Review: Harman Kardon Enchant 1300 soundbar – oogstrelend en klinkt machtig

09 december 2018 + 10 minuten 6 Reacties
Harman Kardon Enchant 1300

In deze review testen we de Harman Kardon Enchant 1300. Een soundbar met Chromecast, 13 speakers en een slim meetsysteem voor kamercorrectie.

Harman Kardon stelde op IFA een hele reeks nieuwe toestellen voor, waaronder de fraaie Citation-multiroomfamilie. Maar ook de high-end Enchant 1300-soundbar. Dit fraai toestel combineert een modern design met high-techfuncties om je een 5.1-geluid te bieden die aangepast is aan je woonkamer.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar

Op IFA 2018 stelde Harman Kardon verschillende nieuwe producten voor. Veel aandacht ging naar de nieuwe Citation-lijn, dat als luxueuze antwoord op Sonos bedoeld is. Maar de test van de Citation is voor een latere datum. In deze review zoomen we in op de even nieuwe Harman Kardon Enchant 1300. Het is een luxueuze soundbar, piekfijn afwerkt en optioneel uit te breiden met een bijzonder krachtige draadloze subwoofer. De Enchant bezit ook interessante functies: Chromecast, 13 speakers en een slim meetsysteem om de klank aan te passen aan de kamereigenschappen. De keerzijde is dat al dit moois wel een hoge prijs draagt.

De Enchant 1300 kost 999 euro, de bijhorende subwoofer een stevige 699 euro. De totaalprijs bedraagt dus bijna 1.700 euro. En dat is best een hoog bedrag, vooral als je bedenkt dat in deze prijsklasse Dolby Atmos-ondersteuning de norm is. Helaas biedt de Enchant dat niet. Zijn troeven liggen op andere gebieden. Er is overigens ook een bijna identiek ogende en compactere Enchant 800 met ‘slechts’ 8 speakers en een enkele HDMI-ingang, te koop voor 699 euro.

Metaal en textiel

Weinig mensen gaan steigeren als we stellen dat de Enchant een van de mooiste soundbars is op de markt. De bouwkwaliteit is gewoon uitstekend. Foto’s schieten deze Harman Kardon eigenlijk tekort. Op beelden lijkt het heel sober, niets ongewoon. In realiteit is deze soundbar inderdaad wel een beetje van de understated design, maar heeft het veel designelementen die verfijnd overkomen. Zoals de smalle metalen chamfer rond de speakeropeningen aan de zijkant en het bovenste vlak. De afgeronde hoeken geven de Enchant een wat zachtere, minder technische uitstraling. Samen met het mooie stofje dat over een groot deel van de soundbar ligt zorgt dit alles voor een luxe uitstraling. Oef, want aan dit prijspunt verwachten we echt wel een topafwerking en een design dat mooi in een interieur past.

De bovenkant van de Enchant 1300 bestaat uit een fijn metalen oppervlakte, met daarop een aantal knoppen. Maar geen led’s of andere indicators, en dat maakte dat we na een sessie tv-kijken soms twijfelden of de soundbar wel echt uit was. Er is wel een wit OLED-display aan de voorkant, die net zoals bij Samsung-soundbars achter de luidsprekerdoek verstopt is en enkel oplicht als er iets verandert (zoals een ingang of het volumeniveau). Een detail, maar wel knap. Het houdt de Enchant 1300 strak.

Plaatsing is belangrijk

De Enchant hebben wij op een meubel getest, maar je krijgt alles meegeleverd om de soundbar aan de muur te hangen. Het is geen kleine soundbar (112 cm breed en 12,5 cm diep), maar de rondingen aan de hoeken doen hem niet fors overkomen. Niettemin blijft het een apparaat dat visueel beter past bij een groter scherm, of dat vinden wij toch.

Een voordeel heeft de Enchant 1300 op heel wat concurrenten met Dolby Atmos: je kunt hem onder een tv-scherm schuiven. In tegenstelling tot de meeste Dolby Atmos-soundbars uit deze prijscategorie heeft de Enchant geen bovenliggende drivers die geluid naar het plafond sturen. Hierdoor ben je niet verplicht om de soundbar vrij en met zicht op het plafond te plaatsen. Toch mag je van Harman Kardon het toestel niet zomaar diep in een tv-meubel stoppen. Aan de twee zijkanten vind je telkens een speaker die het geluid (concreet de achterste surroundkanalen) heel breed de kamer instuurt om zo een soort surroundveld te creëren. We kunnen je nu al vertellen: dit is heel effectief, maar je moet zorgen dat er niets in de weg staat van de geluidsgolven die uit deze speakers komen. Bij onze testopstelling op een heel breed tv-meubel stond aanvankelijk een platenspeler naast de soundbar opgesteld. We hebben de draaitafel echter weggehaald toen bleek dat het toestel het surroundgevoel serieus verzwakte. Kortom, een plaatsing zonder obstructies aan de zijkanten is toch wel een vereiste. Je hebt bij de plaatsing dus iets meer vrijheid dan bij Atmos-soundbars, maar ook weer niet ongebreideld.

Veel aansluitingen

Een high-end soundbar moet voldoende HDMI-ingangen bezitten, zodat je bronnen als de tv-decoder en consoles met de soundbar kunt verbinden en er slechts één HDMI-kabel naar de televisie loopt. Harman Kardon stelt niet teleur; de Enchant 1300 heeft drie HDMI-inputs én een aparte HDMI-poort met ARC-ondersteuning voor de verbinding met de tv. Werk je liever met een optische kabel voor de verbinding met het televisietoestel? Dat kan. Harman Kardon levert zowel een HDMI- als optische kabel mee in de doos. Een analoge audio-ingang en USB vervolledig het rijtje. Muziekbestanden beluisteren vanaf een USB-staaf is echter niet zo handig. Op de afstandsbediening vind je wel de nodige knoppen om het afspelen van media te besturen, maar heel praktisch is dit niet als je met veel bestanden werkt. De USB-poort is dus eerder bedoeld voor wanneer een vriend langskomt met wat leuke tracks om te beluisteren. Ondersteuning is er trouwens voor lossless formaten, een pluspunt. Maar uiteindelijk is voor voor langere luistersessies streamen over Bluetooth of WiFi veel handiger.

Google regelt het wel

Harman Kardon is gestopt met het ontwikkelen van eigen streamingsoftware en bouwt vanaf nu verder op het Chromecast-platform van Google. Dat betekent dat de Enchant via de Google Home-app ingesteld wordt, incluis als je de eerste keer de soundbar moet verbinden met je WiFi-netwerk. Dit gaat bijzonder vlot. Je laat de Home-app even zoeken naar nieuwe apparaten; bij ons werd de Harman Kardon-soundbar na enkele seconden reeds gevonden. Even tikken en een paar stappen doorlopen, en de soundbar is online. Er is geen microfoon ingebouwd in de Enchant, maar je kunt wel via een ander toestel met een microfoon de Google Assistant aanspreken om de soundbar met de stem te bedienen. Met een Google Home mini bijvoorbeeld. Omdat Chromecast is ingebouwd, zit je niet verlegen om streamingopties. Vanuit de apps van nagenoeg elke streamingdienst kun je muziek naar de Enchant sturen. Spotify, Deezer, Qobuz, Tidal, TuneIn… Keuze genoeg. Je eigen bestanden kun je ook casten, via een app met de cast-functie. Op Android raden we BubbleUPnP aan. Video casten, bijvoorbeeld vanuit de Netflix-app, is zoals gebruikelijk bij soundbars onmogelijk.

De Home-app is meteen de enige app waarmee je de Enchant kunt bedienen. Het biedt je allerlei mogelijkheden op vlak van smart home-integratie, maar als het gaat om opties voor de soundbar kun je maar weinig via de app. Het volume regelen en eventueel een vertraging voor de audio instellen, dat is het zowat. Je hebt dus echt de fysieke remote nodig om de vele opties van de Enchant te bedienen. Niet kwijtraken dus!

Een optionele sub

Volgens Harman Kardon is de Enchant 1300-soundbar voorzien om alle relevante frequenties weer te geven, dus ook de lage bassen. Het moet gezegd worden: hij klinkt inderdaad wel voller dan menige dunne soundbars. Maar wie hoopt op een spectaculaire weergave bij films en een betere muziekweergave, moet toch de Enchant Subwoofer er bij nemen. Daar wringt het schoentje toch wel een beetje. Harman Kardon besloot de subwoofer optioneel te maken én meteen te opteren voor een grotere sub van een betere kwaliteit. Nu ja, het probleem is niet dat de sub groot is of beter presteert dan de meeste andere soundbar-subwoofers. Het is het prijskaartje dat wellicht kopers zal afschrikken. De Enchant-subwoofer kost namelijk 700 euro, en dat is toch wel een forse optionele aankoop bij een soundbar van 1.000 euro. Dit zijn natuurlijk de adviesprijzen en mogelijk zullen de reële winkelprijzen lager komen te liggen of wordt er een aantrekkelijke bundel van soundbar en sub gecreëerd. Maar als we dit schrijven, zien we enkel de toestellen aan de geadviseerde prijs in winkels liggen.

De Enchant-subwoofer past qua design perfect bij de soundbar, incluis bovenkant met een fraaie chamfer of vellingkant. Het oogt heel wat kostbaarder dan typische soundbars – en het is ook heel wat zwaarder. Bij een soundbar krijg je typische een minder goed afgewerkte sub uit lichte materialen, waardoor bij hoge geluidsvolumes de kast zelf meetrilt. Dat doet de bas troebeler en trager klinken. Dat gevaar is er niet bij dit 15-kg wegend ding, de behuizing is gewoonweg heel solide. De omvang (30 x 30 x 40 cm) is echter niet min, wat het toch wat lastiger maakt om de sub in de kamer kwijt te raken. Onder of achter de bank schuiven is toch vrij uitdagend. Daarom dat we blij zijn dat het design chique oogt, want in de meeste gevallen ga je de sub toch in het zicht moeten opstellen.

Harman Kardon heeft hier echt wel een volwaardige subwoofer voorzien. Met zijn 10-inch woofer en 400 Watt piekvermogen is het absoluut geen compromisoplossing. De driver zit binnen in de behuizing, wat een meer gecontroleerde en gedempte bas oplevert. Maar er is wel een reflexpoort aan de achterkant, wat hem nog dieper laat duiken. Maar het betekent ook dat je hem niet zomaar overal mag plaatsen. Zet je hem in een hoek van een kamer, dan gaat hij machtiger of overheersender uit de hoek komen.

Kamercorrectie

Net zoals elke luidspreker heeft de kamer ook bij een soundbar een grote invloed op de eigenlijke klank die je in je eigen woonkamer ervaart. De vorm, de grootte en de materialen waaruit muren, vloer en plafond bestaan kunnen het geluid feller of doffer maken. Daar komt bij dat er bij een soundbar zoals deze getracht wordt een virtueel surroundveld te creëren. De afstand van de soundbar naar de muren speelt daarbij een beslissende rol.

De meeste soundbars zijn ingesteld op een soort theoretische standaardkamer die de fabrikant selecteerde. Hoe meer jouw woonkamer er op lijkt, hoe natuurgetrouwer de soundbar klinkt. Dat maakt een aankoop telkens een beetje een gokspel… “Lijkt mijn woonkamer wel echt op de kamer van merk X?” De oplossing voor dit probleem heet bij Harman Kardon Multibeam – dertien speakers die geluid breed uitstralen – in combinatie met Automatic Multibeam Calibration (AMC). AMC is een functie die testtonen afspeelt, terwijl de soundbar luistert naar hoe die tonen vervormd worden door de kamer. Op basis hiervan zal de Enchant 1300 filmgeluid aangepast afspelen zodat het voor de luisteraar natuurlijk klinkt.

Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook, maar gelukkig heb je er als gebruiker weinig last van en is geen kennis vereist. AMC instellen doe je vanuit de zetel. In tegenstelling tot kamercorrectiesystemen bij AV-receivers of de YPAO-functie bij bepaalde Yamaha-soundbars moet je geen microfoon aansluiten. Gewoon de soundbar plaatsen waar hij definitief komt te staan en dan een knopje op de remote drie seconden ingedrukt houden. Het afspelen van de testtonen duurt ongeveer 15 seconden, gevolgd door een half minuutje rekenen.

Zover we kunnen ontdekken, kun je de AMC-correctie niet snel in- en uitschakelen. Om toch iets of wat te vergelijken, hebben we de Enchant 1300 eerst gebruikt met de fabrieksinstellingen en pas later de AMC-meting uitgevoerd. Wat stellen we vast? Het effect van de AMC-functie is best groot en zeer merkbaar. We vonden het laag na de meting beter afgeregeld en geïntegreerd, al blijft het wel dominant. Maar niet storend, en zelfs prettig bij actiefilms en elektronische muziek. De AMC-correctie zorgde ook voor een meer gedetailleerd en breder geluidsbeeld.

Via de remote kun je schakelen tussen verschillende geluidsmodi: Standard, Music, Movie, Voice en Personal. Alle modi passen de AMC-meting toe, maar bij Personal kun je nog zelf tunen door de bassen af te regelen. Daarna kun je deze instelling linken aan een van vier presetknoppen op de remote. Je kunt dus bijvoorbeeld een gepersonaliseerd geluid maken voor films en een iets andere klank voor muziek. Of zelfs meer of minder bas voor verschillende muziekgenres.

Overtuigend en groots

De Enchant 1300 hangen we voor de test aan een LG OLED55B6V-tv, en een Xbox One S verbinden we rechtstreeks op een HDMI-ingang van de soundbar. Dit Xbox-model bevat immers een Ultra HD Blu-ray-speler en heeft een perfect instelbare audio-output. Op deze manier weten we in elk geval zeker dat de Enchant 1300 een audiosignaal in de hoogste kwaliteit ontvangt. Tenzij anders vermeldt, hebben we de AMC-functie ingeschakeld gelaten in onze woonkamer van 25 m2, met ramen aan een zijde en aan de andere kant een grote opening naar een tweede kamer. We hebben zo goed als altijd de Enchante-subwoofer ingezet.

We gaan eerst aan de slag met de Dolby-testschijf om via standaarddemo’s te luisteren naar de surroundweergave en kanaalscheiding. We moeten daarbij kiezen voor de Dolby Digital-testsuite, want Dolby TrueHD verwerkt de Enchant niet. Op zich niet zo erg, want hoewel DD gecomprimeerd is, merk je daar bij een soundbar zelden iets van. Een eerste observatie: hoewel de Enchant geen Dolby Atmos kan verwerken, klinken demo’s als Leaf wel heel ruimtelijk. Er zijn geen hoogtekanalen bij deze soundbar, maar toch valt dat gebrek minder op dan we hadden verwachten. De Harman Kardon-soundbar compenseert voor de afwezige hoogtekanalen door de gewone surroundkanalen ook breed in de hoogte uit te sturen. Dus neen, de echte hoogte-informatie hoor je niet, maar het geluid lijkt niet recht uit de soundbar te komen. De meeste mensen zullen hier al heel gelukkig mee zijn.

Bij 5.1-content, in dit geval ‘Tron: Legacy’ via Netflix, is de Enchant 1300 heel sterk. De epische soundtrack die Daft Punk componeerde wordt heerlijk bombastisch neergezet dankzij de grote subwoofer en effecten zoals tijdens de strijd tussen de lightcycles zijn goed geplaatst in de ruimte. De speakers aan de zijkant blijken effectiever dan bij vele soundbars die gelijkaardige luidsprekers bezitten. Het virtuele surroundveld dat vaak beloofd wordt door fabrikanten (en dat helaas zelden wordt geleverd), klopt bij de Enchant 1300 heel wat meer. Het klinkt heel weids, zonder afbreuk te doen aan de correctie weergave van de basisdriehoek ‘links-center-rechts’. Ondanks de AMC-tuning blijft het wel wat zoeken naar een goed evenwicht tussen soundbar en sub; we moeten aanvankelijk toch grijpen naar de basregelaar op de afstandsbediening.

We halen er ook de nieuwe Ultra HD Blu-ray van ‘Justice League’ bij, de zoveelste poging van Zack Snyder om een goede superheldenfilm te maken. Of dat gelukt is, laten we even in het midden (Gal Gadot maakt veel goed, dat is waar), maar qua geluidseffecten en soundtrack vinden we deze film net zoals Snyders ‘The Watchmen’ behoorlijk ok. De Enchant 1300 toont hier weer een zeer goed afgeregelde soundbar te zijn die dialogen en effecten op de voorste kanalen helder en onderscheiden presenteert. Voor een soundbar is de balans heel goed, toch als je het even een beetje verder afregelt, wat je best doet in de Personal-audiomodus.

Als we muziek streamen vanuit de Qobuz-app, dan blijkt de Enchant 1300 bekwaam als muziekspeler. Dat verwachten we ook van een ‘echt’ audiobedrijf als Harman Kardon. De subwoofer is een sterke troef, omdat bassen gedetailleerde en muzikaler worden weergeven dan bij doorsnee soundbars. De uitgestrekte klank van de Enchant 1300 doet sommige tracks soms een beetje onnatuurlijk overkomen, toch als je zou vergelijken met een pure stereoweergave. De muziekmodus inschakelen is dan in elk geval een goed idee.

Conclusie

De Enchant 1300 beoordelen vinden we een taaie opgave. Het klinkt allemaal heel goed, treffelijk zelfs. De subwoofer die je apart koopt, staat op een hoog niveau – veel beter dan je meestal meemaakt bij een soundbar. En dat zorgt ervoor dat de combinatie Enchant 1300 en Enchant-subwoofer een van de machtigste weergaves biedt die we ooit hoorden bij een soundbar. Harman Kardon heeft bovendien gezorgd voor een mooi design, prima afwerking en aardig wat mogelijkheden. Dankzij Chromecast is de Enchant zelfs aan te sturen via Google Assistant.

De premiumafwerking draagt wel een hoge prijs. De Enchant 1300 met bijhorende subwoofer kost ongeveer 1.700 euro, waarmee het één van de duurste soundbars is. De concurrentie op dit prijspunt, zoals de Yamaha YPS-5600 of Samsung HW-N950 (ook door Harman Kardon getuned), biedt wél Dolby Atmos en komt in sommige gevallen met draadloze achterkanalen. Ze zijn wel niet zo mooi als dit betoverend toestel van Harman Kardon, dat wel.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Machtig met de Enchant subwoofer
  • AMC-meting levert beter geluid
  • Chromecast
  • Veel aansluitingen
  • Zeer knap afgewerkt

Minpunten
  • Sub is dure extra

  • Hogere prijsklasse
  • Subwoofer is omvangrijk

Reacties (6)