Review: Minut Smart Home Alarm – privacy en veiligheid staan voorop

08 december 2019 + 10 minuten 2 Reacties
Review Minut Smart Home alarm 1

Het Zweedse Point heeft dit jaar het Minut Smart Home Alarm op de markt gebracht. Dit compacte apparaatje dat er uitziet als een rookmelder staat in het teken van privacy en veiligheid.

Het bedrijf gelooft niet in camera’s en microfoons, maar wil er met de Minut wel voor zorgen dat je huis goed beveiligd is.

Wat is het Point Minut Smart Home Alarm?

Het Minut Smart Home Alarm van Point is een compact apparaat dat je aan je plafond hangt en dat over verschillende sensoren beschikt. Geen camera en geen microfoon – want die zijn privacygevoelig – maar wel een temperatuursensor, een bewegingssensor, een geluidssensor, een vochtsensor en een luchtdruksensor. De Minut kan dus als alarm ingezet worden en houdt de leefomgeving in de gaten. Met de bijbehorende app kun je zelf de status checken, het alarm in- of uitschakelen, vrienden of familie op de hoogte stellen bij een alarm of het logboek bekijken. Het Minut Smart Home Alarm kost 149 euro.

Abonnement

Laten we beginnen met het feit dat een abonnement bijna noodzakelijk is voor volledig gebruik. Het Minut Smart Home Alarm werkt zonder abonnement en alle hardwarefuncties zijn volledig te gebruiken, maar het grote nadeel is dat maar één persoon toegang heeft tot het apparaat en dus ook het alarm. En aangezien de meeste mensen toch met meer personen in huis zijn is het vrijwel noodzakelijk een abonnement af te sluiten. Dat is dus al een belangrijk nadeel, of in ieder geval iets dat je moet weten voordat je de Minut koopt.

Met een abonnement van 7,99 euro per maand kun je onbeperkt gebruikers aan de app en het alarm toevoegen, kun je onbeperkt de informatie van de sensoren terugkijken, kun je meerdere huizen toevoegen en kun je vrienden of familie toevoegen die automatisch een melding krijgen wanneer het alarm afgaat. Zonder abonnement heeft maar één gebruiker toegang, kun je de informatie van sensoren tot 90 dagen terugkijken en kun je meerdere Minuts in huis plaatsen.

Design en installatie

Op het gebied van design is de Minut geen bijzonder opvallend apparaat, en dat is positief. Het uiterlijk doet denken aan een rookmelder en het is dan ook de bedoeling dat het apparaat aan het plafond gehangen wordt. Dit kan middels de meegeleverde plakstrip (let wel op dat de Minut hiermee muurvast aan je plafond zit en er lastig af te krijgen is) of de meegeleverde schroeven en plugs. De Minut zelf plaats je middels een magneet op de bevestigingsplaat die op het plafond geplakt of geschroefd wordt. De Minut is verder compleet strak wit afgewerkt, met tegen de basis aan een zilverkleurig rooster waarachter de sensoren en speakers zich bevinden. Rondom de witte bovenzijde bevinden zich drie leds die met kleuren een bepaalde status of beweging aangeven.

Point raadt aan de Minut te plaatsen op een plek waar zich veel activiteit bevindt en waar de meeste mensen in huis langskomen. Dit is dus in veel gevallen de gang of de woonkamer. Echter, bij een groter huis (vanaf 70m2) raadt het bedrijf aan ook meer Minuts te plaatsen zodat het hele huis goed beveiligd is. Het werd ons tijdens de installatie echter niet helemaal duidelijk waar precies de Minut nu geplaatst moet worden voor de beste prestaties dus we hebben het apparaat op twee plekken gebruikt; in de gang (middenin tegen het plafond) en middenin de woonkamer tegen het plafond. De verdere installatie is een fluitje van een cent. Het is een kwestie van de Minut-app downloaden, een account aanmaken, een huis aanmaken en de Minut zoeken om hem aan de app toe te voegen. Ook kun je direct de koppeling met de Google Assistant of Alexa leggen, waarover later meer.

Gebruik

Allereerst bespreken we de mogelijkheden van het Minut Smart Alarm. Dit kleine apparaatje beschikt namelijk over verschillende sensoren waarmee het huis (of eigenlijk de ruimte) in de gaten gehouden kan worden. Zo ‘ziet’ de minut de temperatuur, de luchtvochtigheid, de luchtdruk, het geluid, bewegingen en het risico op schimmel (aan de hand van de vochtigheid). Al deze data geeft je inzicht in de veiligheid en het leefklimaat van je huis. Die informatie verschijnt in de app dan ook in grafieken, waardoor je direct ziet hoe de data zich over een langere periode gedraagt. Qua vochtigheid, schimmelvorming en temperatuur is het allemaal heel leuk om hier inzicht in te krijgen, maar tenzij je een specifiek doel voor deze data hebt is het niet iets waar je vaak naar zult kijken. Wel kun je in de app een bepaalde range aangegeven waarbinnen bijvoorbeeld de luchtvochtigheid moet blijven. Zodra de vochtigheid buiten de range valt krijg je dan een melding.

Het meest interessante onderdeel van de Minut is echter het alarm, dat gebaseerd is op bewegingen, het herkennen van andere alarmen, het breken van glas, het verwijderen van de Minut en het registreren van harde geluiden. Die onderdelen samen moeten zorgen voor het stukje veiligheid. Het herkennen van een ander alarm is iets dat we meteen ervoeren. De Minut maakte namelijk direct melding van een alarm toen we ons vaste alarmsysteem wilden activeren, waarna er 30 seconden lang een piep hoorbaar is. Dit werd – deels begrijpelijk – door de Minut geïnterpreteerd als alarm en dus krijg je via de app meteen een push-melding dat er een alarm waargenomen is. Nu zullen de meeste mensen die de Minut overwegen niet al een alarm hebben, dus een nadeel mogen we dit niet noemen. Gelukkig doet de Minut bij het activeren van het alarm van de rookmelder ook zijn werk; het alarm wordt direct overgenomen en je krijgt ook direct een melding.

Het alarm van de Minut zelf wordt getriggerd door harde geluiden en bewegingen, en deze twee sensoren doen hun werk ook uitstekend. Wanneer het alarm geactiveerd wordt – dit kan alleen handmatig – dan treedt de bewegingsmelder in werking. Loopt er iemand langs dan heb je 45 seconden de tijd om het alarm uit te schakelen. Tijdens die 45 seconden klinkt er een relatief zacht signaal zodat je weet dat de Minut geactiveerd is. Wordt het alarm niet uitgeschakeld binnen die 45 seconden, dan gaat er een hard alarm af waarmee iemand in de betreffende ruimte zeker afgeschrikt wordt. Heb je kleine huisdieren dan vormen ze geen probleem. Onze kat werd bijvoorbeeld niet als beweging geregistreerd, maar dit is volgens Point geen garantie. Zeker bij wat grotere dieren kan het voorkomen dat ze het alarm af laten gaan. Mocht dit het geval zijn dan raadt het bedrijf aan de Minut tegen de wand te monteren en het onderste deel van de bewegingssensor af te plakken. Dit is volgens het ‘trail and error’ principe, maar uiteindelijk zou het volgens Point moeten werken. De Minut heeft een bereik van 25m2 in een cirkel rondom het apparaat, en dat is voor de meeste ruimten in huis wel voldoende. Zoals gezegd is het bij grotere huizen verstandig meerdere Minuts te installeren.

In de app heb je nog verschillende instellingsmogelijkheden, maar er zijn ook verschillende belangrijke opties die ontbreken. Om te beginnen de opties die ontbreken; er is (nog) geen geofencing. Point zegt hier aan te werken, en je kunt al zien wie er thuis is (mits je meerdere gebruikers en dus een abonnement hebt) maar het alarm automatisch in- of uitschakelen aan de hand van de locatie van de gebruikers is vooralsnog niet mogelijk. Je moet het alarm dus handmatig bedienen. Daarbij ontbreekt ook de mogelijkheid om de timer van 45 seconden aan te passen. Het kan zijn dat dit te veel of te weinig tijd is in een specifieke situatie en dus hadden we graag de mogelijkheid gezien dit naar eigen wens aan te passen.

Wat wel mogelijk is in de app is het toevoegen van gebruikers van de Minut. Dit zijn bijvoorbeeld familieleden die in huis wonen. Ook kun je vrienden en familie als contact toevoegen, waarna zij automatisch de melding van een alarm krijgen. Voor beide opties geldt echter dat ze alleen beschikbaar zijn bij het abonnement van 7,99 euro per maand. Opties die zonder abonnement beschikbaar zijn, zijn het logboek waarmee je de data van de sensoren tot 90 dagen terug kunt kijken, de mogelijkheid het alarm in- of uit te schakelen, de mogelijkheid om de locatie van je huis te wijzigen of een huis toe te voegen en de mogelijkheid om het alarm stil te houden. Dit laatste betekent dat de sirene niet afgaat maar je wel een melding krijgt als het alarm afgaat.

Ook kun je van elke geïnstalleerde Minut de informatie van de sensoren inzien. Op het homescherm van elke Minut zie je de batterijstatus (helaas alleen een icoontje en geen percentages waardoor het lastig inschatten is hoe lang de batterij nog meegaat), de temperatuur, de luchtvochtigheid, het geluidsniveau, de luchtdruk en het risico op schimmel. Klik je op de Minut dan kun je in de grafieken van de verschillende sensoren. Bij de instellingen in dit venster kun je de drempelwaarden (range) voor geluid, temperatuur en vochtigheid instellen waarbuiten je een melding krijgt. Tot slot kun je nog de ruimte waarin de Minut hangt wijzigen, de naam wijzigen en het nachtlampje instellen. De drie leds in de Minut lichten dan op wanneer je tussen ingestelde tijden langsloopt.

Het opladen van de Minut werkt middels de meegeleverde usb-c-kabel. Het apparaat moet volgens het boekje zo’n haf jaar meegaan op een volle accu en wat dat betreft moeten we Point maar op hun woord geloven. Dat is immers lastig te testen in een aantal weken, en bovendien wordt niet aangegeven wat het percentage van de accu op dit moment is waardoor we ook geen inschatting kunnen geven. Je trekt de Minut eenvoudig van zijn magnetische basis, waarna hij binnen een aantal uur weer volledig opgeladen is.

Smarthome integratie

Het aan- en uitzetten van het alarm hoeft niet per se handmatig. Je hebt namelijk de mogelijkheid om de Minut te koppelen met Alexa of de Google Assistant. Aan Apple HomeKit-integratie wordt gewerkt maar dat is momenteel dus nog niet beschikbaar. Wij hebben de Minut gekoppeld aan de Google Home en Google Assistant maar dat ging niet zonder problemen. In de handleiding staat namelijk dat je in Google Home de Minut toevoegt door naar ‘Minute Smart Home Alarm’ te zoeken. Echter, je moet naar ‘Point Smart Home Alarm’ zoeken. Dat heeft ons een half uur gekost.. Vervolgens is de Minut snel aan Google Home gekoppeld, kun je hem aan een ruimte toewijzen en maak je een pincode aan waarmee je het alarm kunt activeren of deactiveren. Die pincode is nodig want anders zou iedereen je alarm middels spraak kunnen bedienen.

Nu zou je zeggen dat het moet werken, maar in ons geval kunnen we het alarm helaas niet in- of uitschakelen. Google vraagt namelijk bij het commando “Activeer mijn alarm” om de betreffende pincode. Dit is logisch maar die code kunnen we nergens invoeren of inspreken. Het lijkt erop dat dit vooralsnog alleen voor de engelse taal is weggelegd. Als we Google vragen of het alarm aanstaat krijgen we wel netjes het correcte antwoord. Het uitschakelen kan echter alleen via de Minut-app. Het is dus nogal verwarrend en verre van gebruiksvriendelijk, maar enigszins positief is dat Point hiervan op de hoogte is en samen met Google werkt aan een oplossing om het in het Nederlands volledig werkend te krijgen.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we concluderen dat het Point Minut Smart Home Alarm in de basis (goed) doet wat het belooft, maar eigenlijk nog niet af is en te duur is. De integratie van spraakbediening werkt in ieder geval in het Nederlands nog niet volledig en elke keer handmatig het alarm aanzetten door het ontbreken van geofencing is niet echt smart. Daarbij is een abonnement voor 8 van de 10 huishoudens noodzakelijk aangezien de meeste mensen niet alleen wonen. Tel daarbij op dat meerdere Minuts in een huis groter dan een appartement wel gewenst zijn en dan wordt het een relatief prijzige aangelegenheid. Drie Minuts kosten je bijvoorbeeld 450 euro, plus de 7,99 euro per maand. Voor dat bedrag heb je ook een completer draadloos alarmsysteem waarmee je ook deuren en ramen kunt beveiligen. Nee, dan heb je de data van al die sensoren niet maar dat is ook net datgene wat de meeste mensen niet echt zullen missen. Al met al is de Point Minut een alarmsysteem dat inderdaad beter voor je privacy is dan een camera en een microfoon, maar de prijs ligt te hoog en de mogelijkheden zijn nog te beperkt.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Sensoren zijn nauwkeurig
  • Bewegingsmelder werkt goed
  • Compact en onopvallend design
  • Lange accuduur

Minpunten
  • Google Assistant integratie werkt nog niet (goed)

  • Abonnement eigenlijk noodzakelijk
  • Meerdere Minuts en abonnement is niet goedkoop
  • Nog geen geofencing

Reacties (2)