Review: Netgear Orbi WiFi-systeem voor je smart home

17 januari 2017 9 Minuten 0 Reacties
netgear orbi feature

De Netgear Orbi biedt een betrouwbare, maar vooral krachtig wifinetwerk. Door de tri-band oplossing van Netgear is het bereik erg goed zonder kabels te hoeven leggen.

Het feit dat je deze review leest zegt waarschijnlijk al genoeg over waar je naar op zoek bent. Een betrouwbaar, maar vooral krachtig wifinetwerk, zonder kabels te leggen. Biedt de Netgear Orbi dat? Ja, maar dan wel op een bijzondere manier. Meer weten? Lees dan vooral verder.

Schijn bedriegt

Bij het uitpakken van de Orbi valt het zachtaardige en ronde uiterlijk op. Geen grote uitstekende antennes, geen octopus achtig uiterlijk. Toch heb je hier te maken met een enorme krachtpatser. Schijn bedriegt dus. Het bijzondere aan de Netgear Orbi is de aanwezigheid van tri-band in combinatie met een router en satelliet die je krijgt bij het door ons geteste pakket, de RBK50.

De meeste routers zijn vandaag de dag dual-band: een band op 2.4GHz, met iets meer bereik maar meer interventie, en een band op 5GHz, met minder bereik maar minder interventie door andere apparaten. Normale routers die met meerdere units communiceren, zoals Google Wifi, maken gebruik van 1 van deze 2 banden. Hierdoor gaat er snelheid verloren van de hoofdunit naar de omliggende satellieten. Netgear heeft hier een goede oplossing voor gevonden door een derde, aparte, supersnelle band te gebruiken die alleen voor de communicatie tussen de hoofdunit en de satellieten is. Deze techniek is nog het best te vergelijken met een virtuele kabel. Orbi gebruikt een 1.7Gbps 5GHz band, puur en alleen voor het doorgeven van signaal naar de Orbi-satelliet. De twee overige wifibanden kunnen daardoor volledig gebruikt worden door aangesloten apparaten.

Er zijn voor de gewone 2.4GHz en 5GHz elk twee antennes aanwezig, en voor de derde band zelfs 4 antennes. Hiermee kan je een oppervlak van 350 m2 beslaan, een claim die we aan de tand gaan voelen.

Makkelijke set-up

De router en satelliet zijn in de fabriek al aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen de apparaten elkaar makkelijk vinden tijdens de eerste set-up. Het zachtaardige uiterlijk komt overeen met het installeren: erg uitnodigend. In de doos zitten de 2 units, 2 poweradapters en een netwerkkabel.

In de startersgids staan slechts 3 stappen beschreven. Sluit de router-unit aan op je modem, zet de satelliet ergens neer, en laat ze koppelen. Dit is een makkelijk proces. Na ongeveer 1 minuut zoeken zullen de witte lichten aan de bovenzijde uitgaan.

Door middel van andere kleur aan de bovenzijde zal de satelliet zal laat weten of het dichtbij genoeg de router unit staat. Blauw betekent een goede afstand, zoals op de foto te zien is. Deze afstand was in het geteste huis 2 verdiepingen door gewapend beton heen, erg indrukwekkend.

Aan het einde van het proces wordt de software ook nog automatisch geüpdatet. Nadat de eerste 2 stappen zijn doorlopen moet je verder op het scherm om de setup af te ronden. Hier verscheen er nog een error, maar bij de tweede poging ging alles goed en kon het testen beginnen.

Power

Naast de WAN-aansluiting op de router unit, zijn er op beide units één usb-poort aanwezig voor het aansluiten van harde schijven. Verder kan er via een synch knop opnieuw worden gezocht naar verbinding tussen de units mocht dit nodig zijn, bij bijvoorbeeld het opnieuw instellen van het netwerk. Ook zijn er drie gigabit aansluitingen aanwezig op de routerunit en zelfs 4 op de satelliet.

De Netgear Orbi heeft de beschikking over totaal 8 aantal antennes, genoeg power dus.

Wel of geen mesh netwerk?

Een simpele vraag, maar een wat lastiger antwoord. Het korte antwoord is nee: de satellieten communiceren onderling niet met elkaar, een kenmerk van een mesh-netwerk. Dit doen bijvoorbeeld Asus Hivespot, Huddle en Google Wifi wel. In plaats daarvan gebruikt de Netgear Orbi hun eigen tri-band opstelling voor de beste snelheid, zoals hieronder ook te zien is.

Dit is begrijpelijk, omdat de verbinding tussen de router-unit en satelliet ontzettend goed is en de noodzaak om van satelliet naar satelliet te communiceren daarmee afneemt. Dit kan ook leiden tot snelheidsverlies, zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

Goed, prima, beter, best: de Orbi is alles

Een ander pluspunt van de Netgear Orbi is het automatisch schakelen tussen de router- en satellietunit. Zit je boven op de satelliet te werken, en loop je naar beneden, dan schakelt je apparaat automatisch over op waar het sterkste signaal is. Dit in tegenstelling tot conventionele routers, waar het signaal wordt vastgehouden tot het bereik te slecht wordt, en er dan pas wordt gewisseld. In de praktijk is dit een erg fijne toevoeging en het went snel om overal goede wifi te hebben zonder eerst je wifi aan- en uit te schakelen om het beste signaal te toggelen.

Het ene voordeel is tegelijkertijd ook een nadeel. Doordat er maar één SSID mogelijk is, kan er niet een apart netwerk voor 2.4 gHz en 5 gHz kan worden aangemaakt. Het schakelen tussen de 5GHz en 2.4GHz is namelijk soms een heikel punt. Het kwam regelmatig voor dat de Orbi voor de zekerheid naar het 2.4GHz kanaal schakelde om het beste bereik te waarborgen. Dit heeft een lagere snelheid tot gevolg, met maximaal 80mbps. Even de wifi aan en uitzetten verhielp het probleem, en de snelheid schoot weer omhoog.

Hoeveel beter is de Orbi?

Om hierop antwoord te geven staan hieronder diverse speedtesten beschreven. De ruimte is op de begane grond, met dikke muren. Er is getest op zowel de 2.4GHz als de 5GHz band.  De routers zijn de Orbi en de Cisco, een standaard Ziggo modem/router. Beide routers staan op dezelfde plek. Het testapparaat is een MacBook Pro (2015). Bij twijfelgevallen is er nog een keer getest met een Nexus 5X. De maximale snelheid van het internetabonnement is 150 mbps.

Scenario 1: midden in de woonkamer met prima bereik op beide netwerken. De Netgear is in beide gevallen sneller. Op de 5GHz haalt het bijna de maximale 150mbps, waar de Cisco router slechts op 100mbps blijft steken.

Scenario 2: In de verste hoek van de woonkamer, op ongeveer 10 meter van de router, met 2 dikke muren als barrière. Hier komt het krachtige signaal van de Netgear om de hoek kijken en behaalt de Orbi uitstekende snelheden. Het verschil op de 5 gHz is ontzettend groot, 36 mpbs tegen 138 mpbs. De Orbi schakelde hier wel automatisch over naar de 2.4 gHz band, dus voor de 5 gHz band was een aan- en uit van de wifi vereist. De snelheid van 2 mbps van de Cisco is ook met een Nexus 5X gehaald: het bereik van de Cisco is simpelweg niet meer dan dit. De Netgear haalt hier moeiteloos een snelheid van 50 mpbs, een erg groot verschil.

De snelheid en bereik van het netwerk was verder uitstekend. Een huis met twee verdiepingen, meerdere dikke muren met gewapend betonnen muren en de nodige metalen verstoringen: de Orbi kan het allemaal perfect aan. De speedtesten wijzen ook uit dat zelfs op de tweede verdieping op de satelliet-unit een snelheid 140 mpbs werd gehaald. Een knappe prestatie zonder ook maar één kabel te leggen.

Er zijn via een apart netwerkinterface ook nog enkele opties aan te passen. Een optie is het inschakelen van mu-mimo en beamforming. Hiermee kan er tegelijkertijd data naar meerdere apparaten kan worden gestuurd op één enkel kanaal. Hier moet je apparaat wel ondersteuning voor hebben. Daarnaast zijn er functionaliteiten als IPv6, Dynamic DNS, port forwarding, instellingen voor ouders om bepaalde sites te filteren, en accesspoint-modus. Er is bij de Orbi helaas geen ondersteuning voor de 802.15.4 based ZigBee frequency. Dit een protocol waar veel iOT-toepassingen gebruik van maken. Routers zoals Google Wifi en OnHub hebben hier wel ondersteuning voor.

Conclusie

Al met al zorgt de Netgear Orbi inderdaad voor een erg goed wifibereik. Dit gebeurt zonder aan snelheid in te boeten en kabels te hoeven leggen. Hier betaal je voor de router en satelliet samen wel 430 euro voor, een forse prijs.  De router los heeft een adviesprijs van 260 euro. Als je echter een goed functionerend en snel thuisnetwerk wilt en een investering voor in de toekomst wilt doen, dan is de Netgear Orbi een zeer goede keuze.

Meer informatie

Wil je meer informatie over draadloze netwerken, lees dan ons achtergrondartikel over welke smarthome protocollen er allemaal zijn. De recente ontwikkelen van 2017 duiden op meer draadloze oplossingen in onder andere mesh-netwerken. Hier was tijdens CES ook veel over te lezen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Bereik van alle drie de banden
  • Snelheid
  • En dat alles zonder kabels te leggen

Minpunten
  • Geen ondersteuning voor ZigBee

  • Wisselen tussen 2,4 en 5GHz gaat moeizaam
  • Prijzig

Reacties (0)