Review: Kärcher hogedrukreiniger K5 Premium Smart Control Home

09 mei 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Kärcher-1

De lente is weer aangebroken en dat betekent dat we massaal onze tuin weer zomerklaar maken. De hogedrukreiniger mag dan natuurlijk niet ontbreken en je kunt tegenwoordig zelfs al kiezen voor een slimme variant. In deze review kijken we naar de Kärcher K5 Premium Smart Control Home hogedrukreiniger, compleet met app-bediening.

Wat is de Kärcher K5 Premium Smart Control?

Kärcher heeft eerder dit jaar verschillende nieuwe hogedrukreinigers met app-ondersteuning op de markt gebracht. Van de K2 Power Control met compact formaat tot de luxe K7 Smart Control. Alle modellen in de nieuwe serie maken gebruik van de geïntegreerde Kärcher Home & Garden-app. De app helpt met verschillende zaken. Van het instellen van de hogedrukreiniger tot tips over de schoonmaakklus. En voor wie dat wil; je kunt ook de voor- en na foto’s van je klus via social media delen.

In de bijbehorende app selecteer je het te reinigen object of oppervlak en je krijgt gelijk gedetailleerde instructies met de juiste drukinstellingen voor je hogedrukreiniger, waarbij je stap-voor-stap door het schoonmaakproces heengeleid wordt. Jij hoeft het vervolgens alleen nog maar uit te voeren door de juiste instellingen te kiezen.

De K5 en K7 Smart Control gaan nog een stapje verder. Via bluetooth is er een directe verbinding tussen de app en de hogedrukreiniger. Via de app stuur je met deze modellen de juiste instellingen direct door naar de hogedrukreiniger. Ook hebben deze modellen de beschikking over een boost-modus om de waterdruk kortstondig te verhogen. Tevens komen deze modellen met accessoires voor nog meer slimme controle over de reinigingsklus. Na afloop van je klus brengt de app je op de hoogte van diverse gegevens als de verbruikte hoeveelheid water en de gebruiksduur.

In deze review kijken we naar de Kärcher K5 Premium Smart Control Home hogedrukreiniger. Deze set van (momenteel) 349 euro bestaat naast de hogedrukreiniger zelf uit het hogedrukpistool G180Q Smart Control, de Hogedruklans 3-in-1 Multi Jet en de Terrasreiniger T5.

Design Kärcher K5 Premium

Puur kijkend naar het design hebben we te maken met een typische Kärcher hogedrukreiniger. De gele kleur valt natuurlijk direct op, maar ook de nette afwerking en de goede bouwkwaliteit. Ik maakte zelf tot voor kort nog gebruik van de K5 van een jaar of vier geleden en vergelijkend met dat model zijn er een aantal welkome verbeteringen doorgevoerd. Zo kan de slang die aan het pistool zit eenvoudig opgerold worden met een haspel op de achterzijde en is er meer ruimte voor de lans, de adapter en het pistool vrijgemaakt. Ook de hogedruklans 3-in-1 Multi Jet is verbeterd met een roterende straal als toevoeging.

De belangrijkste vernieuwing zit hem in het hogedrukpistool, G180Q Smart Control. Deze beschikt over een display waarmee de belangrijkste functies van het apparaat getoond en/of aangepast kunnen worden. Zo zie je hier of de koppeling met de smartphone actief is, kun je de druk van de straal instellen, kun je een boost geven aan de straal en zie je of je een mix, een vlakke straal of een roterende straal gebruikt. Tot slot toont het display de status van de batterijen in het pistool.

De Kärcher K5 Premium Smart Control Home is een compleet apparaat, met alle toeters en bellen die je van een hogedrukreiniger mag verwachten. Natuurlijk kan het apparaat voor elke klus uitgebreid worden met extra accessoires.

Installatie en montage

De Kärcher K5 Premium Smart Control Home hogedrukreiniger wordt in een vrij compacte doos geleverd en dat betekent dat je eerst met een bouwpakket aan de slag mag. Gelukkig worden er duidelijke instructies meegeleverd. Je kunt de hogedrukreiniger monteren met de papieren handleiding ernaast, maar wanneer je de app meteen al downloadt vind je ook daarin een handleiding waarmee je het apparaat stap voor stap in elkaar kunt zetten. Daar waren wij niet van op de hoogte, dus eenmaal compleet gemonteerd (wat ongeveer 15 minuten duurt) hebben we de Kärcher Home & Garden-app gedownload uit de app store.

De koppeling met de hogedrukreiniger is eenvoudig. Hiervoor dien je echter wel een account aan te maken binnen de app én bluetooth in te schakelen. Vervolgens kies je in de app welk apparaat je wilt toevoegen en scan je de QR-code die met het apparaat geleverd wordt. Het apparaat verschijnt in de app, waarna je de instructies voor de montage tegenkomt. Die kunnen we overslaan, dus we gaan direct door naar de koppeling. Hiervoor steek je de hogedrukreiniger in het stopcontact en binnen 60 seconden druk je de min- en plustoetsen op het hogedrukpistool in. Binnen enkele seconden wordt de koppeling met de app gelegd.

In stap 2 en 3 krijg je een visuele uitleg over de functies van het apparaat en hoe je de hogedrukreiniger in gebruik moet nemen. Een leuke toevoeging is dat je meldingen over het weer kunt activeren. Vul je locatie in en je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als er vorst op komst is.

Kärcher Home & Garden-app

Eenmaal alles ingesteld kun je aan de slag met de app. De vrij eenvoudige app heeft drie belangrijke functies: de toepassingadviseur, de pistoolbediening en de statistieken. Daarnaast kun je eenvoudig accessoires die je aanschaft toevoegen, andere apparaten van Kärcher toevoegen en updates installeren (indien beschikbaar).

De pistoolbediening is eigenlijk letterlijk het display dat ook op het pistool zelf zit. Hiermee kun je dus vanuit de app het pistool (en dus de hogedrukreiniger in zijn totaliteit) bedienen. Hoewel het een leuke functie is om het apparaat op afstand te bedienen is de kans klein dat je dit vaak zult gebruiken. Je hebt immers in de meeste gevallen het pistool in de hand als je aan het reinigen bent, niet de telefoon. En met het pistool is alles sneller ingesteld dan wanneer je de app erbij moet zoeken.

De statistieken geven een overzicht van het water dat je bespaard hebt ten opzichte van reiniging met een normale tuinslang. Ook zie je hier de drukniveaus die je het meest gebruikt hebt. Tijdens en na het reinigen met de hogedrukreiniger zie je deze statistieken en ze geven een leuk kijkje in de werkzaamheden en de waterbesparing, maar ook hiervoor geldt dat je er niet heel vaak naar zult kijken.

De enige echt handige functie waarvoor je de app er zeker bij kunt pakken is de toepassingadviseur. Hoewel de naam wellicht wat spannender had gemogen is dit de plek waar je advies krijgt over het reinigen van een specifiek object of oppervlak. Zo kun je kiezen voor een auto of fiets, je gevel, je houten vloer/vlonder, de tegels in je tuin of glas. Zodra je één van de toepassingen selecteert krijg je te zien wat het gewenste drukniveau is, welke mondstukinstelling je dient te gebruiken en hoeveel stappen je moet doorlopen. Je kunt er ook meteen voor kiezen de gewenste instellingen over te dragen naar het pistool. Let wel dat je handmatig de lans nog moet aanpassen naar de juiste stand. In de stappen die volgen krijg je te zien welke accessoires je moet gebruiken, hoe je ze aansluit (en naar de juiste stand draait) en hoe je het display van het pistool handmatig instelt. Het aantal stappen is afhankelijk van de gekozen toepassing en bovendien zijn er ook toepassingen waarbij je tussendoor van accessoires wisselt, mits je die aangemeld hebt. Je kunt dus een stap volgen, de actie uitvoeren en de volgende stap selecteren. Zo loop je samen met de app door de reiniging heen. Een leuke toevoeging is dat de app je vraagt een foto te maken voordat je begint en wanneer je eindigt. Deze kun je op je socials delen, mocht je dat willen. Maar, na een paar keer reinigen werden we wel moe van die vraag die als pop-up verschijnt. Een instelling om deze uit te schakelen zou fijn zijn.

De app houdt rekening met de accessoires die je toegevoegd hebt en wanneer je voor een bepaalde toepassing niet de juiste accessoires hebt krijg je dat ook te zien. Op zich is dat te begrijpen, maar ook na het doorlopen van de stappen met de accessoires die je wel hebt krijg je vaak een pop-up met nog handigere accessoires die je kunt kopen voor die specifieke toepassing. Ook dat zouden we graag uit kunnen zetten. Daarnaast is hier en daar nog geen Nederlandse vertaling aanwezig waardoor je Duitse teksten ziet, al is dit geen groot probleem. Tot slot is het opvallend dat in geen enkele van de toepassingen of stappen over de mix-functie van de hogedrukreiniger gesproken wordt. Hiermee kun je reinigingsmiddel aan de straal toevoegen om bijvoorbeeld het terras eerst met reinigingsmiddel in te spuiten. Na het doorlopen van de stappen voor het reinigen van het terras krijgen we wel de melding dat we reinigingsmiddel kunnen kopen.

Gebruik

Bij de eerste keer gebruik was het even uitzoeken hoe alles in combinatie met de app werkt, maar eenmaal gevonden en alles correct toegevoegd en ingesteld bleek de toepassingadviseur al snel de meest handige functie van de app. Hiermee krijg je goede tips en adviezen over het gebruik van de hogedrukreiniger, op basis van het object of het oppervlak waar je het apparaat op dat moment voor gebruikt. De app onthoudt waar je mee bezig bent zodat je na elke stap de app weer kunt openen om de volgende stap te doorlopen. Zoals hierboven al aangegeven missen we alleen nog de mix-functie in de stappen. Waarom het reinigen van oppervlakken middels de daarvoor bestemde reiniger nergens genoemd wordt is ons onduidelijk.

Na het terras was het de beurt aan de auto, maar tot onze verbazing werd de hogedrukreiniger niet automatisch met de app gekoppeld. Elke keer wanneer je de Kärcher K5 Premium Smart Control Home uitschakelt en weer inschakelt voor een volgend gebruik moet je het pistool handmatig weer met je telefoon koppelen. Dat is wat omslachtig en zou anders moeten kunnen. Een ander puntje dat we tegenkwamen is dat de accessoires die we voor het eerste gebruik toegevoegd hadden spontaan verdwenen waren uit de app. Ook de statistieken waren ineens niet meer zichtbaar. Mogelijk is dit een bug, want na het opnieuw toevoegen staan ze er inmiddels een week lang in. Ook de statistieken zijn na een nieuwe koppeling met de hogedrukreiniger weer zichtbaar.

Afgezien van de toepassingadviseur zijn er eigenlijk geen andere functies binnen de app die we tijdens of na het gebruik echt gebruikt hebben. Statistieken zijn leuk, maar niet iets dat je elke keer uitgebreid gaat analyseren. Het pistool bedien je met de hand en niet met de app. En het beheer van het apparaat, bijvoorbeeld het toevoegen van accessoires, doe je alleen als je ze aanschaft. Er liggen meer mogelijkheden om de Kärcher K5 Premium Smart Control Home nog slimmer te maken, bijvoorbeeld door het toevoegen van de mix-functie of het (automatisch) aanschaffen van reinigingsmiddel door bij te houden hoeveel je gebruikt. De app is handig wat betreft de stappen op basis van de toepassing en je accessoires, maar echt slim kunnen we het niet noemen. Ja, je kunt het pistool automatisch laten instellen via de app, maar het gaat net zo snel met de hand.

Maar, doet de Kärcher K5 Premium Smart Control Home eigenlijk wat hij moet doen, afgezien van de slimmigheden met de app? Jazeker, deze hogedrukreiniger zal qua schoonmaakprestaties niet teleurstellen. Het is een krachtig apparaat dat voor elke klus optimaal in te stellen is, eenvoudig te bedienen is en uitgerust kan worden met tal van accessoires. De Boost-functie is bovendien zeer handig om het echt hardnekkige vuil te verwijderen. Het terras en de auto zijn in ieder geval weer schoon.

Kärcher

Conclusie Kärcher K5 Premium Smart Control

De Kärcher K5 Premium Smart Control Home is in de basis een hele goede hogedrukreiniger die doet wat hij moet doen. Wij kijken vooral naar de slimme functies die sinds kort aan de hogedrukreinigers van het bedrijf toegevoegd zijn en hoewel het een goede eerste poging is, is er zeker nog ruimte voor verbetering. De bluetooth-koppeling met de hogedrukreiniger moet elke keer opnieuw gelegd worden, statistieken en accessoires verdwijnen soms, de mix-functie met reinigingsmiddel ontbreekt in het hele verhaal en in de app krijg je wel erg vaak pop-ups met mooie producten die je kunt kopen. Tegenover deze verbeterpunten staan ook zeker positieve punten, waaronder de handige toepassingadviseur waarmee je heldere stappen doorloopt en de hogedrukreiniger automatisch kunt instellen. Niemand heeft meer een excuus om niet schoon te hoeven maken. Ook is er voor installatie en montage een uitgebreide en duidelijke uitleg aanwezig, kun je voor en na foto’s maken en delen, en krijg je meldingen van de weersvooruitzichten. De Kärcher K5 Premium was al een hele goede hogedrukreiniger waarmee nagenoeg elke klus geklaard kan worden en dat is de Smart Control Home-editie nog steeds. Hij is ietsje slimmer en gemiddeld twee tientjes duurder dan zijn ‘domme’ voorganger, dus als je op zoek bent naar een hogedrukreiniger die goed moet reinigen en daarbij wat handige extra’s biedt dan is dit model zeker aan te raden. Dat gezegd hebbende hopen we dat Kärcher nog wat extra aandacht aan de app schenkt om de kinderziektes eruit te halen en de werking nog net wat slimmer te maken.

8.0
Karcher K5 Premium Smart review wit

Beoordeling
Kärcher K5 Premium Smart Control Home

Pluspunten
  • Zeer goede hogedrukreiniger
  • Veel instellingsmogelijkheden
  • Duidelijke instructies gebruik en montage
  • Handige stappenplannen voor reinigen
  • Automatisch instellen via de app
Minpunten
  • Bluetooth-koppeling moet elke keer gemaakt worden
  • Niets te vinden over de mix-functie
  • Statistieken alleen bij gebruik zichtbaar
  • Veel pop-ups in de app
  • Handig maar niet bijzonder slim

Beoordeling Kärcher K5 Premium Smart Control Home

De Kärcher K5 Premium Smart Control Home is in de basis een hele goede hogedrukreiniger die doet wat hij moet doen. Wij kijken vooral naar de slimme functies die sinds kort aan de hogedrukreinigers van het bedrijf toegevoegd zijn en hoewel het een goede eerste poging is, is er zeker nog ruimte voor verbetering. De bluetooth-koppeling met de hogedrukreiniger moet elke keer opnieuw gelegd worden, statistieken en accessoires verdwijnen soms, de mix-functie met reinigingsmiddel ontbreekt in het hele verhaal en in de app krijg je wel erg vaak pop-ups met mooie producten die je kunt kopen. Tegenover deze verbeterpunten staan ook zeker positieve punten, waaronder de handige toepassingadviseur waarmee je heldere stappen doorloopt en de hogedrukreiniger automatisch kunt instellen. Niemand heeft meer een excuus om niet schoon te hoeven maken. Ook is er voor installatie en montage een uitgebreide en duidelijke uitleg aanwezig, kun je voor en na foto's maken en delen, en krijg je meldingen van de weersvooruitzichten. De Kärcher K5 Premium was al een hele goede hogedrukreiniger waarmee nagenoeg elke klus geklaard kan worden en dat is de Smart Control Home-editie nog steeds. Hij is ietsje slimmer en gemiddeld twee tientjes duurder dan zijn 'domme' voorganger, dus als je op zoek bent naar een hogedrukreiniger die goed moet reinigen en daarbij wat handige extra's biedt dan is dit model zeker aan te raden. Dat gezegd hebbende hopen we dat Kärcher nog wat extra aandacht aan de app schenkt om de kinderziektes eruit te halen en de werking nog net wat slimmer te maken.

Prijsvergelijker Kärcher K5 Premium Smart Control Home

Reacties (0)