Review: FRITZ! Mesh Set – internet door je hele flat of huis

23 december 2020 7 Minuten 0 Reacties
AVM Mesh Set 7530 + 1200

Zeker als je in een volledig huis woont, kun je er zeker van zijn dat je niet overal even goed wifi kunt realiseren met slechts een centrale router. En zelfs in een flat gaat het vaak mis dankzij dikke muren van gewapend beton. Een Mesh-router met bijbehorende hulptroepen biedt dan uitkomst. AVM heeft hiervoor een mooi FRITZ! Mesh Set ontwikkeld.

FRITZ! Mesh Set

Vroeger had je wifi-repeaters. Die dingen waren een ‘pain in the ass’ om te installeren en de resultaten waren lang niet altijd om over naar huis te schrijven. Wat die apparaten feitelijk deden was het wifi-signaal oppikken en opnieuw – onder bijvoorbeeld een andere netwerknaam – uitzenden. Veel mooier werken moderne Mesh-repeaters gecombineerd met een Mesh-capabele router. In de 169 euro kostende AVM FRITZ! Mesh Set vind je een Mesh-capabele router (de FRITZ!Box 7530) en een Mesh-repeater in de vorm van de FRITZ!Repeater 1200. Beiden zijn wifi ac-capabel en zorgen daarmee voor een razendsnel draadloos netwerk. De router is koppelbaar aan bijvoorbeeld een glasvezel- of kabelmodem of de bestaande router van je provider. Mocht je in een buitengebied wonen en afhankelijk zijn adsl, dan is er ook goed nieuws: de 7530 beschikt over een ingebouwd DSL/VDSL-modem met een maximale snelheid van 300 Mbps. Maar je bent dus niet verplicht om dat onderdeel te gebruiken. Wij gaan eens aan de slag met een bestaande router, waarachter we de 7530 aansluiten. Vanaf dat moment wordt de 7530 onze hoofdrouter, de veelal (helaas nog altijd nagenoeg verplichte) providerrouter fungeert dan slechts nog als doorgeefluik voor de internetverbinding.

Achter de providerrouter of modem

Gebruik je de FRITZ!Box 7530 achter een bestaande providerrouter of modem, dan sluit je een LAN-poort op het bestaande apparaat via een netwerkkabel aan op een van de LAN-poorten op de FRITZ!Box. Koppel de voedingsadapter en schakel de FRITZ!Box in. Na een tijdje gaat de WLAN LED branden en knippert de Power/DSL-LED. Koppel je computer, tablet of smartphone aan het draadloze netwerk met de SSID (netwerknaam) FRITZ!Box 7530 ZX. Het standaard fabriekswachtwoord tref je aan op een sticker aan de onderkant van de router, het gaat om ’t lange getal. Eenmaal gekoppeld start je een browser en ga je naar http://fritz.box.

Kijk of er updates beschikbaar zijn

Kies je land en log in bij de gebruikersinterface; het standaard fabriekswachtwoord staat ook weer op de al genoemde sticker aan de onderkant. Doorloop de wizard met installatievragen. Ergens tussendoor wordt mogelijk opnieuw gestart. Bij de stap Internettoegang inrichten kiezen we in dit voorbeeld zoals beloofd voor een router achter een modem/router van de provider. Selecteer daarvoor de optie bestaande toegang via LAN achter Internetprovider. Prik een netwerkkabel in LAN 1 – voor zover u dat niet al gedaan had – en klik op Verder. Klik ook nog even op OK in het infovenster. Je bent nu in het hoofdmenu van je FRITZ!Box aanbeland. Om te beginnen kijken we even of er toevallig nieuwe firmware klaarstaat, klik daarvoor op de link achter FRITZ!OS rechtsboven. Als er iets nieuws is, kun je dat nu downloaden en installeren. Na de update krijgen wij onder meer de beschikking over WPA3, een stevige beveiligingsmethode voor draadloze verbindingen.

Kies hier de optie bestaande toegang via LAN als je je router achter je providerrouter koppelt.

De FRITZ!Repeater 1200

We houden het voor nu even bij de basisinstellingen. Zoals altijd is het verstandig om het beheerderswachtwoord van je router te veranderen, net als de netwerknaam (SSID) en het daarbij behorende wachtwoord. Kan allemaal, maar is voor nu even niet interessant. We gaan gauw verder met een ander apparaat dat we in de doos van de FRITZ! Mesh Set aantreffen: de FRITZ!Repeater 1200. Je kunt dit kleine vierkante kastje met geïntegreerde netsteker gebruiken om in een ruimte met nagenoeg geen of gewoon geen wifi-signaal je draadloze netwerk alsnog beschikbaar te maken. In dat geval prik je een ethernet-kabel (die dan natuurlijk wel beschikbaar moet zijn) gekoppeld aan je router in. Of je plaatst op strategische plekken in huis 1200’s (vaak kom je met eentje al een heel eind!) om het aldaar nog beschikbare wifi-signaal op te pikken en opnieuw uit te stralen. In essentie vergroot je daarmee het bereik. Kies je voor de draadloze methode dan hoef je alleen de 1200 maar in een stopcontact te prikken. Om te beginnen – en heen en weer rennen te voorkomen – is het handig om een stopcontact heel dicht in de buurt van je router te kiezen. Wacht tot de LED op de 1200 langzaam knippert. Druk dan op de FRITZ!Box op de Connect/WPS-knop. Druk vervolgens binnen twee minuten op de rode WPS-knop van de FRITZ!Repeater 1200. De LED begint (weer) snel te knipperen en ook op je FRITZ!Box begint eventjes een lichtshow. Klaar!

Strategische plek

Haal de FRITZ!Repeater 1200 uit het stopcontact en prik die in een stopcontact halverwege de FRITZ!Box en apparaten die je via Wifi wilt verbinden. Ook daar is het wifi-signaal nu op volle sterkte beschikbaar zonder verder ingewikkeld gedoe met configureren. Ook heeft het wifi-netwerk overal in huis dezelfde naam en dezelfde inloggegevens. Dát is de grote kracht van Mesh: eenmaal ingesteld heb je er verder geen omkijken meer naar en voor al je apparaten aangesloten op het wifi-netwerk maakt het niet uit met welke router of repeater ze daadwerkelijk verbinding maken. Ideaal, en een set met beide apparaten tegelijk is een prima uitgangspunt. En mocht één FRITZ!Repeater 1200 niet genoeg blijken om je hele huis of desnoods kantoorruimte van wifi te voorzien, dan kun je eenvoudig net zo veel 1200’s bijkopen als je wilt. Het configureren van de nieuwelingen werkt weer precies het zelfde.

Optimaal resultaat: FRITZ! Met FRITZ!

De FRITZ!Repeater 1200 is speciaal ontwikkeld voor gebruik met een FRITZ! router. Alleen dan geniet je van de snelle setup via een paar knopdrukken. Tegelijkertijd geldt ook dat de 1200 wel degelijk met andere Mesh-capabele routers van andere merken kan samenwerken. De installatie- annex koppelprocedure is dan mogelijk ingewikkelder. Je dient dan in ieder geval de handleiding of help-file van je eigen router eens flink door te spitten.

AVM Mesh Set 7530 + 1200

Vrije keuze modem of router

2021 wordt het jaar van de vrijheid. Enerzijds hopen we verlost te zijn van lockdowns en andere ellende. En wat verlost zijn van lockdowns betreft geldt dat – eindelijk – ook voor je router- of modemkeuze. Tot nu toe ben je bij de meeste providers verplicht om de door die provider meegeleverde router of modem te gebruiken. Veelal betreft het hier grotendeels dichtgetimmerde exemplaren die bovendien niet altijd over de laatste stand van de techniek beschikken. Het leidt regelmatig tot een router achter een router knopen. Beheertechnisch gezien een verre van ideale oplossing. Ook nog eens milieu-onvriendelijk omdat er feitelijk een onnodige energievreter dag en nacht aan staat. Onnodig, want de meeste router- en modemfabrikanten bieden apparatuur aan die prima in staat is de providerspullen te vervangen en meestal te overtreffen. Lees er meer over op deze infopagina van de ACM (Autoriteit Consument & Markt).

Conclusie

Een wel heel handig setje waarmee je in een handomdraai door een flink deel van je huis (en waarschijnlijk je complete flat) snel draadloos internet realiseert. Zonder ingewikkeld denkwerk zelfs, als je dat niet wilt. En voor een ieder die meer wil, valt er meer dan genoeg te finetunen en tweaken aan de apparaten in de FRITZ! Mesh Set. Aanrader voor als je oude router zo langzaam aan eens aan vervanging toe is. Of gewoon, als je veel meer mogelijkheden wilt dan hetgeen je providerrouter (of modem) te bieden heeft.

8.5
AVM Mesh Set 7530 + 1200

Beoordeling
FRITZ! Mesh Set

Pluspunten
  • All-in-one set met naadloos samenwerkende onderdelen
  • Router biedt vele extra mogelijkheden
  • Besturingssysteem krijgt regelmatig updates
  • Frisse vormgeving
Minpunten
  • Ingebouwd adsl/vdsl-modem voor Nederlanders minder interessant

Beoordeling FRITZ! Mesh Set

Een wel heel handig setje waarmee je in een handomdraai door een flink deel van je huis (en waarschijnlijk je complete flat) snel draadloos internet realiseert. Zonder ingewikkeld denkwerk zelfs, als je dat niet wilt. En voor een ieder die meer wil, valt er meer dan genoeg te finetunen en tweaken aan de apparaten in de FRITZ! Mesh Set. Aanrader voor als je oude router zo langzaam aan eens aan vervanging toe is. Of gewoon, als je veel meer mogelijkheden wilt dan hetgeen je providerrouter (of modem) te bieden heeft.

Prijsvergelijker FRITZ! Mesh Set

Reacties (0)