Review: Philips Hue White Ambiance E14 kaarslamp

10 mei 2017 6 Minuten 0 Reacties
Philips Hue White Ambiance E14 kaarslamp-review-2

We volgen Philips Hue al meer dan een jaar op de voet dus hebben we de afgelopen weken ook de nieuwe Hue White Ambiance E14 kaarslamp aan een test onderworpen.

Vorig jaar hebben we uitgebreid gekeken naar de Hue-lampen van Philips en we waren hier zeer enthousiast over. De ontwikkeling van Hue-producten staat echter niet stil en in augustus van vorig jaar lanceerde Philips dan ook verbeterde lampen, nieuwe armaturen en een bewegingssensor voor de Hue-lampen. De nieuwste ontwikkeling binnen het Hue-assortiment is de E14 kaarslamp, een product dat voor vele Hue-fans zeer welkom is.

We volgen Hue al meer dan een jaar op de voet dus hebben we de afgelopen weken ook deze E14 kaarslamp aan een test onderworpen. De resultaten daarvan lees je in deze korte review, waarin we puur op de lamp zelf ingaan. Wil je meer weten over de Hue-app, het gebruik in het algemeen en de verschillende lampen van Hue? Lees dan onze complete Philips Hue review.

Wat is de Philips Hue E14 kaarslamp?

Philips introduceerde in maart van 2017 de Hue Candle, een E14 kaarslamp met kleine fitting voor regelbare LED-sfeerverlichting. De kaarslamp is een welkome toevoeging aan het Hue-assortiment want nu kunnen ook de decoratieve armaturen en schemerlampen van een Hue-lamp voorzien worden. Voorheen moesten we het doen met de E27 standaardfitting en de GU10-spots.

Advertentie

De E14 kaarslamp is verkrijgbaar in de twee bekende series van Hue; White Ambiance (alleen wittinten) en White & Color Ambiance (alle kleuren). De kleurtemperatuur heeft een bereik van 2200 Kelvin tot 6500 Kelvin. De lampen zijn zoals andere Hue-lampen te synchroniseren met muziek, tv of games en te bedienen via een app op je smartphone, de Hue-schakelaar of andere slimme accessoires. De Hue E14-kaarslamp heeft een lichtopbrengst van maximaal 470 lumen, wat te vergelijken is met een 40 watt gloeilamp. De Hue White Ambiance E14 kaarslamp kent een adviesprijs van 34,95 euro. De Color Ambiance-versie is te koop voor een adviesprijs van 59,95 euro.

White and Color Ambiance lampen

Je hebt altijd de keuze om voor witte (White Ambiance) of gekleurde (Color Ambiance) lampen te gaan en tenzij je heel zeker weet dat je geen kleuren wilt gaan gebruiken zouden we altijd aanraden om de gekleurde versie te nemen. Ja, de helderheid van de White lampen ligt iets hoger maar wij zijn in huis nog geen enkele keer tegen het probleem van te weinig licht aangelopen, zelfs niet in de badkamer. En zo nu en dan in bad of de douche met een gedimde zonsondergang of een ontspannend kleurtje is natuurlijk ook relaxt.

De Color Ambiance lampen kunnen 16 miljoen kleuren weergeven, dankzij leds die zich in de lamp bevinden. De lamp zelf past exact in een bestaande E14-fitting. De lampen zien er verder uit als normale lampen en maken draadloos verbinding met de Bridge. Het is een kwestie van de lamp in de fitting draaien en je kunt aan de slag.

Installatie en gebruik

De installatie van een nieuwe lamp in het Hue-systeem is een fluitje van een cent. Als je al een Bridge hebt en de app op je telefoon hebt staan dan laat je de app simpelweg zoeken naar nieuwe lampen. De E14 kaarslamp verschijnt als nieuwe lamp, waarna je hem een naam kunt geven en aan een ruimte kunt toevoegen. De lamp is direct klaar voor gebruik. De rest werkt hetzelfde als bij het instellen van het systeem, waarover je meer leest in onze Philips Hue review. Hier gaan we dieper in op de installatie, het koppelen van de lampen, het instellen van de ruimten en het gebruik van scenes en kleuren in de app.

Voor deze review hebben we gebruik gemaakt van de Hue White Ambiance E14 kaarslamp, de lamp die alleen wittinten weer kan geven van 2200 tot 6500 Kelvin. Dit is voor een kroonluchter of schemerlamp vaak meer dan voldoende. De afmetingen van de lamp zijn echter wel iets waar je rekening mee moet houden.

Zo hebben we bijvoorbeeld een kroonluchter met kleine E14 lampjes, verborgen door lampenkapjes. Als je hier de Hue E14 kaarslamp (met B39 vorm en een afmeting van 39 x 117 mm) in plaatst steekt deze er net wat bovenuit. Bij de schemerlamp op de vensterbank verdwijnt de kaarslamp net achter de lampenkap en staat het dus een stuk beter. Een kleine (ronde) Hue-lamp met E14 fitting is er nog niet.

Kwaliteit en prijs

Over de kwaliteit van de Hue White Ambiance E14 kaarslamp kunnen we vrij kort en krachtig zijn. De lamp weet in situaties waar wat licht nodig is, bijvoorbeeld voor het lezen van een boek, voldoende helderheid te bieden.

Ook in situaties waar een bepaalde sfeer neergezet moet worden doet de lamp uitstekend zijn werk. Een wat gedimde warme wittint van de kaarslamp zorgt, in combinatie met de andere Hue-lampen in de woonkamer, voor een gezellige en warme sfeer tijdens een donkere en koude avond.

Mocht je een sfeer met kleur willen creëren dan kun je gaan voor de Color Ambiance-versie van de E14-lamp, die wel een stuk duurder is. En dat brengt ons ook direct op eigenlijk het enige minpunt; de prijs. Even je kroonluchter met zes of meer Hue-lampen uitrusten is een prijzige aangelegenheid, zeker als je de Color Ambiance-versie wilt. De Hue kaarslamp is dan ook met name geschikt voor de kleinere schemerlampen die over een E14-fitting beschikking en een fraaie maar prijzige uitbreiding van je Hue-systeem.

Conclusie

De Philips Hue E14 kaarslamp is een zeer welkome toevoeging aan het Hue-assortiment. Ook wij hebben verschillende lampen met een E14-fitting en alleen daarvoor ontbrak nog een Hue-lamp. Diegenen die fan van Hue zijn en (een deel van) hun huis al met Hue uitgerust hebben krijgen dus weer wat extra keus om het het hele lichtplan te automatiseren. De E14 kaarslamp is binnen no-time geïnstalleerd en biedt een goede lichtopbrengst. Combineer dit met een alsmaar groter worden en compatibel smart home ecosysteem, een gebruiksvriendelijke app en goede ondersteuning van Philips, en de E14 kaarslamp is zeker een aanrader. Goedkoop zijn de lampen niet. Hue is dan een luxe-product maar wel een verdomd fraai, handig en nuttig luxe-product.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Hoge kwaliteit
  • Mogelijkheden zijn eindeloos

Minpunten
  • Prijzig

  • Afmetingen niet voor alle lampen ideaal

Reacties (0)