Review: Oral-B Genius X – tandenborstel met realtime poetsassistent

14 september 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Oral B Genius X review 8

In deze review kijken we naar de Oral-B Genius X, een elektrische tandenborstel die je via een app in realtime toont hoe je je tanden poetst.

Eerder dit jaar lanceerde Oral-B zijn slimste tandenborstel tot nu toe, de Oral-B Genius X. Dit model kan dankzij kunstmatige intelligentie zien hoe jij je tanden poetst en aan de hand daarvan advies uitbrengen. Het doel is simpel; de mensheid nog beter zijn tanden laten poetsen. Hoe het werkt en of het werkt lees je in deze review.

Wat is de Oral-B Genius X?

De Oral-B Genius X is een slimme tandenborstel die op basis van kunstmatige intelligentie gebruikers kan helpen tijdens het poetsen. De tandenborstel kan informatie putten uit een bron waarin duizenden poetsbeurten verwerkt zijn. Daarnaast zijn er ook intelligente tools voor mondhygiëne en gezondheidsmanagement. Met deze nieuwe mogelijkheden wil het bedrijf mensen in staat stellen hun mondgezondheid in realtime te monitoren, waardoor het checken ervan mogelijk onderdeel kan worden van de dagelijkse routine.

De slimme Oral-B-tandenborstel combineert de kennis van poetsstijlen van duizenden mensen om een individuele stijl vast te stellen en gebruikers te coachen in het ontwikkelen van een betere manier van poetsen. De technologie onthoudt waar mensen daadwerkelijk poetsen in hun mond en biedt persoonlijke feedback aan op de onderdelen waar extra aandacht nodig is, voor een betere mondhygiëne. Genius X is te gebruiken met de Oral-B app, te downloaden in de App Store of Google Play.

Advertentie

De Genius X is te koop in de kleuren wit, zwart, rosé goud, paars en in antraciet grijs. De basisvariant kost 299,99 euro maar kan inmiddels al voor minder dan 200 euro gekocht worden. In deze review testen we de Genius X met modelnummer 20100S, met een prijs van rond de 200 euro.

Wat zit er in het pakket?

Zoals gezegd zijn er verschillende varianten van de Oral-B Genius X te koop, maar in ons pakket (de 20100S) zit een zwarte elektrische tandenborstel, een opzetborstel, een reisetui, een reislader, een gewone lader en een basisstation waarop de tandenborstel geplaatst kan worden en waarop ook de opzetborstels geplaatst kunnen worden. Verder heb je alleen nog een smartphone met bluetooth en de Oral-B-app uit de app store nodig.

Design

De Genius X is in verschillende kleurvarianten te koop, en dat is vooral persoonlijke smaak. Maar, de elektrische tandenborstel heeft in elk geval een premium uitstraling meegekregen dankzij chique led-verlichting, een strakke afwerking en premium ogende accessoires. Het is en blijft echter een typische elektrische tandenborstel die je niet in de woonkamer zet dus qua design is er weinig dat echt opvalt. Op het gebied van accessoires valt met name de reisetui op, wat een stevige case is waar je de tandenborstel en opzetborstels goed in kunt bewaren. Je kunt de reisetui met de meegeleverde reisadapter opladen, waardoor ook de tandenborstel opgeladen wordt. Maar, er zit ook een usb-poort op de etui waarmee je een smartphone of ander mobiel apparaat kunt opladen. Je kunt de etui dus gebruiken als powerbank, wat een leuke bijkomstigheid is. Daarnaast is er een klein standaardje voor je smartphone in de etui geplaatst, zodat je je smartphone rechtop voor je kunt zetten tijdens het poetsen. Daarbij geeft de reisetui nog een wat extra premium gevoel aan de Genius X mee. 

De tandenborstel zelf beschikt over een kunststof behuizing met een rubberen achterzijde waardoor hij stevig in de hand ligt tijdens het poetsen. Bovenop de tandenborstel is een Smart Ring geplaatst die je zelf een kleur kunt geven en die tijdens het poetsen oplicht om aan te geven dat je het volgende kwadrant van je mond moet poetsen of dat je te hard drukt op je tanden. We zien twee knoppen op de voorzijde terug; een om de tandenborstel aan te zetten en een om tussen de verschillende poetsmodi te kiezen. Je kunt kiezen uit dagelijkse reiniging, Pro Clean (hoge frequentie), gevoelige tanden (Sensitive), polijsten (3D White), tandvleesverzorging en tongreiniger. 

Installatie

De installatie van de Oral-B Genius X is een fluitje van een cent. Het is een kwestie van de Oral-B app downloaden (een account is niet vereist), bluetooth op je smartphone aanzetten, de tandenborstel aanzetten, bluetooth activeren op de tandenborstel (instructies via de app) en binnen enkele seconden is de tandenborstel aan je telefoon gekoppeld. De app geeft meteen wat tips over het gebruik en de mogelijkheden, maar je kunt direct aan de slag met het poetsen van je tanden.

De app

De Oral-B app is geen hele uitgebreide app en dat komt het gebruik ten goede. Het home-scherm heeft de naam Coaching meegekregen en laat adviezen zien op basis van je laatste poetsbeurten. Ook vind je hier advies over het vervangen van je opzetborstel. Onderin het scherm zie je het menu terug, met naast Coaching het scherm voor Resultaten. In dit scherm kun je per dag, week, maand of altijd jouw resultaten terugzien. Hier vind je informatie over de gemiddelde poetstijden, of je gelost hebt, of je je tong gereinigd hebt en of je gespoeld hebt. Je kunt vanuit dit scherm je resultaten exporteren naar PDF-formaat om ze bijvoorbeeld naar je tandarts te sturen.

Het derde scherm dat via het menu bereikbaar is, is het Prestaties scherm. Hier vind je persoonlijke records van het aantal dagen dat je achtereen gepoetst, geflost, gespoeld en je tong gereinigd hebt. Ook kun je trofeeën verdienen door elke dag tweemaal te poetsen, op verschillende tijdstippen te poetsen, verzorgingsroutines te gebruiken en nog veel meer. Het moet dat beetje extra motivatie geven natuurlijk.

Het vierde scherm heet ‘Meer’ en geeft toegang tot verschillende instellingen. Hier kun je de timer naar eigen wens afstellen, het aantal secties in je mond op 4 of 6 zetten, de trilfunctie van de tandenborstel aanpassen, de automatische synchronisatie aanpassen en de voorkeur poetsmodi instellen. De voorkeursmodi laten de tandenborstel automatisch naar een bepaalde modus terugkeren, en ook kun je bepaalde modi uitsluiten. Tot slot kun je meldingen instellen voor het vervangen van je opzetborstel. 

Via het ‘Meer’ menu kun je daarnaast herinneringen instellen voor het flossen, reinigen van de tong en het spoelen van de mond. Tot slot kun je kiezen uit verschillende mondverzorgingsroutines. Deze routines geven je een periode lang instructies om een bepaald doel te bereiken. Zo kun je de routine voor frisse adem of wittere tanden selecteren. Volg een periode lang alle tips en instructies, en dat zou dan moeten leiden tot een frissere adem en wittere tanden. Natuurlijk worden binnen deze routines de producten van Oral-B wel gepromoot. Denk aan andere opzetborstels en tandpasta. Tot slot kun je een account aanmaken, mocht je jouw gegevens in de cloud willen opslaan.

Het belangrijkste onderdeel van de app hangt net boven het menu. Dat is namelijk de realtime poetsassistent. Tik op de timer die je boven het menu ziet zweven en de poetsassistent klapt open. Start je met poetsen dan gebeurt dit overigens automatisch. In dit venster krijg je de tijd van het poetsen, een 3D-weergave van het gebit en directe tips te zien. Het gebit is het onderdeel waaraan je de ‘artificial intelligence’ kunt zien want je ziet hier in realtime hoe en waar jij poetst. Na een aantal keer over een bepaalde rij tanden te zijn gegaan worden deze wit en heb je ze dus voldoende gepoetst. Blijven ze (deels) blauw dan betekent dit dat je dat deel nog eens moet poetsen. Worden ze rood, dan heb je iets teveel druk uitgeoefend. In het gebit verschijnen realtime tips over hoe je het poetsen op dat moment kunt verbeteren. Onder het gebit verschijnt de gekozen poetsmodus. Zodra je klaar bent met poetsen verschijnt er een nieuw venster met het gebit waarop delen die aandacht vereisen getoond worden en de resultaten van je poetsbeurt. Zo kun je hier lezen hoe lang je gepoetst hebt, of je alles goed gepoetst hebt, of je teveel druk uitgeoefend hebt en wat je totale poetsscore is.

Advertentie

Gebruik

Of de tandenborstel past bij jouw manier van poetsen en jouw persoonlijke voorkeuren is niet iets dat wij kunnen testen of beoordelen. De Oral-B tandenborstels poetsen bijvoorbeeld gemiddeld wat harder dan die van de concurrentie. Ook is de keuze voor een andere opzetborstel puur persoonlijk. In deze review kijken we dan ook met name naar het gebruik van de app en de daarbij horende mogelijkheden.

Wil je realtime zien hoe jij poetst en hoe je dit op het moment van poetsen kunt verbeteren dan moet je tijdens het poetsen niet alleen de tandenborstel bij de hand hebben. Je moet ook je telefoon in de buurt hebben want die moet middels bluetooth met de tandenborstel communiceren en kan je aan de hand van die communicatie realtime het gebit met jouw poetsbewegingen laten zien. Wil je er het maximale uithalen dan is het dus verstandig je telefoon bij de hand te hebben en de app te openen. Het is echter geen noodzaak want de tandenborstel onthoudt de laatste 30 poetsbeurten en kan die tijdens de eerstvolgende connectie met de smartphone overzetten. Zo krijg je toch nog inzicht in de poetsbeurten van de laatste dagen. Dit alles brengt echter wel meteen een beperking met zich mee; het delen van de tandenborstel met je partner wordt namelijk lastig. Koppelt je partner de tandenborstel met zijn eigen app/account (wat kan) dan kan het zijn dat wanneer beide telefoons in de buurt zijn de gegevens van je partner op jouw telefoon verschijnen. Zijn er meerdere poetsbeurten opgeslagen op de tandenborstel zelf? Dan kan het zomaar gebeuren dat deze met de verkeerde telefoon gesynchroniseerd worden bij de eerste koppeling, en die 30 poetsbeurten moeten dan ook nog van dezelfde persoon zijn.. Het is dus niet aan te raden om deze tandenborstel te delen als je de slimme functionaliteiten wilt gebruiken. 

Met het gebruik van de Oral-B Genius X zit het wel goed. De sensoren in de tandenborstel zorgen ervoor dat jouw poetsbewegingen nagenoeg direct in de app verschijnen en duidelijk op het virtuele gebit geprojecteerd worden. De tandenborstel registreert alles vrij nauwkeurig maar persoonlijk had ik het idee dat ik aardig hard moest drukken om de tanden rood te krijgen. Zelfs zo hard dat het tandvlees ervan ging bloeden. Natuurlijk zal de manier van poetsen per persoon verschillen, maar in mijn geval was van te hard drukken geen sprake. Overigens wordt ook de Smart Ring rood wanneer je te hard drukt, mocht je de app niet gebruiken op dat moment.

De term artificial intelligence is misschien wat overtrokken aangezien de tandenborstel niet van jou of jouw gebit leert. Hij ziet niet hoe jouw gebit eruit ziet en past hier de virtuele weergave niet op aan. Ook leert hij niet van jouw manier van poetsen om daar bijvoorbeeld zelf de poetsmodus, tijden of kwadranten op aan te passen. De tandenborstel registreert en analyseert om op basis van een algoritme (van vele poetsbeurten uit een database) jou een advies te geven.

Het in realtime kijken naar hoe je zelf poetst zorgt er ook daadwerkelijk voor dat je alles wit wilt zien worden, wat betekent dat je je hele gebit goed gepoetst hebt. Natuurlijk kan niet elk hoekje en gaatje gecheckt worden maar het over algemeen zorgt de virtuele weergave ervoor dat je nauwkeuriger te werk gaat en mogelijk ook langer poetst. Je wilt natuurlijk resultaat behalen en dus is een positief eindscherm na het poetsen een doel. Zodra je klaar bent kun je aangeven of je tandvlees bloedt, wat vervolgens ook opgeslagen wordt en waarmee je tips voor de volgende poetsbeurt krijgt. Op de Coaching pagina zie je dus het advies voor de volgende poetsbeurt, aan de hand van de analyse van je laatste poetsbeurten. Een nadeeltje – of eigenlijk iets wat niet goed genoeg uitgelegd wordt – is dat je niet handmatig kunt invoeren of je geflost, gespoeld of je tong gereinigd hebt. Je moet hiervoor per se elke dag een herinnering instellen waardoor je ook elke dag naar aanleiding hiervan kunt aangeven of je het gedaan hebt. We hadden liever gezien dat je dit tussendoor of na elke poetsbeurt gewoon handmatig kunt toevoegen. 

Een ander minpuntje is het aanpassen van de poetsmodus. Ja, je kunt in de app aangeven wat de voorkeursmodus is maar het even snel aanpassen vóór een poetsbeurt zit er niet in. Je kunt dit namelijk alleen doen terwijl je poetst, wat vrij onhandig is aangezien je niet (goed) op de tandenborstel kunt kijken terwijl je poetst, en met een mond vol tandpasta is het sowieso niet ideaal. Je kunt de app openen waar de modus onder het gebit verschijnt, maar dat is dus alleen zichtbaar als je de app opent hebt staan. Kortom, het moet gewoon mogelijk zijn de modus te veranderen voor het poetsen. Je kunt via de app wel bepaalde modi uitschakelen waardoor je alleen de modi kunt selecteren die je gebruikt. Gelukkig past de tandenborstel de poetsmodus wel automatisch aan. Eindig je in de avond met de ingestelde tongreiniging (via een herinnering) en heb je de dagelijkse reiniging als voorkeursmodus ingesteld, dan staat de tandenborstel de volgende morgen automatisch op de dagelijkse reiniging. Maak je het door jou ingestelde programma echter niet af of gebruik je een modus (tongreiniging) wanneer deze niet in jouw programma (herinneringen) ingesteld is dan blijft de poetsmodus staan waarop je geëindigd bent. Dat klinkt (en is) wat verwarrend maar het komt er op neer dat de Genius X alleen meedenkt op momenten dat je je precies aan de door jou ingestelde volgorde en modi (reminders) houdt. We hadden liever gezien dat de tandenborstel na bijvoorbeeld een uur automatisch terugspringt op de voorkeursmodus.

Een derde klein minpunt is het feit dat de app bij de Persoonlijke records pas laat begint met tellen. Na drie dagen poetsen stond er nog steeds geen poetsreeks geregistreerd, wat toch vreemd is. Hierdoor ga je twijfelen of je iets fout doet en of de app wel goed werkt. Na de vierde dag verscheen dit wel, apart genoeg inclusief de trofee dat ik na een week niet poetsen ‘gelukkig’ de tandenborstel weer opgepakt had. Dat klopte natuurlijk niet, maar mogelijk komt dit doordat ik middenin een week begon. 

Maar, de belangrijkste vraag die we moeten beantwoorden; verbetert de Oral-B Genius X het poetsen daadwerkelijk? Daarop kunnen we wel positief antwoorden. De app zorgt er namelijk voor dat je er bewust mee bezig bent, en dat is al een hele stap. Je wilt dat mooie witte virtuele gebit zien, je wilt richting die 100 procent score komen en je wilt ook wat van die trofeeën behalen. In combinatie met de verschillende poetsmodi, de motivatie om te flossen je tong te reinigen en te spoelen zorgt dit er op termijn voor dat je een bepaalde bewustwording krijgt over je gebit en het onderhoud daarvan. Het is natuurlijk wel afhankelijk van hoe je nu al poetst en hoe je er nu al mee bezig bent, maar iedereen kan een stap voorwaarts maken, zelfs al poets je nu al goed.

Zorgt de Genius X ervoor dat je een perfect gebit krijgt? Nee, maar een handig hulpmiddel om sneller richting perfectie te komen is het zeker. Het enige dat van belang is, is de motivatie om de app en zijn mogelijkheden te blijven gebruiken. Dat kan voor sommigen nog wel een drempel zijn. En, mocht je al die slimme na verloop van tijd toch niet meer willen gebruiken (of vergeten) dan heb je gelukkig nog steeds te maken met een premium elektrische tandenborstel, met bijbehorend premium design en bijbehorende uitgebreide mogelijkheden.

Tot slot de batterijduur, iets wat niet onbelangrijk is wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat. De Genius X gaat met tweemaal poetsen per dag ongeveer twee weken mee. En dat is inclusief het gebruik van de app, dus dat mogen we positief noemen.  

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is de Oral-B Genius X één van de betere elektrische tandenborstels van dit moment, zeker als we kijken naar de nauwkeurige realtime registratie van je poetsbeurt, de tips die daaruit voortvloeien en de bewustwording die dit met zich meebrengt. Artificial intelligence is een term waar te pas en te onpas mee gegooid wordt en die ook hier niet echt van toepassing is, maar dat gezegd hebbende zorgt er de Genius X er daadwerkelijk voor dat je meer gaat letten op hoe je poetst, hoe lang je poetst en hoe je over een langere periode met de gezondheid van je mond en gebit bezig bent. Combineer dit met luisteren naar het advies van je tandarts en je gebit zou er zomaar een stuk op vooruit kunnen gaan. Het vergt echter wel motivatie om de app te blijven gebruiken, ook als de nieuwigheid er van af is. Het volgen van je scores en het stellen van doelen kan hierbij helpen. Maar, ook al zou je de slimme functies niet gebruiken, dan heb je alsnog te maken met een elektrische tandenborstel van premium kwaliteit met uitgebreide mogelijkheden. Verbeterpunten en minpunten zijn er ook, want als je de tandenborstel met al zijn slimme mogelijkheden wilt gebruiken wordt het delen van de tandenborstel lastig, en eigenlijk af te raden. Ook is het handmatig aanpassen van de poetsmodus tijdens het poetsen verre van ideaal en zouden we graag zien dat je zaken als flossen en spoelen ook tussendoor, handmatig aan je activiteiten kunt toevoegen. 

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Premium tandenborstel in alle opzichten
  • Nauwkeurige poetsregistratie
  • Scores en doelen werken motiverend
  • Handige en goede tips (en routines)
  • Laat je daadwerkelijk beter poetsen

Minpunten
  • Poetsmodus handmatig aanpassen is onhandig

  • Handmatige toevoegingen in app niet mogelijk
  • Niet handig voor meerdere personen

Reacties (0)