Review: Devolo Magic 2 multiroom kit – hoge snelheden, veel mogelijkheden

25 mei 2019 + 10 minuten 2 Reacties
devolo-magic-2-foto-2

Het grote voordeel van de Devolo Magic 2 is dat je geen stopcontact hoeft in te leveren wanneer je een meshnetwerk in huis wil installeren. Maar helaas kleven er ook nadelen aan het systeem, dat overigens prima in staat is snel internet door heel het huis te leveren.

Devolo Magic 2 – design en specificaties

De Devolo Magic 2 heeft in zijn multiroom kit één lan-adapter die in verbinding staat met de router en twee uitbreidingsadapters waarmee je het meshnetwerk op kunt stellen. Die uitbreidingen zijn voorzien van twee lan-poorten, waardoor je ook apparaten zonder draadloos internet kunt aansluiten. Het systeem ondersteunt een maximale ethernetsnelheid van 2.400 Mbps (300 MB per seconde). Via het draadloze 5 GHz-netwerk krijg je toegang tot 867 Mbps (108 MB per seconde) en op 2,4 GHz is dat 300 Mbps (37,5 MB per seconde).

Tijdens het installeren krijgen we eigenlijk meteen al te maken met een groot nadeel, wat onderdeel is van het voordeel. We hebben de Devolo Magic 2 getest in een relatief oud huis, waar de stopcontacten nog op borsthoogte zitten en dus niet vlak boven de grond hangen. Daardoor hangen de wifi-adapters dus goed in het zicht en in dit geval geldt dat ook voor de ethernetkabel die van de adapter naar de router gaat. Devolo raadt af de adapters met een stekkerdoos te gebruiken, waardoor ze dus niet goed uit het zicht te werken zijn.

Dat is wel anders dan bijvoorbeeld Google Wifi. Omdat je die modellen niet direct in het stopcontact plaatst en ze dus wel kunt aansluiten op een aparte stekkerdoos, kun je de modules veel beter uit het zicht houden. Zo voelt het meshnetwerk ook echt onzichtbaar aan, in tegenstelling tot onze ervaring met de Devolo Magic 2. Bovendien is het zo dat de adapters een klein beetje in de weg kunnen zitten van het stopcontact dat er mogelijk nog boven zit (zoals in onze situatie), waardoor je bepaalde stekkers niet meer kunt gebruiken.

Devolo Magic 2 – installatie

Het meegeleverde boekje bevat een duidelijk stappenplan en laat je met minimale kennis de Devolo Magic 2 installeren. Wanneer je de Devolo Home Network-app downloadt, dan word je ook nog even snel door het installatieproces geholpen, nadat je de barcode op de doos hebt gescand voor een snelle installatie. In beeld verschijnen nu de drie adapters die je net in het stopcontact hebt gestopt. Als je de informatie bevestigt, dan zal de app verder het werk overnemen en automatisch het meshnetwerk gaan opstarten.

Zo zou het althans in de basis moeten werken. In de praktijk zijn we echter tegen problemen aangelopen die we niet zonder hulp hebben kunnen oplossen. De eerste twee keer kon het systeem geen meshnetwerk opzetten. Na drie keer proberen (en niets anders hebben gedaan), lukte het wel. Maar nadat we een instelling probeerde te wijzigen, klapte het systeem eruit. Vervolgens zijn we nog een tijdje bezig geweest met installeren, maar niets leek te helpen. Gelukkig bood de klantenservice uiteindelijk snel soelaas.

Het vervelende aan de installatie is dat er twee manieren van installeren zijn. Het boekje en de app geven allebei een andere volgorde aan, waardoor er verwarring kan ontstaan. Nadat we contact hadden genomen met de klantenservice, en een extra stap hadden uitgevoerd die nergens beschreven stond, hebben we het stappenplan in de app gevolgd. Daarna deed alles het en konden we ook de instellingen wijzigen. Daarom raden we ook aan het boekje even te vergeten en eerst de Devolo Home Netwerk-app te downloaden.

Devolo Magic 2 – in gebruik

De bovengenoemde snelheden zijn allemaal theoretisch. Wat je daarvan in de praktijk merkt, is dat het internet simpelweg snel is en optimaal benut wordt. In theorie zou een systeem als de Devolo Magic 2, dat het internet verspreidt via het elektriciteitsnetwerk, beter moeten zijn dan systemen die het signaal simpelweg versterken. Dergelijke systemen krijgen namelijk te maken met signalen die nog wel eens tegengehouden worden door muren; daar heeft het Devolo Magic 2-systeem dan weer geen last van.

Echter, de afstand tussen de verschillende units kan wel invloed hebben op je internetverspreiding. Let daar dus op wanneer je de adapters installeert. Tijdens het installeren mogen de units niet verder dan tien meter bij elkaar vandaan zijn, maar in de praktijk is die maximale afstand gelukkig groter. Daarnaast vormen de gekoppelde apparaten ook een grote factor in de beleving van de snelheid. Onze gekoppelde OnePlus 7 Pro laat bijvoorbeeld hoge snelheden van 866 Mbps zien, wat dus de maximale snelheid is op het 5 GHz-netwerk.

Wanneer je apparaten koppelt aan de ethernetpoorten van de adapters, dan behaal je vaak de maximale snelheden die mogelijk zijn op je netwerk. Denk er dus aan om bijvoorbeeld je gameconsole of mediaspeler direct te koppelen aan de Devolo Magic 2. Zeker voor de mensen die een pakket met internetsnelheden van, zeg, 300 Mbps hebben, is het gunstig te overwegen de apparaten met een draad te verbinden. In de basis zijn internetverbindingen via ethernetkabel nog altijd meer betrouwbaar, sneller en veel stabieler.

Devolo Magic 2 – de applicatie

De Devolo Home Network-applicatie is niet gebruiksvriendelijk en doet meer denken aan een embedded webomgeving. Nu hoeven niet alle apps er natuurlijk flitsend uit te zien, maar het uiterlijk van deze app is wat ons betreft te zakelijk en te onduidelijk. Het is moeilijk om snel te achterhalen waar bepaalde functies zitten. Bovendien bevat het menu links geen echte knoppen en moet je drukken op regels tekst. Het is niet zo dat je er geregeld naast tapt, maar een beetje meer aandacht voor het design en de bruikbaarheid zou niet misstaan.

Binnen de app kun je zien welke apparaten in verbinding staan met de verschillende adapters. Maar goed achterhalen welke apparaten, is dan wat moeilijker aangezien dat er niet altijd bij staat. Wel krijg je meteen een mac-adres te zien, evenals de zend- en ontvangstsnelheden. Ook wordt duidelijk met welk netwerk dat apparaat in verbinding staat. Het design zorgt ervoor dat het bedienen van sommige functies iets lastiger gemaakt wordt. Wil je bijvoorbeeld de kinderbeveiliging inschakelen, dan moet je handmatig het mac-adres invoeren.

Nu kunnen we begrijpen dat niet iedereen meteen weet wat een mac-adres is of waar je die vandaan moet halen. Door een beetje rond te tappen binnen de app, achterhaal je mogelijk die informatie wel. Maar er wordt verder niets over uitgelegd en dat is jammer. Zo zorgt Devolo voor een hogere instapdrempel dan Google bijvoorbeeld doet met de Google Wifi. Binnen die app kun je snel dergelijke functies instellen, aangezien ze van tevoren duidelijk worden uitgelegd. Gebruikers moet dus behoorlijk wat kennis op voorhand hebben.

Voor de gevorderde gebruikers biedt de Devolo Magic 2 gelukkig wel een hoop opties aan. Zo kun je bijvoorbeeld zelf zendkanalen uitkiezen en een gastnetwerk opzetten, inclusief een wachtwoord. Ook kun je ervoor kiezen wat voor codering je netwerk heeft (zoals wpa2, wpa/wpa2 of niets) en kun je natuurlijk zelf een (ander) wachtwoord instellen. Dat kun je apart instellen voor het 2,4 en 5 GHz-netwerk of voor allebei samen instellen, mocht je dat nodig vinden. Bovendien is het mogelijk de ssid (netwerknaam) te verbergen voor anderen.

Wat we missen is een overzicht van het internetgebruik van apparaten. Het is misschien niet zo noodzakelijk in Nederland, omdat we geen datalimieten hebben binnen onze internetabonnementen voor thuis. Maar zo’n monitorsysteem kan helpen bij het achterhalen van mogelijke problemen van downloadsnelheden. Ook krijg je dan inzicht in de momenten waarop specifieke apparaten iets downloaden of uploaden, waardoor je kunt ingrijpen wanneer het nodig is. Tevens is er geen algemeen overzicht van down- en uploadsnelheden.

Devolo Home Network

Devolo Magic 2 – conclusie

Al met al zijn we behoorlijk blij met de Devolo Magic 2. De adapters bieden snel internet aan door heel het huis, zonder dat je daar echt technische kennis voor nodig hebt. In principe is het aansluiten en het wachtwoord veranderen genoeg om gebruik te kunnen maken van het netwerk, wanneer je op zoek bent naar en snel en betrouwbaar meshnetwerk in huis. Het grote voordeel is natuurlijk het feit dat je geen stopcontact hoeft in te leveren, aangezien de adapter is voorzien van een geïntegreerd stopcontact aan de bovenkant.

Wil je echter iets meer uit je netwerk halen, dan valt al snel op dat Devolo weinig moeite doet om verschillende functies uit te leggen. Met een beetje rondneuzen in de, overigens gebruikersonvriendelijke, app, kun je wel een hoop dingen achterhalen, maar in de basis kan de ervaring beter. Daarnaast kun je tijdens het installeren tegen drempels aan lopen waar je soms niet uitkomt, maar de klantenservice kan in dat geval snel hulp bieden. Verder is het vervelend dat de adapter het stopcontact erboven in de weg kan zitten.

Voor de mensen die iets meer uit hun meshnetwerk willen halen, biedt Devolo genoeg mogelijkheden aan. Als je weet waar je mee bezig bent en wat je zoekt, dan zul je de functies ongetwijfeld snel vinden. Met de Devolo Magic 2 krijg je in elk geval veel controle over je netwerk, maar erg toegankelijk is het helaas niet. Dat doet een product als Google Wifi toch stukken beter, al snappen we dat mensen zich daar zorgen maken om hun privacy. De Devolo Magic 2 doet in de basis in elk geval wat het moet doen: zorgen voor snel internet, overal in huis.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Hoge internetsnelheden door heel het huis
  • Veel mogelijkheden
  • Geïntegreerd stopcontact

Minpunten
  • App niet gebruiksvriendelijk

  • Kan toegang tot ander stopcontact blokkeren
  • Installatie onduidelijk

Reacties (2)