Review: Panasonic Etherea airconditioning met app-bediening

09 oktober 2021 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic Etherea

Hoewel afgelopen zomer nou niet één van de meest warme zomers was kiezen steeds meer mensen voor airconditioning. Zo ook ikzelf, met name omdat een airconditioning een ruimte snel en efficiënt op comfortabele temperatuur kan brengen. Ik heb gekozen voor de Panasonic CU-3Z52TBE buitenunit die aangesloten is op één 3.5kW Etherea binnenunit en twee 2,5kW Etherea binnenunits. Natuurlijk zijn de modellen smart, met bediening middels een app en integratiemogelijkheden voor je smarthome.

Hoewel je met vloerwarming een paar graden (maximaal) kunt koelen en het ventilatiesysteem tijdens een koele zomernacht mee kan helpen de gevoelstemperatuur te verlagen zet het niet voldoende zoden aan de dijk tijdens de alsmaar warmer wordende zomers in ons land. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om op de eerste verdieping ook airconditioning te installeren. We maken gebruik van een Panasonic CU-3Z52TBE buitenunit die aangesloten is op één 3.5kW Etherea binnenunit en twee 2,5kW Etherea binnenunits.

Voor de keuze qua airconditioning zijn een aantal zaken van belang geweest. Zo moet het systeem zo energiezuinig mogelijk zijn, het binnenklimaat verbeteren, niet te opvallend zijn (relatief mooi zijn dus) en te koppelen zijn met ons smarthomesysteem. Na een uitgebreide zoektocht en verschillende adviesgesprekken kwam Panasonic Etherea als de beste oplossing voor ons huis naar voren.

Panasonic Etherea - design

Een airconditioning is in de basis geen bijzonder fraai apparaat aan de muur, maar dat betekent niet dat je er niet het beste van kunt maken. We hebben in onze zoektocht dan ook gezocht naar modellen die wat minder lomp zijn, strakker ogen en bovendien niet veel opvallen. De Etherea-modellen komen in verschillende afwerkingen, waaronder mat wit en zilver. We hebben gekozen voor de witte variant, omdat dit simpelweg wegvalt tegen de witte muur. De binnenunit is eenvoudig maar strak vormgegeven en valt daardoor nauwelijks op.

De buitenunit valt vaak wel op, zeker als deze aan een zichtbare gevel hangt. We hebben er dan ook voor gekozen de buitenunit op het plat dak van de garage te plaatsen, zo ver mogelijk uit het zicht vanaf de straat. Maar, om de buitenunit nog onopvallender te maken hebben we deze matzwart laten spuiten. Ook dit apparaat valt nu nauwelijks meer op.

Panasonic Eterea - Nanoe X

De Panasonic Etherea is voorzien van R32 koudemiddel. Zonder in de technische details te treden is dit koudemiddel milieuvriendelijker dan de meest gebruikte koudemiddelen en bespaart het energie. Dit koudemiddel is eenvoudig te recyclen, heeft geen impact op de ozonlaag en draagt 75% minder bij aan de opwarming van de aarde in verhouding met R410A, wat helpt de CO2-voetafdruk van een woning te verminderen. Ook financieel is het R32 aantrekkelijker, met een hogere efficiëntie en het gebruik van 30% minder koudemiddel ten opzichte van R410A. Daarnaast is de Etherea één van de meest zuinige (ja, dat is relatief want het blijft een airconditioning) airconditionings van het moment. Het apparaat heeft een hoge SEER (8,50) en SCOP (5,10) waarde, wat zegt dat de efficiëntie tijdens zowel koelen als verwarmen hoog is. Dit levert een energielabel van A+++ op.

Een andere belangrijke feature is de Nanoe X-technologie. Deze technologie produceert OH-Radicals (elektrostatische waterdeeltjes) en blaast deze de ruimte in. De deeltjes hechten zich aan micro-organismen zoals diverse types bacteriën, pollen, virussen en schimmels. De waterdeeltjes nemen vervolgens de waterstof uit de micro-organismen en veranderen de waterstof in de bacteriën naar water waardoor de activiteit verhinderd wordt. Klinkt nogal wetenschappelijk, maar simpel gezegd draagt ook de airconditioning zijn steentje bij aan een schoner en gezonder binnenklimaat. Een andere techniek die een nadeel van veel airconditionings tegengaat is Mild Dry Cooling. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid minder hard, wat tijdens en na een lange nacht een stuk comfortabeler is. Perfect Humidity Air controleert daarnaast het vochtgehalte in de omgeving om te droge lucht te voorkomen. Tot slot, en niet geheel onbelangrijk, is de Etherea met een geluidsproductie van 19dB zeer stil, wat natuurlijk gewenst is in ruimten waar geslapen wordt.

Panasonic Comfort Cloud

De installatie van de units nam een lange ochtend in beslag en werd door een gecertificeerde installateur uitgevoerd. De montage ging soepel en ook de eerste ingebruikname was eenvoudig. Wat betreft de bediening is er een infrarood afstandsbediening aanwezig. Deze remote kan alle functies van de airco bedienen, heeft een duidelijke lay-out en werkt vrij intuïtief. Ook wanneer je niet direct naar het toestel wijst is bediening mogelijk. Daarbij geeft het scherm licht in het donker, al geldt dat voor de knoppen weer niet.

De Panasonic Etherea is te koppelen aan de Panasonic Comfort Cloud, de app van Panasonic zelf. Hiermee kun je de airconditioning geheel instellen, schema’s aanmaken, gebruikers toevoegen en het energieverbruik inzien. Het koppelingsproces van de units met de app is wat omslachtig en middeleeuws maar na een half uurtje stappen doorlopen (soms meerdere malen door een error) waren de drie binnenunits aan de app gekoppeld.

In de app zie je direct de airco’s die je gekoppeld hebt in een overzicht, waarna je door kunt klikken naar de instellingen per unit. In dit overzicht kun je nagenoeg alles bedienen, van de temperatuur en de modus (koelen, verwarmen, auto, Cool Dry en Nanoe) tot de snelheid en blaasrichting. Ook kun je timers instellen, de stille modus activeren, de power-modus activeren en data over de temperatuur en het energieverbruik inzien. Onder het kopje ‘cijfers’ zie je de temperatuur binnen, de temperatuur buiten en de ingestelde temperatuur van de unit. En dat is meteen ook het benoemen van een minpunt waard: de binnentemperatuur is niet heel nauwkeurig. We hebben meerdere sensoren en thermostaten in huis hangen en die geven allemaal een temperatuur weer die 2 tot 3 graden boven de gemeten temperatuur van de airco’s ligt. De airco hangt hoger dan de gemiddelde sensor, dus je zou zeggen dat de gemeten temperatuur ook hoger zou moeten liggen. Tot slot zie je het geschatte energieverbruik van het gehele systeem terug in de app en kun je periodes met elkaar vergelijken.

Het is een handige app, maar als we heel eerlijk zijn mag deze wel vernieuwd worden. De app is traag en wil nog wel eens spontaan stoppen. Let er ook op dat je voor elke gebruiker een eigen account aanmaakt, waar je de binnenunits weer individueel aan toevoegt. Doe je dit niet dan worden bij elk gebruik de andere gebruikers uitgelogd. Een laatste minpuntje is dat er geen slaaptimer in de app aanwezig is. Op de afstandsbediening wel. En laat dat nu net een functie zijn die we vaak gebruiken.

Smarthome-integratie

Dat een airconditioning op zichzelf werkt is tegenwoordig niet meer genoeg. We willen steeds slimmere producten en dus moeten ook de airconditionings daarin mee. Dat begint met een app, in het geval van Panasonic de Comfort Cloud App, maar je kunt pas echt van slimme apparaten spreken als je ze ook kunt koppelen met andere apparaten in huis én kunt integreren in je domoticasysteem. Vanuit de doos is de ondersteuning voor domotica bij Panasonic vrij bepekt. Alleen spraakassistenten worden ondersteund. Zo kun je de units koppelen aan Google Home en Amazon Alexa door bij de betreffende spraakassistenten met je Panasonic-account in te loggen. Dat koppelen gaat snel en binnen een minuut hebben we de drie units in Google Home beschikbaar. De besturing van de units is echter vrij basic. Je kunt de temperatuur instellen, kiezen voor verwarmen of koelen en het apparaat aan- of uitzetten. Alle andere opties moeten nog altijd via de app of de remote ingesteld worden.

Gelukkig heeft Panasonic ook een api voor Comfort Cloud. Dat betekent dat in theorie alle functies door externe systemen bediend kunnen worden. Daarvoor moet dan echter wel een integratie ontwikkeld worden. Onder meer voor de Homey smarthomehub is dit gedaan, door een vrijwillige developer die waarschijnlijk zelf ook een Panasonic airconditioning heeft. Deze integratie met Homey is helaas verre van optimaal, wat volgens de ontwikkelaar van die integratie komt door de lastige api, de beperkte mogelijkheden ervan en de steeds veranderende api. Momenteel is het mogelijk meerdere units aan Homey te koppelen, die vrijwel direct zichtbaar zijn binnen het systeem. Vervolgens kun je ze middels flows (scenario’s) bedienen, maar alleen de basics. Zo kun je ook hier de unit aanzetten, uitzetten en de temperatuur instellen. De overige functies, waaronder de blaasrichting en de modus, kun je wel via Homey bedienen maar niet in scenario’s gebruiken. Het is dus allemaal vrij beperkt en waar dat precies aan ligt is niet helemaal duidelijk. Panasonic heeft deze integratie in ieder geval niet zelf ontwikkeld dus we zijn de ontwikkelaar sowieso dankbaar voor de integratie, al is die basic. Toch zou Panasonic zich wat meer in mogen spannen om de units volledig en goed beschikbaar te maken voor integratie met slimme huizen.

Tijdens een zeer warme dag wil je natuurlijk dat de slaapkamer al lekker koel is wanneer je naar bed gaat. Hiervoor is de koppeling met het smarthomesysteem van belang. Dankzij de koppeling van Comfort Cloud met onze smarthomehub (Homey) kunnen we de units nu dus ook via scenario’s aansturen. Gebruikmakend van sensoren in huis kunnen we de units op elk gewenst moment automatisch aansturen. Is het bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan in de slaapkamer erg warm terwijl de vloerverwarming al op koelen staat en het buiten niet echt koeler wordt, dan wordt de airconditioning automatisch op de gewenste temperatuur aangezet zodat je in een koele slaapkamer kunt slapen. Ook hiervoor geldt overigens: maak een apart account aan voor gebruik met Homey want anders wordt je elke keer uitgelogd als Homey de airconditioning aanstuurt of aanroept.

Algemene ervaring

De airconditioning is nu al één van de keuzes waar we het gelukkigst mee zijn. Zeker nu we nog geen zonwering hebben warmt het binnen snel op en in een volledig geïsoleerd huis is de warmte lastig weer buiten te krijgen. Met drie binnenunits op de eerste verdieping kunnen we in ieder geval genieten van koele nachten, en zelfs de benedenverdieping wordt een aantal graden koeler als we alle units aanzetten.

De Panasonic Etherea valt netjes weg in het interieur, maar ook tijdens het gebruik. De units zijn zeer stil – ze maken op een lage stand niet veel meer geluid dan het ventilatiesysteem. De Cool Dry functie geeft een nog behaaglijker gevoel tijdens de zwoele zomerdagen en er zijn voldoende functies om de werking van de units volledig naar eigen wens af te stellen.

De Nanoe-technologie doet ondertussen zijn werk en lijkt de lucht in huis schoon te houden. De nadruk ligt op ‘lijkt’ want dat is heel lastig te controleren. Voor mensen met gezondheidsproblemen kan het in ieder geval geen kwaad deze functie te activeren. De luchtreinigers die we in huis hebben geven allemaal de perfecte waarden weer. Dat kan helaas niet gezegd worden over de temperatuursensors van de Etherea. Die wijken naar beneden af ten opzichte van de andere sensoren in huis.

Eigenlijk schort het bij de Panasonic Etherea airconditioning maar aan één ding: echt goede smarthome-integratie. De integratie met Google Home is leuk en werkt goed, maar het is zeer basic. Hetzelfde geldt voor de integratie met Homey, die door een vrijwillige developer ontwikkeld is. Als Panasonic hier net wat meer moeite in steekt zouden deze units volledig en perfect te integreren zijn met een slim huis, en dan zouden wij ook de eersten zijn die hier volledig gebruik van maken. Ook de Comfort Cloud-app mag een update krijgen, voornamelijk wat snelheid, design en stabiliteit betreft. En Panasonic, voeg alsjeblieft de slaaptimer toe aan de app.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Panasonic Etherea een strak vormgegeven en zeer stille airconditioning die dankzij vele handige functies en technieken het comfort in huis flink verhoogt. Bediening kan met de handige remote en de Comfort Cloud-app, maar met die laatste heb je soms wat geduld nodig. De units zijn te koppelen met Google Home, Amazon Alexa en Homey, maar de integratie is mager en laat nog aardig wat ruimte voor verbetering over.

8.0
Panasonic Etherea

Beoordeling
Panasonic Etherea airconditioning

Pluspunten
  • Als 'domme' airco zeer goed
  • Stil
  • Strak design
  • Gebruiksvriendelijk
  • Luchtreiniger
Minpunten
  • Smarthome-integratie kan beter
  • App aan vernieuwing toe
  • Slimme functies nog niet stabiel genoeg
  • Temperatuursensor wijkt af

Beoordeling Panasonic Etherea airconditioning

Alles bij elkaar genomen is de Panasonic Etherea een strak vormgegeven airconditioning die dankzij vele handige functies en technieken het comfort in huis flink verhoogt. Bediening kan met de handige remote en de Comfort Cloud-app, maar met die laatste heb je soms wat geduld nodig. De units zijn te koppelen met Google Home, Amazon Alexa en Homey, maar de integratie is mager en laat nog aardig wat ruimte voor verbetering over.

Reacties (2)