Verslag: Winkelbezoek Praalder Audio/Video Centers in Den Haag

12 december 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Praalder
FWD award

Toen Ivo van den Broek, hoofdredacteur en mede-eigenaar van Music Emotion, mij onlangs vroeg of ik met Onno Praalder (58) van de gelijknamige winkel een afspraak wilde maken, was ik even stil. De naam Praalder had ik al wel vaker horen vallen en heeft in de wandelgangen ook een goede roep, maar waarom ben ik er dan nog niet eerder geweest? Nu zijn er wel meer winkels in Nederland die ik nog nooit met een bezoek heb vereerd en soms zelfs ook niet eens ken. Maar Praalder blijkt een winkel van dermate formaat te zijn dat je die niet snel over het hoofd ziet. Op het moment dat ik de overigens keurig nette en verzorgde website bekijk, weet ik al snel het antwoord. Ik had deze winkel al veel eerder moeten bezoeken. Want wat te denken van een historie die teruggaat tot 1931 en daardoor dit jaar maar liefst al 92 jaar overbrugt! Dus wat is het geheim van deze nog immer innoverende detaillist?

Voordat ik op pad ga naar de Theresiastraat 151 t/m 161 in Den Haag, vraag ik mij zoals altijd eerst af wat voor voorstelling ik van een winkel heb. In dit geval zie ik een hele reeks huisnummers in de adresgegevens. Dus net als het vroegere RAF in de Rijnstraat te Amsterdam, verwacht ik een hele reeks aaneengeschakelde panden. Dat blijkt ook helemaal te kloppen en terwijl ik inderdaad langs zo’n rij aaneengeschakeld panden rijd, krijg ik onbedoeld een brok in mijn keel. Het is toch echt 2023 maar ik word al aan de buitenkant meegevoerd met de historie van de winkelstraat. De klassieke bouwstijl van de façade en de onvermoede rust die heerst in deze straat, zorgen voor een onverhuld melancholisch gevoel. Op de hoek van een aangrenzende straat kan ik meteen en zonder zoeken mijn auto kwijt en eenmaal buiten zie ik waarom het hier zo aangenaam rustig is. De Theresiastraat is al maanden op de schop en is ten tijde van mijn bezoek helemaal opnieuw bestraat en anders ingedeeld. Het straatwerk is ter hoogte van de winkel pas gereed, maar verderop wordt nog hard gewerkt. Hoewel je in sommige steden de parkeerkosten de pan uit kunnen reizen, blijkt dit rond Praalder nog reuze mee te vallen. Ja, er is diep in de binnenstad van Den Haag een betaalverplichting. Maar zowel voor het pand als in de straten eromheen betaal je € 2,50 per uur. Een bedrag wat zeker niet absurd is voor een grote stad als Den Haag.

De entree

Ondanks dat de aaneengeschakelde panden allemaal nog hun eigen originele voordeur bezitten (die echter niet meer in gebruik zijn), vind ik snel de weg naar de hoofdentree en even later bevind ik mij voor de meteen links gelegen winkelbalie. Ik word vriendelijk ontvangen waarna ik word aangemeld en eigenaar Onno Praalder al spoedig mijn kant uit komt. Onno blijkt een lange slanke man die in de buurt van deze ‘toonbank’ een kantoorhoekje voor zichzelf heeft ingericht. Later in dit verhaal kom ik erachter waarom hij deze keuze heeft gemaakt en niet voor een afzonderlijk vertrek heeft gekozen. Onno Praalder blijkt een communicatief bijzonder vaardig en sympathiek persoon te zijn en dat blijkt een voorbode voor de ontspannen en warme sfeer die ook de rest van deze winkel typeert.

Rondleiding

Hoewel Onno mij in het sfeervol gestileerde, centrale deel van de winkel meteen koffie aanbiedt, heb ik zelf op dit moment meer de behoefte om eerst kennis met de winkel zelf te maken. Zoals het alerte gastheer betreft schakelt hij snel om, waarna we het volgende moment op pad zijn voor de winkeltoer. De winkel blijkt een prettige, duidelijke indeling te bezitten waardoor je nergens lang naar hoeft te zoeken. Ook door de gevoerde merken waaronder Naim, Denon, Marantz, NAD, Primare, Michi, AudioQuest, Bowers & Wilkins, System Audio, Focal, Dynaudio en DALI, is meteen duidelijk wat je bij deze detaillist kan verwachten. Althans dat dacht ik.

Want terwijl we een hoek omlopen sta ik ineens oog in oog met een prachtige, Italiaanse Audio Analogue ABsolute geïntegreerde versterker van 20.900 euro. Een kostbare en prestigieuze versterker waarbij prettig is dat meteen daaronder ook de meer betaalbare modellen van dit merk overzichtelijk boven elkaar staan opgesteld. Aan de andere kant van de ruimte ontwaar ik alle(!) geïntegreerde versterkers van het eveneens kwalitatief zeer hoogwaardige Japanse merk Accuphase, tot zelfs de prestigieuze E-800 aan toe! Zaken die aantonen dat deze winkel ondanks de vertrouwde, klassieke formule ook helemaal van nu is en zelfs bruist van de leuke activiteiten.

Bewuste merkkeuze

Onno: “Ik denk dat het leuk is om te weten hoe onze merkkeuze tot stand is gekomen. Samen met mijn broer Stephan (56) zijn wij de 3e generatie Praalder die zich over onze winkel heeft ontfermd. Mijn broer doet daarbij het witgoed-gedeelte, dat ook werd gevoerd bij de start in 1931 – wat als enige echt fysiek gescheiden is van de rest van de winkel – terwijl ik het audio/video-deel beheer. Onze winkel heeft meer dan 90 jaar geschiedenis en in die tijd zijn hechte banden ontstaan met onze distributeurs. Je leert daarbij om te onderscheiden wat ertoe doet en wat niet. Welke merken en organisaties zijn goed en betrouwbaar en welke niet. Ook speelt de prijsklasse waarin we producten willen aanbieden mee. Daar zal ik ook meteen eerlijk en transparant over zijn, ook al hebben we zeker een assortiment echte high-end producten, toch ligt daar niet onze enige of absolute specialisatie. Praalder is met name sterk in een breed assortiment met ook de merken voor de ‘gewone’ serieuze muziekliefhebber.

In audiotermen heb je het dan naast high-end over mid-fi met uitlopers naar de onderkant van high-end. Maar we doen zeker ook het instapsegment en bieden geïntegreerde oplossingen van onder andere Sonos, Bluesound en Denon Home aan. In het verleden hebben we door de jaren heen veel kleine niche merken gehad, waaronder ook veel Nederlandse fabrikanten. Maar door de toenemende concurrentie uit het buitenland, met vaak scherpere prijzen en een meer geraffineerde afwerking, hebben we op termijn eigenlijk van al deze merken weer afscheid moeten nemen. Ook doordat veel Nederlandse speakermerken zijn verdwenen, zoals onder andere BNS, Impulse en Audiolab. Want het moet wel verkoopbaar blijken natuurlijk. Wat niet wil zeggen dat we er nooit meer voor open zouden staan als het moment zich op een dag weer voordoet.”

Bang & Olufsen

“Eén van de klassieke waarden die je ook vroeger bij de betere A/V-detaillisten tegenkwam en dus ook nog steeds bij Praalder, is het voeren van het Deense high-tech prestigemerk Bang & Olufsen. Dit merk hoort echt bij onze winkelgeschiedenis en is wat ons betreft ook anno 2023 nog altijd onverslaanbaar als je de parameters vernieuwend design, premium materiaalgebruik, kwaliteit, uitstraling, maximale integratie en gebruiksgemak verenigt. Het merk is absoluut uniek en nog altijd wereldwijde koploper in deze aspecten. Maar daar hangt ook inderdaad een prijskaartje aan. Daarom is het geen merk voor iedereen, maar dat is het ook nooit geweest. Wat ik het leuke en interessante aan dit mooie merk vind is het plezier wat innovatieve ontwerpen aan een woonomgeving kunnen toevoegen. Alles gaat zo feilloos en trefzeker dat je je meteen afvraagt waarom dit hiervoor nog niet bestond. Dat kunnen alleen topontwerpers voor een topmerk.”

Blik op de toekomst

“Omdat je nooit stil moet staan met ideeën, zijn we druk bezig om op allerlei wijzen mensen te interesseren en te trekken. Adverteren in onder andere het Algemeen Dagblad, shows om mensen te trekken en gelukkig gebeuren er dan nog af en toe onverwacht heel positieve dingen. Zo hadden we laatst een show rond de prestigieuze 801 D4 Signature-luidsprekers van de Engelse fabrikant Bowers & Wilkins en dat was ondanks de zomerperiode toch wel onverwacht een daverend succes. We bleken ook de eerste te zijn die ze hadden staan en van heinde en verre kwamen er mensen onze winkel binnen die we nog niet eerder hadden gezien. Dat zijn de leuke dingen van ons vak en het kan dus nog steeds. Voor alle volledigheid hebben wij dit model standaard niet in de winkel staan en dat is met € 50.000,- paarprijs niet zo vreemd. Maar we hebben wel de modellen eronder zoals de 803 D4. Die is wat compacter, beter betaalbaar en biedt veel van deze herkenbare ontwikkelingen en kwaliteiten van Bowers & Wilkins.”

Praalder's kernwaarden

Wat zijn verder de kernwaarden van Praalder, Onno? “Nou dat is niet zo moeilijk. Wij zijn een laagdrempelige winkel die voor iedereen uitnodigend over wil komen. Of je nu wat eenvoudigs en minder kostbaar, voor een high-end audiosysteem of mooi tv-toestel wilt gaan, we staan iedereen met dezelfde raad en daad terzijde. Voordat we het trouwens vergeten, wat ook past binnen ons winkelconcept is dat wij ook een groot assortiment tv’s aanbieden. Producten van de merken LG, Philips, Samsung, Sony, Hisense en niet te vergeten Loewe. Deze laatste vind ik toch wel een ondergewaardeerd Duits merk. Een fabrikant die niet alleen in 1923 de televisie heeft uitgevonden, maar tot op de dag van vandaag werkelijk exquise tv-toestellen uitbrengt die iedere kwaliteitstoets met gemak kunnen doorstaan. Binnen ons assortiment komt Loewe dan ook kwalitatief het dichtste bij Bang & Olufsen. We zijn verder ook op domotica-gebied actief (ook op projectbasis), maar dan wel bewust ondersteunend voor de A/V-producten. Bij Praalder kom je behalve het echt kunnen zien en beleven, ook voor de service, ondersteuning, voorlichting en kunnen we problemen op de meeste gebieden voortijdig (we beschikken over een eigen technische dienst) oplossen. Wat ik daaronder ook versta is producten op een juiste wijze bij de mensen installeren, het instellen en ter plekke voorlichting geven over de werking. We hebben ook een goed werkende website waarop ook producten kunnen worden besteld. Dat loopt prima en zouden we ook niet willen missen. Maar bij ons blijft de winkelfunctie toch de kernwaarde en het meest belangrijk. Ik wil tenslotte ook nog wel iets op je vraag kwijt waarom ik ‘slechts’ een kantoorhoek gebruik en me zelden in onze aparte kantoorruimte begeef. De meeste voldoening en energie uit mijn leuke werk ontstaat voor mij door het adviseren en begeleiden van onze klanten door het adviserings- en aankoopproces. Dus ben ik net als de andere personeelsleden dagelijks op de verkoopvloer van onze winkel te vinden. Kantoorwerk zie ik meer als een noodzaak. Mijn jongere broer Stephan vindt dat overigens veel leuker dan ik en bemoeit zich dan ook niet voor niets met onze administratie en boekhouding”, vertelt Onno lachend.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat mijn bezoek aan Praalder Audio/Video Centers bijzonder aangenaam is geweest en vooral een feest der herkenning. Het winkelconcept mag dan louter qua opzet nog raakvlakken met het verleden hebben, qua ideeën, uitwerking, uitstraling en assortiment is het toch echt helemaal van nu. Voeg daarbij de (h)eerlijke voorlichting, rust in de verkoop zonder dat nare pushen en het gevoel dat de klant nog ‘koning’ is en er bevindt zich in de Theresiastraat in Den Haag een A/V-detaillist waarvan het de moeite waard is om er een fijne, langdurige band mee op te bouwen. Het kan dus nog steeds en gaf mij voldoende stof om te overdenken toen ik eind van de middag weer huiswaarts reed.

Praalder Audio/Video Centers, www.praalder.nl

Reacties (0)