Review: Haier wijnklimaatkast (HWS42GDAU1) met app en Vivino-integratie

06 februari 2021 + 10 minuten 3 Reacties
Haier wijnklimaatkast groot
FWD award

De Haier HWS42GDAU1 is een wijnklimaatkast waarin je jouw wijnvoorraad kunt bewaren en waarmee je alles via een app kunt beheren en bedienen. We hebben de HWS42GDAU1 de afgelopen weken aan de tand gevoeld.

Slimme koelkasten, ovens en vaatwassers kennen we al een tijdje maar de slimme wijnklimaatkast is relatief nieuw. Je zou echter kunnen zeggen: waarom moet een apparaat dat wijn op een constante temperatuur houdt slim zijn? Toch zitten er voordelen aan een connected wijnklimaatkast. We kijken in deze review naar de Haier HWS42GDAU1, één van de eerste (betaalbare) wijnklimaatkasten die gekoppeld kan worden aan een app.

Dit is de Haier wijnklimaatkast

De Haier HWS42GDAU1 is een gloednieuwe wijnklimaatkast en de eerste wijnklimaatkast van het merk die beschikt over WiFi. Het apparaat is stand-alone te gebruiken maar kan ook met een app gekoppeld worden. Hiermee kun je alles op afstand bedienen én al je wijnen toevoegen. Daarnaast is er integratie met het voor wijnliefhebbers bekende Vivino.

De wijnklimaatkast biedt theoretisch gezien plek voor 42 flessen, maar dit moeten dan wel allemaal standaard Bordeaux-flessen zijn. De kast beschikt over twee temperatuurzones, een vijftal houten legplanken, luchtvochtigheidcontrole, een koolstoffilter, binnenverlichting, een display aan de voorzijde en een slot op de deur. Het apparaat maakt volgens Haier maximaal 37dB aan geluid en verbruikt op jaarbasis 144kWh.

De HWS42GDAU1 is een vrijstaande wijnklimaatkast, wat betekent dat hij niet geschikt is voor volledige inbouw. Wanneer je de kast toch wilt inbouwen dien je minimaal 10cm rondom vrij te houden en bijvoorbeeld met plinten te werken. De kast heeft een afmeting van 50 x 58 x 82 centimeter. De prijs van de wijnklimaatkast bedraagt 799 euro.

Installatie en plaatsing

Het plaatsen van een vrijstaande wijnklimaatkast is geen hogere wiskunde. De kast moet alleen stabiel en recht staan. Afhankelijk van je vloer kan dat een uitdaging zijn maar de voorste pootjes kunnen versteld worden voor een stabiele plaatsing. Daarbij is het van belang dat er aan de achterzijde en zijkanten voldoende ruimte is voor luchtcirculatie.

Voordat we de app erbij pakken zorgen we eerst dat de wijnklimaatkast correct staat, dat al het plastic verwijderd is en dat de plankjes op de juiste plek geplaatst zijn. De HWS42GDAU1 komt met vijf houten plateaus, waarvan er vier uit te schuiven zijn. Houd er wel rekening mee dat deze tot 60% uitgeschoven kunnen worden waardoor de flessen die achterin liggen wat lastiger bereikbaar zijn.

Passen en meten

De belangrijkste stap is natuurlijk het plaatsen van de flessen in de kast. Als je net als ik wijnliefhebber bent dan is de kans groot dat je veel flessen hebt en die zeker niet allemaal hetzelfde formaat hebben. De HWS42GDAU1 biedt ruimte aan 42 flessen van Bordeaux-formaat, maar plaats je er ook bredere, dikkere of langere flessen in dan neemt dat aantal snel af. In principe plaats je alle flessen horizontaal en kun je zo op elke plank twee rijen achter elkaar kwijt. Een rij met de kurk naar achteren en daarachter een rij die er precies tussen past, met de kurk naar voren. Maar, bij flessen met een bredere hals of dikkere body wordt dit al een stuk lastiger. Daarbij is het onderste houten plateau juist voorzien van een lay-out waarop flessen met de zijde naar voren gelegd moeten worden, wat niet altijd even handig is.

Het is wat passen en meten – en zoeken naar flessen die het best in/bij elkaar passen – maar een groot deel van mijn wijncollectie heeft een plek gevonden in de kast. We kunnen er maximaal 37 flessen in kwijt door vergelijkbare flesvormen bij elkaar te leggen en onderin de kast flessen te stapelen. Hoeveel jij er kwijt kunt hangt dus af van de flessen die je hebt. Je kunt overigens de houten plateaus die op de bodem en de bodem van de bovenste zone liggen uit de kast halen, waardoor je hier flessen met de kurk naar voren in daarvoor bestemde gleuven kunt plaatsen. Dit levert weer wat extra ruimte op. Haier zelf is overigens niet super duidelijk in hoe je de wijnflessen nu het beste stapelt en legt. De handleiding is er vrij kort over en zegt zelfs dat de houten plateaus ten alle tijden gebruikt moeten worden, maar aan de andere kant wordt wel een voorbeeld getoond van flessen onderin de kast die met de kurk naar voren liggen en dus in de gleuven van de bodem liggen (het plateau is alleen voor flessen die met de kurk naar de zijkant liggen). Navraag leert ons dat dit geen enkel probleem is. Pas wel op met teveel stapelen. Zorg ervoor dat de flessen altijd stabiel liggen en niet teveel bewegen als de deur opengaat of wanneer je de plateaus uitschuift.

De volgende stap is het instellen van de juiste temperatuur op het display. Je kunt ervoor kiezen dezelfde temperatuur aan te houden voor beide (gescheiden) zones maar je kunt er dus ook voor kiezen bovenin witte wijnen te plaatsen met een lagere temperatuur, en onderin rode wijnen met een hogere temperatuur.

Werking zonder app

Allereerst kijken we naar de werking zonder app. Doet de wijnklimaatkast zijn werk als wijnklimaatkast goed? Daarover kunnen we kort maar krachtig zijn: absoluut. Haier heeft inmiddels al wat jaren ervaring met betaalbare maar goede wijnklimaatkasten en ook dit model voldoet aan de verwachtingen. Het is een fraai vormgegeven en net afgewerkte kast, met een glazen deur en een goed afleesbaar display. Via het display en daarnaast geplaatste touch-knoppen kun je de temperatuur instellen, de luchtvochtigheid controleren, de verlichting aan- of uitzetten en het apparaat aan- of uitzetten. Enig minpuntje is dat deze touch-knoppen in een wat donkere omgeving nauwelijks te zien zijn. Je moet dus op de tast zoeken naar de knoppen, die oplichten bij aanraking. Dit is geen groot probleem, maar het is soms wat irritant en het zorgt voor een hoop vingerafdrukken op het apparaat. Overigens moeten de knoppen eerst ontgrendeld worden door de ontgrendelknop drie seconden ingedrukt te houden. Daarna kun je pas met de instellingen aan de slag.

De HWS42GDAU1 beschikt over zogenaamde ‘3D-verlichting’. Dit betekent dat de led-verlichting bovenzin en aan de zijkanten geplaatst is. Hoewel een goed idee op papier kan het zo zijn dat je hierdoor direct in de verlichting aan de zijkant kijkt. Afhankelijk van waar de kast staat en waar je in de ruimte zit. Voor het verlichten van de flessen in de kast is het een pluspunt. Er worden immers meer flessen verlicht op deze manier. Maar, houd er wel rekening mee dat de kast alsnog vrij donker is en blijft wanneer deze helemaal vol ligt. De flessen blokkeren natuurlijk het licht.

We hebben de kast een tijdje gebruikt zonder de app aan te raken, puur om ervaren of de hardware aan de beloften voldoet en je wijn goed bewaard blijft. Hierover is maar weinig te klagen. De temperatuur wordt vrij constant gehouden, met zo nu en dan hele kleine afwijkingen. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid, die volgens Haier niet onder de 50 procent zal komen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte kan dit wel eens lastig zijn, zeker in de winter wanneer de luchtvochtigheid in huis hard kan dalen. De kast is soms heel even onder de 50 procent gekomen maar klimt daarna weer iets omhoog door aan te slaan. Bij een lage luchtvochtigheid in de omgeving zal de kast dan ook veelal schommelen tussen de 48 en 55 procent.

De geluidsproductie is een punt waar veel potentiële kopers naar kijken en Haier belooft met dit model niet boven de 37dB uit te komen. Nu hebben we dat niet exact gemeten, maar de kast staat in de woonkamer met leefkeuken, op 2 meter van de eettafel en op 4 meter van de bank. Over het algemeen is het niet te horen dat de wijnklimaatkast aanstaat. Pas wanneer deze moet koelen of wanneer de luchtvochtigheid onder de 50 procent zakt hoor je de kast even aanslaan. Maar ook dit is niet storend en niet meer dan het geluid dat een koelkast maakt. Natuurlijk is de geluidsproductie wel afhankelijk van de temperatuurinstelling, hoe vaak je de kast opent en de luchtvochtigheid in de ruimte (en dus de kast). Hoe vaker je de kast opent, hoe harder hij moet werken.

De deur van de Haier HWS42GDAU1 is voorzien van een eigen slotje met sleutel. Hiermee kun je de kast dus vergrendelen, mochten de kinderen er nogal eens in willen zitten bijvoorbeeld. Of wanneer je nogal dure flessen wijn hebt natuurlijk. Daarnaast beschikt de deur over een hoorbaar alarm als deze langer dan 30 seconden openstaat. Wanneer je de app gebruikt krijg je ook op je smartphone een melding dat de deur openstaat.

Haier hOn-app

De Haier HWS42GDAU1 is stand-alone en hardwaretechnisch dus een uitstekende wijnklimaatkast, maar wat biedt de app dan voor toegevoegde waarde?

Het koppelen met de app is vrij eenvoudig. Allereerst download je de hOn-app van Haier en maak je een account aan. Je kiest het apparaat dat geïnstalleerd dient te worden (‘wijnkelder’ is de vertaling hier) en scant de QR-code achterop de kast. Met een simpele druk op de touch-knoppen naast het display kan vervolgens de WiFi geactiveerd worden, waarna via bluetooth of WiFi gezocht wordt naar het apparaat. Binnen enkele seconden wordt de kast gevonden en kun je jouw WiFi-gegevens invullen om de wijnklimaatkast aan je netwerk toe te voegen. Eenmaal toegevoegd kun je aan de slag met de instellingen.

Het belangrijkste onderdeel van de app is het toevoegen en beheren van je wijnvoorraad. Hiervoor kun je in de app de twee zones naar wens instellen. Je kunt dit doen door zelf de temperatuur per zone in te stellen, maar je kunt ook de suggesties van de app volgen. Dit zijn programma’s voor specifieke soorten drank, waaronder rode wijn, witte wijn en mousserende wijn. Aan de hand van je keuze wordt een ideale bewaartemperatuur ingesteld. Er zijn ook nog wat speciale opties, zoals Whisky (17 graden), dessertwijn (8 graden) en champagne (6 graden). Het gekozen programma kan daarna nog altijd aangepast worden naar een temperatuur die je zelf prefereert.

Vivino-integratie

Met de grote blauwe knop onderin het homescherm vul je jouw wijnvoorraad aan. Dat kan maar op één manier: door het maken van een foto van het etiket. De app werkt middels een koppeling met de Vivino-database. Hierin zijn nagenoeg alle wijnen die er te koop zijn te vinden. Je scant het etiket en er wordt door de app een suggestie gedaan die in de meeste gevallen klopt. Mocht de wijn niet gevonden worden kun je hem handmatig toevoegen, maar dan moet je wel alle gegevens over de wijn weten. Jammer is dat je niet handmatig in de database van Vivino kunt zoeken. Dit kan via de Vivino-app zelf wel en zorgt ervoor dat je jouw wijn altijd wel kunt vinden. Eenmaal gevonden kun je de wijn toevoegen aan één van de twee zones en mocht jouw wijn onverhoopt een andere temperatuur verlangen dan ingesteld is krijg je de vraag voorgeschoteld of je de temperatuur wilt aanpassen.

Via de ‘wijnlijst’ krijg je een overzicht te zien van alle wijnen die je hebt toegevoegd. Alle informatie wordt gevoed door Vivino en dus krijg je interessante details, zoals beschrijvingen en goede combinaties met spijs te zien. Je kunt het aantal flessen aanpassen, de zone aanpassen, de wijn drinken (uit je voorraad halen dus) of direct kopen via Vivino (indien mogelijk). Toch ontbreekt het nog aan interessante informatie. Zo hadden we hier ook graag de reviews van Vivino teruggezien. Je kunt wel zelf een beoordeling toevoegen, maar dit is alleen een sterrenbeoordeling en geen geschreven beoordeling. Ook verschijnt de beoordeling niet op Vivino. Daarnaast biedt de app een geschiedenis van toegevoegde en gedronken wijnen en kun je je laten inspireren door een spijs (eten) te kiezen waarna de app jouw wijnen laat zien die daar het beste bij passen. Het is jammer dat bij zo’n diepe integratie van Vivino een bestaande Vivino-gebruiker (zoals ikzelf) niet zijn account kan koppelen. Dit zou natuurlijk ideaal zijn aangezien de aan Vivino toegevoegde wijnen dan gesynchroniseerd worden, reviews gesynchroniseerd worden en je niet steeds wijnen aan twee apps moet toevoegen.

Meer opties

Via het tabje ‘meer’ krijg je toegang tot een aantal extra opties. Zo biedt ‘Tips & Hints’ wat achtergronden over wijnen en de wijnklimaatkast. De handleiding en online support kan via ‘ondersteuning’ gevonden worden. Het kopje ‘Onderhoud’ laat de gezondheid van de kast zien. Hier zie je wanneer het koolstoffilter vervangen dient te worden (eenmaal per jaar) en wordt de conditie van de kast op basis van de deursensor en temperatuursensor gemeld. Ook de actuele luchtvochtigheid zou hier moeten verschijnen, maar er staat alleen dat het ideale niveau tussen de 50% en 70% ligt. Dit lijkt op een bug die nog opgelost moet worden. Tot slot kun je bij de ‘apparaatinstellingen’ de naam van je wijnklimaatkast aanpassen, de verlichting in- of uitschakelen, het apparaat zelf in- of uitschakelen, de meldingen in- of uitschakelen en de instellingen voor het WiFi-netwerk aanpassen. Wat betreft die meldingen mag overigens de open deur-melding ook nog wel een kleine make-over krijgen. De titel is een stukje code en uit de melding wordt niet duidelijk dat het om de deur gaat.

De app is een handige en leuke toegevoegde waarde, met name om je wijnvoorraad te beheren. Het homescherm is overzichtelijk, je kunt de zones snel aanpassen en je kunt wijnen snel toevoegen. Maar, er kan veel meer uitgehaald worden door een diepere integratie met Vivino en de mogelijkheid je Vivino-account te koppelen. Ook schort het hier en daar nog aan goede vertalingen in het Nederlands en werken sommige functies nog niet (helemaal). Hoewel er dus nog wel wat werk te verrichten is om dit echt een complete compagnon voor je wijnklimaatkast te maken is het feit dat de WiFi-verbinding soms verloren wordt het meest vervelend. De enige manier om dit op te lossen is of de stekker uit het stopcontact halen of de koppelingsprocedure nogmaals doorlopen. Het komt een of twee keer in de maand voor en dat is vaak genoeg om je eraan te storen.

Conclusie

In de basis krijg je met de Haier HWS42GDAU1 voor 799 euro een uitstekende wijnklimaatkast. Op het gebied van hardware is er maar weinig op het apparaat aan te merken. Alleen de in het donker lastig zichtbare knoppen en het wat lastig leggen en stapelen van verschillende flessen zijn minpuntjes. Dat laatste geldt voor elke wijnklimaatkast, maar een duidelijkere uitleg is welkom. De kast is stil, houdt een constante temperatuur, zorgt voor een schone lucht middels het koolstoffilter en weet ook de luchtvochtigheid goed in stand te houden. Daarbij ziet de wijnklimaatkast er modern en strak uit, en is de deur voorzien van een slot en een alarm. Een complete, goed werkende wijnklimaatkast dus.

De app is het onderdeel waar nog de meeste winst te behalen valt. Het toevoegen van je wijnen en het beheren ervan is zeker handig en een toegevoegde waarde. Ook het instellen en controleren van de basisfuncties is een leuke toevoeging. Maar, er valt meer uit te halen. Zo zou het koppelen van een Vivino-account voor veel gebruikers een stuk handiger zijn en dubbel werk wegnemen. Ook zou het handmatig zoeken naar wijnen en het bekijken van reviews welkom zijn. Sommige functies moeten nog verbeterd worden, waaronder de weergave van de luchtvochtigheid en het tonen van duidelijke meldingen. Het belangrijkste is echter de instabiele Wifi-verbinding die soms voor irritaties kan zorgen.

Ondanks dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is raden we de Haier HWS42GDAU1 absoluut aan als je een betaalbare en connected wijnklimaatkast voor je wijnvoorraad zoekt. De belangrijkste functies werken perfect waardoor je wijnen veilig en onder de juiste omstandigheden bewaard kunnen worden. Het smart-gedeelte kan hopelijk met een paar updates op hetzelfde niveau komen, maar het beheren van je voorraad is sowieso al een fraaie extra.

8.0
Haier wijnklimaatkast review – wit
FWD award

Beoordeling
Haier HWS42GDAU1

Pluspunten
  • Goede hardware
  • Betrouwbare wijnklimaastkast
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Deur met slot en alarm
  • Twee zones en duidelijk display
  • Vivino-integratie
  • Modern design
Minpunten
  • WiFi-verbinding gaat soms verloren
  • Vivino-integratie is niet volledig
  • Vivino-account niet te koppelen
  • Kleine bugs en vertalingfouten
  • 42 flessen is vrij optimistisch
  • Knoppen in het donker lastig te vinden

Beoordeling Haier HWS42GDAU1

In de basis krijg je met de Haier HWS42GDAU1 voor 799 euro een uitstekende wijnklimaatkast. Op het gebied van hardware is er maar weinig op het apparaat aan te merken. Alleen de in het donker lastig zichtbare knoppen en het wat lastig leggen en stapelen van verschillende flessen zijn minpuntjes. Dat laatste geldt voor elke wijnklimaatkast, maar een duidelijkere uitleg is welkom. De kast is stil, houdt een constante temperatuur, zorgt voor een schone lucht middels het koolstoffilter en weet ook de luchtvochtigheid goed in stand te houden. Daarbij ziet de wijnklimaatkast er modern en strak uit, en is de deur voorzien van een slot en een alarm. Een complete, goed werkende wijnklimaatkast dus.

De app is het onderdeel waar nog de meeste winst te behalen valt. Het toevoegen van je wijnen en het beheren ervan is zeker handig en een toegevoegde waarde. Ook het instellen en controleren van de basisfuncties is een leuke toevoeging. Maar, er valt meer uit te halen. Zo zou het koppelen van een Vivino-account voor veel gebruikers een stuk handiger zijn en dubbel werk wegnemen. Ook zou het handmatig zoeken naar wijnen en het bekijken van reviews welkom zijn. Sommige functies moeten nog verbeterd worden, waaronder de weergave van de luchtvochtigheid en het tonen van duidelijke meldingen. Het belangrijkste is echter de instabiele Wifi-verbinding die soms voor irritaties kan zorgen.

Ondanks dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is raden we de Haier HWS42GDAU1 absoluut aan als je een betaalbare en connected wijnklimaatkast voor je wijnvoorraad zoekt. De belangrijkste functies werken perfect waardoor je wijnen veilig en onder de juiste omstandigheden bewaard kunnen worden. Het smart-gedeelte kan hopelijk met een paar updates op hetzelfde niveau komen, maar het beheren van je voorraad is sowieso al een fraaie extra.

Prijsvergelijker Haier HWS42GDAU1

Reacties (3)