcel
02 augustus 2019 om 16:55

Alarm blijft afgaan terwijl er niemand in huis is.
Via chat contact opgenomen met Thomas. Hij gaf aan de gevoeligheid te halveren of helemaal laag te zetten, en ook de infrarood uit te zetten.
Dit allemaal gedaan maar alarm blijft naar ca. een half uur afgaan. Er is en was niemand in huis. Weer contact opgenomen met Thomas en hem dit weer voorgelegd. Tot nu toe heb ik geen reactie meer ontvangen. Bovendien wil ik ook even melden dat de buitencamera van zeer slechte kwaliteit is. Gezichtsherkenning is minimaal.

Inloggen
JERRY

JERRY
02 augustus 2019 om 17:01

Heb je de buitencamera op HD kwaliteit gezet? Dan is de kwaliteit een stuk beter hier. Gevoeligheid omlaag en infrarood aan werkt zonder valse meldingen

Inloggen
Marcel

Marcel
02 augustus 2019 om 17:12

Buitencamera staat op HD, kwaliteit ” in het donker slecht”

Binnencamera gevoeligheid laag, blijft valse meldingen geven.

Inloggen
Marcel

Marcel
02 augustus 2019 om 17:21

Ben nu thuis, camera gedeactiveerd, alarm blijft afgaan.

Inloggen
JERRY

JERRY
02 augustus 2019 om 17:34

Misschien staat er iets aan in de onbewaakte modus (onder bewakingsplan) of heb je een sensor toegevoegd onder speciale sensor. Neem anders contact op met de klantenservice van SHB die helpen mij altijd snel en goed

Inloggen
Roland

Roland
01 maart 2020 om 11:56

Hi,
Ook hier heb ik geen fantastische ervaring met een product van smart home beveiliging (doorguard XS).
Alleerst eerst geven ze niet op de website aan dat mijn product alleen te gebruiken is met 2.4ghz wifi en niet met 5ghz wifi.
Om dit alsnog op te lossen mailen we elkaar meerdere keren maar helaas zonder het gewenste resultaat. Doordat we beide samen fanatiek naar een oplossing zoeken (wat helaas dus niet gelukt is) kom ik buiten de 14 dagen retour termijn.
Vanaf dit moment is de communicatie steeds slechter..
Na aandringen stellen ze 50% van het bedrag terug te betalen (niet echt een klantvriendelijk voorstel als je kijkt hoeveel effort ik erin heb gestoken om tot een oplossing te komen). Na meerdere keren aandringen per mail en telefonisch willen ze uiteindelijk toch het gehele bedrag overmaken. Helaas moet ik na 3 weken een mail sturen dat het bedrag nog steeds niet is overgemaakt. Wederom na aandringen maken ze dan bijna weer een week later pas het geld over maar dan exculsief de verzendkosten.

Met alle respect maar prijs/kwaliteit is leuk als het product gewoon werkt en de afterservice goed is. Voor mij was (is) dit verre van ok.
Daarnaast ook vreemd dat je niet gewoon telefonisch contact met ze kan opnemen maar dat je een terugbel verzoek moet doen. Waarom?
Hier geen fan iig.

Inloggen
Polderman

Polderman
15 september 2020 om 20:15

Diverse keren gechat en gemaild wat betreft teruggave retour zending iedere keer beloven er achter aan te gaan en zeggen we sturen U een mail maar tot op heden niets vernomen retour zending 4 weken geleden waardeloos bedrijf wat betreft communicatie

Inloggen