Review: Duux Whisper Flex Smart – slimme ventilator met accu

17 mei 2020 + 10 minuten 11 Reacties
duux-new-1

Met de zomer in aantocht en de verwachting dat het een warme zomer zal worden is het verstandig je al te oriënteren op de mogelijkheden om je overdag en in de nacht te verkoelen. Een slimme ventilator kan daarvoor een oplossing zijn. In deze review kijken we naar de Duux Whisper Flex Smart met Battery Pack.

Wat is de Duux Whisper Flex Smart?

De Whisper Flex Smart is een slimme ventilator van het Nederlandse bedrijf Duux. De ventilator kan met of zonder Battery Pack gekocht worden. Deze accessoire maakt het mogelijk de ventilator ook zonder vaste voeding te gebruiken en dus mobiel in te zetten. De Whisper Flex Smart is in hoogte verstelbaar, biedt verschillende ventilatiestanden, kan verticaal en horizontaal draaien en kan bediend worden middels de meegeleverde afstandsbediening, de knop op de ventilator zelf en de Duux-app voor Android en iOS.

De ventilator creëert in de laagste stand maar 13dB aan geluid, levert 20 kuub aan luchtverplaatsing per minuut en heeft 26 snelheden. De optionele accu biedt een gebruikstijd tot 18 uur, afhankelijk van de modus en snelheid. De Whisper Flex Smart met Battery Pack is te koop in het wit en het zwart voor een adviesprijs van 189,99 euro.

Montage

De Duux Whisper Flex Smart laat meteen een goede indruk achter zodra je hem uit de doos haalt. Alles zit zeer netjes verpakt in zakjes en tasjes, allemaal genummerd. De handleiding verwijst dan ook naar deze nummers zodat je de ventilator binnen enkele minuten hebt opgebouwd. Het is een kwestie van wat klik- en schroefwerk, maar alles dat je nodig hebt wordt meegeleverd.

De handleiding is duidelijk en snel te doorlopen, al ontbreekt het aan een uitleg over de accu en ook het uiteindelijke gebruik zou iets duidelijker omschreven mogen worden. Met name de bediening van de knop op de voet van de ventilator is even wennen en wordt niet duidelijk uitgelegd, en ook het koppelen van de ventilator met de app wordt te summier omschreven. Gelukkig zijn er online meerdere beschrijvingen en video’s te vinden zodat je snel weet hoe de ventilator te gebruiken is.

Je kunt de ventilator meteen koppelen aan een stopcontact, maar wanneer je het Battery Pack aanschaft kun je een adapter onder de voet plaatsen en de accu in de voet schuiven. Hiermee laadt de accu dus continu op wanneer de ventilator aan een stopcontact gekoppeld is. Om de ventilator mobiel en dus draadloos te gebruiken til je hem simpelweg van de adapter en plaats je de ventilator op een andere plek.

Design

Voor 190 euro mag je hoge verwachtingen hebben, ook op het gebied van design. Gelukkig kan de Duux Whisper Flex Smart aan die verwachtingen voldoen. De ventilator is geheel van kunststof gemaakt maar is strak en netjes afgewerkt. Het apparaat staat stevig op zijn voet, draait soepel, oogt premium en heeft een modern en tijdloos design meegekregen. Je kunt zelf kiezen uit twee hoogtes; tafelstandaard (51cm) en vloerstandaard (88cm). Het is een kwestie van het verlengstuk, die uit twee delen bestaat, inkorten.

Er komt een compacte en fraai vormgegeven afstandsbediening bij die achterop de ventilator geplakt kan worden dankzij een magneet. Zo is de kans klein dat je de remote kwijtraakt. Enig nadeeltje van de remote is dat deze middels een infraroodontvanger in de voet werkt en je de ventilator dus niet vanuit elke hoek kunt bedienen.

Je kunt de ventilator ook bedienen met de aluminum draaiknop met daarin een lcd-display. Dit display is goed afleesbaar, maar alleen wanneer je voor de ventilator staat en bovenop de voet kijkt. Dat is voor bediening met de knop niet erg, maar wanneer je de afstandsbediening op een afstandje gebruikt zie je dus niet wat je aan het doen bent. Wellicht is een display dat kantelbaar is of juist naar voren gericht is voor de volgende versie een optie. De knop zelf voelt ietwat fragiel aan maar de bediening verloopt soepel en snel. Zoals gezegd was het ook even zoeken naar hoe het drukken en draaien precies werkt. Zo kwamen we er pas na een paar pogingen achter dat het langer indrukken van de draaiknop de ventilator uitzet. Dit mag iets uitgebreider uitgelegd worden in de handleiding.

Duux-app

Naast de bediening met de afstandsbediening en draaiknop kun je de ventilator bedienen met de gratis Duux-app voor Android en iOS. Om de ventilator met de app te koppelen moet je met de draaiknop het WiFi-symbooltje vinden en de stappen in de app volgen. Het vinden van dat symbool was nogal een uitdaging aangezien het niet in de handleiding omschreven staat hoe je dit proces start. Na wat draaien en zoeken verscheen het symbool en werd de ventilator na het invoeren van de wachtwoord voor het WiFi-netwerk vrijwel direct aan de app toegevoegd. Geef de ventilator een naam en je kunt direct aan de slag. Let er overigens wel op dat je na koppeling niet per ongeluk de draaiknop lang ingedrukt houdt terwijl de ventilator uitstaat. Dit zorgt er namelijk voor dat de WiFi-instellingen van de ventilator gereset worden en je hem opnieuw aan de app moet toevoegen. Daar zou wat mij betreft nog een extra stap tussen mogen zitten aangezien het lang indrukken ook voor het uitzetten van de ventilator gebruikt wordt. Het is mij in ieder geval al overkomen dat ik per ongeluk de WiFi-instellingen gereset heb.

De Duux-app is een modern vormgegeven en duidelijke app waarmee de ventilator snel en eenvoudig te bedienen is. Op het homescherm kun je met vier knoppen de ventilator aan- of uitzetten, de verticale en horizontale draaiing activeren of deactiveren, de modus (standaard, wind en nachtmodus) activeren en een timer instellen (0-12 uur).

Centraal op het scherm kun je de snelheid (15 voor met accu en 26 voor met voeding) van de ventilator aanpassen. Linksboven in de app kun je algemene instellingen aanpassen en bijvoorbeeld een extra gebruiker toevoegen. Rechtsboven kun je een nieuw Duux-product toevoegen aan de app. Maar, waar kun je nu de naam wijzigen van je ventilator? Dat was even zoeken want hiervoor moet je de tab met vier knoppen onderin naar boven trekken. De enige instelling die je hier kunt vinden is dan ook het wijzigen van de naam.

Gebruik

Kijkend naar het gebruik dan is het gebruiksgemak natuurlijk een belangrijk onderdeel. Positief is dat de Duux Whisper Flex Smart op drie verschillen manieren (remote, knop en app) comfortabel te bedienen is. Alledrie hebben ze echter kleine verbeterpunten. De knop komt met gebrekkige instructies, maar na wat spelen ben je daar snel aan gewend. De remote werkt met infrarood en dus is de hoek waarin je de ventilator bedient van belang. En de app en remote hebben samen als nadeel dat de eerste input niet geregistreerd wordt omdat het scherm eerst wakker moet worden. De ventilator reageert dus niet direct maar wordt op het eerste commando wakker. Bij het tweede commando reageert de ventilator wel op een specifiek commando. Geen van deze punten is echter een dermate groot probleem dat het de ervaring negatief beïnvloedt. Het is een kwestie van rekening houden met.

Verder is er eigenlijk niets te klagen over de Duux Whisper Flex Smart. De ventilator doet alles wat hij moet doen nagenoeg perfect en met voldoende flexibele instellingsmogelijkheden. Zo kun je maar liefst 26 standen kiezen, en als je de accu gebruikt kun je 15 standen kiezen. In de laagste stand hoor je nauwelijks dat de ventilator aanstaat, maar zelfs in de hoogste stand is het nauwelijks storend te noemen.

Kies je voor de nachtmodus dan gaat het display automatisch uit na 10 seconden en wordt de geluidsproductie geminimaliseerd. Je kunt echter zelf de stand (snelheid) bepalen en dankzij de timer de ventilator automatisch na 0 tot 12 uur laten uitschakelen. Kies je voor de windmodus dan varieert de ventilator de intensiteit zelf (tot de max die je zelf gekozen hebt) waarmee wind gesimuleerd wordt. En ja, ik moet zeggen dat het comfortabeler aanvoelt dan een continue stroom aan wind in je gezicht, zeker wanneer gecombineerd met de draaimodi. Je kunt er namelijk voor kiezen de ventilator horizontaal (90 graden max), verticaal (100 graden max) of een combinatie van beiden te laten draaien. De combinatie van de gekozen modus, snelheid en draaiing maakt een verkoeling op maat mogelijk en dat kunnen we toch wel een belangrijk pluspunt noemen. Met 15 meter aan windbereik en 20 kuub per minuut aan luchtverplaatsing is deze ventilator meer dan geschikt voor kleine en middelgrote ruimtes zoals slaapkamers en kantoren.

En dan hebben we natuurlijk de accu nog, en die is toch handiger dan we in het begin vermoed hadden. Dat komt met name door de accuduur. Je kunt namelijk in de laagste stand zo’n 18 uur met een volle accu vooruit. Nu is dat wat weinig verkoeling, maar zelfs in de hoogste stand kun je in onze ervaring 7 uur aan verkoeling in andere kamer zetten. Zet je de horizontale en verticale draaiing ook nog aan dan houden we zo’n 3 uur over. Je haalt de ventilator eenvoudig van de adapter met voeding en zet hem binnen no-time in een andere ruimte, mede dankzij het handige handvat achterop de ventilator. De bediening is vervolgens exact hetzelfde als wanneer de ventilator aan het stopcontact hangt. Maar, zoals gezegd is de maximale stand nu verlaagd tot 15, wat gelukkig nog altijd een aardig windje is. Tot slot kun je snel wisselen tussen de twee hoogtes. Je klikt de standaard uit elkaar, haalt het middenstuk eruit en je hebt een tafelstandaard. Deze plaats je eenvoudig op een bureau of tafel.

Smarthome-integratie

Naast dat je de Duux Whisper Flex Smart met de afstandsbediening en de Duux-app kunt bedienen is het mogelijk om je stem te gebruiken om de ventilator te activeren. Hiervoor kun je de ventilator toevoegen aan de Google Home-app. Dit toevoegen verloopt eenvoudig, door in de Home-app een apparaat toe te voegen, naar Duux te zoeken en de stappen te volgen. Google herkent meteen dat het om een ventilator gaat en binnen enkele seconden is het apparaat aan een kamer toegevoegd.

Willen we de ventilator aanzetten dan zeggen we eenvoudig “Hey Google, zet ventilator slaapkamer aan”, waarna de ventilator aangezet wordt. Het uitzetten echter werkt niet, met als reden dat commando’s van de remote, Google en de app alleen geaccepteerd worden als het scherm ‘wakker’ (niet gedimd) is. De ventilator reageert wel met een pieptoon, dus het signaal komt aan, maar helaas stopt de ventilator niet. Duux belooft dat een oplossing voor het via spraak uitzetten van de ventilator er op korte termijn komt. De commando’s voor het harder en zachter zetten werken gelukkig wel. Je kunt de ventilator met het commando “Zet ventilator slaapkamer harder” steeds een stapje harder laten draaien. Vooralsnog is het niet mogelijk om via Google een specifieke stand te kiezen.

Daarnaast is het goed om te vermelden dat de slimme producten van Duux, waaronder deze ventilator, gebaseerd zijn op het veelgebruikte Tuya-platform. Dit betekent dat je de ventilator aan een Tuya-app (bijvoorbeeld Smart Life) zou kunnen toevoegen en de ventilator zo in scenario’s met andere Tuya-producten kunt gebruiken. Op het moment van schrijven biedt Smart Life nog ondersteuning voor IFTTT waardoor je de ventilator zelfs met veel meer smarthome-producten kan koppelen, maar de IFTTT voor Smart Life lijkt eind mei te verdwijnen waardoor ook dit voordeel verdwijnt. Let wel dat je de Duux-app niet meer kunt gebruiken wanneer de ventilator aan een andere app gekoppeld is.

Duux zelf geeft overigens aan dat er gewerkt wordt aan meerdere mogelijkheden om de slimme producten van het bedrijf aan andere smarthome-producten te kunnen koppelen. Hierbij moeten we denken aan IFTTT-integratie via Duux zelf en ondersteuning voor bijvoorbeeld de Homey smarthomehub. Wanneer deze integratiemogelijkheden verschijnen is nog niet bekend. Ik kan hier in ieder geval niet op wachten want er hangt al een temperatuursensor in de slaapkamer en het zou natuurlijk ideaal zijn als de ventilator automatisch reageert op de input van deze sensor.

Conclusie

De Duux Whisper Flex Smart met Battery Pack is een veelzijdige en strak vormgegeven ventilator die heerlijke verkoeling biedt en met verschillende bedieningsmogelijkheden en uitgebreide instellingsmogelijkheden komt. Perfect kunnen we de ventilator echter nog niet noemen, want daarvoor ontbreekt het aan goede smarthome-integratie, is het gebruiksgemak hier en daar wat tegenvallend en verloopt de spraakbediening met de Google Assistant nog niet goed. Maar, dat mag de pret tijdens hete dagen niet drukken. De combinatie van de accu met indrukwekkend lange accuduur, de verstelbare hoogtes voor flexibele plaatsing, de drie bedieningsmogelijkheden en de verschillende instellingsmogelijkheden voor persoonlijke verkoeling op maat maken dit een ideale ventilator voor de hete dagen in huis.

8.0
71bvSEnQjLL._AC_SL1500_

Beoordeling
Duux Whisper Flex Smart

Pluspunten
  • Eenvoudig te monteren
  • Premium design
  • Veel luchtverplaatsing en relatief stil
  • Handige modi
  • Bediening met knop, remote of app
Minpunten
  • Uitleg over bediening mag duidelijker
  • Remote werkt met infrarood
  • Smarthome-integratie is nog mager
  • Google Assistant bediening is nog niet compleet

Beoordeling Duux Whisper Flex Smart

De Duux Whisper Flex Smart met Battery Pack is een veelzijdige en strak vormgegeven ventilator die heerlijke verkoeling biedt en met verschillende bedieningsmogelijkheden en uitgebreide instellingsmogelijkheden komt. Perfect kunnen we de ventilator echter nog niet noemen, want daarvoor ontbreekt het aan goede smarthome-integratie, is het gebruiksgemak hier en daar wat tegenvallend en verloopt de spraakbediening met de Google Assistant nog niet goed. Maar, dat mag de pret tijdens hete dagen niet drukken. De combinatie van de accu met indrukwekkend lange accuduur, de verstelbare hoogtes voor flexibele plaatsing, de drie bedieningsmogelijkheden en de verschillende instellingsmogelijkheden voor persoonlijke verkoeling op maat maken dit een ideale ventilator voor de hete dagen in huis.

Prijsvergelijker Duux Whisper Flex Smart

Reacties (11)