De luchtkwaliteit in huis wordt alsmaar belangrijker. Oude woningen hebben vaak geen actieve ventilatie waardoor de CO2-waarden snel kunnen oplopen, terwijl nieuwe woningen maar weinig natuurlijke ventilatie hebben waardoor fijnstoffen zich kunnen verzamelen. Het is dan ook verstandig de luchtkwaliteit in huis in te gaten te houden en één van de producten waarmee dit kan is de MCO Home CO2 sensor. Deze beschikt over Z-Wave voor koppeling met domoticasystemen.
In deze review bekijken we de MCO Home CO2 sensor, een compact apparaat dat de luchtkwaliteit in huis meet en beschikt over Z-Wave waarmee met domoticasystemen gecommuniceerd kan worden.
Wie is MCO Home?
De luchtkwaliteit in huis meten kan met verschillende apparaten, waaronder de luchtreinigers van Dyson, Duux en Princess. Een aantal modellen kun je ook koppelen met je domoticasysteem, via de cloud. Op deze manier kun je de data van de apparaten gebruiken voor verdere aansturing in je huis. Maar, wat als wel luchtkwaliteit wilt meten maar geen complete luchtreiniger nodig hebt en er ook geen groot bedrag aan wilt uitgeven?
Als je de luchtkwaliteit in huis wilt meten, en dan met name de focus wilt leggen op CO2, dan zijn er maar weinig stand-alone sensoren te krijgen die je met je smarthomecontroller kunt koppelen. MCO Home is één van de weinige fabrikanten die hierop inspeelt. Het bedrijf maakt allerlei producten voor het slimme huis, waaronder sensoren, thermostaten, dimmers, knoppen en displays. Met de sensoren focust MCO Home zich vooral op het Z-Wave-protocol. De producten kunnen daardoor toegevoegd worden aan hubs die Z-Wave ondersteunen, waaronder het Fibaro Home Center en de Athom Homey. Ook systemen die middels Z-Wave sticks en modules werken, waaronder Home Assistant, zijn te koppelen met de sensoren van MCO Home.
Wat is de MCO Home CO2 sensor?
De MCO Home CO2 sensor is een luchtkwaliteitsensor die stand-alone (afleesbaar op het scherm) of middels integratie met domoticasystemen gebruikt kan worden. Het apparaat kan met 12v (140 euro) of 230v voeding (190 euro) gekocht worden. Let wel dat de voeding voor 12v-versie los aangeschaft dient te worden.
Het apparaat meet niet alleen de CO2-waarden in huis. Ook de binnentemperatuur, luchtvochtigheid en de VOC-waarden (vluchtige organische stoffen) worden gemeten. De focus ligt wel op de CO2-waarden en in Nederland wordt een CO2-waarde van meer dan 1.200 PPM (Parts Per Million) als slecht bestempeld. Het doel is dus de CO2-waarden in huis onder deze waarde te houden. Het display toont in één oogopslag wat de waarden zijn.
Design
Qua design is de MCO Home CO2 sensor geen bijzonder apparaat. Hij ziet er netjes afgewerkt uit en voelt kwalitatief hoogwaardig aan. Het display is een eenvoudig monochroom display, met witte symbolen en cijfers op een zwarte achtergrond. De voorzijde is voorzien twee knoppen voor eenvoudige aanpassingen.
Installatie en montage
Voor optimale CO2-metingen moet de MCO Home CO2 sensor vrij hangen op een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Je mag hem dus officieel nergens opzetten en ook plaatsing bij een verwarming, een raam of in direct zonlicht is af te raden. Het doel is immers dat de CO2-sensor de gemiddelde concentratie in een ruimte kan meten. De plaatsing van het apparaat is eenvoudig, mits je de 12v versie hebt. Deze kun je met een kabel en adapter simpelweg op het stopcontact aansluiten. De gaten achterop maken het mogelijk de sensor op te hangen. Wil je de kabels weggewerkt hebben dan is in veel gevallen de 230v-versie de enige optie, maar dit apparaat komt met een grotere ‘bult’ op de achterzijde dan we gewend zijn in Nederland. Hij past dus niet in een inbouwdoos maar moet erop geplaatst worden.
Gebruik
Het gebruik van de MCO Home CO2 sensor als stand-alone apparaat is vrij eenvoudig. Met de knoppen op de voorzijde kun je een aantal basisinstellingen aanpassen, waaronder de helderheid van het display, de datum en de tijd. Ook is het mogelijk de luchtvochtigheid-, CO2- en temperatuurmeting te kalibreren. Mocht de data afwijken dan kun je deze hier naar boven of naar beneden bijstellen.
Verder is het apparaat stand-alone puur geschikt voor het aflezen van informatie. Het display toont de dag, tijd, CO2-waarde, temperatuur en luchtvochtigheid. Ook wordt de VOC-score met een oplopend grafiekje en de labels ‘Poor’, ‘Average’, ‘Good’ en ‘Excellent’ getoond. Het apparaat geeft zelf geen alarm af: dit kan alleen wanneer gekoppeld aan een smarthomecontroller.
Het display is prima afleesbaar, ook van wat grotere afstand. Het staat echter wel continu aan: een proximitysensor is niet aanwezig. Wel kun je de helderheid naar beneden of naar boven bijstellen. Wij hebben de sensor in een slaapkamer geplaatst en bij de standaard helderheid heb je geen last van het scherm. Eén puntje dat wel negatief opvalt is dat de tijd van de MCO Home CO2 sensor langzamer lijkt te lopen dan die van de rest van de wereld. Mocht je de tijd actief gebruiken dan moet je deze om de paar maanden een paar minuten vooruit zetten.
Wanneer gekoppeld met een Z-wave controller haal je het meeste uit de CO2 sensor. Wij hebben hiervoor de Athom Homey smarthomehub gebruikt. Voor MCO Home-apparatuur is een Homey-app ontwikkeld zodat je een groot aantal van de apparaten van het bedrijf eenvoudig kunt toevoegen en gebruiken. Hiervoor download je simpelweg de MCO Home-app, selecteer je het apparaat dat je wilt toevoegen, zet je het apparaat in ‘inclusion’ modus en binnen enkele seconden duikt het apparaat op in het apparatenoverzicht.
De instellingen die mogelijk zijn, zijn afhankelijk van de hub die je gebruikt en hoe de integratie van MCO Home-apparaten precies gedaan is. Bij de Homey is het aantal instellingsmogelijkheden beperkt. Je kunt de CO2 sensor natuurlijk een eigen naam geven en in een specifieke ruimte plaatsen.
Daarnaast kun je de CO2 notificatie drempelwaarde aangeven. Dit is de grenswaarde waarna je een alarmnotificatie krijgt. Dit is maximaal 1.200 PPM (Parts Per Million). Is die waarde bereikt dan krijgt het apparaat in het apparaten overzicht een geel uitroeptekentje en zie je op het statusscherm van de sensor zelf een icoontje met ‘CO2 alarm’ rood pulseren. Het statusscherm toont verder de realtime CO2-waarden, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De data van alle sensoren wordt vrijwel direct doorgegeven aan de smarthomehub, maar mocht je de interval willen aanpassen dan kan dit via de ruwe configuratie parameters. Maar, aangezien de MCO Home CO2 sensor een vaste voeding heeft kun je deze intervallen op de standaard waarden laten staan.
Eenmaal aan de hub toegevoegd en een grenswaarde ingesteld kun je aan de slag met scenario’s, die bij Homey Flows genoemd worden. De meest voor de hand liggende flow is het geven van een zichtbaar of hoorbaar alarm zodra de CO2-waarde boven de grenswaarde komt. Hiervoor kun je als trigger ‘het CO2 alarm gaat’ aan of ‘het CO2 niveau is veranderd’ nemen. Bij de tweede optie geef je zelf een waarde aan die voor een alarm moet zorgen. Als actie kun je vervolgens koppelen wat je wilt, bijvoorbeeld het rood kleuren van je verlichting, het versturen van een pushmelding of het geven van een hoorbaar alarm via je speakers. Natuurlijk is dit allemaal afhankelijk van de apparaten die je aan je hub gekoppeld hebt. Ook kun je gaan automatiseren met de waarden van temperatuur en luchtvochtigheid. Als trigger neem je dat de waarde van één van deze sensoren veranderd is, waarna je als actie weer zelf kunt bepalen wat er gebeurt. Heb je een gekoppelde verwarming? Dan kun je deze aanzetten wanneer de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. Heb je een gekoppelde ventilatie? Dan kun je die activeren zodra de luchtvochtigheid een bepaalde waarde overschreden heeft. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het enige dat niet uitgelezen kan worden door de hub (welke hub dan ook) is de VOC-score. Deze is alleen op het apparaat zelf zichtbaar.
Tot slot is het nog van belang om te melden dat de MCO Home CO2 sensor zijn werk als luchtkwaliteitmonitor nagenoeg perfect uitvoert. Met verschillende sensoren die we al in huis hebben, hebben we de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 in dezelfde ruimte gemeten. De waarden kwamen met een kleine afwijkingen overeen en met een geijkte termperatuurmeter zat er zelfs maar 0.2 graden verschil in. Kleine afwijkingen zijn vaak geen probleem aangezien het gaat om de verandering in de waarden, waarop je de automatisering instelt.
Conclusie
Met een prijs van 140 tot 190 euro is de MCO Home CO2 sensor geen goedkope sensor, maar op het gebied van CO2-sensoren met Z-Wave is er maar weinig concurrentie. Daarbij doet deze sensor wel precies wat hij moet doen: CO2, temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig meten. Als bonus krijg je ook nog de VOC-score te zien. De installatie is eenvoudig, maar houd er rekening mee dat de 230v-versie niet in een Nederlandse inbouwdoos past en dat de 12v-versie dus een adapter vereist. De sensor is eenvoudig aan een Z-wave controller te koppelen, waarna je helemaal los kunt gaan met flows en scenario’s. Klein minpuntje is dat de tijd na verloop van tijd achterloopt en ook zouden we de VOC-score graag gebruiken in scenario’s. Voor nu kun je die score alleen aflezen op het scherm. De MCO Home CO2 sensor is wat ons betreft een absolute aanrader als sensor in je slimme huis. Het is een betrouwbaar apparaat dat nauwkeurige data levert waarmee je je huis een stuk slimmer kunt maken.
De MCO Home CO2 sensor voor deze review is beschikbaar gesteld door HAshop.nl. Zij kunnen de 12v-variant inclusief adapter leveren.
Beoordeling
MCO Home CO2 sensor
- Nauwkeurig en betrouwbaar
- Goed afleesbaar display
- Temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid
- Z-wave Plus
- Must have CO2-sensor voor een slim huis
- 230v of 12v
- 12v heeft geen adapter meegeleverd
- 230v past niet in inbouwdoos
- Tijd loopt achter
- VOC-score niet te gebruiken met domotica
- Niet goedkoop
Beoordeling MCO Home CO2 sensor
Met een prijs van 140 tot 190 euro is de MCO Home CO2 sensor geen goedkope sensor, maar op het gebied van CO2-sensoren met Z-Wave is er maar weinig concurrentie. Daarbij doet deze sensor wel precies wat hij moet doen: CO2, temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig meten. Als bonus krijg je ook nog de VOC-score te zien. De installatie is eenvoudig, maar houd er rekening mee dat de 230v-versie niet in een Nederlandse inbouwdoos past en dat de 12v-versie dus een adapter vereist. De sensor is eenvoudig aan een Z-wave controller te koppelen, waarna je helemaal los kunt gaan met flows en scenario's. Klein minpuntje is dat de tijd na verloop van tijd achterloopt en ook zouden we de VOC-score graag gebruiken in scenario's. Voor nu kun je die score alleen aflezen op het scherm. De MCO Home CO2 sensor is wat ons betreft een absolute aanrader als sensor in je slimme huis. Het is een betrouwbaar apparaat dat nauwkeurige data levert waarmee je je huis een stuk slimmer kunt maken.
Reacties (2)