Review: GeoSmartPro AirGo – ventilator met wifi op basis van Tuya

16 augustus 2020 9 Minuten 0 Reacties
geosmartpro-airgo-smart-fan-foto-1-new

De GeoSmartPro AirGo Smart Fan is een slimme ventilator die voorzien is van wifi en werkt op basis van het Tuya-platform. Daardoor is het mogelijk de ventilator op te nemen in een uitgebreid smarthomenetwerk, mits je al geïnvesteerd hebt in andere producten die draaien op dezelfde technologie.

Hoewel de zomer tot nu toe nog niet heel warm is, is het toch fijn om alvast de ventilator van zolder of uit de kelder te halen. Want je kunt maar alvast voorbereid zijn. Ben je toe aan een nieuwe ventilator? Ook dat kan natuurlijk, je kunt ze al voor een paar tientjes aanschaffen. Wil je er echter een die net even wat moderner aanvoelt, dan kom je al gauw uit bij ventilators met wifi en spraakbediening. Je kunt ineens heel veel geld uitgeven aan een Dyson, maar kunt ook voor een kleiner merk gaan dat het onderaan de streep simpel houdt.

GeoSmartPro AirGo Smart Fan

Eén zo’n ventilator is de GeoSmartPro AirGo Smart Fan. Het betreft een vloermodel met een verstelbare hals. Op die bals zit een bedieningspaneel waarmee je de snelheid, de modus en het draaien beheert. Ook stel je hiermee snel de timer in. Wanneer de tijd dan op nul staat, dan gaat de ventilator vanzelf uit. Er zijn drie modi: normaal, smart en night. Op de normale stand heb je de keuze uit drie snelheden: laag, medium en hoog. Die drie opties zijn echter niet beschikbaar wanneer je één van de andere twee modi selecteert.

Het bedieningspaneel zit op een prima hoogte. Wanneer je je de ventilator naast je stoel of bureau zet, dan kun je eigenlijk altijd goed bij de knoppen. De knoppen zelf geven geen feedback, maar door het verspringen van de blauwe led-lampjes zie je meteen of de handeling gelukt is of niet. Die blauwe led-lampjes gooien eigenlijk als enige onderdeel hier roet in het eten, wanneer je de AirGo op de slaapkamer wil gebruiken. De lampen kunnen namelijk de kamer voldoende verlichten, dat gewoonweg irritant is als je probeert te slapen.

De GeoSmartPro AirGo Smart Fan is alleen in zwart verkrijgbaar, heeft een minimale windsnelheid van 2,4 meter per seconde en een minimaal aantal decibel van 53,6. Daarmee is het een stille ventilator, eentje die zelfs een Quite Mark-prijs in de wacht sleepte. Hier in Nederland zegt je dat misschien niets, maar het Britse, onafhankelijke programma stimuleert techbedrijven producten zo stil als mogelijk te laten zijn. En toegegeven, op de laagste stand is de AirGo ook verdomd stil. De oscillatie komt neer op tachtig tot negentig graden.

Houd er echter wel rekening mee dat je de GeoSmartPro AirGo wel gewoon hoor, ook op de laagste stand. Het is niet zo dat het apparaat compleet geruisloos is. Ter vergelijking: de Princess Smart Tower Fan is een stuk stiller, maar geeft op stand één ook minder wind af. Het is dus kwestie van balans: door iets meer omgevingsgeluid te accepteren, krijg je veel meer wind tot je beschikking. Met nog geen 54 decibel op de meter voor stand één, zit het geluidsniveau ergens tussen het niveau zacht geroezemoes en het niveau van een indringende airconditioning in.

Het installeren van de ventilator is zo gebeurd. Je moet hem nog wel even in elkaar zetten. De instructies zijn niet heel uitgebreid, maar gelukkig wel duidelijk genoeg zodat je het niet echt heel fout kan doen. Wat opvalt tijdens het monteren is dat de bouwkwaliteit niet van hoog niveau is en het plastic heel goedkoop aanvoelt. Het lijkt weinig effect te hebben op het gebruik van de AirGo, want hij staat stevig genoeg op z’n poot, maar voor 130 mag je wel iets meer verwachten. Installatie via de app is gelukkig ook zo gepiept.

Stembediening

Je kunt de GeoSmartPro AirGo Smart Fan op twee manieren bedienen: via de app en stembesturing. Stembesturing werkt heel simpel. Je dient eerst het apparaat te koppelen aan de Google Assistent of Amazon Alexa, waarna je in feite meteen aan de slag kunt met stemcommando’s. Wij hebben de AirGo de (feitelijk incorrecte) naam ‘waaier’ gegeven, zodat we nu kunnen zeggen: “Hey Google, zet de waaier aan”. De Assistent doet dan wat we zeggen. In dat opzicht werkt de ventilator precies zoals elk ander product met stemassistentsupport.

Je kunt ook met je stem de snelheid van de ventilator aanpassen. Daarvoor roep je bijvoorbeeld: “Hey Google, zet de waaier op stand twee”. De AirGo gaat dan vanzelf harder draaien. Het is helaas niet mogelijk om bijvoorbeeld de smart- of avondmodus met je stem te activeren. Ook kun je de timer of oscillatie niet op deze manier instellen. In veel gevallen is het al fijn dat je zonder apparaat vast te houden de ventilator kunt in- en uitschakelen en van stand kunt laten wisselen. Voor de overige zaken is er het paneel of de gratis app.

Bediening via de gratis app

Wie bekend is met het Tuya-platform zal de indeling van de app meteen herkennen. De bedieningsinterface van de ventilator is namelijk identiek aan de versie die we ook tegenkomen in de officiële app van Tuya. Alle elementen die we op het fysieke bedieningspaneel tegenkomen, zijn ook aanwezig op de digitale versie. Mocht de GeoSmartPro AirGo dus niet in de buurt staan en wil je de draaisnelheid of richting veranderen, dan hoef je daarvoor niet op te staan. Je kunt dat soort zaken – en meer – gewoon vanaf de bank, het bed of je stoel regelen.

Een extra functie die alleen in de app aanwezig is, is Schedule. Daarmee stel je een vaste planning in voor de AirGo, waardoor die dus op vooraf ingestelde tijden aan of juist uit gaat. Handig voor wanneer je op vaste momenten werkt of in de nacht, zodat die niet te lang blijft aanstaan. De benaming in de app is een beetje vreemd (de optie voor het plannen heet Feedback), maar in principe werkt de functie zoals je verwacht. Je kiest een tijd, kiest voor herhaling, bepaalt of het apparaat aan of uit moet, kiest windsnelheid en modus en stelt zodoende de planning in.

De overige slimme functies zitten verstopt in een ander menu. Je moet hiervoor uit het bedieningspaneel van de AirGo gaan. Dan kom je uit in een menu met daarin drie tabbladen: Mijn familie, Smart en Profiel. Via het kopje Smart kun je de GeoSmartPro AirGo Smart Fan op een veel slimmere manier instellen. Zo hoef je dus geen rekening te houden met een handmatige bediening en hoef je ook geen planning op te stellen. Dat is dan weer handig voor mensen met onregelmatige werktijden of die op zoek zijn verkoeling op specifieke momenten.

Je kunt het apparaat namelijk op basis van verschillende voorwaarden laten in- of uitschakelen. Omdat Tuya een breed platform is, staan er ook opties tussen als Vochtigheid, Weer en Windsnelheid, maar daar hebben we nu niets mee te maken. De meest interessante functie is hier Temperatuur. Op basis van je locatie (je moet dan wel je locatie delen met de app) controleert het systeem de buitentemperatuur in de buurt. Zo kun je instellen dat wanneer het kwik boven de 19 graden Celsius komt, de AirGo automatisch begint met draaien.

Op de screenshots kun je enkele voorbeelden van scenario’s zien. Wij hebben bijvoorbeeld ingesteld dat de GeoSmartPro AirGo Smart Fan aangaat wanneer het buiten 19 graden is, uitgaat wanneer het kwik onder de achttien graden duikt en harder gaat draaien wanneer er een omgevingstemperatuur van 23 graden is. Zo hebben we tijdens het werken geen omkijken naar de ventilator, omdat die precies op het juiste moment aangaat, harder z’n best doet en weer uitgaat. Tussendoor kun je altijd overschakelen op handmatige bediening.

Mocht je in het bezit zijn van andere Tuya-producten en gebruikmaken van de officiële Tuya-app, dan kun je de GeoSmartPro AirGo Smart Fan ook laten samenwerken met andere slimme producten. Maar dan moet je daar al wel eens in geïnvesteerd hebben of nog van plan zijn dit te doen. Er is helaas geen ondersteuning voor zaken als IFTTT, waardoor verdere huisautomatisering, zonder rekening te hoeven houden met fabrikant of platform, niet echt mogelijk is. Je kunt nog wel wat experimenteren met routines van Google Assistent.

GeoSmartPro AirGo Smart Fan – conclusie

Een ventilator is een ventilator, ook wanneer je er een wifichip in stopt. Het is een simpel product dat je op weinig manieren slim kunt maken, behalve door voor zaken als stem- en appbediening te zorgen. En dat is precies wat GeoSmartPro met de AirGo Smart Fan bewerkstelligt. Het is een slimme ventilator met een aantal handige functies, en meer niet. Dat hoeft ook niet. Echter, de adviesprijs van 130 euro is wat ons betreft net te hoog voor een standaardapparaat zonder unieke extra’s. De gegeneerde wind voelt prima aan.

Dat het wel iets spannender kan, laat Duux bijvoorbeeld zien, met de Whisper Flex (dat eveneens werkt op basis van Tuya). Hoewel dit apparaat duurder is, krijg je ook toegang tot meer opties (waaronder een Battery Pack). Een andere prima ventilator is nog steeds de Princess Smart Tower Fan, die voor 50 euro minder te koop is in de winkels. Die komt qua ervaring ontzettend dicht in de buurt van de AirGo, minus de automatiseringen. Vind je vooral dat laatste belangrijk, dan is de AirGo een prima producten tussen beide ventilators in.

7.5
GeoSmartPro AirGo

Beoordeling
GeoSmartPro AirGo

Pluspunten
  • Stil
  • Automatisering
  • Waait prima
Minpunten
  • Bouwkwaliteit
  • Blauwe led-lampjes
  • Prijzig

Beoordeling GeoSmartPro AirGo

Een ventilator is een ventilator, ook wanneer je er een wifichip in stopt. Het is een simpel product dat je op weinig manieren slim kunt maken, behalve door voor zaken als stem- en appbediening te zorgen. En dat is precies wat GeoSmartPro met de AirGo Smart Fan bewerkstelligt. Het is een slimme ventilator met een aantal handige functies, en meer niet. Dat hoeft ook niet. Echter, de adviesprijs van 130 euro is wat ons betreft net te hoog voor een standaardapparaat zonder unieke extra's. De gegeneerde wind voelt prima aan.

Prijsvergelijker GeoSmartPro AirGo

Reacties (0)